De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, maart 06, 2004
Clinton for Veep?
Zoals bekend kan John Kerry het niet alleen af in de race om het presidentschap. Hij heeft een vice-presidentskandidaat nodig. Daarover breken nu alle politieke deskundigen zich het hoofd. Want wie zou hij toch moeten kiezen? John Edwards ligt voor de hand, maar iets teveel, dus dat is niet leuk speculeren. Eerder publiceerde ik op dit weblog al een hele lijst met kandidaten. Maar die was natuurlijk nog niet compleet.
De naam van een vice-presidentskandidaat kan verrassen. Dat was zo vier jaar geleden, toen Al Gore opeens met Joe Lieberman aan kwam zetten. Dus hou er vooral rekening mee dat Kerry ook met een verrassing komt.

De afgelopen week gonsden meer namen door de binnen- en buitenlandse media.

Zo kwam ons aller Charles Groenhuijsen met de interessante optie van Hillary Clinton. Groenhuijsen kwam met argumenten voor en tegen Hillary als vice-president.
Vijf redenen waarom Kerry haar vooral niet moet kiezen, volgens Groenhuijsen:

1. Je kunt de Republikeinen geen groter plezier doen. Ze missen Bill Clinton zo! John Kerry is minder geschikt als politieke pispaal. De Clintons ‘back in power”?…. dat zal me een gejuich geven in het Witte Huis!
2. Ook buiten de politiek is Hillary in brede kring gehaat. Ze bemoeide zich te veel met staatszaken en was toen al Mrs. President.
3. Amerika is niet rijp voor een vrouwelijke president. Als de president iets overkomt is Hillary Commander in Chief. Veel Amerikanen zouden daarvan knarsentandend en kussenbijtend wakker liggen.
4. Het is al eens geprobeerd. Geraldine Ferraro was in 1984 running mate van Walter Mondale. Walter Wie?? Inderdaad, nooit meer van gehoord. Roemloos ten onder tegen Ronald Reagan.
5. Senator Clinton had haar achterban beloofd dat ze de volle zes jaar in de Senaat zou blijven. Breekt ze haar belofte? Jokt ze nu dus? Een jokkende Clinton…? Dat klinkt bekend en bevestigt alle vooroordelen.

Maar je kunt, zo vervolg Groenhuijsen, net zo goed vijf redenen waarom Kerry het wél zou doen.

1. Het moet er ooit van komen: een vrouwelijke (vice-)president. John en Hillary zouden er geschiedenis mee schrijven.
2. Het ‘reaching out’-argument: Kerry trekt er vast gematigde vrouwelijke kiezers mee aan die anders op Bush zouden stemmen
3. Ze steekt gunstig af bij de oerernstige vice-president Dick Cheney. Zijn sex-appeal is beperkt,… to put it mildly!
4. Ze zegt zelf geen ‘nee’ als er naar gevraagd wordt. Hoe was die slogan ook al weer: “Als een meisje ‘nee’ zegt bedoelt ze ‘nee’.” Da’s waar. Maar niet in de politiek. En zeker niet als je ambitieus bent en Clinton heet.
5. Kerry is een beetje een intellectuele saaineus. Hij is geen Bill Clinton. Met alle voor- en nadelen van dien. Een gewaagde keus kan zijn stoffige imago opfrissen.

Groenhuijsen besluit toch te voorspellen dat Hillary Clinton het niet wordt. Een goede voorspelling. Kerry zou zich geen raad weten met Hillary.

Maar het kan natuurlijk nog gekker.
Want waarom zou John Kerry niet kiezen voor… Bill Clinton? Omdat Clinton al tweemaal tot president is gekozen en hij dus helemaal niet meer mag volgens de Amerikaanse Grondwet (ok, volgens een amendement op die grondwet). Daarover nu valt volgens professor in de rechtsgeleerdheid aan de University of New York, Stephen Gillers, te twisten. Clinton is namelijk een heel aantrekkelijke kandidaat: hij komt uit het Zuiden, heeft voldoende ervaring en mensen zullen zelfs willen betalen om Bill Clinton in debat te zien gaan met Dick Cheney.
De constitutionele bezwaren kunnen eenvoudig weerlegd worden, althans volgens Gillers. In het 22ste Amendement (1951) staat: "No person shall be elected to the office of the president more than twice." Maar Clinton zou voor het vice-presidentschap gaan en niet voor het presidentschap. Daar staat niets over in. Ook al is Clinton daarmee tweede in lijn voor het presidentschap, dan is dat nog steeds geen probleem, want mocht John Kerry tijdens zijn presidentschap komen te overlijden of afgezet worden, dan wordt Bill Clinton president zonder daarvoor gekozen te worden. Het 22ste Amendement verbiedt zo'n opvolging niet.
Zou het een handige zet zijn? Gillers denkt van wel. Clinton kan de Democraten aan de overwinning helpen en Clinton kan mooie zware opdrachten naar zich toe trekken, hij zou namelijk de meest ervaren en invloedrijke vice-president ooit zijn.
Maar wat zou Kerry er van vinden? Ik denk niet veel. Hij heeft genoeg ego om te weten dat hij met Bill Clinton op het ticket volkomen over-ego-t zal worden. Maar aan de andere kant staat de niet onaanzienlijke kans dat hij de verkiezingen kan winnen. Moeilijk.

Maar misschien heeft Gillers te vroeg gejuicht. Het stuk van de jurist in de New York Times leverde natuurlijk reacties op, en niet verwonderlijk van collega-juristen. Zo kwam Joel Goldstein, professor en jurist aan de St. Louis University School of Law aanzetten met het 13e amendement. Daarin staat dat "no person constitutionally ineligible to the office of President shall be eligible to that of Vice-President of the United States." Clinton mag niet meer tot president gekozen worden, dus is hij volgens het 13e Amendement eveneens uitgesloten van het vice-presidentschap. De juridische discussie zal dus zijn dat Clinton's onverkiesbaarheid betekent dat hij alleen niet meer tot president GEKOZEN mag worden, zoals Gillers beweert, maar Goldstein wil daar niets van weten. Waarom in de grondwet zeggen dat een president maar twee keer gekozen mag worden om het daarna via een omweg weer mogelijk te maken? De hele intellectuele exercitie van Gillers druist in tegen de geest van de grondwet. Maar het lijkt mij toch interessant om het toch eens te proberen. Kijken wat het Hooggerechtshof er van zegt. U weet wel, het Hooggerechtshof dat George W. Bush de overwinning in 2000 toekende (of zich daar in ieder geval buitenproportioneel mee bemoeide). Verwacht een verrassing als de naam van de vice-presidentskandidaat door Kerry bekend wordt gemaakt, maar verwacht geen Clinton.



