De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, oktober 30, 2004
Verkiezingen op tv
Morgen een grote lijst van wat u op tv en radio kunt verwachten de komende paar dagen, nu alleen de inhoud van Nova New York van vanavond (na het tien-uur-journaal), de talkshow vanaf Times Square, onder leiding van Twan Huys.
De zesde en tevens laatste NOVA New York gaat over de vrouwenstem. Twan Huys spreekt met Helen Thomas, inmiddels 84 jaar. Zij maakte als Witte Huis-verslaggever alle presidenten mee sinds John F. Kennedy, maar viel uit de gratie bij George W. Bush toen ze hem een kritische vraag stelde over de scheiding tussen kerk en staat.
Ook te gast is Kitty Kelley, zij schreef een kritische biografie van de familie Bush. Over voorrechten, drank- en drugsmisbruik, echtelijke ontrouw en meer onverkwikkelijkheden die verborgen worden achter een façade van harmonie en godsvruchtigheid.
Verder vanzelfsprekend de reportages, peilingen en de leukste televisiefragmenten (ongetwijfeld weer leuke stukken uit The Daily Show).Edwards stemt
Van het kwartet Bush-Cheney,Kerry-Edwards is Democratisch vice-presidentskandidaat John Edwards De eerste die zijn stem heeft uitgebracht. Afgelopen vrijdag vloog hij van de campagne terug naar zijn thuisstaat North Carolina om te stemmen. "That may be the deciding vote," zei Edwards met een glimlach, want in de peilingen in North Carolina staat Bush ere en stuk beter voor.
Er stonden 70 kiezers te wachten bij het stembureau, maar Edwards mocht voorkruipen. Na afloop liet hij niet na om nog even de Halliburton-zaak (ministerie van justitie doet onderzoek naar het voormalig bedrijf van VP Dick Cheney) te noemen.Te weinig medewerkers in stembureaus
Een van de problemen tijdens de verkiezingen is het tekort aan stembureaumedewerkers. Er zijn er te weinig en degenen die aangenomen worden moeten nog helemaal getraind worden. Volgens de Election Assistance Commission zijn er 2 miljoen medewerkers nodig om een nationale verkiezing te begeleiden. Dat is een half miljoen meer dan er nu zijn. Er zijn wervingscampagnes geweest op universiteiten, bij bedrijven en bij lokale overheden, maar genoeg zijn er nog steeds niet.
Het probleem is voorlopig niet verdwenen, want de gemiddelde bemanning van de stembureaus is momenteel 72 jaar. De officials hebben niet het eeuwige leven. Ook de oude medewerkers moeten geschoold worden, zeker nu er zoveel ingewikkelde geavanceerde apparatuur is aangeschaft om de problemen van vier jaar te voorkomen.
Volgens sommige groeperingen is het tekort een potentieel gevaar voor de verkiezingen. En dat de nood hoog is, meldt ook Barbara Jackson, hoofd van de verkiezingen in Baltimore: "As long as they're breathing and they can walk in, we have to take them. The people we hire for the most part are elderly, undereducated, and frequently unemployed."
Of Karen Crete, trainer van stembureaumedewerkers in Sarasota County, Florida: "Some senior citizens do not have an ATM card or even a microwave, and we're asking them to utilize technology completely foreign to them."
Het is geen populair baantje. Op de verkiezingsdag zit je zo 12 tot 15 uur in het stembureau. De druk is hoog (Belangrijk! Verkiezingen! Rijen! Ongeduldige kiezers!) en het betaalt ook nog eens slecht: 50 tot 100 dollar voor de hele dag.Terug naar vaderland om te stemmen
Sommige in het buitenland levende Amerikanen willen het risico niet nemen. In plaats van het aanvragen van een absentee ballot, dat zij voor de verkiezingen invullen en weer terugsturen, pakken zij liever het vliegtuig om in de thuisstaat hoogstpersoonlijk in het stembureau het vakje rood te maken. Of de hendel over te halen. Of de stemcomputer te bedienen. Of een gaatje in een stembiljet te prikken. Als ze maar echt en zelf kunnen stemmen.
Ok, en dan gaat het niet om honderden Amerikanen, maar ze hebben er wel een pittig geprijsd vliegticket voor over om te gaan stemmen.
De bezorgdheid om de absentee ballots is geen fata morgana. Per staat verschilt het proces van aanvragen, invullen en opsturen en sommige kiezers in het buitenland hebben nog steeds niet hun stembiljet ontvangen. En omdat in sommige staten de deadline voor het inleveren van de biljetten op de verkiezingsdag is, nemen sommige Amerikanen dus geen enkel risico en vliegen in.
Een van hen, B. Carter Looney, een zakenman die bij Frankfurt woont, stapt in het vliegtuig voor een tocht van 13 uur heen en 13 uur terug voor een verblijf van drie dagen in Arizona. Om te kunnen stemmen: "George W. Bush is not the right man for the job and that's why I'm paying to get on a plane to make sure I get over and vote. There's more to the world than just the United States."
Voor sommigen is het niet meer dan een uitje. Republikein Steve Weiss die in Nederland woont miste de deadline voor zijn absentee voting in Florida en vliegt daarom maar naar Miami: "It's going to be very exciting in Florida and I thought it would be a lot of fun to stand in line, vote and watch the returns. I want to be there." Vliegtijd: 17 uur.
En zoals 2000 leerde: elke stem telt.Kandidaten prikke(le)n elkaar
De tv-spot van John Kerry waarin hij Bush verantwoordelijk stelt voor de tekorten in voorraden griepvaccin, krijgt een passend antwoord van Republikeinse zijde. De Club for Growth, een anti-Kerry-groep, legt de schuld voor de tekorten in de schoot van Kerry en zijn vriendjes de schadejuristen. Stephen Moore, baas van de Club for Growth: "Trial lawyers and their allies in Congress have effectively killed flu vaccine production in the United States. Can't get your flu shot? Thank the trial lawyers and their two best friends in Congress: John Kerry and John Edwards." Vaccinmakers zijn dankzij de miljoenenclaims van medische-schadejuristen met het produceren van griepvaccin gestopt.
