De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, februari 21, 2004
Ralph Nader: duidelijkheid dit weekend
Dit weekend zal Ralph Nader, die vier jaar geleden aan de verkiezingen mee deed als kandidaat voor de Green Party, bekend maken of hij dit jaar ook weer mee zal doen, en wel als onafhankelijke kandidaat. Adviseurs van Nader hebben dat verteld tegen Fox News. De woordvoerster van Nader, Linda Schade, zegt: "He's felt there is a role for an independent candidate to play."
John Edwards heeft al gereageerd op de mogelijke kandidatuur van Nader. Hij denkt dat Nader niet zoveel effect zal hebben op de Democratische race: "I don't think it will have a tremendous amount of effect. I think if we have a candidate across the ticket that's appealing to independents, appealing to the kind of people that might be attracted to a Nader campaign, then we'll be fine. And I think I am exactly that kind of candidate."
Maar niet alle Democraten zijn er gerust op. Voorzitter van de partij Tery McAuliffe zit niet op Naders kandidatuur te wachten: "We can't afford to have Ralph Nader in the race. This is about the future of our country. We need Ralph Nader supporting the Democratic nominee, energizing people. George Bush has been a disaster on the issues that matter to him."
Ook Dianne Feinstein, de Democratische senator uit California is niet blij. Als ze Nader zou spreken zou ze zeggen: "Don't do it. You ruin it. You may take away a key percentage of votes, but no more than that." Ze voegde er aan toe: "I think the role at this point that he plays is a similar role to what he played last time, and that's a spoiler. I hate to say that."
De Republikeinse en Democratische partij verwachten beiden een zeer nauwe race. Een onafhankelijke kandidaat kan zo de race makkelijk beslissen, in het geval van Nader in het nadeel van de Democraten.



Edwards wil debat
John Edwards wil, nu hij de enige andere kansrijke democratische kandidaat is, met zijn concurrent John Kerry de degens kruisen in een serie 1-op-1 debatten.
Edwards: "It's clear from the results in Wisconsin yesterday that the voters in Wisconsin and throughout the country are looking for a debate. I make myself open and available for debates, and I hope Senator Kerry will do the same thing."
De campagne van Kerry reageerde gereserveerd op de uitdaging van Edwards: "At first glance, it sounds unfair and undemocratic to freeze out candidates who have already finished ahead of John Edwards in multiple contests."
Edwards vindt dat hij net zo verkiesbaar is als Kerry. Volgens de exit-peilingen in Wisconsin deed de senator uit North Carolina het vooral goed bij Republikeinse en onafhankelijke kiezers (Wisconsin kent een open systeem waarin niet alleen Democraten mogen stemmen bij de Democratische voorverkiezingen). Dat zijn volgens Edwards "the kind of people we have to have this fall to win the general election."



Democratische gedelegeerden: de tussenstand
Het aantal gedelegeerden is na de voorverkiezingen in Wisconsin weer veranderd:

Democraten
Kerry: 613 delegates
Dean: 202
Edwards: 192
Clark: 74
Sharpton: 16
Kucinich: 2
Nodig voor winst: 2161

Republikeinen
Bush: 300
Nodig voor winst: 1255



Kerry: Gephardt is welkom in regering
John Kerry heeft onderweg in Ohio gezegd dat hij, mocht hij het schoppen tot president, graag van de diensten van voormalig concurrent Dick Gephardt gebruik wil maken. "We would be lucky and I would be lucky if we could get Dick Gephardt to be part of the government of this country and go to work for the American people. He's a class act. Under any standard anywhere, he's one of the most decent public people I've met and I'd be proud to have him working with me anywhere at any time."
Gephardt zou vermoedelijk goed op zijn plek zijn als minister van werkgelegenheid.



Cheney weg?
Als je ze naast elkaar ziet staan dan lijkt de een de opa van de ander: president Bush en vice-president Dick Cheney. Maar Cheney is slechts 6 jaar ouder. Het kan helpen dat het lijkt alsof je al eeuwen in Washington rond loopt.
Een gerucht dat ook periodiek de kop opsteekt is dat Bush wellicht van zijn vice-president af zou willen. Daar zijn wel goede argumenten voor te verzinnen, zoals Frans Verhagen al eens heeft gedaan, maar het Witte Huis blijft bij hoog en bij laag ontkennen genoeg te hebben van de vice-president: hij blijft.
Er werd natuurlijk meteen een peiling losgelaten met de vraag: moet Cheney blijven? Volgens Time Magazine en CNN is het land verdeeld: van de helft mag hij blijven en de andere helft wil hem kwijt (dat zal de Democratische helft van de bevolking wel zijn). Republikeinen twijfelden al eerder gedurende deze campagne en dat zette meteen de geruchtenmolen in gang. Wie zou Cheney op kunnen volgen? De kanshebbers: senator Bill Frist van Tennessee, afgevaardigde Rob Portman van Ohio, gouverneur Bill Owens van Colorado, voormalig gouverneur van Pennsylvania Tom Ridge en voormalig burgemeester van New York Rudoplh Giuliani en gouverneur van New York George Pataki. Frans Verhagen houdt het op senator Richard Lugar van Indiana.
Maar of het zo ver komt? Ondanks de ophef die er is geweest rond Cheney (zijn vier hartaanvallen, zijn eventuele rol in het toekennen van lucratieve overheidscontracten aan zijn oude bedrijf Halliburton) is een groot deel van de Republikeinse partij nog steeds tevreden over hem. Bovendien staat de Bush-familie er om bekend zeer loyaal te zijn. Maar als de populariteit van de president blijft zakken, dan is alles mogelijk.



vrijdag, februari 20, 2004
Illegale donaties aan Kerry
John Kerry krijgt nu hij koploper bij de Democraten is veel meer aandacht van de media dan hij daarvoor gewend was. Dat leidde al tot onderzoekjes van het persbureau AP, en nu ook van de LA Times. De krant onthulde dat Kerry namens een bouwbedrijf dat voor defensie werkte 28 brieven schreef om dat bedrijf aan te prijzen bij leden van het Congres en het Pentagon. Pijnlijk, omdat het bedrijf schuldig is bevonden aan het doen van illegale donaties aan Kerry. Eveneens pijnlijk, omdat de kandidaat de laatste maanden zo hard roept dat hij zo tegen de invloed van belangengroepen en lobbyisten op de regering en het Congres is. De donaties waren volgens de krant illegaal: "The contractor told his employees they needed to make political contributions in order for him to gain influence with members of Congress. He then reimbursed them with proceeds from government contracts."
Op dezelfde manier doneerde het bedrijf geld aan vier Republikeinse Congresleden.