Peilgeil met Kerry en Bush
Veel opwinding alweer over een opiniepeiling waarin John Kerry en George W. Bush in een virtuele verkiezing ongeveer gelijk zouden eindigen. Dat is weer wat anders dan de voorsprong die Kerry zo lang leek te hebben de afgelopen weken. Oorzaak van zijn terugval? Ralph Nader. Bush staat op 46 procent steun, Kerry op 45 procent en Nader haalt kort nadat hij zijn kandidatuur bekend maakte meteen 6 procent. De peiling van Associated Press is natuurlijk natte-vingerwerk. De uitslag houdt bijvoorbeeld geen rekening met de vice-presidentiële kandidaten, hoewel die meestal niet veel uitmaken. Maar een peiling eerder deze week probeerde juist aan te tonen dat waar Bush en Kerry er gelijk voor stonden (en dat was toen helemaal geen nieuws), als er naar de koppels Kerry-Edwards en Bush-Cheney werd gekeken, stonden de Democraten opeens tien punten voor. Leermoment: peilingen zeggen niet wat ze zeggen. Zeker niet meer dan 200 dagen voor de verkiezingen.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Today John Edwards finally stopped smiling. As you know John Kerry won Super Tuesday, making this of course anticlimactic Wednesday."
"Well, Kerry is well on his way to reaching his magic number of 2,162. That's the total number of Democratic delegates he needs to win the nomination. President Bush is different. His magic number is 5. That's the number of Supreme Court judges needed to win."
"John Kerry has already begun his search for a running mate. They say that because John Edwards still has $50 million in campaign money Kerry might pick him. Pick him, hey, for 50 million Kerry will marry him."
"And Howard Dean won Vermont last night even though he quit the campaign two weeks ago. He said, think how many states I could have won if I'd quit sooner. If I'd quit in July I could have been president now."

CBS' "The Late Show with David Letterman":
"George Bush calls John Kerry to congratulate him on winning the big Super Tuesday and being the democratic candidate. Bush is shrewd. While he had Kerry on the phone he also got a $1,000 campaign contribution out of him."



Deep throat ontmaskerd
Een aantal journalisten heeft dinsdag met president Bush gesproken in een gesprek dat officieel niet heeft plaatsgevonden. Het gesprek was namelijk "on deep background" wat zoveel betekent dat wat er gezegd is niet verbonden mag worden met degene die de woorden sprak. Dus er is een gesprek geweest tussen de president en journalisten en er zijn dingen gezegd. Maar dat zijn geen citaten en ze komen officieel dus niet van de president.
Wat heeft hij zoal gezegd? Bush gelooft dat John Kerry een zware tegenstander is, maar hij gelooft tegelijkertijd dat hij vanuit een sterkere positie de verkiezingen in gaat dan vier jaar geleden. Dat lijkt me duidelijk, vier jaar geleden was hij niet de president van de Verenigde Staten. Bush heeft momenteel zijn conservatieve basis veilig gesteld en zal nu de posities van Kerry onderzoeken en zich richten op waar de senator uit Massachusetts voor staat.
De sessie tussen president en journalisten was bedoeld om te laten zien dat de president klaar is voor de verkiezingsstrijd en er zin in heeft. Het gesprek zou maar een half uur duren, maar liep uit tot 80 minuten. De president zat op zijn praatstoel en gaf antwoord op alle vragen die hem gesteld werden.
Het gesprek was zeldzaam maar niet zonder precedent. Eerder sprak hij met presentatoren van nieuwsprogramma's en met conservatieve columnisten als de bekende "senior administration official", een term die gebruikt wordt als de bron niet geïdentificeerd mag worden, en ook gebruikt wordt voor andere, inderdaad, senior administration officials, zoals ministers en de vice-president.



Profiel kiezers
Dezelfde AP-peiling die liet zien dat de Democratische en Republikeinse kandidaat zo'n beetje gelijk stonden, vermoedelijk dankzij Nader, keek ook naar wat de samenstelling van de aanhang van de kandidaten was. Daaruit kwam het volgende naar voren:
Bush: blank, man, inwoners van suburbs (buitenwijken), getrouwd, protestants.
Kerry: minderheden, vrouwen, stedelingen, singles, katholiek.
Nader: onafhankelijken, jong volwassenen.
Dit betekent niet dat elke groep exclusief achter elke kandidaat staat, maar dat h ij daar significant grote delen van aanspreekt.



Zwaktebod: nog meer lachen om het circus
"Late Show with David Letterman":
"Have you seen any of the new Bush television commercials? Well, they're getting their money's worth, aren't they? In one of the commercials you see George Bush for 30 seconds, in another commercial you get to see George Bush for 60 seconds ... kind of like his stint in the National Guard."

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"Republicans have launched round-the-clock commercials promoting George Bush. Don't we already have this — it's called Fox News."

"The Tonight Show with Jay Leno"
"After all the voting on Tuesday, President Bush called John Kerry to congratulate him. I'm not sure what they talked about, but we can rule out them swapping war stories."

"I thought it was very nice to call him to congratulate him. I bet that was heartfelt, huh? That would be like Osama bin Laden calling Bush to congratulate him on capturing Saddam Hussein. 'Yeah, we're real happy for you.'"

"After failing to win a single state on Tuesday, John Edwards described his campaign as 'The Little Engine That Could.' Afterward, Bush called him and said, 'You're not going to believe this, but I'm reading that book right now.'"



vrijdag, maart 05, 2004
Torenhoge kritiek
Net nu het voor John Kerry afgelopen is qua gratis publiciteit, komt president Bush met de eerste grote golf tv-reclames die het begin van zijn herverkiezingscampagne op tv inluiden. Het wachten was op een controversiële reclamespot en Bush voldeed meteen aan de verwachtingen. Nog geen dag oud kon de spot waarin hij zijn leiderschap onderstreepte met beelden van de aanslag op 11 september 2001 zich verheugen in kritiek van zowel een aantal nabestaanden als brandweerlieden. De nabestaanden waren boos dat Bush de gruwelijke beelden gebruikte voor eigen politiek gewin en de brandweerlieden waren pissig op de president omdat hij goede sier maakt met het heroïsche optreden van de brandweerlieden tijdens de ramp maar daarna wel investeringen in de brandweer stop zette.
De morele verontwaardiging is groot en je kan je afvragen of het gebruik van de beelden kies is. Maar verder is het logisch dat Bush de aanslagen op het WTC gebruikt. Die hebben immers zijn presidentschap gedefinieerd. Vrijwel alles dat hij bereikt heeft de laatste vier jaar, heeft hij voor elkaar gekregen omdat hij na 9/11 zijn sukkelig begin als president van zich af heeft kunnen schudden. Hij zou gek zijn als hij dat definiërend moment niet zou gebruiken.
Dat zijn spot ook nog een heleboel gratis aandacht oplevert is meegenomen en de discussie in de media heeft zich weer verplaatst naar het presidentschap van Bush en is niet meer gericht op de kandidatuur van de Democratische uitdager. Twee vliegen in één klap. Een slimme spot dus.



Clinton schrijft Bartlet
Berichten zoals de volgende behoren tot mijn favoriete politieke nieuws. Nieuws waarin feit en fictie vloeiend in elkaar overlopen. In The West Wing (mijn favoriete tv-serie op dit moment) krijgt het karakter Josh Lyman, de deputy chief of staff van het Witte Huis van president Bartlet, een briefing over bezuinigingen bij defensie, waarbij de fictieve generaal meldt dat de militaire basis Fort Drum in de staat New York als eerste op de nominatie staat om ontmanteld te worden.
Daarop zijn de echte Democratische senator Hillary Clinton en Republikeinse afgevaardigde John McHugh, beide de staat New York vertegenwoordigend, in actie gekomen. Zij hebben een brief geschreven naar het fictieve karakter Josh Lyman, waarin zij verzoeken de basis niet te sluiten: "As members of the Senate and House Armed Services Committees who also have the honor of representing Fort Drum, we want to make sure that such a recommendation doesn't make it into another West Wing scene. It is important that all White House advisers have the most current information to respond to such flawed proposals for the future of U.S. military facilities."
Het Witte Huis van president Bartlet neemt "all facts into consideration" voordat men tot een uiteindelijke beslissing komt.
Kom daar maar eens om in Nederland.