Kerry zei eerder deze week in een spotje op de radio dat Bush wist van de tekorten in Europa (waar de VS het vaccin van betrekt) en niets deed. Een "serious demonstration of the failure of leadership," vond Kerry. De regering ontkent voorkennis te hebben gehad.Dochter Kennedy boos op Bush
Meerdere malen op campagne viel president Bush zijn tegenstander John Kerry aan met de volgende woorden: "His record not only stands in opposition to me, but in opposition to the great tradition of the Democrat Party of America. The party of Franklin Roosevelt, and Harry Truman, and John Kennedy is rightly remembered for confidence and resolve in times of crisis. Senator Kerry has turned his back on 'pay any price,' and 'bear any burden,' and he has replaced those commitments with 'wait and see,' and 'cut and run.'"
Dat is Caroline Kennedy, de dochter van John F. Kennedy in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vindt dat Bush moet stoppen om de naam van haar vader te misbruiken om een politiek statement te maken: "It's hard for me to listen to President Bush invoking my fathers memory to attack John Kerry. Senator Kerry has demonstrated his courage and commitment to a stronger America throughout his entire career. President Kennedy inspired and united the country and so will John Kerry. President Bush is doing just the opposite. All of us who revere the strength and resolve of President Kennedy will be supporting John Kerry on Election Day."Portret Karen Hughes
In de New York Times een verhaal over een van de trouwste adviseurs van president Bush, Karen Hughes. Zij was al steun en toeverlaat toen Bush nog gouverneur van Texas was, verhuisde mee naar Washington, maar kon Texas niet missen en verdween uit het Witte Huis. Maar niet voor lang, want voor zijn herverkiezingscampagne had Bush haar hulp weer hard nodig dus ook deze campagne doet zij weer waar zij zo goed in is: luisteren, spinnen en het schrijven van speeches. Ze verdient er leuk aan: 15.000 dollar per maand.
Meer hier.Afrika tegen Bush
Vrijwel geen Afrikaan weet wie John Kerry is. Maar velen zijn het er wel over eens dat hij de nieuwe president van de verenigde Staten moet worden. Want hij is niet president Bush. En iedereen is dus een betere president dan Bush. Dat Kerry banden heeft met Afrika (nou ja, heel licht: zijn vrouw Teresa werd geboren in Mozambique) dat doet er niet toe. En dat Bush de president is die meer voor Afrika heeft gedaan dan welke andere president dan ook (15 miljard dollar toegezegd voor AIDS-bestrijding, nog niet geheel uitgekeerd en de Afrikanen moeten akkoord gaan met conservatieve stokpaardjes als onthouding liever dan condoomgebruik): het doet er niet toe. Bush is een unilateralist, die de verenigde Naties negeerde en in zijn eentje tegen Irak optrok. Kan niet, mag niet en hij moet weg, vinden de meeste Afrikanan.
De Afrikanen volgen graag Nelson Mandela, die Bush "a danger to the world" noemde, en een leider "[who] cannot think properly."
Angola maakt het trouwens helemaal niet uit wie er president van de VS wordt. Het land zit op een olievoorraad en alle Amerikaanse presidenten zijn dol op die brandstof, dus wie er volgende week wint, maakt de Angolezen niet uit.Lachen om het circus
"Osama bin Laden put out a new video. The timing of this video has some people upset, three days before we vote. It looks like he's trying to influence the election. And I'll tell you, it's not going to work. Americans know Osama bin Laden does not pick our president. The Supreme Court does." --Bill Maher
"Some of it is really kind of chilling. On the tape, bin Laden says that neither Kerry nor Bush can keep us safe. Boy, just what we need, another undecided voter." --Bill Maher
"He really goes after the Bush crowd personally. He ridicules Bush for reading 'My Pet Goat' during the attack, he compares the Bush family dynasty to nepotistic Arab dictators, and then to really twist the knife he just drops in out of nowhere that Dick Cheney's daughter is a lesbo." --Bill Maher
"This has been a rough week for President Bush. First those explosives went missing in Iraq. And then bin Laden resurfaces, and now Bush can't get the radio in his back to stop playing Ashlee Simpson." --Bill Maher
"Everybody wants to know where those missing explosive are. President Bush says John Kerry is denigrating the troops by asking where the explosives are. I don't want to say Bush is slimy, but after he talks to Bill O'Reilly, O'Reilly takes a shower and just showers." --Bill Maher

(Ligt het aan mij, of is die Bin Laden video de eerste sinds de Irak-inval? De video zou in ieder geval betekenen dat de Amerikanen hem nog niet gevangen hebben, dus voor een October Surprise kan hij niet meer gebruikt worden. Maar dit terzijde.)vrijdag, oktober 29, 2004
Stembiljetten zoek in Florida
Als u net op vakantie bent geweest in Florida en u vindt tussen uw bagage laten we zeggen zo'n 58.000 stembiljetten, wilt u dan even bellen met de stemcommissie van Broward County. Ze zijn ze namelijk kwijt. Het schijnt dat ze netjes verstuurd zijn, maar aangekomen zijn de absentee ballots nooit.
De County heeft het postkantoor de schuld gegeven, maar die zijn er van overtuigd dat er iets is gebeurd wat buiten hun macht ligt. Ze hebben geen idee waar de stembiljetten gebleven zijn.
Mensen die alsnog willen stemmen via een absentee ballot (voor als u op de verkiezingsdag niet naar het stembureau wilt of kunt), kunnen een extra biljet aanvragen.
Overigens zijn ook in Palm Beach County stembiljetten zoekgeraakt. De supervisor van de verkiezingen daar is Theresa LePore, die u nog zou kunnen kennen van het ingewikkeld uitgevoerde stembiljet in 2000, waardoor heel veel inwoners van Palm Beach op oerconservatief Pat Buchanan stemden, in plaats van op Al Gore. LePore (overigens aan haar laatste verkiezingen bezig. Ze is weggestemd) probeert nu via advertenties in de krant mensen ervan op de hoogte te brengen dat zij nog een absentee ballot moeten aanvragen als ze dat al eerder hebben gedaan.Bush-site uit 'veiligheidsoverwegingen' afgesloten voor wereld
Meer nieuws over de voor buitenlanders min of meer afgesloten website van president Bush: volgens de campagne is dat gebeurd om veiligheidsredenen. Duidelijk is wel dat afgelopen week de site een denial-of-service-aanval heeft moeten doorstaan. Dat is een activiteit waarbij een groot aantal computers een nog grotere hoeveelheidpogingen doet om een bepaalde site te bereiken, met als resultaat dat die site niet meer te benaderen is door onschuldige bezoekers. Waarschijnlijk kwam de aanval afgelopen week vanuit het buitenland, vandaar het besluit om de site vanuit het buitenland ontoegankelijk te maken.