Gerommel in economenteam Bush
Het economische team van president Bush heft de laatste dagen een paar steekjes laten vallen. Eerst was daar de opmerking van econoom N. Gregory Mankiw dat het exporteren van Amerikaanse banen naar de lage lonenlanden als India op lange termijn goed was voor de economie omdat dat de kosten voor Amerikaanse bedrijven en de consument vermindert. De opmerking was tegen het zere been van alle Amerikanen die onder Bush hun baan waren kwijt geraakt en dus koren op de molen van zijn Democratische tegenstrevers. Veel economen geven Mankiw overigens gelijk.
Woensdag moest de president afstand nemen van een eerder gedane uitspraak dat er dit jaar 2,6 miljoen nieuwe banen zouden worden gecreëerd. Dat bleek aan de erg optimistische kant. Het herzien van de cijfers komt op een slecht moment, want de Democraten vallen Bush vrijwel continu aan op de 2,2 miljoen verloren banen onder zijn presidentschap.
Bush is toch al niet gelukkig met zijn keuze van economen in zijn team. Zijn minister van financiën Paul O?Neill moest in 2002 aftreden omdat hij betwijfelde of een nieuwe ronde van belastingverlaging wel zo verstandig was. Lawrence Lindsey, de directeur van de National Economic Council, wachtte hetzelfde lot toen hij voorspelde dat een oorlog met Irak tussen de 100 en 200 miljard dollar kon gaan kosten (hij bleek er niet ver naast te zitten).



Peilgeil met John en John
Volgens een peiling van CNN, USA Today en Gallup zouden nu zowel John Kerry als John Edwards winnen van George Bush als er nu verkiezingen waren. Beide Johnnen balen ervan dat de verkiezingen dus niet vandaag zijn. Voorzitter van de Republikeinse partij Ed Gillespie weet dat ook: "Certainly, we'd rather be up than down. But I understand where we are in this cycle. We have seen $49 million in negative advertising and I suspect that has had an impact."



Eerste Congreszetel wisselt van eigenaar
In november is er ook de o zo belangrijke strijd om zetels in het Congres. In beide huizen hebben de Republikeinen op dit moment de meerderheid, maar mocht er een Democraat de presidentsverkiezingen winnen, dan zou het handig zijn als beide of toch op zijn minst een van de kamers in Democratische handen zou komen.
De Democraten hebben een klein voorschot genomen op die verkiezingen. In Kentucky waren vervroegde verkiezingen nodig voor een van hun zetels in het Huis van Afgevaardigden die was vrijgekomen. Het was de eerste winst van een Democraat ten opzichte van een Republikeinse zittende kandidaat sinds 1991 in een speciale verkiezing de VS. De verhouding in het Huis van Afgevaardigden is nu 228-205 in het voordeel van de Republikeinen. Er is nog een vacature en een lid is onafhankelijk. Op 1 juni is er in South Dakota nog een speciale verkiezing, omdat de Republikein Bill Janklow de cel in is gedraaid wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk.



Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"President Bush spent some time with National Guard troops in Louisiana. When Bush arrived, the commanding officer said, 'You're a little late.'"
"Political analysts say President Bush's re-election strategy is to try and convince Americans that he's 'a war president.' I don't get it. If he convinces Americans that we need a war president, isn't he afraid they're gonna vote for the guy who was actually in a war?"

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"In Louisiana, President Bush met with over 15,000 National Guard Troops. Here's the weird part: nobody remembers seeing him there."



Vakbondssteun voor Kerry
Donderdag heeft John Kerry de officiële steun ontvangen van de AFL-CIO, de overkoepelende bond waar 64 vakbonden, die meer dan 13 miljoen Amerikaanse arbeiders vertegenwoordigen, onder vallen. Een leuk leger aan voetvolk voor de Kerry-campagne. Het enige pijnpunt is dat Kerry voor de North American Free Trade Agreement (NAFTA) stemde terwijl de vakbonden daar ernstig tegen waren omdat dat heeft geleid tot het verplaatsen van Amerikaanse banen naar Mexico, dat goedkoper arbeid kan leveren. John Edwards is tegen Nafta, maar zat nog niet in de senaat toen het NAFTA-wetsvoorstel werd aangenomen. Verder zijn de standpunten over de handel bij beide kandidaten ongeveer gelijk. Maar de AFL-CIO denkt dat Kerry de meeste kans heeft om president Bush bij de verkiezingen te ontslaan.



Aziaten willen ook meedoen
Presidentskandidaten dongen om de gunst van zwarten in South Carolina, van Hispanics in New Mexico en ?NASCAR dads?* in Florida, maar niemand lijkt geïnteresseerd in de stemmen van de Amerikanen van Aziatische afkomst. Tenminste, dat vinden ze zelf. Daarom hebben zij zich gegroepeerd en zullen zij de Aziatische stemmers er van proberen te overtuigen om als een blok op een bepaalde kandidaat te stemmen. Want zij weten dat ze als blok een machtsfactor kunnen zijn. Als blok kunnen zij invloed op de posities van een kandidaat uitoefenen en dat zijn ze ook van plan te doen.
De Aziaten vormen slechts 4 procent van het electoraat in de VS, maar zij wonen wel in belangrijke staten voor de verkiezingen. Zo wonen er 1,9 miljoen Aziaten in California. Het verschil tussen Gore en Bush in 2000 was daar 1,3 miljoen in het voordeel van Gore. Zie daar wat stemmen als een blok voor gevolgen zou kunnen hebben.

*NASCAR dad: een over het algemeen blanke arbeider of plattelandsbewoner en fan van autoraces (vandaar de verwijzing naar de NASCAR racecompetitie). Daar zijn er zoveel van dat ze de belangrijkste demografische eenheid kunnen worden in november volgend jaar



donderdag, februari 19, 2004
De nasleep: Edwards
Het lijkt me duidelijk dat John Edwards, goede tweede in Wisconsin, gaat lonken naar de Dean-stemmers. Immers, met een race die nu niet meer dan een strijd tussen John Kerry en Edwards gaat, heeft Edwards het meest te winnen. Dean is niet zo gecharmeerd van Kerry, hij beschuldigt de koploper ervan het prototype van een Washington-insider te zijn, die geld aanneemt van belangengroeperingen. Dat Dean nauwelijks kritiek heeft geuit op Edwards komt overigens vooral omdat het niet interessant is aandacht te besteden aan de nummer twee.
Maar het terugtreden van Dean opent weer mogelijkheden voor de Edwards-campagne, die inmiddels heeft besloten nu eindelijk een echt nationale campagne te gaan voeren. Tot voor kort beperkte Edwards zich tot de staten waarin hij kans dacht te maken. Kerry was tot nu toe de enige die in elke staat zijn best deed om te winnen. Edwards: "We're running everywhere. This is very much a national campaign. This is the moment we've been waiting for, to be in a one-on-one race with Senator Kerry. I didn't know it would be Senator Kerry, but with one other candidate."
De voorbereiding voor Super Tuesday, met nog wat kleine voorverkiezingen in de komende weken (Idaho, Utah) is in ieder geval in volle gang.