Energie(ke) kandidaten
Associated Press vroeg aan de verschillende campagnes om de standpunten van de kandidaten over een aantal verschillende onderwerpen. De Bush- en Sharpton-campagne reageerden niet. Waarom niet, dat werd niet bekend gemaakt, maar ze zullen vast "moverende" reden hebben. Ik gok op tijdgebrek, al mag je dat nooit als argument gebruiken tegen de pers. De pers is namelijk het centrum van het universum (vindt men zelf) dus daar moet je altijd tijd voor hebben. Ik vertrouw er dan ook op dat de niet-antwoordende kandidaten een andere smoes hebben gebruikt.
Onderwerp was dit keer het energiebeleid. Drie Democraten hadden daar de volgende mening over:

John Edwards (ik laat hem er toch maar bij staan. Hij heeft het antwoord toch al gegeven):
"The first step to achieving energy independence is improving our fuel efficiency and using more homegrown renewable fuel. Beyond that, tapping more domestic fuel reserves, particularly natural gas, is an important step. We should obtain these reserves in a way that is sensitive to our environment, especially our greatest natural treasures. I will never drill in the Arctic National Wildlife Refuge, and I will continue the moratorium on new drilling leases off our coasts."

John Kerry:
"I believe renewable and efficient technologies can create good jobs in design, manufacturing, construction and will reduce our dependence on Mideast oil. I support energy development on our public lands where such development can proceed in an economically sound way, and without negatively impacting the environment. I oppose opening the Arctic Refuge to oil and gas exploration and I support existing moratoria on exploration off the coast of New England, California and other parts of America. I support the development of gas reserves on Alaskas North Slope and the construction of a pipeline to carry that gas to market. In addition, I support oil and gas development in the Gulf of Mexico on areas already open for drilling."

Dennis Kucinich:
"I strongly oppose any increase in drilling for oil and natural gas. I do not believe these bring us closer to energy self-sufficiency. In fact, I believe that our current administration's steadfast reliance on fossil fuels does nothing except drive this country further into an energy debt. What we need to do is vigorously pursue so-called "alternative" energy sources-hydrogen, solar, wind, ocean, geothermal, and others we've not yet discovered. These are the energy sources of the future. Not only will these wean us from dwindling fossil fuel supplies, they will also reduce the extent to which Middle Eastern oil fields loom as potential strategic or military targets."

Kortom: weinig verschillen. De Democraten zijn voor het verder ontwikkelen van alternatieve energiebronnen en tegen een te grote afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten en tegen het boren naar olie in natuurgebieden. Slechts over dat laatste verschillen ze volledig van mening met president Bush.



Na zdravie Kerry
Kent u de naam nog? Horni Benesov? Dat is het plaatsje in Tsjechië waar de vader van John Kerry is geboren. Het mijnwerkersstadje dat nu helemaal bevangen is van de Amerikaanse verkiezingskoorts. Want John Kerry, hun John Kerry, heeft het geschopt tot Democratisch kandidaat. Een dorpje vol verkiezingsdeskundigen. Dus wat riep de burgemeester door de telefoon tegen de journalist van Reuters: "Nine of ten, nine of ten!" Want hij wist ook wel dat Kerry negen van de tien staten van Super Tuesday had gewonnen. Toch leuk om te weten dat er in Europa opeens een heel dorpje Democraat is geworden. De burgemeester komt bijna klaar van blijdschap: "From the beginning I thought he would win the nomination, and I believe he will become the American president. He seems a very reasonable, very likeable person. We are watching this with quite an interest and excited to see him win. If he comes to our town, I am sure there will be quite a reaction, and he has said he has an interest in coming here if he visits the Czech Republic. This can put our small town on the world map."
En voor wie zich afvraagt hoe Kerry zou reageren op deze berichtgeving, waarschijnlijk zoiets als dit: "Who is this Benesov? And why is he horny?"



Quote of the Day
"Oh, boy, wait till they see the fire in my belly. I didn't win 18 out of 20 caucuses and primaries so far because I don't have the fire in the belly."
-- John Kerry te gast bij CBS News Early Show



Cheney blijft, zegt Cheney
Vice-president Dick Cheney heeft toegeven dat hij het mikpunt van kritiek is geworden deze campagne. Maar dat is volgens hem geen enkele reden om de tweede plek op de ticket met Bush op te geven: "He's asked me to serve again and I said I'd be happy to do that. And I think that will be the ticket in 2004." Naast zijn kwakkelende gezondheid (cheney kreeg meer dan een hartaanval in de afgelopen vier jaar), zou ook het gedoe rond de contracten die zijn oude bedrijf Halliburton in Irak kreeg zonder openbare aanbesteding, reden kunnen zijn om Cheney van het ticket te verwijderen. Maar Bush wil hem houden. Cheney: " He's decided he wants me to run again. He's a very artful persuader. He persuaded me in 2000 I should give up my private interests and sign on, and I've loved working for him, and he's asked me to serve again, and I plan to do exactly that. Obviously, if a health question came up or something like that, clearly if I thought that I couldn't do what he needs to have done, then I'd be the first to recommend that he gets somebody else. […] I hear about those kinds of charges and claims from our opponents. I imagine they'll continue to make them all during the course of the campaign, but that's not what this election is about."
Volgens een peiling van Case Western Reserve University in Cleveland zou 32 procent van de Republikeinen willen dat president Bush minister van buitenlandse zaken Colin Powell kiest als running mate en maar 24 procent wil dat Bush Cheney aanhoudt. Maar de vice-president blijft dus voorlopig zitten waar hij zit.



donderdag, maart 04, 2004
"Hartelijk gefeliciteerd!"
President Bush heeft John Kerry na zijn overwinningen op Super Tuesday en de daaruit volgende nominatie voor de Democraten opgebeld om hem te feliciteren. Toch aardig van de president. Bush zei tegen Kerry dat hij uitkeek naar een "spirited contest." "I'm thinking about you," zou Bush gezegd hebben. Iets dat meer klinkt als een telefoontje voor de eerste "date."
Kerry vertelde dat het een aardig gesprek was geweest: "He called to congratulate me. I said I hope we have a great debate about the issues before the country."



De nasleep: Howard Dean
Oh, wat had Howard Dean graag gehad dat Vermont iets eerder zijn voorverkiezing had gehouden. Dan had hij tenminste een staat kunnen winnen terwijl hij nog officieel kandidaat was geweest. Maar het is toch prettig om van de staat waar je jarenlang gouverneur bent geweest via de voorverkiezingen te horen dat ze toch best wel vertrouwen in je hebben. Dean in een reactie op zijn winst: "This win means so much to me. While I ran for president, I often said America would be a better place if it was more like Vermont. I still firmly believe that to be true."
Volgens politicoloog Eric Davis van Middlebury College was de overwinning een bedankje: "It's a thank-you for Howard Dean. The people who worked very hard for him would like to express their appreciation for him somehow."