Gisteren liet ik overigens al mogelijkheden zien hoe je zonder problemen vanuit het buitenland toegang kunt krijgen tot de site en het zou me verbazen als kwaadwillenden zich door de primitieve bescherming zouden laten afschrikken. Maar een DoS-aanval is natuurlijk wel een enorme kleuteractie.

UPDATE: de achterdeurtoegang is inmiddels aangepakt. Je kunt nu alleen nog maar de site bezoeken via een proxyserver.Peilgeil in Amerika
Nationaal: Bush: 48, Kerry: 45, Nader: 2 (ICR)
Illinois (21): Kerry: 53, Bush: 41
Missouri (11): Bush: 48, Kerry: 45
New Jersey (15): Kerry: 46, Bush: 46, Nader: 2
Pennsylvania (21): Kerry: 50, Bush: 47 (USA Today/CNN/Gallup)
Florida (27): Bush: 51, Kerry: 43 (LA Times)
Florida: Bush: 49, Kerry: 46 (Quinnipac)
Iowa (7): Bush: 48, Kerry: 47, Nader: 1
Maryland (10): Kerry: 56, Bush: 39
Michigan (17): Kerry: 47, Bush: 42
Minnesota (10): Bush: 47, Kerry: 44, Nader: 5 (Nader!!!!!) (University of Minnesota)
Minnesota: Kerry: 49, Bush: 42, Nader: 2
New York (31): Kerry: 56, Bush: 38, Nader: 1
Ohio (20): Kerry: 51, Bush: 42, Nader: 1
Oregon (7): Kerry: 50, Bush: 46
Pennsylvania (21): Bush: 49, Kerry: 47 (LA Times)
Pennsylvania: Bush: 49, Kerry: 47 (Quinnipac)
Wisconsin (10): Kerry: 48, Bush: 47, Nader: 1Onafhankelijke kiezer vertrouwt Kerry na debatten
Volgens een peiling van het Pew Research Center for the People & the Press, doet John Kerry het onder swing voters de laatste maand beter dan president Bush. Pew belde eerder geïdentificeerde swing voters op met de vraag wie zij dachten dat de debatten beter had gevoerd. Driekwart van hen vond dat Kerry de winnaar was van de debatreeks. Maar netto maakt het niet zoveel uit. Het percentage swing voters dat voor Kerry kiest of naar Kerry neigt is 40 procent (was 28 procent) en de groep waarschijnlijke of zekere Bush-stemmers onder de swing voters is38 procent (was 34). Kerry heeft dus zijn achterstand meer dan goed gemaakt maar is niet echt uitgelopen.Als Kerry wordt gekozen…
Wat gebeurt er als John Kerry het tot president schopt? Goede vraag, want er staan heel wat obstakels in de weg.
Congres: goede kans dat hij als president geconfronteerd wordt met een Republikeinse meerderheid in het Congres. Reken dan maar dat hij veel van zijn stoere plannen zal moeten indikken, om een kans te maken ze door het Congres geloodst te krijgen.
Irak: Kerry erft de stand van zaken van president Bush. Zomaar terugtrekken is gene optie, en Kerry heeft al gezegd dat hij van plan is om in Irak te winnen. De grote vraag is ook of hij nieuwe bondgenoten vindt om een deel van de lasten van de Amerikanen over te nemen in Irak. Dat zal lastig worden, hoewel Kerry zegt meer open te staan voor internationale samenwerking dan Bush.
Economie: Kerry zal de belastingverlaging voor hogere inkomens terug willen draaien, maar ook hier zal hij ene conservatief Congres op zijn weg vinden.
Issues: Kerry zal met plannen komen voor het milieu (strengere regulering), Social Security, gezondheidszorg. Maar daar zal hij waarschijnlijk in de weg worden gezeten door een conservatief Congres. Hij zal moeten leren schipperen zoals Clinton zes jaar heeft gedaan.
Hooggerechtshof: alleen daarom zouden Democraten hard moeten bidden voor Kerry als president, zelfs al zou dat maar voor één periode zijn. Mochten er plekken openvallen in het Amerikaanse hooggerechtshof, dan moet daar wat de Democraten betreft absoluut geen conservatieve rechter benoemd worden.
Stijl: groot verschil met Bush, verwacht meer en vooral langere toespraken, waarschijnlijk ook meer persconferenties en meer zoals het tijdens Clinton was, minus diens flair. Een impulsieve president zal Kerry dan ook niet zijn.Rechter druk in Iowa
Nog meer drukte in de rechtbank. Ditmaal in Iowa, waar de rechter een klacht van Republikeinse kiezers afwees. Die wilden dat het in Iowa onmogelijk werd om voorwaardelijk te stemmen buiten het eigen stembureau. Chet Culver, Secretary of State van de staat, had dergelijke stemmen goedgekeurd op advies van minister van justitie van Iowa Tom Miller. Volgens een van diens juristen interpreteerde Miller echter de regels verkeerd.
De rechter vond het te vroeg om zo'n klacht in te dienen, maar het is zeker dat de Republikeinen de klacht opnieuw zullen indienen omdat zij denken gelijk van de kieswet aan hun zijde te hebben. De verwarring was ook ontstaan omdat in rechtszaken in Michigan en Ohio het voorwaardelijk stemmen buiten het eigen stemkantoor om was toegestaan. Maar de regels in de staten verschillen. Ik snap het ook allemaal niet meer.Schuiven met geld naar staten met kiezers
Hoewel de campagnes beweren zich niet veel van de peilingen aan te trekken, kan je aan de inspanningen in bepaalde staten zien of de kandidaten nog denken een kans te maken. En die gedachte wordt natuurlijk vaak gevoed door peilingen.
John Kerry heeft onlangs weer geld gestoken in de campagnes in Arkansas en West Virginia, terwijl hij die staten eigenlijk had opgegeven. Bill Clinton zit achter het verzoek om geld te pompen in zijn thuisstaat Arkansas. Er gaat ook extra geld van de Democraten naar Michigan, omdat Kerry daar nog verre van zeker is. In Arizona en New Jersey laten de peilingen ook een spannende race zien. Kerry kan Arizona winnen en New Jersey zomaar verliezen. Dus de aangewezen plekken voor extra campagnestops. Het meestal Democratisch stemmende Hawaii is ook opeens een staat geworden waar Kerry niet zeker is van de overwinning. Gore won daar met 20 procent verschil. De stand in de peilingen is voor Kerry licht zorgwekkend.
Daar gaat nu allemaal geld heen dat het Kerry-team liever in Ohio of Florida had gestoken.