Ahoy, Kerry!
De Amerikaanse verkiezingsstrijd wordt met meer dan gemiddelde interesse gevolgd in Horni Benesov. U kent het wel, het noordoostelijke bergstadje in Tsjechië met 2400 inwoners en een aantal verlaten mijnen.
Waarom zijn zij zo geïnteresseerd? Omdat de grootvader van John Kerry in het stadje is geboren. De PR-gevoelige burgemeester, Josef Klech, heeft al aangekondigd dat hij Kerry, indien deze de Democratische nominatie wint, het ereburgerschap van Horni Benesov zal aanbieden. Het hele stadje zit in spanning.
De grootvader van de Democratische koploper, Frederick A. Kerry, werd in 1873 geboren onder de naam Fritz Kohn en was een Duitse Jood die rond 1900 wegens het toen al aanwezige antisemitisme naar Amerika vertrok.
Kerry is niet de enige Democraat met Tsjechisch bloed. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Madeline Albright is zelfs in Tsjechië geboren.



Peilgeil in Iowa
Van de opiniepeilingen die een Democratische en Republikeinse kandidaat in een virtuele verkiezing tegenover elkaar zetten is de volgende een interessante. Interessanter in ieder geval dan een nationale peiling, omdat die geen rekening houdt met de stemverhoudingen in de verschillende staten, en daar gaat het om bij de verkiezingen in november. OK, het is nog steeds te vroeg om een zinnige voorspelling te kunnen doen zo ver voor de verkiezingsdag, maar laat deze peiling dan de minst onzinnige van de onzinnige peilingen zijn.
Waar gaat het dan om? Een Des Moines Register peiling waarin president Bush het moet opnemen tegen John Kerry. De peiling beperkt zich tot Iowa, een van de swing states van vier jaar geleden. Gore won de staat in 2000 met 0,3 procent verschil.
In deze peiling zou John Kerry met 49 tegen 42 procent president Bush verslaan. Nationaal gezien staan beide kandidaten vrijwel gelijk. Maar aangezien winst of verlies hoogstwaarschijnlijk in de swing states wordt bepaald, is deze uitslag dus een stuk interessanter dan het landelijke gelijkspel.



Wedden op twee paarden
Hoewel Democratich kandidaat John Kerry het maar druk heeft met zijn campagne, is hij ook nog steeds senator voor de staat Massachusetts. En dat wil hij blijven zolang de campagne duurt, want, zo zegt woordvoerster Stephanie Cutter, Kerry "will continue to fight for the issues important to the people of Massachusetts and all Americans." Het betekent voor Kerry wel een drukke tijd, want hij zal voor de belangrijke stemmingen in de Senaat steeds moeten terugreizen naar Washington DC, waar hij dan ook campagne voert. Aan de andere kant, als hij zich terugtrekt als Senator en dan de verkiezingen verliest, heeft hij niets meer. Erger nog, als hij zich terugtrekt als Senator, dan wijst Mitt Romney, de gouverneur van Massachusetts, een vervanger aan voor Kerry, en Romney is Republikein. De Democraten hebben in Massachusetts al 26 jaar de twee Senaatszetels in handen en dat monopolie willen ze niet graag opgeven.
Joe Lieberman hield vier jaar geleden ook zijn Senaatszetel aan, verloor met Gore van Bush en kon toen gewoon terugkeren naar de Senaat.
In 2006 komt Kerry’s zetel weer vrij.



Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"The White House finally found one guy who says he remembers serving with President Bush on National Guard duty in Alabama. Isn't that amazing? Now if they can find someone who remember Bush working on an economic plan!"
"John Kerry won the primaries in Nevada and Washington D.C. That's great. One is a haven for hookers, gamblers, and general lowlifes, and the other is the home of Las Vegas!"

"Late Show with David Letterman":
"It's a great night and I'll tell you why. The entire balcony here in the Ed Sullivan theater is full of guys who swear they were in the National Guard with George Bush."



De verveling slaat toe
De Annenberg Public Policy Center is teleurgesteld. Ook dit verkiezingsseizoen zou men daar weer de politieke campagnespotjes controleren op onwaarheden en misleiding, maar er is tot nu toe nog niet veel te doen. Volgens de politiek wetenschappers en strategen zijn er nog nooit zo weinig en zulke tamme politieke tv-spotjes uitgezonden als dit seizoen. Geen van de achterliggende Democratsiche kandidaten is nog gezwicht voor echte negatieve spotjes. En dat terwijl het Annenberg Center extra mensen had ingehuurd om niet achterop te raken.
Maar wanneer de Democratische kandidaat eenmaal bekend is zal het wel uit zijn met de rust voor de tv-reclamepolitie. John Kerry is grotendeels ongehavend uit de voorverkiezingen gekomen, tot teleurstelling van de Republikeinen, die hoopten dat het meeste vuile werk al door de Democraten zelf zou zijn opgeknapt. Nu zullen ze zelf aan de bak moeten, met als eerste resultaat de video over Kerry, die zij via e-mail onder hun aanhang verspreidden.



woensdag, februari 18, 2004
Dean beëindigt campagne, blijft in race
Volgens de Los Angeles Times zal Howard Dean na de teleurstellende uitslag van de voorverkiezingen in Wisconsin binnenkort aankondigen dat hij ophoudt met zijn presidentiële campagne. Maar hij blijft wel in de race. Dat meldt op zijn beurt persbureau Reuters.
Het betekent dat Dean dus ophoudt met het actief campagne voeren in de staten die nog hun voorverkiezingen moeten houden. Hij zal zich echter niet officieel terugtrekken, zodat iedereen die op hem wil stemmen, dat nog kan doen. Hij zal zijn anti-Washington standpunten blijven uitdragen en hoopt op een prominente plaats bij de sprekers op de Democratische conventie. Dean zei in Wisconsin: "We will change the Democratic Party; we will change America; we will change the White House." Hoe precies, dat wist hij ook nog niet. Maar wellicht met een Democraat in het Witte Huis. Dat is dan als het aan Dean ligt liever John Edwards dan John Kerry, omdat de laatste volgens de ex-gouverneur van Vermont in de zak zit van de belangengroepen en lobbyisten in Washington.

