De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, juli 03, 2004
Dinsdag VP-dag
Volgens de Boston Globe zal John Kerry aanstaande dinsdag zijn running mate bekend maken. Er wordt al weken gespeculeerd over wie nu toch Kerry's kandidaat voor het vice-presidnetschap zal worden, tot groot genoegen van de Kerry-campagne, want dat is welkome gratis publiciteit. De grote favorieten volgens de media zijn John Edwards, Tom Vilsack, Richard Gephardt, maar ook de namen van senators Joe Biden en Sam Nunn komen uit de wandelgangen. Alles kan, en het is heel goed mogelijk dat er uit de hoge hoed van Kerry ene heel andere naam komt. Hoe dan ook, een aankondiging vroeg in de week zorgt er voor dat het nieuws tot en met de politieke praatprogramma's op zondag de actualiteitenprogramma's en de voorpagina's van de kranten zullen domineren. In de aanloop naar de Democratische conventie eind deze maand is die aandacht meer dan welkom.
John Kerry heeft zelf aangekondigd dat de abonnees van zijn nieuwsbrief via JohnKerry.com de eersten zullen zijn die de naam van zijn running mate zullen horen. Hij heeft niet gezegd wanneer dat zal zijn. Er zijn 1 miljoen abonnees op zijn nieuwsbrief.Werken aan de basis in Ohio
Gisteren en vanochtend twee mooie reportages in het Radio 1 Journaal van Tim Overdiek vanuit battleground state Ohio. Gisteren de inspanningen van Democratische vrijwilligers om kiezers op 2 november (column online) toch vooral op John Kerry te gaan stemmen, vanochtend het Republikeinse perspectief (column online).
Ohio heeft de potentie een belangrijke staat te worden begin november. Al Gore won er vier jaar geleden met een haartje verschil, dus beide partijen is er veel aan gelegen om hier te winnen.
Ook onafhankelijke organisaties spannen zich in met het doel kiezers te registreren. America Coming Together, een anti-Bush-groep, heeft de afgelopen zes maanden al 1,1 miljoen dollar gestoken in zijn activiteiten om kiezers in Ohio te mobiliseren.
Ook in Pennsylvania, Missouri en Florida heeft ACT al grote bedragen in soortgelijke activiteiten gestoken. Overigens zijn de Republikeinen vanzelfsprekend ook actief op dit gebied: "It's an arms race in the get-out-the-vote effort."Nader debatteert
Ralph Nader, de onafhankelijk kandidaat mag toch debatteren. Niet met John Kerry of president Bush, die hebben al lang aangegeven niet van plan zijn om Nader op hun feestje uit te nodigen. De uitnodiging komt van Howard Dean, oud-kandidaat voor de Democratische nominatie.
Het debat wordt georganiseerd door National Public Radio en staat gepland voor 9 juli. Gesprksleidster is Margot Adler, juornaliste van het publieke radioprogramma Justice Talking.
Dean zal zeker gaan discussiëren over de vraag waarom Nader op het stembiljet wil: "I am anxious to debate Ralph Nader in order to speak about why he wants to run for president. This is the most important election in my lifetime and a third party candidate could make a difference — this November and for years to come."
Ook Nader kwam met een statement: "This is an opportunity to discuss how to reinvigorate our democracy by providing voters with more choices and voices rather than our anemic two party corporate duopoly."
Vanuit ieders perspectief zijn de standpunten te begrijpen. Dean wil Bush het Witte Huis uit hebben en ziet Nader als mogelijke sta-in-de-weg om dat te bereiken. Nader vindt dat er in een democratie ruimte moet zijn voor meer dan twee partijen, die volgens hem toch nog teveel op elkaar lijken. Als de Democraten zelf niet voor een duidelijk alternatief voor Bush zorgen, dan wil hij dat doen. Dat zijn principiële standpunt er toe kan leiden dat in november Bush weer wordt herkozen (zoals dat in 2000 ook het geval was) vindt hij niet zijn schuld, maar die van de Democraten zelf.Het grote grijze gebied in de campagnewet
Volgens de verkiezingswet mogen onafhankelijke belangengroepen hun activiteiten niet coördineren met de kandidaat die zij eigenlijk steunen. Groepen als America Coming Together en de Media Fund zijn groepen die president Bush het Witte Huis uit willen helpen, en dus hoogstwaarschijnlijk op de hand van John Kerry zullen zijn. Maar zij mogen geen rechtstreekse reclame maken voor Kerry. Ze mogen alleen actie voeren tegen de president. En wie adviseert beide groepen? Jim Jordan, de politiek adviseur die vlak voor de voorverkiezingen de campagneleider van de presidentscampagne van niemand minder dan John Kerry was. Maar ja, hij is een vrij man en hij mag werken voor wie hij wil. Maar hij wordt natuurlijk ook ingehuurd vanwege zijn connecties binnen de Democratische partij.