President Bush verhoogde zijn reclamebudget in Maine, maar de grote prijs is in het noordoosten niet Maine maar buurstaat New Hampshire, dat de tv-markt met Maine deelt. Vandaar. Bush is helemaal niet zeker van de staat waar altijd de eerste voorverkiezingen worden gehouden.
Ook in de staten New Jersey, Arizona, Arkansas, West Virginia en Missouri gaat extra geld van Bush. De planner van Bush-campagne-evenementen in Oregon is overgeplaatst naar Ohio, want aan de Democratische westkust komen toch geen campagnestops van Bush meer.
Maar vanaf vrijdag, zegt Republikeins consultant Joe Gaylord, verschuift de aandacht van beide partijen naar twee staten: "[T]hen it's all about Ohio and Florida. Ohio and Florida, Ohio and Florida, Ohio and Florida. And of course, Ohio and Florida."Referendum Colorado gaat door
Mijn favoriete referendum, namelijk initiatief 36 in Colorado, mag van de rechter gewoon gehouden worden. In dat referendum mogen de kiezers van Colorado zich uitspreken over de vraag of de kiesmannen voortaan (met directe ingang) proportioneel verdeeld moeten worden in plaats van via het winner-takes-all-principe.
Er was een klacht over ingediend, omdat het Amendement volgens de klager alleen door de volksvertegenwoordiging van Colorado mocht worden aangenomen. Volgens de rechter had de klager niet het recht te klagen omdat zijn recht om te kiezen niet was aangetast door het initiatief. De klacht kwam bovendien te vroeg, want de kiezers hadden nog niet eens de kans gekregen om er over te stemmen.
In de opiniepeilingen in Colorado wordt ook gevraagd naar de mening over dit onderwerp. Een meerderheid lijkt tegen een wijziging van de verdeling van kiesmannen te zijn.
Als Colorado dit systeem vier jaar geleden had gehad, dan had Al Gore de verkiezingen gewonnen, ook al verloor hij Florida.Lachen om het circus
"Our Election 2004 Fiasco Preview begins where the fiasco began last time: Florida. While The Sunshine State's 2000 debacle gave all of America 36 days of breezy, lighthearted fun, there were negative aspects as well, and the state has been warned by God four times this hurricane season alone to never let it happen again." --Jon Stewart
"Might I point out, this is the same Senator Kerry who voted against the president's tax cuts. Now he wants to tell you he's for explosives not being stolen from weapons depots. Which is it, Senator, you can't have it both ways?" --"Daily Show" correspondent Stephen Colbert
"If Bush loses, do you think he'll leave? Or do you think he'll just say, 'I don't read the papers'?" --Jon Stewartdonderdag, oktober 28, 2004
Drempels op website Bush
Het gaat niet lekker met de officiële website van president Bush. Hij is vanaf afgelopen maandag meerdere malen uit de lucht geweest en dat schrijft de campagne toe aan hackers (het zal eens niet). Bezoekers van buiten de VS komen er voorlopig niet in, maar gevorderde websurfers omzeilen die blokkade door van een proxyserver gebruik te maken. De BBC meldt dat het er op lijkt dat de afsluiting voor buitenlanders niets te maken heeft met hackers, maar dat het een beleidsbeslissing is geweest van de Bush-campagne. Dat zou goed kunnen, want voor Amerikanen (en sommige Canadezen) is de site gewoon te benaderen, dus een hackaanval vanuit de VS behoort nog steeds tot de mogelijkheden.
Een lezer van Boingboing.net vond overigens uit dat het afsluiten van de site voor buitenlanders verschrikkelijk primitief is gedaan. Via alternatieve domeinen, zoals https://georgewbush.com/ en http://65.172.163.222/ kom je ook vanuit Nederland nog gewoon op de Bush-site.
De actie is misschien een manier om de hoeveelheid traffic naar de site te beperken en zo geld te besparen (geld te besparen? Is de Bush-campagne in geldnood? Dat zal toch niet?)Familie Bush stemt Kerry
Licht ongemak in de familie-Bush: zeven verre familieleden van de president hebben een website gemaakt met daarop het verzoek: "Please, don't vote for our cousin."
De verre neven en nichten zeggen de president nooit te hebben ontmoet, maar zijn fel gekant tegen diens beleid, van Irak tot het milieu.
Sheila House, achternicht van Bush: "I don't really feel like it's a betrayal. I'll definitely admit that we're using the relationship as a hook to get people to talk about politics."
Alle familieleden zijn kleinkinderen van Mary Bush House, de zus van Prescott Bush, vader van Bush senior en grootvader van de huidige president. Het idee van de website kwam eigenlijk van John Kerry. Die ontmoette een nicht van Sheila, Jeanny House, op een campagne-evenement, waar zij een button droeg met de tekst: "Bush relative for Kerry." Kerry zou toen voor de grap het idee geopperd hebben dat zij een website zouden maken.
De subtitel van de site is overigens: "Because blood is thinner than oil!" Dat worden ongemakkelijke momenten op de volgende familiereünie. Mochten de familieleden uitgenodigd worden, waar zij niet op rekenen.Peilgeil in Amerika
Wat er vergeleken met de laatste peiling gebeurd is, ik weet het niet (die tonnen explosieven die in Irak zijn verdwenen? Een opvallend tv-spotje?), maar in de Reuters/Zogby-peiling is het verschil tussen president Bush en John Kerry van drie punten verschil teruggelopen naar 1 punt: 48-47 procent in het voordeel van Bush. Ralph Nader haalt de 1 procent niet meer en nog maar 4 procent van de ondervraagden heeft nog geen mening.
Zogby noemt het een goede dag voor Kerry, al kan je bij zo'n uitslag met inachtneming van de foutmarge (plus of min 2,9 procent) eigenlijk niets zinnigs zeggen. Wel aardig om te noemen is dat vier jaar geleden op dit moment in de campagne Bush een voorsprong had op Al Gore van 5 procent. Gore wist vier jaar terug de meeste stemmen te halen, maar verloor op kiesmannen.
Washington Post houdt het in zijn tracking poll op 49-48 procent voor Kerry (dat was gisteren overigens nog 50-48).