Haperend computerstemmen
Het stemmen met de stemcomputers ging niet overal naar wens. Rapportages zijn binnen van technische problemen in een aantal staten op Super Tuesday. In Maryland moest een stembureau overstappen op een papieren stemming omdat de nieuwe stemcomputers niet werkten. Hetzelfde gebeurde ook in Effingham County in Georgia, waar vergeten was om de computers zo te programmeren dat de juiste virtuele kiesbiljetten op het scherm kwamen.
In Georgia werden ook tien stemcomputers onbeheerd aangetroffen op de maandag voor de stemdag. Een student maakte er foto's van als bewijs.
In november zullen naar verwachting minstens 50 miljoen kiezers stemmen met touch screen stemcomputers, vergeleken met 50 miljoen die papier of mechanische stemmachines zullen gebruiken, zo verwacht Election Data Services in Washington.



De nasleep: Edwards
John Edwards heeft in Raleigh, in zijn thuisstaat North Carolina, zijn campagne om het presidentschap officieel beëindigd. Hij had zijn aanhang al toegesproken op dinsdagavond met de woorden: "We have been the little engine that could."
Aangezien het vice-presidentschap nu nog maar het hoogst haalbare is, veegde Edwards zijn recentelijk geuite harde kritiek op Kerry onder het vloerkleed: "He's run a strong, powerful campaign. He's been an extraordinary advocate for causes that all of us believe in: more jobs, better health care, a cleaner environment, a safer world." Ook Kerry had in een telefoontje met Edwards aardige woorden over voor zijn naaste concurrent. Hij zei dat de campagne van Edwards een "Class act" was.
Elizabeth Edwards, zijn vrouw, was opgelucht. Ze vond het fijn om weer in dezelfde tijdzone als haar man te zijn.



Kerry en wie?
Nu de Democratische kandidaat voor het presidentschap bekend is, rijst natuurlijk de volgende belangwekkende vraag: wie wordt zijn running mate? John Kerry heeft de machinerie maar meteen in werking gezet. Hij hoopt waarschijnlijk dat hij zo lang hij op zoek is naar een vice-presidentskandidaat de voorpagina's van de kranten blijft halen. Daar zou hij wel gelijk in kunnen krijgen. De spanning is verdwenen uit de voorverkiezingen, die overigens nog lang niet zijn afgelopen, dus zoekt de pers een nieuw onderwerp om zich op te storten. Bijvoorbeeld namen van potentiële kandidaten en peilingen over hoe goed die kandidaten het samen met Kerry tegen president Bush zouden doen.
Kerry zal binnenkort aankondigen volgens welk proces hij zijn running mate zal selecteren. U ziet het: publiciteitsmoment nummer één. Adviseurs van Kerry zeiden dat het mogelijk, maar niet waarschijnlijk was dat Kerry zijn keuze bekend zal maken ruim voor de Democratische conventie in juli in Boston.



Peilgeil op Super Tuesday
Het mooie van exit polls, de peilingen die nieuwsorganisaties altijd laten houden bij de uitgang van stembureaus, is dat ze altijd iets meer vragen dan alleen op wie de ondervraagde heeft gestemd. Standaard wordt ook gevraagd waarom de kiezer is gaan stemmen en welke onderwerpen belangrijk waren in zijn of haar keuze. En ook op Super Tuesday was het weer overduidelijk: niet de oorlog in Irak, of de binnenlandse veiligheid, maar de economie en de werkgelegenheid waren de hoofdredenen voor de gang naar de stembus en de keus voor John Kerry.
Kiezers die zich zorgen maakten over de werkgelegenheid kozen twee keer zo vaak voor Kerry als voor Edwards.
Een derde van alle kiezers vond de verkiesbaarheid van de kandidaat de belangrijkste reden om te stemmen. Vier van de vijf kiezers die dat zei stemde op Kerry.



woensdag, maart 03, 2004
Super Tuesday: grote staten zijn voor Kerry; Edwards staat op opgeven
Super Tuesday is zoals verwacht een prooi geworden voor senator John Kerry uit Massachusetts. Van de tien staten die gisteren stemden won hij er tot nu toe negen, zijn naaste concurrent John Edwards voorlopig met lege handen achterlatend. Vermont werd gewonnen door diens ex-gouverneur Howard Dean, die de actieve campagne al had beëindigd.
Van Edwards wordt verwacht dat hij zich vandaag zal terugtrekken als kandidaat voor de Democratische nominatie. Eerder zei hij nog te zullen doorvechten tot het bittere eind, maar tegen zoveel stemgeweld is de senator uit North Carolina niet opgewassen. Met het terugtrekken van Edwards is John Kerry de de facto Democratische kandidaat voor het presidentschap.

De uitslagen onder voorbehoud:

California
Kerry 64,7% (116 gedelegeerden)
Edwards 19,5 (34)
Kucinich 4,5
Dean 4,4
Clark 1,8
Sharpton 1,7
Lieberman 1,7
Moseley Braun 0,8

Connecticut
Kerry 58,2% (35 gedelegeerden)
Edwards 23,8 (14)
Lieberman 5,2
Dean 4
Kucinich 3,2
Sharpton 2,5
Clark 1,2
LaRouche 1,1

Georgia
Kerry 46,7% (37 gedelegeerden)
Edwards 41,5 (32)
Sharpton 6,2
Dean 1,8
Kucinich 1,2

Maryland
Kerry 59,5% (26 gedelegeerden)
Edwards 25,8 (13)
Sharpton 4,5
Dean 2,5
Blanco 1,8
Kucinich 1,8
Lieberman 1,1
Clark 0,9

Massachusetts
Kerry 71,9% (73 gedelegeerden)
Edwards 17,7 (13)
Kucinich 4,1
Dean 2,8
Sharpton 1,0
Lieberman 0,9

Minnesota
Kerry 51,0% (26 gedelegeerden)
Edwards 27,1 (14)
Kucinich 16,8 (5)
Blanco 2,2
Dean 2,0

New York
Kerry 60,5% (174 gedelegeerden)
Edwards 20,1 (54)
Sharpton 8,2 (8)
Kucinich 5,4
Dean 2,8
Lieberman 1,3
Gepahrdt 0,8

Ohio
Kerry 51,8% (81 gedelegeerden)
Edwards 34,1 (55)
Kucinich 9,1 (4)
Dean 2,5
Lieberman 1,2
Clark 1,0

Rhode Island
Kerry 71,4% (17 gedelegeerden)
Edwards 18,9 (4)
Dean 3,9
Kucinich 3,0
Blanco 1,2
Lieberman 0,8

Vermont
Dean 57,8% (9 gedelegeerden)
Kerry 33,7 (6)
Kucinich 4,5
Clark 3,5
(Edwards had zich in Vermont niet aangemeld als kandidaat)


En bij de Republikeinen is bekend:
Rhode Island
Bush 85,9% (21 gedelegeerden)
Blanco 14,1