En ach, wat is coördinatie? Hoe valt vast te stellen of de actiegroepen (die niet aan fondsenbeperkingen onderworpen worden) en de kandidaat hun acties op elkaar afstemmen? De campagnefinancieringswet van vorig jaar is binnenkort alweer aan herstel toe. Dat is wel duidelijk. Intussen roepen de Republikeinen moord en brand. Al is het bundelen van toegestane donaties van werknemers via een hoge manager van een bedrijf, zoals de Republikeinen via hun Pioneer-systeem doen, ook niet echt in de geest van die wet. Mazen zijn er om door te kruipen. Blijkbaar.vrijdag, juli 02, 2004
Quote of the Day
We have girls from London, Seattle, California, all coming in for that week...It's the week everyone wants to work" – eigenares van een Escort service in Manhattan, New York, over de komst van de Republikeinse Conventie naar de stad.Het verzamelde werk van Bush op DVD
Nu blijkt dat er geld valt te verdienen met anti-Bush-films, heeft het bedrijf Venture Management aangekondigd om een DVD uit te brengen onder de titel: "Bushisms: The First Term in His Own Special Words." Daarop in beeld en geluid alle versprekingen van president Bush, van zijn campagne in 2000 tot en met een paar weken terug, toen het volgende citaat over zijn lippen kwam: "Karen is a West Texas girl, just like me." Smullen dus voor Bush-haters, en afkeurend gegrom voor zijn fans. Een van de producenten is Elizabeth Reeder, die eerder de documentaire "Bush's Brain" produceerde, over Karl Rove, de politiek adviseur van de president, die gezien wordt als de hersens van Bush, maar dat gaf de titel al een beetje weg.Nader wetsovertreder
Volgens Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, een politieke waakhond-organisatie, is Ralph Nader in overtrading. Zijn campagne krijgt namelijk met flinke korting kantoorruimte en telefoonlijnen van een liefdadigheidsgroep die Nader zelf ooit heeft opgericht.
De liefdadigheid is Citizen Works, een activistengroep die progressieve doelen steunt. Nader huurt de ruimte en telefoonlijnen wel, maar voor prijzen die onder de marktwaarde liggen. Volgens de wetgeving van de Federal Election Commission is dat het aannemen van geld van een belangengroep en dat is deze verkiezingen niet meer toegestaan.
De waakhondgroep heeft ook een klacht tegen Citizen Works ingediend bij de belastingdienst, omdat die organisatie zijn status van liefdadigheidsorganisatie misbruikt ten gunste van Nader. De directrice van Citizens for Responsibility and Ethics, Melanie Sloan: "Ralph Nader seems to think that because he founded Citizen Works, he can use the organization as he sees fit. This includes using the charity to assist his campaign. No one, not even Ralph Nader, is exempt from campaign finance and tax laws."
De Nader-campagne noemt de beschuldigingen "totally false." De campagne deelt volgens een woordvoerder geen enkele telefoonlijn en betaalt zelfs een huurprijs boven de marktwaarde voor de kantoorruimte. Dat blijkt uit navraag bij de eigenaar van het pand.
Alles om Nader tegen te werken, lijkt het.Niet doen, Kerry
Hij kon het weer niet laten. Zijn tekstschrijvers waren erg enthousiast over hun eigen grappen, maar wil je dat ze doodslaan, dan moet je ze laten vertellen door John Kerry, uw olijke kandidaat. Ditmaal in San Jose, California: "Over 150 years ago, thousands of prospectors came here looking for silver and gold. And I’ve come here tonight doing the same thing folks."
En (tromgeroffel): "I’m told we’ve got about 2,000 people out here. All the rest of the Democrats are at the Clinton book signings." Harde slag op een bekken. Lachband start.
Daarna deed hij waar hij beter in was: het bekritiseren van de Republikeinen: "All the years I’ve been in public life, I’ve never seen a group of people less interested in real governance, less interested in solving problems, finding the common ground, less interested in bringing people together and trying to solve problems."