Update: Dean heeft vanavond in een toespraak in Burlington, Vermont, officieel bekend gemaakt wat hier boven al stond beschreven.



Alweer Kerry
De winnaar in de Democratische voorverkiezingen van Wisconsin is geen verrassing. Dat is namelijk weer John Kerry. De nummer twee, John Edwards, kwam wel verrassend dichtbij, dichterbij dan de peilingen hadden voorzien. Voor Howard Dean, op een voor hem teleurstellende derde plaats, lijkt de race ten einde.

Wisconsin (Naam: stemmen – delegates)
Kerry: 40% - 30
Edwards: 34 - 24
Dean: 18 - 13
Kucinich: 3 - 0
Sharpton: 2 - 0
Clark: 2 - 0



Clinton pusht Clark
Voormalig president Bill Clinton blijkt op de achtergrond druk bezig om John Kerry er van te overtuigen dat hij Wesley Clark uitkiest als zijn ‘running mate’ voor het vice-presidentschap. De samenstelling van het campagneteam van Clark liet al de invloed zien van Clinton, want daarin liepen allemaal oud-medewerkers van de oud-president in rond. Een Democratische insider zei hierover: "The former president has been calling people, including elected officials in New York, saying that Clark would make a great vice-presidential candidate. He's pushing hard because this is a credibility issue for Clinton since everybody knows Clark was the guy he created, but yet Clark did so poorly when he ran."



Banen in de ‘Swing States’ cruciaal
De Financial Times keek op 12 februari naar de gevolgen van de economische recessie in de VS in de afzonderlijke staten. Daar komt uit naar voren dat werkloosheid vooral is toegenomen in staten waar de strijd heet dreigt te worden, de zogenaamde ‘swing states’. Het hoogste werkloosheidscijfer is dan wel in het Democratische Massachusetts, maar daarna wordt het interessant. Michigan, gewonnen door Al Gore met slechts 5 procent verschil, kende een daling in het aantal banen van 4,9 procent. Ohio, in 2000 gewonnen door Bush met slechts 3,5 procent, zag het aantal banen dalen met 4,7 procent. Missouri, Wisconsin, Florida, Iowa en Tennessee zijn allemaal staten met een flinke daling van het aantal banen (van -2,7 tot -2,1%) en de verschillen tussen de kandidaten vier jaar geleden varieerde van 3,3 procent in Missouri en 0,01 procent in Florida. Zeven staten waarin Bush als de wiedeweerga banen moet gaan creëren. Lukt hem dat, dan zet hij weer een stap dichter bij zijn herverkiezing. Lukt hem dat niet, dan wordt het een hete herfst.



Second in command
Het is een vrij frustrerende baan, vice-president. Maar als president heb je er nu eenmaal een nodig en indien John Kerry de nominatie van de Democratische conventie ontvangt, dan doet hij dat met een kandidaat voor het vice-presidentschap aan zijn zijde. Kerry stond zelf op het lijstje van Al Gore in 2000. Speculatie alom en veel mensen zien in John Edwards de meest geschikte kandidaat. Maar er zijn gelukkig nog veel meer namen die in Democratische kringen rondzingen.

- Gouverneur Bill Richardson van Michigan (swing state en van Latijns-Amerikaanse afkomst)
- Wesley Clark (vandaar dat hij zo snel zijn steun aan Kerry gaf)
- Dick Gephardt van Missouri (swing state)
- Senator Evan Bayh van Indiana (buurstaat Ohio is een swing state)
- Senator Bob Graham van Florida (swing state)
- Senator Bill Nelson van Florida (idem)
- Gouverneur Janet Napolitano van Arizona (vrouw)
- Gouverneur Kathleen Sibelius (idem)
- Gouverneur Tom Vilsack van Iowa (populair in mid-west)

Veel namen die tactisch interessant zijn, namelijk politici uit staten waar de kiezers vier jaar geleden ongeveer fifty-fifty stemden en staten in het zuiden of westen, om een regionale balans te vinden met Kerry, die uit het noordoosten komt. De laatste keer overigens dat de keus van vice-president uit een bepaalde regio ook echt heeft gehlopen was de keus van John F. Kennedy voor Lyndon B. Johnson uit Texas. Maar zelfs dat is niet met zekerheid te zeggen. Ik ben geneigd de keus van VP als totaal onbelangrijk weg te zetten (hoe leuk de speculatie ook is), want het is de president die gekozen wordt. En het beste bewijs dat de keus van vice-president er niet toe doet: Dan Quayle, VP van Bush sr.



Geld in kas bij actiegroepen
Alle groepen die aan een politieke partij gelieerd zijn moeten opgaaf doen van hun inkomsten uit donaties. Het geld komt doorgaans van bedrijven en vakbonden. E politieke groepen mogen dag geld – het beroemde “soft money” – alleen maar uitgeven aan het promoten van de goede zaak in het algemeen en aan acties om kiezers te mobiliseren. Het geld mag niet gebruikt worden om specifieke kandidaten te ondersteunen. Er is weer flink ingezameld, zowel door Republikeinse actiegroepen als door hun Democratische evenknieën.

Republican Governors Association: $12.537.847
America Coming Together (Democratisch): $12.515.000
Democratic Governors' Association: $9.333.077
American Federation of State, County and Municipal Employees Special Account (neigt naar Democratisch): $6.243.858
MoveOn.org Voter Fund (Democratisch): $4.799.433
Republican State Leadership Committee: $3.739.474
The Partnership for America's Families (Democratisch): $3.071.211
Media Fund (Democratisch): $3.000.000
New Democrat Network: $2.701.018
The Club for Growth (Republikeins): $2.662.154
EMILY's List (Democratisch): $2.581.443
Democratic Legislative Campaign Committee: $1.938.467
Sierra Club Voter Education Fund (neigt naar Democratisch): $1.790.982
League of Conservation Voters (neigt naar Democratisch): $1.388.000
America Votes Democratisch: $1.182.036

Bron: Amerikaanse belastingdienst en samengevat door het onpartijdige Political Money Line



Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"The White House has now released military documents that they say prove Bush 'met his requirements' while in the National Guard. Hey, big deal. We have documents that prove Al Gore won the election; that don't mean anything."
"Actually the White house did say, during the Vietnam war President Bush was listed as a MIA — missing in Alabama!"
"Democratic strategists feel John Kerry's war record means he can beat Bush. They say when it comes down to it voters will always vote for a war hero over someone who tried to get out of the war. I'll be sure to mention that to Bob Dole when I see him."

"Late Show with David Letterman":
"Bush is having trouble finding his National Guard records from the '70s. Oh sure, but he's got no problem finding photos of John Kerry with Jane Fonda from the '70s."