De staten:
Florida (27): Kerry: 49, Bush: 46, Nader: 1
Indiana (11): Bush: 56, Kerry: 40
Iowa (7): Bush: 50, Kerry: 46, Nader: 1
Ohio (20): Kerry: 49, Bush: 47
Pennsylvania (21): Kerry: 50, Bush: 47 (ARG)
Pennsylvania: Kerry: 49, Bush: 44 (Franklin & Marshall College)
South Dakota (3): Bush: 55, Kerry: 36Arnie and the prez
Het is officieel: vrijdag zal gouverneur Arnold Schwarzenegger samen met president Bush de staat Ohio rondreizen om de president aan de broodnodige stemmen te helpen. De toespraakjes zullen ongetwijfeld weer een hele rij smakelijke anekdotes uit de mond van The Governator opleveren, dus blijf dit log vooral volgen.
Het hele schema is nog niet bekend, maar de start is in Columbus, Ohio, met een sketch voor twee heren. Onderwerpen die niet aan bod zullen komen: abortus, stamcelonderzoek, wapenbeperkingen en het homohuwelijk. Waarom? Bush is tegen, Schwarzenegger is voor.Schoppen en slaan
Bush: "My opponent has no plan, no vision, just a long list of complaints. But a Monday morning quarterback has never led any team to victory."
Kerry over Bush: "He has stood in front of the American people day after day, telling us how much progress we are making in Iraq and how much safer we are under his leadership. And what did the president have to say about the missing explosives? Not a word. […] Over the last four years, he has failed in his fundamental obligation as commander in chief to make America as safe and secure as we should be."
Karl Rove: "They had to roll Clinton out of the hospital room and onto the campaign trail to help Senator Kerry with his core constituencies that are so weak."Nader afgeserveerd in Ohio
Hij moet er inmiddels aan gewend zijn, maar blij wordt hij er zeker niet van: Ralph Nader is weer eens afgewezen voor een plekje op het stembiljet. Tot opluchting van de Democraten in een van de volgens velen superbelangrijke swing state Ohio. Dat is de tweede belangrijke swing state binnen een week die hem de deur wijst. Zaterdag lag Pennsylvania dwars.Stralende sterren voor Kerry
Wil je een acteur aan je campagne mee laten doen die in zijn beste film op een zinkend schip zit? John Kerry durft dat aan. Leonardo DiCaprio, die zo mooi de diepte van de ijskoude zee in glijdt in Titanic, heeft vrij genomen van zijn ongetwijfeld drukke sociale leven in Hollywood om stemmen te ronselen voor de Democratische kandidaat. En hij is niet de enige ster. Sharon Stone, P Diddy, Justin Timberlake, Benicio del Torro, Jamie Lee Curtis, Michael J. Fox en Ashton Kutcher (de laatste stemde in 200 nog op "good old boy like me" Bush) draven allemaal het land rond, laten hun hoofd zien op tv-zenders, om kiezers te mobiliseren en dan wel het liefst Democratische kiezers. Diehard-Democraten als Susan Sarandon, Barbra Streisand, Tim Robbins, Martin Sheen en Sean Penn (ziet u wel, er zitten ook bekende namen bij) staan dus niet meer alleen in de strijd. Over Die Hard gesproken: Bruce Willis is een van de weinige Republikeinen in Hollywood, maar echt actief voor president Bush is hij niet.
Acteur DiCaprio spreekt een menigte in Ohio toe: "I realize this is the most important election of my lifetime. Over the past four years, George Bush has made the wrong choices, disastrous choices, when it comes to the environment. It's time for a change." Ik vermoed dat hij wel eens sterkere teksten heeft uitgesproken, maar daar kreeg hij dan ook beter voor betaald.
Zelfs een overleden ster als Christopher Reeve, ex-superman, neemt het op tv nog op voor Kerry. President Bush moet het doen met een grote ster: Arnold Schwarzenegger, gouverneur van California en een leger op zich. Hij zal ondanks zijn drukke bezigheden voor de staat California, binnenkort afreizen naar Ohio, om daar Bush te steunen in zijn herverkiezingscampagne.
Geleerden zijn het er overigens over eens dat kiezers niet zomaar hun stem veranderen omdat een Hollywood-ster daarom vraagt.Rechter heeft het al druk met verkiezingen
Dat de stembussen in meerdere staten al open zijn was u natuurlijk niet ontgaan. Maar dat heeft er ook toe geleid dat de problemen met het stemmen, die zich meestal pas openbaren op de verkiezingsdag zelf, ook al wat eerder de media halen.
In Colorado hadden burgers een aanklacht ingediend tegen Boulder County, dat met stembiljetten werkt die van unieke streepjescodes zijn voorzien, en dus volgens de klagers de privacy aantasten.
In Florida is het natuurlijk al langer druk met rechtszaken. Een rechter besliste dat de nieuwe stemcomputers in de staat geen papieren spoor hoeven achter te laten dat gebruikt zou kunnen worden bij een eventuele hertelling. Hij vindt de computers betrouwbaar genoeg. Een groep vakbonden samen met vertegenwoordigers van zwarte kiezers hadden de opening in Duval County, Florida, van nog eens vier stembureaus geëist waar vroeg gestemd kon worden. Die eis werd afgewezen.
Officials in Illinois keurden een verzoek af om de deadline voor het tellen van absentee ballots (stembiljetten voor mensen die niet in hun eigen district kunnen stemmen) op te rekken tot na de verkiezingsdag. Het gaat dan om biljetten die gedateerd zijn voor de verkiezingsdag maar daarna aankomen.
In Nevada hebben twee Republikeinse kiezers gevraagd om een verzoek van een Democratische kiezer te weigeren om de kiesregistratie weer te openen. Diens registratie was namelijk vernietigd door een groep registreerders die door de Republikeinse partij werd betaald. De twee tegenklagers vinden dat de hele registratie weer geopend moet worden vanwege de klacht van één enkele kiezer. Nog geen uitslag.
In Ohio hadden Republikeinen de geldigheid betwist van vele duizenden (ongetwijfeld Democratische) registraties, maar door een computerfout bij de afhandeling door de Republikeinen kunnen die betwiste stemmen niet meer verwijderd worden. De bewuste geregistreerde kiezers mogen gewoon stemmen.Meerderheid dagbladen steunt Kerry
Als het gaat om steunbetuigingen van dagbladen, dan staat John Kerry ruim voor op president Bush. De tussenstand, bijgehouden door vakblad Editor & Publisher, is 125 kranten voor Kerry (inclusief 35 die vier jaar terug nog voor Bush kozen) tegen 96 voor de huidige president. Slechts twee kranten die Al Gore kozen zijn nu overgestapt op Bush. Een aantal dagbladen dat vier jaar terug voor Bush koos, onthoudt zich nu van een endorsement, zoals de Detroit News in Michigan, de Tampa Tribune in Florida en de Patriot-News in Pennsylvania, alledrie swing states. Vier jaar terug, volgens een berekening van George Washington University, steunden 175 kranten Bush en 121 Al Gore.