Publiek geld voor verkiezingen
In een aantal Amerikaanse staten mogen kandidaten voor een publiek ambt alleen campagne voeren met geld dat zij van de belastingbetaler krijgen. Door deze maatregel hopen de staten dat de verkiezingen eerlijker verlopen omdat alle kandidaten evenveel geld krijgen en een miljonair dus niet een onevenredig voordeel heeft. Maine en Arizona kennen zulke wetgeving, en in North Carolina en New Mexico staan zulke initiatieven op stapel. Massachussetts heeft de wet inmiddels weer overboord gegooid
Ook niet iedereen in Arizona is blij met de regeling. In de staat, waar de "Clean Elections"-wet sinds 1998 van kracht is, zijn handtekeningen ingezameld voor het "No Taxpayer Money for Politicians"-initiatief. Genoeg handtekeningen zijn verzameld om een stemming over het weer afschaffen van de wet op het stembiljet voor november te krijgen. Initiatiefnemer Eric Crown: "Our tax dollars are better spent on other issues than funding campaigns. If you're going to be collecting the taxes ... they need to be used in a better place than paying for ads for politicians."Daar gaan we weer…
Voor wie dacht dat hij na de voorverkiezingen van alle obligate endorsements af was, komt bedrogen uit. Het begint pas. De grootste ambtenarenbond de American Federation of Government Employees is in een groot gevecht verwikkeld met de regering-Bush over onder andere het uitbesteden van banen naar lage-lonenlanden. Hun officiële steun aan John Kerry is daarom niet verwonderlijk. Maar deze vakbond is niet per definitie Democratisch. 18 procent van de leden is Republikein en 35 procent omschrijft zichzelf als onafhankelijk. In 1972 steunde de AFGE Richard Nixon en in 1980 onthield men zich van een voorkeur, tot ongenoegen van Jimmy Carter.donderdag, juli 01, 2004
Sprekers op de conventies
Op het officiële lijstje van sprekers op de Republikeinse conventie staan geen spannende nieuwe namen. Maar de volgorde van sprekers is nu wel bekend:
Op dag 1: Rudolph Giuliani, Michael Bloomberg (de conventie is niet voor niets in New York) en John McCain. Op dag 2 zal gesproken worden door Laura Bush, minister van onderwijs Rod Paige en Arnold Schwarzenegger. Op dag drie zijn vice-president Dick Cheney en zijn vrouw Lynne aan de beurt, gevolgd door (in naam) Democratisch senator Zell Miller, die zich inmiddels tegen zijn eigen partij heeft gekeerd. Zijn partijgenoot, afgevaardigde John Lewis, noemde Millers beslissing om te spreken "a shame and a disgrace" Laatste dag voor president Bush. Dit zijn de sprekers in prime time. De rest van de dagen wordt gevuld met minder prominente sprekers, van ministers tot "de gewone man," zeer populair de laatste paar conventies.
Bij de Democratische conventie zijn de belangrijkste rollen weggelegd voor oud-president Clinton en voor Edward Kennedy, collega-senator van John Kerry voor Massachusetts. Clinton spreekt op 26 juli, de openingsavond van de conventie en Kennedy volgt hem de dag er na op. De dag daarop, 27 juli, spreekt de vice-presidentskandidaat en de laatste avond is vanzelfsprekend voor John Kerry, die dan de nominatie zal accepteren.
Dennis Kucinich en Al Sharpton, twee van Kerry's Democratische voormalige tegenstrevers, krijgen ook een rol op de conventie, maar het is nog niet bekend gemaakt welke.Peilgeil in Florida
De volgende peiling in de stortvloed aan peilingen die deze week de kolommen van de kranten en dus ook dit weblog teisteren, is de peiling in Florida. U mag dit keer kiezen uit de volgende vier mogelijkheden:
1. President Bush staat ruim voor in Florida
2. John Kerry staat ruim voor in Florida
3. Ze staan alletwee vreselijk gelijk, het lijkt 2000 wel
4. Kom op, u weet het natuurlijk wel: nummer 3 (en dus ook nummer 4)

Bush en Kerry staan alletwee op 43 procent als Ralph Nader in de vergelijking wordt meegenomen. Doet hij niet mee, dan staat Kerry met 46 tegen 44 voor op Bush. De peiling is van Quinnipac en de foutmarge is plus of min drie procent.Overzeese steun voor Kerry
Sommige fondsenwerfavonden hebben een wat minder voor de hand liggende locatie. Zestig man, een ezel (het symbool van de Democratische partij) en gewapende Afghaanse bewakers: plaats van handeling is Kabul, hoofdstad van Afghanistan (maar die Afghaanse bewakers verraadden dat al een beetje). De verzamelde Amerikanen waren vooral medewerkers van non-gouvernementele hulporganisaties en zijn allemaal van plan op John Kerry te gaan stemmen: "Kabul for Kerry."
Een van de aanwezigen: "For the future of Afghanistan, Iraq and America, we need someone with a more rational foreign policy who will work with the international community. We think John Kerry will be a good leader."
Aan elke bezoeker werd gevraagd om 10 dollar te betalen om het feestelijke ontbijt te kunnen betalen, net als "Franklin the Democratic Donkey" gehuurd van een Afghaanse boer. Niemand van het in Afghanistan gelegerde Amerikaanse leger kwam opdagen.Reagan Jr. is boos
Ron Reagan, de zoon van de oud-president, heeft zich fel uitgesproken tegen het buitenlands beleid van president Bush. Reagan junior was altijd al een groot tegenstander van zijn vaders conservatieve beleid, dus als een grote verrassing kan de aanval niet gekomen zijn. Bij Larry King Live zei Ron: "We lied our way into the war. It's a terrible mistake, a terrible foreign policy error." De inmiddels 46-jarige zoon van Reagan voegde eraan toe dat hij zou stemmen op degene die de huidige president kan verslaan.