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"President Bush isn't fazed by other candidates' war records. He said, 'Those guys may have fought in Vietnam, but I created one.'"



dinsdag, februari 17, 2004
Vrouw ontkent relatie met Kerry
Alexandra Polier, de vrouw over wie het gerucht gaat dat zij een affaire heeft gehad met Democratisch kandidaat John Kerry, heeft ontkend dat dat het geval is geweest.
Internet-roddeljournalist Matt Drudge had het gerucht de wereld in geholpen maar de grote media in Amerika deden niets met het bericht en terecht, zo blijkt nu.
De freelance journaliste was naar Nairobi in Kenia vertrokken, volgens de roddel omdat zij daartoe was gedwongen door Kerry, maar in werkelijkheid omdat zij daar haar aanstaande schoonouders ging opzoeken.
Polier ontkende ooit voor Kerry gewerkt te hebben noch de intentie gehad te hebben dat te doen. Een relatie heeft ze al helemaal niet gehad: "I have never had a relationship with Senator Kerry, and the rumors in the press are completely false."
Kerry had de aantijging al eerder ontkend.
Update: Matt Drudge weet nu te melden dat de dame in kwestie een tijdje verkering heeft gehad met een financieel directeur van Kerry: Peter Maroney. Tsja, dan is de vergissing snel gemaakt: finacieel directeur: geen sappig verhaal, Democratisch kandidaat: wel sappig verhaal. Die Drudge.



Foto Kerry en Fonda blijkt vervalsing
De foto waarop John Kerry samen met Jane Fonda op een podium staat blijkt digitaal te zijn bewerkt. Dat zegt de fotograaf die de foto van Kerry heeft genomen. Fotograaf Ken Light maakte de foto op een vredesdemonstratie in Mineola. Actrice Jane FOnda was die dag niet eens aanwezig. Tegenstanders van Kerry verspreidden deze foto over het internet om de kandidaat in een kwaad daglicht te stellen: FOnda was tijdens de oorlog in Vietnam op bezoek geweest in Noord-Vietnam en was in die tijd niet erg geliefd.
Light was geschrokken van de foto: "I think this kind of alteration is probably one of the scariest forms of trickery, particularly when it's done against a political candidate."
Dag Vega, een woordvoerder van de Kerry-campagne zei: "The smear tactics have started already."
De foto was nooit gepubliceerd, maar twee weken geleden had de fotograaf zijn fotobestand overgedaan aan fotoagentschap Corbis, die het in zijn online-archief zette. De bewerkte versie van de foto vond daarna via een conservatief online duiscussieforum en een oorlogsveteranenwebsite de openbaarheid.
Update: Er circuleren meerdere foto's waar Jane Fonda en Kerry samen op staan. Het gaat hier om een foto, waar beiden naast elkaar op een podium staan of zitten. Die is vals. Er is nog een foto, waar Jane op de voorgrond vooraan in een menigte zit, en Kerry een stuk achter haar, in het publiek, niet eens scherp meer. Die foto is vooralsnog echt.



Dean houdt niet op, maar misschien wel
De geruchtenmachine staat niet stil. Howard Dean moest afgelopen weekend op Fox News ontkennen dat een paar van zijn topkrachten in de campagne van plan zijn er mee op te houden na de voorverkiezingen in Wisconsin. Dean reageerde: "Nobody's told me that. So you know news is entertainment these days, and you can believe some of it but not all of it. And I have no knowledge if that's true." Wel gaf de kandidaat toe dat er na Wisconsin serieus gepraat moet worden in de top van zijn team over hoe het nu verder moet. Maar Dean wil in ieder geval doorgaan: "We're going to reassess -- we're going to keep going, no matter what, because I think there are a lot of people all over this country who want to rebuild the party and rebuild America in a different way." Dinsdag weten we meer.



Campagnevoorzitter Dean stapt op
Eerder dan gedacht, want al aan de vooravond van de voorverkiezingen in Wisconsin, houdt de voorzitter van de presidentscampagne van Howard Dean het voor gezien. Er was al eerder sprake van dat Steve Grossman er een punt achter zou zetten wanneer Dean Wisconsin niet zou winnen, maar kennelijk zijn kandidaat en voorzitter inmiddels zo ver uit elkaar gegroeid dat de voorzitter er mee op houdt. Hij is van plan zijn steun voor Kerry uit te spreken.
In het Dean-kamp blijft men druk aan het overleggen wat er na Wisconsin moet gebeuren. Winst in die staat zit er volgens de peilingen niet in en er gaan stemmen op om de campagne om te bouwen in een politieke beweging onder leiding van Dean die zijn aanhangers voor moet gaan in de strijd om president Bush uit het Witte Huis te verdrijven. De groepering zou zich dan natuurlijk achter de Democratische presidentskandidaat scharen.



Vakbonden voor Kerry
Het lijkt erop dat John Kerry de steun zal krijgen van de overkoepelende Amerikaanse vakbond AFL-CIO. Hoewel Dick Gephardt uiteindelijk weinig lol heeft gehad van de steunbetuigingen van een hele berg vakbonden, is voor elke kandidaat alle steun welkom. Zo kan de AFL-CIO Kerry veel grondtroepen leveren om in alle staten hand- en spandiensten voor hem te verrichten. Alle hulp is welkom. De officiële bekendmaking wordt niet eerder dan donderdag verwacht.



Zelfopgelegd uitgavenplafond Kerry te laag?
Toen John Kerry besloot om net als Howard Dean af te zien van de mogelijkheid tot overheidssteun, beloofde hij meteen dat hij toch niet meer dan het overheidsmaximum van 45 miljoen dollar zou uitgeven voor zijn campagne (totdat de Democratische kandidaat bekend zou zijn). Dat deed hij op verzoek van voorstanders van het campagnefinancieringssysteem. Die belofte kan hem nu in de weg gaan zitten. Maar er is een uitweg. Als Kerry in Wisconsin ruim wint, dan kan hij zichzelf tot de facto kandidaat bestempelen (hoewel hij dan nog ver weg van het benodigde aantal gedelegeerden zit) en kan hij zich in ieder geval moreel verlost zien van zijn belofte. Zijn campagne denkt overigens dat Kerry in staat moet zijn om wel 100 miljoen dollar in te zamelen bij fondsenwerfactiviteiten. Ik denk dat dat een huzarenstuk zou zijn. Maar het zou zijn kansen tegen Bush natuurlijk wel helpen.
Twee weken na Wisconsin (en dat is dinsdag) is het al weer Super Tuesday. Dan zal er ongetwijfeld meer zekerheid zijn.