De New York Times en de Washington Post steunen dit jaar Kerry, maar andere grote kranten als de LA Times, de Wall Street Journal en USA Today doen aan dat circus doorgaans nooit mee.
Een reality check is op zijn plaats: krantenendorsements zullen in het op de tv ingestelde Amerika niet zoveel invloed meer hebben.woensdag, oktober 27, 2004
Kinderen spreken altijd de waarheid
Wie kunnen de verkiezingen beter voorspellen dan kinderen? Volgens het tijdschrift Weekly Reader niemand. Sinds de regering-Eisenhower (1956) heeft het blad kinderen gevraagd wie de volgende president zal worden en ze zaten er nooit naast. De winnaar dit jaar? Bush. Met ruime marge. 65 procent van de ondervraagde kinderen gaat voor de zittende president, en maar 33 procent zei te denken dat John Kerry zou gaan winnen.
Kinderne luisteren goed naar hun ouders en nemen dan een beslissing. Ouders van de Bush-stemmende kinderen zeiden dat Bush hun veilig zou houden. Ouders van de Kerry-stemmertjes zeiden: met Kerry krijgen we betere gezondheidszorg.
Maar waar de ouders in de peilingen ongeveer 50-50 verdeeld zijn tussen beide kandidaten, wint Bush hier dus ruim. Andere peilingen onder kinderen laten hetzelfde resultaat zien (kinderboekenuitgever Scholastic: 52 voor Bush, Channel One (school-tv: 55 procent voor Bush). Grote uitzondering is de internetpeiling onder Nickelodeon-kijkers. Er werden 400.000 kinderen ondervraagd. 228.000 waren voor Kerry en maar 172.000 voor Bush. Zouden er stiekem ouders hebben meegestemd?
Maar goed, als we de Nickelodeon-uitslag vergeten, dan kunnen de Amerikanen nu dus de stemmachines wel weer inpakken, Bush aanwijzen als nieuwe president en overgaan tot de orde van de dag.Pakjesavond nadert
In de folklore van de verkiezingen is er in de dagen voor de verkiezingsdag altijd de angst voor een "october surprise." Zowel de Democraten als de Republikeinen vrezen dat de andere partij een konijn uit de hoge hoed toveren die de verkiezingen in het voordeel van de toverende partij zal beslissen. In 1980 waren de Republikeinen bijvoorbeeld bang dat president Carter nog net voor de verkiezingen de gijzelaars die in Iran vastzaten zou vrij krijgen. Ingrijpende gebeurtenissen dus die de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden.
Of het echte october surprises zijn valt nog te bezien, maar zo vlak voor de verkiezingen komen toch opvallende nieuwtjes naar buiten.
Op maandag werd bekend dat Chief Justice William Rehnquist van het Amerikaanse hooggerechtshof kanker heeft. Daarmee wordt de hele opvolgingskwestie (de volgende president mag een kandidaat nomineren) en dus de vraag of het hooggerechtshof een conservatieve meerderheid krijgt (met mogelijk ingrijpende gevolgen voor bijvoorbeeld de legalisatie van abortus) weer zeer actueel. Ook de onthulling dat er in Irak zomaar 377 ton explosieven zijn verdwenen uit ene opslagplaats haalde pas deze week het nieuws. Dat gaf John Kerry weer de gelegenheid om te spreken van de "incredible incompetence" van de huidige president.
Ook de moord op de ongeveer 50 Iraakse recruten gaf in het Bush-kamp reden tot zorg, want dat was toch een teken dat het in Irak niet zo voorspoedig loopt als de president de kiezer wel wil doen geloven.
Verder is er recent nieuws over de onenigheid binnen het kabinet over de gevangenen in Guantanamo Bay, waarbij volgens de geruchten zelfs haviken als veiligheidsadviseur Condi Rice en minister van justitie John Ashcroft zich tegen de toestanden keerden. Bange Democraten vrezen nog steeds de plotselinge arrestatie van Osama bin Laden, of een andere grote terroristenleider.
Kortom: niet alleen de spanning voor de verkiezingen nemen toe, ook die over het gedoe eromheen.Lachen met Kerry?
John Kerry maakte voor de verandering weer eens een grap afgelopen maandag. Het was geen onverdeeld succes. Kerry was in Michigan, in het kiesdistrict van Afgevaardigde Sander Levin:
"I called Sander Levin. And I said I was running for the highest office in the land. He said that's great, but I don't really know why you want to be Michigan University football coach."
Gelach, behalve van de aanwezige fans van het football-team van Michigan State University, de concurrentie.
"Or state," voegde Kerry toe. "Or whatever."Peilgeil in Amerika
Daarrrrr gaan we weerrrrrr! Nieuwe ronde, nieuwe prrrrrrijzen!!!!!!
Nationaal: Bush: 49, Kerry: 46 (Reuters-Zogby) Het aantal twijfelaars slinkt, maar het verschil van drie punten niet.
Nationaal: Kerry: 49, Bush: 48, Nader: 1 (ABC News) Rondedansje door Kerry en Edwards.Nationaal: Bush: 51, Kerry: 46, Nader: 1 (CNN/USA Today/Gallup) Kerry en Edwards gaan beschaamd weer zitten.
Nationaal: Kerry: 48, Bush: 48 (LA Times) Edwards steekt voorzichtig zijn duim op naar Kerry.In de staten
Arizona (10): Bush: 47, Kerry: 42
Florida (27): Bush: 51, Kerry: 43
Pennsylvania (21): Kerry: 49, Bush: 44
(tussen haakjes het aantal kiesmannen)Als Bush wordt herkozen…
Terwijl beide kandidaten de ene belofte na de andere doen, kan de politieke werkelijkheid in de komende vier jaar wel eens roet in het eten gooien.
Wat staat president Bush bij een herverkiezing te wachten?
Irak: kan Bush troepen terugtrekken als de bondgenoten de opengevallen plaatsen niet in willen vullen? Een stijgend aantal Amerikaanse doden neemt het draagvlak voor de oorlog bij de Amerikanen weg
Terrorisme: die strijd moet voort gaan: een hernieuwde zoektocht naar Osama Bin Laden en naar de vele andere terroristen die er op aarde rondlopen.