Reagan Jr. was ook boos op het verzet van de huidige president tegen stamcelonderzoek. Dat is niet toevallig, omdat het onderzoek naar stamcellen uiteindelijk een ziekte als Alzheimer zou kunnen genezen dan wel voorkomen. Zijn vader leed aan die ziekte in de jaren voordat hij overleed. Ron: "It's shameful. We're not talking about fetuses, human beings being killed. We're talking about collections of cells in a petri dish that are never ever going to be a human being."
Ook Nancy Reagan spant zich in om de beperkingen van de regering-Bush op het stamcelonderzoek op te heffen.
Cijfers
21 procent van de kiezers heeft nog steeds geen keuze gemaakt of overweegt de andere kandidaat nog
6 procent van de conservatieve Republikeinen wordt als een swing voter geteld
17 procent van de "liberal" Democraten wordt als een swing voter geteld
(bron: peiling van Prew Research Center)woensdag, juni 30, 2004
Peilgeil landelijk
Als er niets te beleven valt, qua nieuws, dan houd je gewoon weer een peiling. Die publiceer je, of je besteedt er aandacht aan in je tv-programma en daarna worden de resultaten overgenomen door alle belangrijke media in de wereld. En door Potus2004.
De New York Times en CBS News vroegen maar weer eens wat de Amerikanen van hun president en van de oorlog in Irak vonden. De ondervraagden (de mensne die niet gillend van gekte weer de hoorn op de telefoon gooiden) waren niet zo tevreden met Bush. Zijn populariteitscijfer was nooit eerder in zijn ambtsperiode zo laag: 42% vindt hem nog wel een goede president. 60 procent van de ondervraagden vindt nu dat de oorlog in Irak de kosten niet waard was, 57 procent vond dat het de verkeerde kant op ging met het land. Geen cijfers om blij van te worden, een paar maanden voor de verkiezingen.
In december 2001 was nog 90 procent nog te spreken over hoe Bush het terrorisme aanpakte. Dat is nu nog 52 procent. Op economisch vlak is de positie van de president wat betreft de werkloosheid nog zwak: 45 procent houdt hem verantwoordelijk voor de gedaalde werkgelegenheid.
Maar de presidentskandidaten Bush en Kerry staan ondanks dat nog steeds gelijk, een vaststelling die al maanden onwrikbaar is.Foei, Meneer de vice-president!
Relletje rond vice-president Dick Cheney. Hij zou in de Senaat tegen Patrick Leahy, Democratisch senator uit Vermont, "fuck off" of "go fuck yourself" hebben gezegd, na een verhit debat tussen beide op de vloer van de senaat. Dat hebben medewerkers in het Congres gezegd.
Leahy reageerde bij CNN: "I think he was just having a bad day. I was kind of shocked to hear that kind of language on the floor." Kevin Kellems, een woordvoerder van Cheney, zei: "That doesn't sound like language the vice president would use but there was a frank exchange of views."
Leahy ontving de krachttermen nadat hij zich eerder deze week kritisch had uitgelaten over de woekerwinsten die Halliburton maakt in Irak. Cheney was directeur van het bedrijf voordat hij vice-president werd.
Cheney ontkende niet dat hij de krachttermen had gebruikt, en hij betuigde geen spijt: "I expressed myself rather forcefully, felt better after I had done it." Het is goed dat hij zich zo lekker laat gaan, anders krijgt hij het alleen maar aan zijn hart.
De Democraten in de Senaat spreken echter van een nieuw dieptepunt in de realtie tussen beide partijen.Nurkse Nader
Nader is niet boos. Hoogstens geïrriteerd. Of teleurgesteld. Lijdend voorwerp van de droevenis van de onafhankelijk kandidaat is de Green Party, die hem vier en acht jaar gelden nog koos als hun presidentskandidaat. Dit jaar koos men echter voor David Cobb en dat kwam hem op een zure reactie van Nader te staan. Tegen de Washington Post noemde hij de afwijzing een "ongemak" en de partij "vreemd'. Bovendien voorspelde wie de grote verliezer zou worden door hem niet te nomineren. De Green Party zal nu "shrink in its dimension" en has jettisoned [itself] out of any influence on the Democratic Party." Kan hier iemand niet tegen zijn verlies?John in boek Bill
In de memoires van Bill Clinton (My Life. Al veel teveel aandacht gekregen) wordt John Kerry op zeven pagina's genoemd. Dat is handig, want dan kan Clinton tijdens zijn boekpromotietoer op natuurlijke wijze ("Kijk, het staat in mijn boek") aandacht besteden aan de kandidatuur van Kerry. Een passage lijkt er speciaal ingeschreven voor de verkiezingen: "I went to Boston for a fund-raiser for Senator John Kerry, who was up for reelection and would likely face a tough opponent in Governor Bill Weld," Clinton wrote about the 1996 Senate race in Massachusetts. "I had a good relationship with Weld, perhaps the most progressive of all the Republican governors, but I didn't want to lose Kerry in the Senate. He was one of the Senate's leading authorities on the environment and high technology. He had also devoted an extraordinary amount of time to the problem of youth violence, an issue he had cared about since his days as a prosecutor. Caring about an issue in which there are no votes today but which will have a big impact on the future is a very good quality in a politician."