Quote of the Day
"I don't think you want to know." – John Kerry, toen hem gevraagd werd wat zijn vrouw hem voor Valentijnsdag had gegeven.



maandag, februari 16, 2004
Dean stopt niet, maar campagne misschien wel
Howard Dean wil doorgaan. Leden van zijn campagnetop willen er mee ophouden. Crisis in het team van Dean dus, al ontkent Dean dat zoals ik al schreef bij hoog en bij laag. Als Dean morgen niet wint in Wisconsin (en dat zit er dik in), dan zegt campagnevoorzitter Steve Grossman er mee op te houden en John Kerry te gaan steunen:n "If Howard Dean does not win the Wisconsin primary, I will reach out to John Kerry unless he reaches out to me first. I will make it clear that I will do anything and everything I can to help him become the next president, and I will do anything and everything I can to build bridges with the Dean organization,"
De woordvoerder van Dean reageerde hierop met: "Steve Grossman has meant a lot to our campaign. ... We will miss him and wish him well."



Van wie komt het gerucht?
Interessante theorie over wie het verhaal over de scharrel van John Kerry met een journaliste van AP naar buiten heeft gebracht door Scott Shields op zijn weblog Demwatch:

It would also seem that such a story is too little, too late to benefit the Dean and Edwards campaigns. It is not, however, too late to benefit the Bush-Cheney reelection team. The GOP would love a juicy story like this to tie Kerry--already a 'Massachusetts liberal' in their eyes--with Bill Clinton.

But if this story is coming too late to benefit Dean or Edwards, it's also likely coming too early to benefit Team W. This is the type of thing that ought to be dropped at the last minute for maximum effect. That way, if the story is in fact explainable, the Kerry campaign would not have time to explain it. And in what is expected to be a very close election, the 1% to 5% of voters who might theoretically be swayed by Kerry's alleged infidelity would make a huge difference.

So my working theory at the moment is that it's actually the Kerry campaign who leaked this story. DC commentator extraordinaire Craig Crawford has said that "the Kerry camp has long expected to deal with this, and have assured party leaders they can handle it." So what's stopping the Kerry campaign from leaking the story to quash it long before November? Leak it, deny it, produce the alibi, end it, and deny Rove & Co. a possible October surprise.

Either way, this is something that Kerry needs to settle NOW.



Peilgeil voor de komende dagen
De laatste peilingen zijn binnen. Het vertrek van Wesley Clark als kandidaat is nu eindelijk verwerkt in de cijfers, zodat er weer een iets beter zicht ontstaat op de situatie. Het vertrek van Clark lijkt in Wisconsin goed voor John Edwards. Ook binnen een van de eerste peilingen uit New York, waar Kerry meer dan de helft van de stemmen kan halen.

Wisconsin (72 delegates)
American Research Group 11-12 februari
Kerry 53%
Edwards 16
Dean 11
Onbeslist 16

New York (236 delegates)
Quinnipiac 4-10 februari
Kerry 53%
Dean 12
Edwards 8
Clark 8 (inmiddels vertrokken)
Onbeslist 13

De Washington Post heeft weer eens een hypothetische verkiezing tussen Kerry en president Bush gepeild. Kerry wint dan ruim met 52-43. Wat opvalt aan de peiling is dat de krant niet meer de moeite heeft genomen ook strijd tussen de andere kandidaten met Bush te peilen. Bij de Washington Post lijkt de Democratische kandidaat zeker.



Documenten maken zaak niet duidelijker
Het Witte Huis heeft nog meer documenten openbaar gemaakt betreffende de periode waarin president Bush in de Nationale garde diende, ten tijde van de Vietnam-oorlog. Om aan alle rumoer tot zijn afwezigheid in 1972 een einde te maken. Dat is niet helemaal gelukt, want ook de nieuwe lading documenten (400 pagina’s) werpt geen nieuw licht op de zaak.
Onder de documenten de aanvraag van Bush om tijdelijk overgeplaatst te worden van Texas naar Alabama. Over de daadwerkelijke stationering wordt er niets duidelijk. CBS News heeft inmiddels wel een getuige gevonden die verklaart dat Bush wel degelijk opde basis was toen hij er werd geacht te zijn. Voormalig officier van de National Guard van Alabama, John “Bill” Calhoun, verklaarde dat Bush onder zijn hoede viel: "He sat in my office he would study his training manuals, read safety magazines. military type stuff.[…] I know he was in there on drills, uh, four months. And it could have been five and it even could have been six." Vreemd is echter dat de beweringen van Calhoun juist weer tegengesproken worden door de recent openbaar gemaakte documenten. De zaak ettert nog wel even door.



Tweedehands nieuws
CBS News meldt dat de New York Times meldt dat men in de Alabama National Guard hard op zoek is naar iemand die in de tijd dat G.W. Bush daar gediend zou moeten hebben, de tegenwoordige president ook daadwerkelijk heeft gezien. Tot nu toe heeft men niemand kunnen vinden. De NY Times heeft met 16 voormalige militairen gesproken die destijds op de basis in Alabama gestationeerd waren, maar niemand kan zich Bush herinneren. Ze steunen de president overigens van harte. National Guardsmen blijven elkaar trouw.



Republikeinen slaan
De Republikeinen hebben via een e-mail en een videofragment op hun website hun pijlen gericht op John Kerry. In het videofragment bekritiseerden zij Kerry’s positie tegen de invloed van lobbyisten door alle donaties die Kerry ontving van diezelfde lobbyisten te noemen. De video kan als eerste voorbeeld dienen hoe de tv-spotoorlog tussen beide partijen en hun kandidaten zich kan gaan ontwikkelen.
In de e-mail gingen de Republikeinen in op de veranderende posities van Kerry wat betreft de grote verkiezingsonderwerpen. Aanhangers van Bush hebben al eerder bij de president aangedrongen op een vroege strijd met Kerry omdat de huidige strategie (“presidentje spelen”, dus je verre van het verkiezingsvuur houden) de opmars van Kerry niet stopt. Het lijkt erop dat deze krachten in de partij de overhand krijgen. Of nemen.
De Kerry-campagne zegt klaar te zijn voor de strijd. Woordvoerdster Stephanie Cutter: “There's one person they don't want to run against and that's John Kerry. They have no choice but to attack below the belt. It's not as if they can talk about the issues."



Democraten slaan terug
Gastheer Bob Novak van CNN’s Crossfire praat zich een beetje vast wanneer hij de videospot van de Republikeinen (over John Kerry die geld aanneemt van lobbyisten) laat zien aan Ann Lewis, van het Democratische Women’s Vote Center:

NOVAK: It's only February, but, already, the Republicans are out with a terrific ad. And I want you to take a look at it.