Economie: wat kan Bush doen aan de enorme tekorten en wat voor rol spelen zijn belastingverlagingen daarin? Heeft hij wel geld om zijn dure plannen (nieuwe banen, betaalbare gezondheidszorg) te verwezenlijken?
Tweede termijn: presidenten in hun tweede termijn krijgen voor een deel van de tijd meestal weinig voor elkaar, maar aan de andere kant proberen presidenten juist dan voor een erfenis te zorgen. Bij Bush kan dat het omgooien van het hele belastingsysteem zijn, en waarschijnlijk ook, als ze zich voordoen, benoemingen voor het Hooggerechtshof (die dan naar alle waarschijnlijkheid Roe v. Wade (de legalisatie van abortus) zal terugdraaien). Bush zal waarschijnlijk ook weer proberen om het homohuwelijk via een amendement op de grondwet te verbieden.
Kabinet: er zal een kleine stoelendans gespeeld worden als Bush wordt herkozen. Minister van buitenlandse zaken Colin Powell zal misschien vertrekken en dan zal huidig veiligheidsadviseur Concoleezza Rice op zijn plek terecht komen. Ook minister van binnenlandse veiligheid Tom Ridge en minister van gezondheid Tommy Thompson hebben al hints laten vallen dat ze niet eeuwig aan zullen blijven. Van minister van defensie Donald Rumsfeld wordt verwacht dat hij na ene jaar in de tweede termijn ook zal vertrekken.
Congres: de kans is klein, maar als de Republikeinen een meerderheid in een van beide kamers verliezen, dan is Bush waarschijnlijk snel uitgepraat.
Maar er blijft een ding hetzelfde: de stijl van Bush. Dus weinig formele aangelegenheden, veel bezoekjes aan de ranch.Ford: de verkiezingsstrijd is te bitter
Terwijl Jimmy Carter en Bill Clinton (tot zijn operatie) regelmatig op tv kwamen om de goede Democratische zaak te steunen, hoorden we weinig van vader Bush en nog minder van Gerald Ford. Tot nu dan. In een interview met de Denver Post klaagt de Republikeinse oud-president over de negatieve campagnes van beide kandidaten: "The bitterness that exists between Democrats and Republicans, I think, has degenerated into a stalemate, and I'm very, very unhappy with it. It does turn off voters, and it results in a lack of action that has to be done for the country's good."
Tot zover de staatsman Ford, die daarna zijn steun aan president Bush uitsprak: "I think he's shown a lot of character, and I commend him on making some tough decisions that were made under great pressure. It changed the whole political environment with that tragedy."
Ford heeft nog steeds een "rechtstreekse lijn" naar het Witte Huis, maar daar maakt hij weinig gebruik van.Strijd gaat door, ook buiten tv om
Republikeinen en Democraten doen hun uiterste best om hun boodschap aan de kiezer over te brengen, op elke manier mogelijk. Dus daarom verschijnen er niet alleen tv-spotjes, maar zijn de kandidaten ook te vinden op reclameborden langs de weg, als sponsor van de verkeersinformatie op de radio.
Aardige billboards van de Rednecks for a better America: foto van Kerry met de tekst: "Believes in God, too. Just doesn't use Him as a P.R. man." Of een foto van Cheney, met de tekst: "Paid $25 million by Halliburton in 2000. Halliburton gets $7 billion Iraq contract in 2003. Yeah, it's all about the Weapons of Mass Destruction."
De National Rifle Association doet ook mee op de borden, met een foto van een poedel die Kerry moet voorstellen en daaronder de tekst: "That dog don't hunt."
Een groep genaamd Let Freedom Ring verspreidt een DVD met daarop het verhaal rond het geloof van president Bush onder 10.000 geestelijken in Pennsylvania en Ohio, met daarbij de uitleg hoe men de DVD legaal kan laten zien aan en distribueren onder hun congregatie.dinsdag, oktober 26, 2004
Hitting the road
En daar is hij dan echt. De dokters hebben hem goedgekeurd en na een beetje warmlopen komt hij in het veld: Bill Clinton voert campagne voor en met John Kerry.
Maandag was hij met de Democratische kandidaat in Philadelphia, tot groot genoegen van de toeschouwers en Kerry.
En Clinton heeft er zin in. Het is volgens hem een belangrijke race: "because it is close and because I think it is important and because the differences between the candidates and the courses they will pursue in the next four years are so profound."
En tijdens zijn introductie van John Kerry zei hij, vanzelfsprekend onder luid gejuich: "From time to time I have been called the comeback kid. In eight days John Kerry is going to make America the comeback country."
De Republikeinen zijn niet blij. Clinton is een stemmentrekker, zelfs als hij geen kandidaat is. Dus de spinmachine ging meteen aan het werk om het optreden als een zwaktebod voor Kerry neer te zetten. Dan Bartlett, communicatiechef van het Witte Huis: "The fact that John Kerry's going to have to roll him off the surgery table and onto the campaign trail demonstrates a revealing aspect, that he's underperforming in key parts of his own constituency."
Nee, de Republikeinen zijn niet blij met de van een viervoudige bypass herstelde Clinton.Peilgeil in Amerika
Terwijl president Bush nog alleraardigst voor staat in de Reuters-peiling (48-45 procent), kijk ik zoals u weet liever naar de peilingen in de staten. Niet dat die kloppen, maar aan de trends in die peilingen kunt u meer aflezen over de uiteindelijke uitslag dan uit die nationale (al kan die best de juiste winnaar aangeven. Alleen kloppen de percentages vrijwel weker niet, zeker niet die van de peilingen van nu). OK, voor de lol nog twee nationale:
ABC/Washington Post: Bush: 49, Kerry: 48
Newsweek: Bush: 46, Kerry: 46
Time: Bush: 51, Kerry, 46
U ziet het: duidelijkheid troef.
Illinois (21): Kerry: 50, Bush: 42
Kentucky (8): Bush: 56, Kerry: 39
Dat lijken me dus gelopen races. Maar verder?