Alsof Kerry die pagina gesponsord heeft.Rijke weduwe
Dat Teresa Heinz Kerry rijk is, dat was inmiddels wel bekend. Zij is erfgename van het Heinz-ketchupimperium en het familiefortuin wordt door de Los Angeles Times geschat op 1 miljard dollar. Mocht zij het tot First Lady schoppen (dan moet haar man in november een beetje mazzel hebben), dan worden zij waarschijnlijk het rijkste presidentiële koppel ooit in de VS. Zo'n gigantisch bedrag aan vermogen zal de wenkbrauwen doen fronsen bij veel mensen, vandaar dat nu al (je kan er niet vroeg genoeg over speculeren) wordt geopperd dat de Kerry's hun vermogen zo snel mogelijk na de winst bij de verkiezingen in een "blind trust" stoppen, zodat in ieder geval de schijn van belangenverstrengeling (de president jast er een paar wetten door waardoor het vermogen opeens verdubbelt) wordt tegen gegaan.
Overigens zou "president Kerry" niet de enige president in de Amerikaanse geschiedenis zijn, die met een rijke vrouw trouwt. Thomas Jefferson, John Tyler, Lyndon B. Johnson en William McKinley trouwden allen met een gefortuneerde dame. Amerika's eerste president George Washington trouwde met de rijkste vrouw in de kolonie van Virginia.Lachen om het circus
"In the Senate Vice President Dick Cheney got so mad at Senator Patrick Leahy, he told Leahy to go F-himself. Leahy said it's OK. Cheney was just having a bad day, which really isn't true. I mean a bad day for Cheney is what, like three heart attacks." —Jay Leno
"On the Senate floor, Dick Cheney flipped out and told Senator Pat Leahy to go F-himself. Can you believe that? Aren't these the same guys trying to fine Howard Stern for bad language?" —Jay Leno
"Well we're still planning to turn over power to the Iraqis on June 30th. You know what this feels like? Did you ever return a rent-a-car after you've beat the crap out of it?" —Jay Leno
"The other day John Kerry had a secret meeting with John Edwards in a private hideaway room in the Capital. They had to cut it short because they were overcome with the hair spray fumes." —Jay Leno
"John Kerry is out there campaigning hard. Earlier tonight, Barbra Streisand and Neil Diamond sang at a fundraiser for Kerry. As a result, experts say Kerry has a very good shot at winning the 1976 election." —Conan O'Briendinsdag, juni 29, 2004
In de hoofdrol
De afgelopen dagen zijn al wat namen uitgelekt van sprekers op de Republikeinse Conventie eind augustus, begin september. Een naam was al bekend, namelijk gouveneur Arnold Schwarzenegger. Ook oud-burgemeester van New York en de held van 11 september Rudolph Giuliani lag voor de hand. Opvallender is de prominente rol die John McCain zal gaan spelen. Ook deze onafhankelijke geest binnen de Republikeinse partij en vier jaar geleden nog tegenstander van George W. Bush in de Republikeinse voorverkiezingen krijgt spreektijd in prime time. Na de flirt van John Kerry met McCain ("Wil je mijn vice-president worden?") is het de Republikeinse partij er veel aan gelegen om te laten zien dat lastpak McCain toch echt een trouwe Republikein is.
Verdere uitgelekte sprekers in prime time zijn gouverneur van de staat New York George Pataki, huidige burgemeester van New York Michael Bloomberg en Laura Bush, de first lady. De rest van het programma is vandaag of morgen bekend.Mr. Nader goes to Washington (State)
Drukke tijd voor onafhankelijk kandidaat Ralph Nader. Na het lonken naar de Green Party (ze keken de andere kant op) en het inzamelen van handtekeningen in Oregon om daar op het stembiljet te komen (er wordt nog geteld), mag de koene kandidaat meteen door naar Washington, één staat noordelijk van Oregon, dus dat komt goed uit. Ook hier weer de eis om 1000 handtekeningen in te slaan, in ruil voor een plaatsje op het stembiljet van de staat. Bij de laatste telling hadden de vrijwilligers van Nader al meer dan 1100 handtekeningen opgehaald en men hoopte op nog 500 meer, voor de zekerheid.