Update: cijfers grondig aangepast en California toegevoegd



Grote klodders Kerry
De publieke omroep heeft mijn warme belangstelling. Ik kijk liever naar een publieke dan naar de meeste commerciële zenders, maar soms overdrijven die omroepverenigingen een beetje. Bijvoorbeeld als het gaat om de aandacht voor John Kerry.
Gisteren was er een profiel van John Kerry te zien bij Twee Vandaag. Het was de Tros-avond en de Tros had nog geen profiel van John Kerry uitgezonden. De EO had dat eind vorige maand al wel gedaan. Gisteren was er ook een profiel te zien bij Netwerk. U begrijpt het al, een profiel van John Kerry. Op de AVRO-avond. Eind vorige maand mochten wij ons al verheugen in een profiel van John Kerry. Bij Netwerk. Op de NCRV-avond. Ongetwijfeld bereidt de KRO een binnenkort uit te zenden profiel voor over John Kerry (Maar eerlijk is eerlijk: Netwerk verwijst op zijn website tenminste nog naar mijn weblog. Geen kwaad woord dus over Netwerk).
Binnen twee weken vier keer een profiel van John Kerry. En dan heb ik het nog niet over de aandacht voor John Kerry bij Nova. Die hadden weliswaar geen profiel van John Kerry, maar in de tussentijd kwamen we wel alles over John Kerry te weten. Niet dubbel, want Nova kent godzijdank maar één redactie. Dat zou voor Netwerk en Twee Vandaag ook een goed idee zijn. Want hoeveel invalshoeken heeft John Kerry nou? Hoe evangelisch was het profiel van John Kerry bij Twee Vandaag? Of hoe protestants-christelijk bij de NCRV?
Voor de kosten van een taxiritje heen en weer naar Hilversum kom ik met alle plezier over alle niet bekende facetten van de verkiezingscampagne praten. Geeft niet in wiens zendtijd.
John Kerry is dankzij de publieke omroep inmiddels een bekender gezicht dan de doorsnee Nederlandse minister. Waarom weet niemand.



Ground control to Major Tom
Associated Press vraagt regelmatig naar de mening van de kandidaten over uiteenlopende onderwerpen. Zo ook de ruimtevaart: is de kandidaat van plan om weer astronauten naar de maan te schieten als voorbereiding voor bemande vluchten naar mars? Democraat Al Sharpton en president Bush reageerden niet op de vraag. De overige Democratische kandidaten wel. Alledrie staan in principe positief tegenover de ruimtevaart, ondanks de astronomisch hoge kosten:

John Edwards:
"I am a strong supporter of our space program. It reflects the best of the American spirit of optimism, discovery and progress. A manned mission to Mars is in the American tradition of setting ambitious goals for exploring space, but we must be able to pay for the program."

John Kerry:
"Our civilian space program represents a great opportunity for scientific research. Sending a person to Mars is a great mission worthy of a great nation like America. Given the Bush budget deficit, it is imperative that we balance funding for a manned mission to Mars against critical domestic needs as well, such as education and health care."

Dennis Kucinich:
"An International Space Station in Earth orbit is a far more practical launch platform than a base on the moon. So, if we as a nation decide to send manned missions to Mars, I would not support construction of a lunar base. In regard to space exploration, we are faced with an unprecedented national deficit and a war without end, both of which will force this nation to abandon many hopes, dreams and aspirations, including space exploration, if allowed to continue."



Dean: maak van Bush ideoloog
Volgens Howard Dean, de Democratische kandidaat die in de voorverkiezingen over de hoogste top en door het diepste dal ging, hebben de Democraten alleen kans om in November de verkiezingen te winnen als men voor hun principes blijft staan maar vooral als men president Bush neerzet als een radicale ideoloog. Dean: "In order to win, the Democratic Party must aggressively expose the ways in which George W. Bush's policies benefit the privileged and the most extreme ideologues." Verder zal Dean er met zijn nieuwe organisatie voor zorgen dat de Democraten hun erfgoed niet onder het tapijt schoffelen in de verkiezingsstrijd: "I will do everything I can to ensure that the 2004 Democratic nominee runs as a true progressive, as a champion of working Americans and their hopes for a better future. Because – I will say it again – that is the way to win in 2004."



Kerry rekent zich rijk
De Washington Post is druk geweest met het narekenen van de economische en fiscale voorstellen van Democraat John Kerry. Volgens de kandidaat kan hij en geld stoppen in al zijn binnenlandse plannen en het federale tekort aanzuiveren alles door de belastingverlaging van president Bush terug te draaien voor de topinkomens in de VS en door de mazen van de belastingwet te dichten.
De Post denkt dat Kerry dat niet gaat lukken. Volgens hun berekeningen zal Kerry in zijn eerste jaar als president 165 miljard dollar meer uitgeven dan hij kan besparen met zijn belastingplannen. Bij die 165 miljard is nog niet gerekend wat Kerry voor een aantal nog niet doorgerekende plannen moet gaan betalen. Duidelijk is wel dat John Edwards de Washington Post goed leest, want juist op Kerry's belastingplannen viel Edwards de koploper afgelopen zondag in het debat hard aan.
Een adviseur van Kerry verklaart dat de kandidaat zijn belofte om het tekort te halveren zal inlossen in 2009 en dat Kerry de economie in de eerste twee jaar van zijn presidentschap zal stimuleren door extra investeringen. Probleem opgelost. Aldus de adviseur.
Ook woordvoerster Stephanie Cutter (die we bij winst van Kerry ongetwijfeld terugzien als press secretary van het witte Huis) doet nog een oratorische duit in het zakje: "When John Kerry outlines the full details of his budget - both his proposed initiatives and the significant government waste and corporate giveaways he will get rid of - it will be clear that his vision will reduce the Bush deficit and restore fiscal discipline." Klare taal. Maar ook niet meer dan dat. Ervaringen uit het nabije verleden leren dat geen enkele kandidaat als president precies de plannen weet door te voeren waar hij de verkiezingen mee won. Spelbrekers zijn meestal de economie, die zich niets van de plannen van de nieuwe president aantrekt, en het Congres, dat zijn onafhankelijkheid van het witte Huis kenbaar maakt door een geheel eigen economische agenda te voeren, vrijwel zonder uitzondering niet in lijn met de plannen van de president.



Kerry grootste liberal
De National Journal heeft John Kerry gekroond tot opper-"Liberal" van de senaat in 2003. Men heeft naar zijn stemgedrag van vorig jaar gekeken en geconcludeerd dat hij op de meeste gebieden het meest linkse (linkste?) geluid liet horen. John Edwards werd overigens knap vierde.