(BEGIN VIDEO CLIP, AD)

UNIDENTIFIED ACTRESS: More special interest money than any other senator? How much? Whoa. For what? Nominations and donations coincided. Wait. Watchdog groups. Facts. Kerry, brought to you by the special interests, millions from executives at HMOs, telecoms, drug companies. Caching. Unprincipled?

(END VIDEO CLIP)

NOVAK: Isn't that delicious?

(APPLAUSE)

NOVAK: That you people have been demagoguing about special interests, and, bang, you get it right in the yap.

LEWIS: Boy, I think it's delicious, too. Can I say that we now have bipartisan agreement that who is doing what for the special interests should be a serious issue in this campaign?

It is, after all, George Bush who took $1.4 million from the drug companies. And what did they get? They get a Medicare prescription bill that forbids the government from negotiating with drug companies to lower drug prices. It is the oil companies that gave $1 million to George Bush. And what do they get? They get an administration who's just determined to drill in ANWR.

Now, of course, Halliburton got, it sounds like, a really good deal. They gave only, oh, less than $20,000, almost $20,000 to George Bush in 2000. And what do they get? Billion dollar no-bid contracts.

(CHEERING AND APPLAUSE)



Dean zoekt stemmen
Howard Dean zit achter de voormalige supporters van Wesley Clark in Wisconsin aan. Hij wil dat ze op hem gaan stemmen: "I ask for your help., Wes Clark and I have one thing in common: We are both not from Washington, D.C." Daarna sprak hij ook de aanhang van Dennis Kucinich toe en vertelde hem dat tussen van hem en Kucinich slechts één presodent Bush kon verslaan: "If you think Dennis is the right person to vote for, then please vote for him, never settle for the lesser of two evils," waarbij Kerry dan het mindere kwaad moet voorstellen.



Democraten storten voor kandidaten
Met de stroom aan overwinningen in de voorverkiezingen ziet de campagne van John Kerry nu ook de stroom donaties zijn kant op komen. Dit jaar heeft de koploper bij de Democraten al 7 miljoen dollar binnen. Daar is hij zeer tevreden mee, al heeft president Bush dit jaar al eer dan het dubbele aan zijn toch al niet geringe campagnekas mogen toevoegen. Hij haalde 15,8 miljoen dollar binnen alleen al in 2004 en er staat nu 148,6 miljoen dollar op zijn rekening.
Via het web haalde Kerry sinds Iowa 3,23 miljoen dollar op. In de hele campagneperiode daarvoor bedroegen zijn online donaties maar 1 miljoen. Een hele verbetering dus. Zijn concurrenten doen het helemaal niet veel slechter. Howard Dean, de kandidaat die iedereen zo graag afschrijft, zamelde dit jaar toch al minstens 5 miljoen dollar in en John Edwards zag 3 miljoen op zijn laatste afschrijving. Het geld is hard nodig, want als de kandidaten tv-reclames in de dure staten New York, California en Ohio willen uitzenden, moeten ze een flinke vracht geld neertellen.



zondag, februari 15, 2004
Nevada en DC vallen ook voor Kerry
De caucussen in Nevada en Washington D.C. zijn weer een prooi geworden voor John Kerry. Een aardige opsteker voor de koploper bij de Democraten in de aanloop naar de voorverkiezingen in Wisconsin van aanstaande dinsdag. Erg spannend was het allemaal niet. Kerry was de enige kandidaat die actief campagne heeft gevoerd in zandbak Nevada, maar verrassend was wel dat opkomst veel hoger was dan verwacht. Howard Dean was nummer twee.
In hoofdstad Washington hield Kerry zijn naaste tegenstander daar, Al Sharpton, met meer dan dubbele cijfers op afstand.

Nevada
Kerry: 63% (18 gedelegeerden)
Dean: 17 (2)
Edwards: 10
Kucinich: 7

Washington D.C.
Kerry: 47% (9 gedelegeerden)
Sharpton: 20 (4)
Dean:17 (3)
Edwards: 10
Kucinich: 3

Gedelegeerden
Kerry: 577
Dean: 188
Edwards: 166
Sharpton: 16



Geldzorgen van Sharpton
De financiële situatie van Democratisch kandidaat Al Sharpton is verre van rooskleurig. Donaties van kerkgangers aan dominee Sharpton (die ze weer leent aan kandidaat Sharpton) houden de campagne nog enigszins overeind, maar de schulden stapelen zich op. Sharpton heeft zijn campagne al meer dan 110.000 geleend, en dat brengt zjin aanspraak op overheidsubsidie weer in gevaar, want een kandidaat mag maar maximaal 50.000 dollar lenen aan zijn eigen campagne.
De totale schulden van de Sharpton-campagne zijn overigens nog hoger: zo’n half miljoen dollar. Men wacht nog steeds op een hoognodige bijdrage van de overheid van 150.000 dollar in matching funds, maar die laat op zich wachten. Verder is Sharpton nog druk met het inzamelen van geld, vooral in New York en California.
Geldzorgen lijken een rode draad in de carrière van Sharpton. Volgens een voormalige medewerker heerst er een gebrek aan financiële discipline in de campagne: "I thought that we would be able to raise money, pay staff, and have a real campaign — raise some issues and raise some hell," aldus Kevin Gray, voormalig coordinator van Sharpton in South Carolina. Gray moet nog 38.000 dollar krijgen van de campagne.



Democratische tegenstand goed voor Kerry
De New York Times beargumenteert dat John Kerry momenteel voorlopig meer gebaat is bij een aantal Democratische tegenstanders dan bij een complete overwinning. Zijn overwinningen in de voorverkiezingen zijn alleen wat waard als hij tegenstanders heeft die verliezen. Zolang de strijd om de Democratische nominatie een strijd blijft, heeft president Bush het moeilijker om ook zijn standpunten naar voren te brengen. De aandacht is dan immers vrij exclusief gericht op de strijd in het Democratische kamp. Zodra die strijd voorbij is, krijgt de president weer de ruimte. Dus Kerry heeft er belang bij dat hij niet te snel als overwinnaar uit de strijd komt. Kortom: hij moet zijn Democratische concurrenten niet meteen wegvagen. Maar liever meerdere tegenstanders dan maar een enkele: in Tennessee haalden John Edwards en Wesley Clark samen meer stemmen dan Kerry. Als daar maar één tegenstander was geweest had Kerry de staat kunnen verliezen.
De Democratische opiniepeiler Doug Schoen analyseerde het ongeveer hetzelfde: "I think, frankly, it's good for Kerry. It keeps him in the news, it keeps him dominant, and as long as there's the appearance of a contest, it gives him a victory each week, and even if it's simulated drama, the focus is on him. I think that creates momentum for him, and I don't think either Edwards or Dean appears to have any chance of blunting his surge. I don't see any downside. If this all went away, I think people would start focusing to a much greater degree on ‘Who's John Kerry,' which is by definition a more difficult question to handle."