Intussen haalde Nader nog maar eens uit naar de Democraten, die zich inspannen om Nader via vormfouten en andere kleine lettertjes in zoveel mogelijk staten uit de race te houden: "They're heavy into scapegoating. They're not looking at their own decay." Nader kan de Democraten misschien beter een kleuterjuf sturen.Peilgeil in Colorado
Vier jaar geleden won Bush Colorado nog met 9 procent verschil, een redelijk ruime marge. Maar volgens een peiling van Mason-Dixon Polling & Research zijn de verschillen op dit moment een stuk kleiner. President Bush gaat wel aan de leiding, maar met 48 procent tegen 43 procent voor John Kerry, die tegen beter weten in zo leek het campagne was gaan voeren in de staat, mag de voorsprong niet meer comfortabel genoemd worden. Zes procent van de ondervraagden had nog geen keuze kunnen maken. Daar zou Kerry net genoeg aan kunnen hebben. Foutmarge plus of min 3,5 procent.Dean: Ik heb het goed gezien
Oud-kandidaat Howard Dean bestaat ook nog. En hij bleek de hele tijd gelijk te hebben gehad. Vond hij. Werd hij maanden geleden uitgelachen door iedereen omdat hij zei dat met de vangst van Saddam Hoessein de VS er niet veiliger op was geworden, een recente opiniepeiling van ABC News en de Washington Post zou naar die redenering toe uitgelegd kunnen worden. 52 procent van de ondervraagden zegt daarin dat de oorlog in Irak niet de moeite van het vechten waard was. "After being castigated by both Democrats and Republicans for a while, now the majority of Americans agree with me this was a mistake." Maar nou ook weer niet een indrukwekkende meerderheid.Peilgeil in Wisconsin
Volgens een peiling van de University of Wisconsin Survey Center staat president Bush licht voor op rivaal John Kerry in de staat: 46 tegen 42 procent. Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader staat op 5 procent. In 2000 won Al Gore de staat met een klein verschil. De foutmarge is plus of min 4 procent, dus statistisch is de stand overigens een gelijkspel.maandag, juni 28, 2004
Verhitte reacties op documentaire
De documentaire Fahrenheit 9/11 van Michael Moore doet het goed in de VS. Dat viel te verwachten, want alle publiciteit er omheen (distributierel, protesten van conservatieven, prijs op filmfestival van Cannes) garandeerde dat ongeveer. De film is in het eerste weekend in maar liefst 868 bioscopen te zien, een record voor een documentaire. De fans van Moore zijn in groten getale op komen draven om van het eerste weekend een succes te maken. Republikeinen blijven gewoon weg, en dat is gezien de sterk partijdige inhoud van de docu ook niet meer dan normaal. De grote vraag is: komen er kiezers kijken die nog geen keus hebben gemaakt op wie te stemmen in november? Zo ja, zijn dat er genoeg om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden? Het lijkt mij stug.
De reactie van het Witte Huis op de film: "Mr. Moore has made it a habit of his not to pay attention to facts. And he comes from a very extreme ideology. ... He's outside the mainstream. There are a lot of liberal organizations that are very angry at this president, very angry at a lot of things in America, and they have the right to voice their opinion. But I don't believe this one is based upon any facts," aldus Communications Director van het Witte Huis Dan Bartlett. Op de vraag of hij naar de film ging kijken antwoordde Bartlett dat hij als hij toch naar fictie moest kijken hij liever naar Shrek 2 zou gaan. Het vrijkaartje voor die film komt snel zijn kant op.Als Kerry wint, dan…
Als John Kerry het tot president schopt valt zijn senaatszetel vrij. Gouverneur Mitt Romney, Republikein, wil de zetel aan iemand toewijzen, maar daar heeft de Senaat van Massachusetts een stokje voor gestoken. Die besloten met 32 tegen 8 stemmen (veel Democraten in de Senaat daar) dat de opengevallen zetel via een speciale verkiezing zal moeten worden vergeven. Nu moet het Huis van Afgevaardigden van de staat zich er nog over uitspreken, maar ook daar hebben de Democraten een meerderheid, dus dat zal wel goed komen.
De winnaar van die speciale verkiezing mag de termijn volmaken tot 2006.Comnetorg
Het is weer druk bij de internetdomeinregistratie in de VS. Politici, net als hier in Nederland, vergeten altijd om allerhande varianten op hun naam of op hun campagnenaam ter registreren. Zo brengen BushCheney2004.com, GeorgeBush.com, BushforPresident en GeorgeWBush.com je netjes naar de officiële campagnesite van president Bush, maar Bush2004.com, GWBush.com en Bush2004 zijn in handen van domeinnaamspeculanten en satirici. Domeinnamen kosten nog geen 10 dollar om te registreren, dus sommige mensen nemen graag de gok. Doorverkoop van domeinnamen kan een gouden business zijn.
Er wordt dus ook al flink gespeculeerd op domeinnamen waarin de vice-president van Kerry verwerkt zijn. Dus KerryClinton.com en KerryHillary.co zijn al vergeven. Ook alle domeinen met Kerry in combinatie met de achternamen van alle potentiële vice-presidentskandidaten (van Edwards tot Vilsack) zijn inmiddels bezet.
De website KerryEdwards.com is overigens in handen van iemand wiens naam daadwerkelijk Kerry Edwards is. Hij registreerde de domeinnaam al in 1996.