Het tijdschrift schrijft: "To be sure, Kerry's ranking as the No. 1 Senate liberal in 2003 -- and his earning of similar honors three times during his first term, from 1985 to 1990 -- will probably have opposition researchers licking their chops. […] Kerry had a perfect liberal rating on social issues during 10 of the 18 years in which he received a score, meaning that he did not side with conservatives on a single vote in those years. That included his 1996 vote […] against the Defense of Marriage Act, which prohibited federal recognition of states' same-sex marriage laws. Along the campaign trail, Republicans likely will remind voters of Kerry's stance on that issue."



dinsdag, maart 02, 2004
Skioord stemt voor afscheiden
Midden in de Green Mountains in Vermont ligt het skiplaatsje Killington. Leeg in de zomer en stervensdruk in de winter. Net als de rest van Vermont gaan de inwoners van Killington stemmen in de voorverkiezingen van vandaag. Maar naast de stem voor de Democratische of Republikeinse kandidaat valt er over nog een onderwerp te stemmen, namelijk de eventuele afscheiding van de staat Vermont en aansluiting bij buurstaat New Hampshire.
Dit is Amerika, dus het is nog echt waar ook. De bewoners van het plaatsje zijn in conflict met de staat Vermont over, hoe kan het ook anders, belastingen. Zij vinden de belasting op hun onroerend goed namelijk te hoog. En dat is genoeg reden om te stemmen voor de volgens de inwoners meest voor de hand liggende oplossing: afscheiding, of zo als dat zo mooi in het Engels klinkt: secession.
Het is niet de eerste keer dat afscheiding speelt in de geschiedenis van Vermont. In 1777 verklaarde Vermont zich onafhankelijk van New York en New Hampshire, staten die beiden de grond van Vermont claimden. In 1782 probeerden de steden Guilford en Halifax zich af te scheiden van Vermont, omdat volgens hen de staat illegaal was. Dat werd de kop ingedrukt.
New Hampshire heeft zich nog niet uitgelaten over het conflict in de buurstaat. Maar uiteindelijk hebben de wetgevers van Vermont het laatste woord over de al dan niet afscheiding, wat de uitslag van de stemming in Killington ook is. Aan hen is namelijk de macht tot het vormen en opheffen van gemeentes binnen de staatsgrenzen.



Peilgeil op Super Tuesday
Hoog tijd voor de laatste peilingen voor de voorverkiezingen van vandaag. Staat John Kerry overal ruim voor of loopt John Edwards stiekem toch ergens in? In Maryland kan het spannend worden, althans volgens een peiling van de American Research Group, die Kerry een niet al te grote 7-punts marge geeft. Volgens Zogby kan Edwards het in Georgia wel schudden, maar wederom ARG geeft Edwards in Georgia weer best een kans, met 8 punten achterstand op Kerry. De cijfertjes:


Maryland (69 delegates)

ARG
Kerry 42%
Edwards 35
Sharpton 2
Kucinich 1
Onbeslist 15


Georgia (86 delegates)

Zogby
Kerry 39%
Edwards 23
Sharpton 9
Kucinich 1
Onbeslist 21

ARG
Kerry 45%
Edwards 37
Sharpton 4
Kucinich 1
Onbeslist 11


New York (270 delegates)

Marist College
Kerry 64%
Edwards 22
Sharpton 5
Kucinich 2
Onbeslist 7

ARG
Kerry 54%
Edwards 21
Sharpton 8
Kucinich 2
Onbeslist 11


Ohio (140 delegates)

ARG
Kerry 47%
Edwards 26
Kucinich 11
Sharpton 1
Onbeslist 12


California (370 delegates)

Field Poll
Kerry 60%
Edwards 19
Kucinich 3
Sharpton 2

Los Angeles Times
Kerry 56%
Edwards 24
Sharpton 4
Kucinich 1



Ticket Kerry-Edwards populair
Uit een CBS News-peiling blijkt date en ticket met John Kerry en John Edwards met acht punten verschil zou winnen van het ticket Bush-Cheney. En dat is opvallend, want uit dezelfde peiling blijkt dat als de beide Democratische kandidaten los van elkaar tegenover Bush worden gezet, de uitslag op een gelijkspel uitdraait. Natuurlijk, het is nog steeds een hypothetische strijd die alleen in de peilingen wordt gevoerd, maar uit de cijfers lijkt wel naar voren te komen dat de combinatie Kerry-Edwards op dit moment meerwaarde lijkt te hebben in de hoofden van de ondervraagden. In de hoofden van de kandidaten gonst momenteel maar één vraag: word ik de democratische presidentskandidaat? Wie er op de ticket bijkomt, daar laten ze zich niet over uit.



Ohio wordt cruciale staat
Een van de swing states waar de presidentsverkiezingen zouden kunnen worden beslist is Ohio. De staat is een van de zwaargetroffen gebieden als het gaat om werkloosheid. Velen in de staat geven de schuld aan de vrijhandelsverdragen (met name NAFTA). Ohio is een relatief grote staat, met voor de Democraten 140 gedelegeerden te vergeven en zowel John Kerry als John Edwards investeren veel in deze staat om hem dinsdag te kunnen winnen. Zowel de Democraten als de Republikeinen zijn er van overtuigd dat het programmapunt werkloosheid van Ohio de ultieme "battleground" zullen maken. Sinds Bush aan de macht is, raakte Ohio 264.700 banen kwijt. Alleen in New York en California is dat aantal hoger. Werkloosheid steeg in Ohio sterk: in stijging staan ze op plaats zeven in de VS. De waardering voor president Bush is daarom enorm gezakt de laatste tijd. Volgens de peilingen leidt Kerry ruim voor Edwards in de Democratische voorverkiezingspeilingen.
Sinds 200 zijn een paar swing states meer naar een van de twee kampen gedreven (Florida en Missouri naar de Republikeinen, Pennsylvania en Michigan naar de Democraten). Als dat werkelijkheid blijkt, dan zijn er minder swing states en wordt Ohio, met 20 kiesmannen, een belangrijker staat om te winnen. Geen Republikein heeft ooit het presidentschap gewonnen zonder in Ohio te winnen.



No more Mr. Nice Guy
John Edwards heeft nog maar één kans, en dat is een goed resultaat halen op Super Tuesday. Dat beseft hij heel goed en het was genoeg reden om zijn positieve campagne tijdelijk stop te zetten, afgelopen zondag in het Democratisch debat in New York, en John Kerry frontaal aan te vallen. Edwards viel de koploper hard aan op zijn economische plannen, die volgens Edwards nog steeds een groot tekort zullen opleveren en hij noemde Kerry een onderdeel van de Washington insiders, waarop Kerry antwoordde dat voor zover hij zich kon herinneren Edwards toch ook al vijf jaar in Washintgon werkte. Al met al was het beeld van de vriendelijke Edwards na zondag in duigen en wist Kerry de rust en zijn imago als ervaren politicus te bewaren. De media concludeerden dat de slag aan John Kerry was. Het is natuurlijk goed te begrijpen waarom Edwards fel uithaalt, maar het lijkt erop dat zijn wanhoopsdaad averechts zal werken.

De meeste vonken kwamen overigens uit een woordenwisseling tussen Al Sharpton en ondervragers Elizabeth Bumiller van de New York Times en Dan Rather van CBS. Sharpton vond dat hij te weinig spreektijd kreeg en weigerde voor "window dressing" te spelen.