Luchtbel Kerry
The New Republic vraagt zich af hoe het nu toch zit met de verkiesbaarheid van Kerry. Waarom stemt iedereen opeens toch op hem? Volgens TNR profiteert Kerry van het feit dat mensen denken dat andere mensen later op hem gaan stemmen en daarom stemmen ze nu op hem. Ze stemmen niet op hem omdat ze zelf denken dat hij president moet worden. Dit is “luchtbelgedrag”: mensen kopen aandelen niet omdat die waardevol zijn, maar omdat andere mensen ze kopen en de prijs dus stijgt (in de hoop dat dat blijft gebeuren). Het probleem met luchtbellen is evenwel dat ze even snel leeglopen als dat ze groter worden. Waarom: als je iets koopt waarvan je denkt dat andere mensen denken dat het waardevol is, dan verander je snel van mening als je denkt dat al die andere mensen van mening veranderen.
Dit is wat Kerry overkwam in de zomer van 2003 inzakte en wat er meteen gebeurde met de populariteit van Dean. Ook Deans neergang is hieruit te verklaren. Maar het is ook wat er kan gebeuren zodra er iemand twijfel weet te zaaien over de verkiesbaarheid van Kerry. Het zou voor Kerry handig zijn als die twijfel al voor de Democratische conventie duidelijk wordt, dan kan hij er nog iets aan doen. Maar TNR vreest dat de twijfels pas op zullen duiken in de landelijke verkiezingen.



Kaïn en Abel
De anti-Dean spotjes die eind vorig jaar opeens opdoken op tv-schermen in de vroege voorverkiezingsstaten, blijken te zijn gefinancierd door voormalig senator Bob Torricelli, samen met vakbonden die Dick Gephardt steunden. Torricelli zamelt nu geld in voor John Kerry.
De advertenties kwamen van Americans for Jobs, Healthcare and Progressive Values, die 663.000 dollar inzamelden. Uit de financiële documenten blijkt dus dat de meeste donateurs uit het Gephardt-kamp kwamen. Howard Dean gebruikt dit nieuws nu om aan te tonen dat hij de enige niet besmette kandidaat is, want een politieke outsider. Torricelli doneerde 50.000 dollar uit zijn senaatscampagnekas (was nog over en hij had in 2002 zijn senaatszetel verloren) in de geldkist van de actiegroep, die het gebruikte tegen Dean. Campagnefondsen mogen volgens de regels van de Federal Election Commission niet aan zulke doelen worden gegeven.
Toricelli was niet de grootste donor van de groep: Leo Hindery, baas van het Yankee’s Entertainment and Sports Network, en Slim-Fast Foods tycoon S. Daniel Abraham gaven ieder 100.000 dollar. Saillant detail is dat Abraham ook geld gaf aan de campagne van Dean. Daarnaast gaven vijf vakbonden grote bedragen.



Derde partijen klagen organisatie debatten aan
Een aantal voormalig kandidaten van derde partijen heeft een aanklacht ingediend tegen de Commission on Presidential Debates. Met de aanklacht willen de ex-kandidaten voorkomen dat de commissie toekomstige presidentiële debatten sponsort, omdat de commissie er de voorkeur aan geeft om de Democratische en Republikeinse kandidaten zonder anderen te laten debatteren. Zo’n bevooroordeelde commissie mag zijn werk niet doen, vindt men.
Onder de klagers bevinden zich Ralph Nader (Green Party in 2000), John Hagelin (Natural Law Party en Reform Party), Patrick Buchanan (Reform Party) en Howard Phillips (Constitution Party).
In de aanklacht vraagt men de rechter de Federal Election Commission te dwingen om de vier door de CPD geplande nationale debatten te verbieden. De kandidaten hadden eerder geklaagd bij de FEC zelfs, maar daar werd niet naar ze geluisterd. De kandidaten van derde partijen werden zelfs als publiek bij de debatten geweerd.
De Commission on Presidential Debates zegt alleen kandidaten uit te nodigen voor het debat die een kans maken om het tot president te schoppen. Daarvoor moet de kandidaat minstens 15 procent in nationale opiniepeilingen scoren. In de aanklacht staat ook dat de debatcommissie de miljoenen die ze aan donaties van grote bedrijven ontvingen om de debatten te sponsoren moeten teruggeven, omdat dat een illegale donatie aan de twee grote partijen zou zijn. Wanner de aanklacht in behandeling wordt genomen, is nog niet duidelijk. De datum van een uitspraak is dus ook onbekend. Goede kans dat de uitspraak pas na de verkiezingen in november komt.



Kerry over homohuwelijk
Het homohuwelijk is een gevoelig onderwerp in de VS en dus ook in de presidentscampagne. Het onderwerp is actueel omdat het gerechtshof van Massachussetts, Kerry’s thuisstaat, voor het invoeren van het homohuwelijk is. Kerry de presidentskandidaat is tegen het homohuwelijk. Hij is voor samenlevingscontracten en is tegen wetgeving op staats- of federaal niveau die gelijke rechten voor homo’s wegneemt. Zijn woordvoerder David Wade zegt het zo: "John Kerry's position has been crystal clear. He opposed a proposed constitutional amendment in Massachusetts in the summer of 2002 because a sweeping proposal would have threatened civil unions, health benefits, or inheritance rights for gay couples that represent equal protection under the law." Kortom, zijn standpunt is noodgedwongen er een van een politicus: grijs in plaats van zwart of wit. Hij weet dat er geen draagvlak ik in de hele VS voor het homohuwelijk en dan moet je er uit halen wat er maximaal in zit, en dat is het samenlevingscontract.
President Bush wil het huwelijk exclusief voorbehouden aan man en vrouw. Zijn conservatieve achterban is daar heel fel in. Leiders van die achterban hebben de toezegging van het Witte Huis gekregen dat de president zich zal inspannen om een constitutioneel amendement op te stellen dat het huwelijk een zaak tussen man en vrouw maakt. Officieel wordt dat door de regering ontkend.



Amerikaanse kieswijzer
Time en AOL bieden een kieswijzer op internet aan. Het zal vast niet de enige zijn, maar het is altijd aardig om eens te kijken welke kandidaat je voorkeur heeft.




© Marc van Gestel 2003 - 2004