De domeinnamen met de correcte achternaam van de vice-presidentskandidaat kunnen duizenden dollars opleveren. De andere zijn geen cent waard wanneer de Democratische tweede man bekend is gemaakt. De eigenaar van KerryMcCain.com is daar van op de hoogte: "I don't think it's money in the bank anymore."Down by the River
Via internet worden handtekeningen ingezameld om Bruce Springsteen over te halen mee te doen met een concert. Niet interessant voor dit weblog zou je denken, maar de bedoeling is om het concert te houden in het Giants-stadion in New Jersey, vlak over de rivier de Hudson op gelijke hoogte van Madison Square Garden. Op 1 september, de dag dat president Bush in New York in dat Madison Quare Garden de nominatie voor de Republikeinse partij zal aanvaarden. De hoop van organisator Andrew Rasiesj is dat het concert, dat naast Bruce Springsteen ook optredens zou zien van R.E.M, Bon Jovi en Sheryl Crow, de aandacht voor de Republikeinse partij volledig laat ondersneeuwen. Als Springsteen komt dan zouden er sneller meer grote namen over de brug komen. Rasiesj heeft al meer dan 50.000 handtekeningen verzameld.Het politieke spel
Er is weer een nieuw computerspel gelanceerd. Ditmaal hoeven er geen voetganger omvergereden worden, of Nazi's overhoop geknald, maar mogen de figuren in het spel om stemmen gaan bedelen in een bejaardentehuis ergens ver weg in Ohio.
De producent van het spel, dat "The political machine" gaat heten, is trouwens niet de eerste de beste. Het gaat hier om Ubi Soft, makers van onder andere de spellen Prince of Persia en de computervariant van Crime Scene Investigation. Het is niet het eerste politieke computerspel, maar het belooft zeer uitgebreid en realistisch te worden.
De speler kan een Republikeinse of Democratische kandidaat in het leven roepen of de campagne leiden van "historische figuren" zoals Ronald Reagan en Franklin Roosevelt. Fondsenwerven, kandidaatsdebatten en optredens in nep-tv-programma's als "60 seconds" en de "O'Maley Factor" behoren tot belangrijke spelonderdelen. Het spel kan zowel in single als in multiplayer-omgeving gespeeld worden. Dat laatste betekent dat je ook daadwerkelijk online tegen een echte andere kandidaat kan strijden. Meer informatie op www.politicalmachine.com.Lachen om het circus
"Every political journalist is picking John Edwards as the number one pick to be John Kerry's vice president. Can you imagine the debate between Dick Cheney and a trial lawyer like Edwards? One guy has spent his career in an ambulance, the other guys has spend his career chasing it." - Jay Leno

"Experts say that Bill Clinton's book could raise 100 million dollars. Hillary wants to burn it, George Bush wants to color it and John Kerry wants to marry it." - Craig Kilborn

"Presidential candidate Ralph Nader has finally picked a running mate. He picked a man by the name of Peter Camejo from the Green party, and this guy has all the qualifications Ralph Nader was looking for in a candidate. He said yes. ...They plan to be the candidates against special interests and apparently it's working for them because no one has any special interest in them." - Jay Leno

"John Kerry has called for an increase in the minimum wage. He said people out there are struggling and you can't always fix the problem by marrying a rich woman." - Jay Leno

"Rumors have restarted that the Republican ticket will not be Bush-Cheney. But today those rumors were put to rest when Cheney said, 'No, I'm keeping him on the ticket.'" - Jay Leno

"Republican pollster Robert Teeter has died at age 65. He'll be missed by 80 percent of his family and 35 percent of his friends" - Craig Kilbornzondag, juni 27, 2004
Democraten des duivels
Adolf Hitler was toch wel de laatste persoon die men tijdens deze verkiezingen zou verwachten te figureren in een presidentscampagne. Maar de Republikeinen konden de verleiding niet weerstaan. In een reclamespot die via het internet verspreid is komt naast beelden van John Kerry, Al Gore en Howard Dean ook Hitler om de hoek kijken. Het zijn beelden afkomstig van een anti-Bush spotje dat een tijdje geleden meedeed aan een webwedstrijd van de onafhankelijke, maar anti-Bush-organisatie MoveOn.org, maar dat snel uit de wedstrijd was genomen door de aanwezigheid van Hitler.
Om het spotje toch nog voor het nageslacht te bewaren gebruikt de Bush-campagne de beelden nu.
De Democraten zijn vanzelfsprekend woedend en willen dat het spotje verwijderd wordt van de website van Bush, war het ook nog te zien is. Daar peinst de Bush-campagne niet over.
De Kerry's: "The use of Adolf Hitler by any campaign, politician or party is simply wrong."
De Bushies: "We're using the video from MoveOn.org to show our supporters the type of vitriolic rhetoric being used by the president's opponents and John Kerry's surrogates."