Bush, de economie en zijn tegenstanders
President Bush heeft op campagne in het zuidwesten zijn economisch beleid verdedigd en tegelijk dat van zijn Democratische opponenten bekritiseerd: "The man who sits in the Oval Office will set the course on the war on terror and the direction of our economy. The security and prosperity of America are at stake." Zijn tegenstanders kwamen niet verder dan een beetje boos zijn: "So far, all we hear is a lot of old bitterness and partisan anger. Anger is not an agenda for the future of America."
John Kerry huurde Tennessee-afgevaardigde voor de Democraten Harold Ford in om de kritiek van Bus the pareren. Hij zei dat Bush hetzelfde economisch beleid nu wil voeren (met een enorm tekort in de zak) als vier jaar geleden, toen er nog een enorm begrotingsoverschot was:"I contend the country wants something different, the country needs something different, from an economic standpoint."
Bush wil nog steeds zijn belastingverlaging permanent maken. Zijn tegenstanders willen dat zeker niet en dat is geen goede zaak volgens Bush: tegenstanders zeggen "Let's get rid of Bush's tax plan." That's code word for 'I'm going to raise your taxes.' That's what that is."



maandag, maart 01, 2004
Stemmen met computer op Super Tuesday
Super Tuesday is een belangrijke dag voor de critici van het stemmen met stemcomputers. Zij roepen namelijk al maanden dat de meeste stemcomputers onveilig zijn en dat controle op een eerlijke verkiezingsdag met de stemcomputers niet goed mogelijk is. In Georgia, Maryland en California zullen ongeveer zes miljoen Amerikanen hun stem uitbrengen op stemcomputers van Diebold Election Systems, het bedrijf dat het meest onder vuur ligt. Computerexperts hebben vooral in hun machines veiligheidslekken ontdekt, waarmee kwaadwillenden de uitslag van het stemmen op die computers kunnen wijzigen zonder een spoor achter te laten. Aangezien de computer ook geen papieren spoor achterlaat, zal misbruik dus nooit te achterhalen zijn.
Volgens Diebold zijn alle veiligheidsproblemen aangepakt en opgelost. Het bedrijf heeft het moeilijk, want op internet stikt het van de samenzweringstheorieën die stellen dat het bedrijf alle stemcomputers zo heeft geprogrammeerd dat de Republikeinen altijd zullen winnen. Het bedrijf noemt dat flauwekul, en wordt daarin gesteund door de externe computerexperts die de fouten in de machines op hebben gespoord. Maar het was natuurlijk koren op de molen van de samenzweringsfanaten dat de baas van Diebold, Walden W. O'Dell, een fondsenwerfbrief stuurde naar zijn vrienden met de vraag om geld te donderen aan de Bush-campagne. In de brief stond ook dat de directeur zich zou inspannen "[to] helping Ohio deliver its electoral votes for the president next year." Geen slimme zet om je als leverancier van stemcomputers zo aan de kant van een van de kandidaten op te stellen.
De allereerste keer dat de stemcomputers op state-niveau werden gebruikt was in 2002 in Georgia en dat kostte meteen twee Democraten, gouverneur Roy Barnes en senator Max Cleland, hun baan door een verrassende uitslag. Vanaf dat moment waren de stemcomputers verdacht.
Een test in Maryland hielp daarbij niet. Daar toonden computerdeskundigen aan dat met een hand-held computer en vingervlugheid de touch screen stemcomputers te openen en te herprogrammeren waren zodat alle stemmen naar een bepaalde kandidaat gingen. En dat allemaal in zo korte tijd dat niemand argwaan zou krijgen.
Dat leidde er toe dat veel staten om de toevoeging van een printer aan de computers vroegen en om zulke veiligheidsmaatregelen dat hackers het niet meer de moeite waard zouden vinden om te proberen om de computers te kraken.



NOS kiest
Al weer een week of wat is de nieuwe "Amerika kiest"-site van de NOS in de lucht. Ik hoop dat die nog een beetje uitbreidt (er staat bijvoorbeeld weinig hard nieuws op de site), maar dat zal vast nog wel gebeuren. Op de site zijn wel de columns van Tim Overdiek, een handige verklarende woordenlijst en een overzicht van de verschillende kandidaten te vinden. Maar de columns van Charles Groenhuijsen zijn er weer niet te vinden, terwijl ze daar natuurlijk ook horen, het is immers een NOS nieuws-site.



Het ideaal: 1 dochter
A.S. Hamrah is schrijver. Daarnaast is hij de uitvinder, als dat zo mag heten, van de single-daughter theory, oftewel de één-dochtertheorie. Dat is de theorie dat Democratische presidentiële kandidaten met meer of minder dan één dochter het moeilijk hebben om het tot president van de VS te schoppen. Absurde theorie? Vast, maar de cijfers liegen er niet om: Sinds Franklin Roosevelt bleken vrijwel alle Democraten die het Witte Huis haalden maar één dochter te hebben. De kandidaten met meer of minder dan één dochter redden het niet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Lyndon B. Johnson, die president werd nadat Kennedy was vermoord, had twee dochters, maar dat kunnen we op de verwarring van het moment gooien, net als het verlies van Hubert Humphrey (1 dochter) in 1968. Walter Mondale, in het bezit van slechts één dochter (de wel een zeer knappe Eleanor http://www.ishipress.com/emondale.htm), maar verloor de verkiezingen toch, van Reagan.
Democratische winnaars: FDR (Anna Eleanor), Truman (Margaret), JFK (Caroline), Carter (Amy), Clinton (Chelsea)
Verliezers: Adlai Stevenson (0 dochters), George McGovern (4 dochters), Michael Dukakis (2 dochters), Al Gore drie dochters, waaronder de niet onknappe Karenna http://quest.cjonline.com/images/040900/tipkar.jpg).
Maar hoe gaat het dit jaar? Howard Dean was een perfect fit geweest: slechts één dochter, Ann. Maar zowel John Kerry, John Edwards als Al Sharpton hebben twee dochters. Dat wordt dus een zware klus voor de Democratische kandidaat in november.



McAuliffe: niet weer voorzitter
De voorzitter van de Democratic National Committee Terry McAuliffe heeft aangekondigd begin volgend jaar af te treden als voorzitter. Hij zei altijd van plan te zijn geweest om maar een termijn vol te maken en is van plan om meer tijd aan zijn familie te kunnen besteden: "I said from day one I will not do it. I've done this for four years, I've got five little kids at home."
McAuliffe is 47 jaar, een ervaren fondsenwerver en een goede bondgenoot van voormalig president Clinton. Hij is al 25 jaar als Democraat politiek actief . Hij sluit niet uit dat hij andere politieke taken zal gaan vervullen, want "when we win the White House" zullen er volgens hem genoeg mogelijkheden zijn.



Ingewikkeld stembiljet NY
Bij de Democratische voorverkiezingen in New York aanstaande dinsdag zal de kiezer een flink onoverzichtelijk stembiljet onder ogen krijgen, die herinneringen oproept aan Florida vier jaar geleden. Naast de kandidaten staat namelijk ook een enorme lijst aan gedelegeerden op het stembiljet, die ieder aangeven op welke kandidaat ze gaan stemmen. Dus de kiezer moet op ene kandidaat stemmen, maar volgens de instructies ook op een aantal gedelegeerden. Behalve dat dat niet hoeft. Vandaar de verwarring. De Democratische kandidaten hebben namelijk niet voor elk district een lijst met potentiële gedelegeerden opgegeven (met uitzondering van John Edwards). Maar dat is geen probleem, want zij mogen achteraf alsnog gedelegeerden aanwijzen zoveel als er op basis van de stemmen nodig zijn.
Waarom dan zo'n onoverzichtelijk biljet? Dat is om aan de kiezer aan te geven hoe sterk georganiseerd de campagne van de kandidaat is. Zij trekken daar hun geloofwaardigheid uit. Vandaar dat Kerry niet overal zo'n lijst gedelegeerden heeft opgegeven – hij is koploper, dus de kiezer weet wel dat hij goed is georganiseerd. En vandaar dat Edwards juist wel overal met zijn gedelegeerden op staat, zodat hij de twijfelende kiezer er misschien van kan overtuigen dat hij net zo verkiesbaar is als zijn grote concurrent Kerry.
Of de kiezer door de bomen het gedelegeerdenbos nog kan zien, weten we dinsdag.