Een gevalletje van heel slechte smaak. Maar de Republikeinse achterban zal voor het grootste deel wel smullen van de rel, vrees ik.Greens kiezen kandidaat
De Green Party heeft zaterdag op hun conventie in Milwaukee de Texaanse advocaat David Cobb als presidentskandidaat gekozen. Daarmee passeerden ze onafhankelijk kandidaat Ralph Nader, hun kandidaat van vier en acht jaar geleden. Nader wilde graag gesteund worden door de Greens, want zij geven hem dan toegang tot het stembiljet in belangrijke staten als Wisconsin en California, en nog 20 andere staten. Maar in de tweede stemronde werd Cobb door 408 gedelegeerden tot kandidaat gekozen.
Intussen is men in Oregon driftig aan het tellen of Nader wel genoeg handtekeningen heeft ingezameld om in die staat op het stembiljet te mogen staan. Hij heeft er maar 1000 nodig, maar bij een eerste ruwe telling van de handtekeningen zaten de verkiezingsofficials in Oregon nog onder de duizend. Dan moet ook nog gecontroleerd worden of de handtekeningen wel geldig zijn.Cheney: dit was de laatste keer
Vice-president Dick Cheney zegt dat hij dit jaar voor het laatst beschikbaar is voor de verkiezing voor een publiek ambt. Dat betekent dat als Bush verliest, Cheney uit de politiek stapt en dat als Bush wint, Cheney zich zeker niet kandidaat zal stellen voor het presidentschap in 2008. Maar Cheney is er van overtuigd dat de president herkozen zal worden: "I'll say I've loved working for him. It's been a remarkable four years when you think about all that we've been through as a nation. And I wouldn't have missed it for the world. But it will end in January of '09 when we swear in our successors."Steun voor Nader uit (on)verwachte hoek
Inwoners in Oregon werden de laatste dagen gebeld met de vraag of zij alstublieft Ralph Nader op het stembiljet in die staat konden zetten. De telefoontjes kwamen niet van de vrijwilligers van Nader maar dan twee conservatieve groepen. Hun doel, ze komen er gelukkig openlijk voor uit, is dat Nader op het stembiljet stemmen afsnoept van John Kerry. Oregon is Battleground State en de Citizens for a sound Economy en de Oregon Family Council zien in november het liefst president Bush de staat winnen. "We disagree with Ralph Nader's politics, but we'd love to see him make the ballot," zei een woordvoerder van de eerste groep.
De ironie is dat Nader deze hulp, alle hulp in Oregon goed kan gebruiken. Zijn eerste poging om in Oregon op het stembiljet te komen in april mislukte jammerlijk. Hij heeft overigens maar 1000 handtekeningen van geregistreerde kiezers in te zamelen, geeft niet van welke partij, als ze nog maar niet hebben gestemd in de voorverkiezingen.
Leuk feestje
Het concert in Hollywood dat was georganiseerd voor John Kerry's campagnekas heeft zijn doel bereikt: vijf miljoen dollar kon worden bijgeschreven. Billy Crystal, de komiek die ook bekend is door het aan elkaar praten van de uitreikingen tijdens de Oscar-festiviteiten noemde het concert "Woodstock for really, really rich people"
Hoogtepunt van de avond was een speciale verkiezingsversie van "People", waar Barbra Steisand vroeger veel succes mee had:

People
I mean G-O-People
Who'd believe there's such people in the world
Bush sees a
Lotta Condoleeza
They're dividing the planet's oil
According to Richard "Poil"
And they're all just trainees
Of Cheney's
Now Rumsfeld
We must get rid of Rumsfeld
He's the spookiest person in the world
As for Powell
He's neither fish nor fowl
He's in the back of the room
While they're all fiddling with gloom
No one's minding the store
What's more
Let's discuss this war we're lost in
Don't ask what it's costin'
What's a trillion or two to rule the world.
The Senate
Oooo, how I want the Senate
All we need is two people in the world
I see a
Antonin Scalia
How I dread every time he sits
Scared out of my Wolfowitz
Time those neocon guys
Were gone byes
They're lying
While the globe is frying
And the fishes are dying in the world
And their solution
For all of the pollution
Is just to bear it and grin
And practice not breathing in
But things are gonna be great
Just wait
When the White House stationery
Reads President John Kerry
We'll be the luckiest people in the world

Barbra Streisand hoopt dat ze met dit lied niet al teveel nieuwe vrienden onder Republikeinen heeft gemaakt. De zaal vond het heel leuk. Maar de zaal zat dan ook vol met al haar Democratische vrienden en vriendinnen, dus dat lag een beetje voor de hand.
Dan was Billy Crystal leuker, over John Kerry: "People say he doesn't smile, he's not happy enough. I kid him a little bit. I said, 'Listen, you're the front-runner, the polls are up, you've raised $200 million. If you're having a good time, tell your face.'" Vooral Teresa Heinz Kerry kwam hierna niet meer bij van het lachen.
De verwachting is dat hetzelfde aardige bedrag van rond de 5 miljoen wordt ingezameld bij het concert in New York, begin juli. De opbrengst wordt verdeeld onder de Kerry-campagne en de Democratische partij.
© Marc van Gestel 2003 - 2004