Bobo's Hollywood zamelen geld voor Kerry in
Democratisch koploper John Kerry mag zich volgens Broadcating & Cable (9 februari 2004) verheugen in de aandacht en de checkboekjes van de Hollywoodbazen. Grote namen in de media-industrie hebben toegezegd tonnen voor de kandidaat in te zullen zamelen. Daaronder zijn onder andere Peter Chernin, topman bij News Corp, Tom Rothman, van News Corps Fox Filmed Entertainment, Sumner Redstone, baas van Viacom, Howard Stringer, de voorzitter van Sony en Jack Valenti, de baas van MPAA (de Motion Picture Association). Grote namen, zelfs van bedrijven die gezien hun handelen en activiteiten eerder in het Republikeinse kamp passen, zoals News Corp.
De steun van de leidinggevenden aan Kerry is interessant, want doorgaans kiezen alleen de acteurs en actrices en de regisseurs de kant van de Democraten. Het kan geholpen hebben dat John Kerry jarenlang zitting heeft gehad in de handelscommissie van de Senaat, waar hij met al die grote bedrijven te maken heeft gehad.



zondag, februari 29, 2004
Dean en Trippi beginnen nieuwe organisaties binnen Democratische partij
Democratisch oud-kandidaat Howard Dean heeft zijn plannen onthuld voor de lancering van een politieke grassroots-organisatie, dus een organisatie die zich richt op de basis, dus de kiezer. En dan nog een specifieke basis, namelijk iedereen die wat zag in de kandidatuur van Howard Dean. Iedereen die door hem weer geloof kreeg in de politiek en van plan was, en nog is, te gaan stemmen.
Deans doel is om de Democratische partij te hervormen en daarmee Amerika. Het is de bedoeling dat de groep zich op 18 maart officieel lanceert. Dean: "There are a lot of ways to make change. We are leaving one track, but we are going on another track that will take back America for ordinary people again. Democracy, freedom, and action will be the watchwords of this new effort."

Maar Dean is niet de enige die zich aan de top van een dergelijke nieuwe beweging wil nestelen. Zijn oude campagneleider Joe Trippi heeft dezelfde plannen voor een identieke organisatie. Dean en Trippi zeggen van plan te zijn elkaar aan te vullen met elkaars politieke bewegingen, maar de Democratische aanhang is verward. Bij wie moeten ze zich nu aansluiten? Trippi heeft wel al een naam voor zijn groepering: "Change for America", een duidelijke verwijzing naar "Dean for America." Beide groepen vragen natuurlijk om een directe fusie. Hoe kan je een vuist maken als je vanaf het begin al kiest voor twee kleinere vuisten? Ik vrees het ergste.



Iowa wordt lastige klus voor Bush
Volgens de Des Moines Register, de grootste krant van Iowa, gaat president Bush het nog moeilijk krijgen in november. In 2000 verloor hij net van Gore, met 4144 stemmen minder. Maar het aantal geregistreerde Republikeinen daalt in de staat. Iowa is een swing state en zal dus prominent aanwezig zijn op het lijstje campagnebestemmingen van de Democratische en Republikeinse kandidaten.
Bij de caucus van Iowa registreerden zo’n 4000 Republikeinen als Democraat. Dus een kleine rekensom leert dat als Bush 10.000 inwoners van Iowa uit de werkloosheid trekt, hij de staat in november gewoon wint. Als de wereld zo eenvoudig in elkaar zit natuurlijk. Maar dat zit er niet in.



Bush overspoelt markt met tv-reclame
De herverkiezingscampagne van Bush zal komende maand voor maar liefst 3,6 miljoen aan tv-reclames via de kabel uitzenden, vrijwel zonder uitzondering in staten die voor Bush van belang zijn in november. Het is het eerste deel in de strategische tv-oorlog van het Bush-team. Er is onder andere zendtijd ingekocht bij CNN, MSNBC, CNBC, Fox News Channel en Fox Sports Channel (vooral tijdens NASCAR-races, want mannen die naar NASCAR-races kijken, blijken volgens de opiniepeilers een belangrijk stemblok te vormen). Het meeste geld wordt voorlopig gestoken in de twee zenders van Fox. Bij Fox Sports begrijp ik dat, maar de kijkers naar Fox News zitten volgens mij al veilig in het Bush-kamp, dus daar zouden ze niet per se veel geld in hoeven te steken. Maar ik ben dan ook geen campagnestrateeg.



Geen Democratische posters in Missouri
Relletje in Missouri, waar Viacom Outdoor, onderdeel van het mediabedrijf waaronder ook tv-zender CBS valt, de plaatsing van een reclameposter van de Democratische partij heeft geweigerd op enkele van haar billboards in St. Louis en Kansas City. De billboards staan in zwarte woonwijken en de reclame toont een zwarte man met op de achtergrond een Amerikaanse vlag, met daarbij de tekst: "Missouri Republicans have a plan. You are not a part of it."
Viacom Outdoor vindt de reclame te negatief en weigert daarom de poster te plakken. Viacom vindt bovendien dat de reclame het zwarte ras gebruikt om verdeeldheid te zaaien. De Democratische partij in Missouri roept dat het censuur is en dat de reclame niet negatief is maar de werkelijkheid weergeeft.
Moedermaatschappij Viacom besloot eerder het winnende Anti-Bush tv-spotje van de prijsvraag van MoveOn.org te weigeren rond de uitzending van de Super Bowl.



Kasboekjes DNC en RNC
De Democratic National Committee (de nationale Democratische partij) heeft bijna de beoogde hoeveelheid geld binnengehaald om de verkiezingen daadkrachtig te kunnen ondersteunen. Het streefgetal was 16 miljoen dollar en dat is zo goed als binnen. In januari haalde de DNC 5,7 miljoen dollar binnen en gaf 2,8 miljoen uit. Er staat nu nog 13,8 miljoen op de bank.
De Republican National Committee zit ruimer in de slappe was: er staat nog 39,4 miljoen dollar op de bank, terwijl er in januari 8 miljoen is uitgegeven en 14,3 miljoen is opgehaald.
De beide nationale committees mogen dit jaar ongeveer 16 miljoen dollar uitgeven aan rechtstreekse ondersteuning van hun kandidaat, bijvoorbeeld via reclamespotjes. De rest moet gebruikt voor andere doeleinden, zoals acties om kiezersregistratie te bevorderen.




© Marc van Gestel 2003 - 2004