Arkansas (6): Bush: 48, Kerry: 48
Colorado (8): Kerry: 49, Bush: 45
Florida (25): Kerry: 48, Bush: 47, Nader: 2 (Times-Union of Jacksonville)
Florida: Kerry: 46, Bush: 46, Nader: 1 (St. Petersburg/Miami Herald)
Florida: Zogby: Bush: 49, Kerry: 46 (Zogby)
Hawaii (4): Bush: 46, Kerry: 45 (Gore won hier vier jaar geleden nog ruim, dus deze stand zou een verrassing zijn)
Iowa (7): Bush: 47, Kerry: 45
Maine (4): Kerry: 50, Bush: 43
Michigan (18): Bush: 47, Kerry: 42, Nader: 1
Nevada (4): Bush: 48: Kerry: 44 (Zogby)
Nevada: Bush: 49, Kerry: 47 (Morning News)
Nevada: Bush: 45, Kerry: 41, Nader: 1 (Las Vegas Sun)
South Carolina (8): Bush: 53, Kerry: 40
Wisconsin (11): Bush: 48, Kerry: 45
(Tussen haakjes aantal kiesmannen)Doorbroken traditie
80 jaar onthield het eerbiedwaardige tijdschrift de New Yorker zich van wat voor endorsement dan ook. Tot dit jaar. Het tijdschrift schaart zich achter de kandidatuur van John Kerry. "He is plainly the better choice. […] As observers, reporters, and commentators we will hold (Kerry) to the highest standards of honesty and performance," the editorial said. "For now, as citizens, we hope for his victory."
Maar het grootste deel van de editorial waarin voor Kerry werd gekozen was toch gevuld met zware kritiek op president Bush, zodat het toch meer lijkt op een endorsement tegen Bush dan een voor John Kerry.
Uit het hoofdredactioneel: "Its record has been one of failure, arrogance, and -- strikingly for a team that prided itself on crisp professionalism -- incompetence. In every crucial area of concern to Americans, Kerry offers a clear, corrective alternative to Bush's curious blend of smugness, radicalism, and demagoguery. […] Pollsters like to ask voters which candidate they'd most like to have a beer with, and on that metric Bush always wins. We prefer to ask which candidate is better suited to the governance of our nation."Afwijkende stem
Kiesmannen zijn niet wettelijk gebonden aan een kandidaat. Dus in principe mogen ze stemmen op wie ze willen. Dat neemt niet weg dat de meeste kiesmannen van hun partij moeten beloven om op hun kandidaat te stemmen.
Het is overigens niet zo dat er per staat precies het aantal kiesmannen is dat nodig is. Elke partij heeft zijn eigen set kiesmannen en de winnaar stuurt zijn set naar het Electoral College, waar na een bepaalde tijd na de verkiezingen de president wordt gekozen.
Ophef in West Virginia, waar één van de kiesmannen van de Republikeinse partij heeft aangekondigd bij winst van Bush in het kiescollege niet noodzakelijk op Bush te zullen stemmen. Het gaat om Richie Robb, de burgemeester van South Charleston (een voorstad van Charleston), die een van de kiesmannen voor de Republikeinen is. Hij staat bekend als gematigd en een lastpak. Robb: "There is an implied duty to vote for your party's candidate. But I don't think it's an explicit duty or responsibility." Robb verklaarde meteen dat het erg onwaarschijnlijk was dat hij op John Kerry zou stemmen.
Omdat er scenario's mogelijk zijn waarin de strijd onbeslist eindigt, kan de stem van Robb de doorslag geven.
De burgemeester is niet blij met Bush. Dat komt vooral door de oorlog in Irak en door het economisch beleid van Bush, dat veel werkloosheid in South Charleston heeft opgeleverd.
Dat hij zijn twijfel publiek heeft gemaakt heeft er toe geleid dat sommigen hem een "faithless elector" noemen, hoewel hij zichzelf liever een "principled elector" noemt, omdat hij zijn ongenoegen nog voor de verkiezingen bespreekt.
In de geschiedenis hebben maar tien kiesmannen tegen de meerderheidsstemming in gestemd. Een daarvan kwam ook uit West Virginia, waar Margarette Leach niet op Michael Dukakis stemde, hoewel die won in West Virginia. Zij stemde op diens running mate, Lloyd Bentsen.Ego-moment: interview
Op de website van Amerikakiest.nl staat sinds gisteren een interview met mij over mijn weblog en de verkiezingen. Ik vertel er natuurlijk niets dat u als trouwe lezer niet al wist, maar natuurlijk is het een welkome promotie voor mijn site. Het leverde gisteren althans weer een extra stroom bezoekers naar mijn weblog op. Van harte welkom. Ik hoop dat u de komende tijd nog terug blijft komen. Ik ga door tot en met de inauguratie van de nieuwe president. Dat is eind januari.Bush tekent nieuwe belastingmaatregel
Geen fotomoment, geen drumband in de achtergrond, en toch tekende president Bush afgelopen vrijdag onderweg in Air Force One een wet op de bedrijfsbelasting die de oude vrijwel helemaal omgooit. In de wet 136 miljard dollar aan belastingvoordelen voor boeren, vissers, jagers en sommige van de grootste Amerikaanse bedrijven.
Volgens het witte Huis was de nieuwe wet nodig om de Amerikaanse productiebedrijven te helpen. Zij raakten 2,7 miljoen banen kwijt. Volgens tegenstanders van de wet is die zo opgetuigd met extra's dat de belastingwetgeving alleen maar gecompliceerder is geworden en dat die bedrijven beloont die hun banen overzee exporteren.Lachen om het circus
"Have you seen the new Bush ad? It's wolves in a forest. I guess those are the terrorists. Karl Rove said the point of the ad is to make you s**t your pants, but in an optimistic way." --Bill Maher
"John Kerry is out on the trail with Christopher Reeve's wife, Dana, who said that if her husband had been president on 9/11 and had been told the country was under attack, even he would have gotten up." --Bill Maher
"This week, Kerry went goose hunting. He wants to prove that he still has it in him to kill things. Kerry said he doesn't have a problem with hunting -- the hard part is bringing the subject around to Dick Cheney's gay kids." --Bill Maher
"First Lady Laura Bush said Tuesday that if her husband is elected to a second term she would like to help juvenile delinquents with substance abuses problems. When asked how she would do that she replied, 'Just as I always have. By marrying them and bearing their children.'" --Tina Fey, Saturday Night Live's "Weekend Update"
"Election offices opened across Florida last Monday to give black voters the option of being turned away early." --Amy Poehler, Saturday Night Live's "Weekend Update"
"They've already started voting down in Florida. The election is three weeks away, and this gives them an extra two weeks to rig the results. ... They started counting the ballots, I thought this was bizarre, Bush has a slight lead over Gore. And now this brings us back to square one." --David Letterman
"You know what the Red Sox proved. They proved that the team with the most money doesn't alway win, which is bad news for the Republicans." --Jay Leno
"Look at Massachusetts: they got the Red Sox winning the pennant, the Patriots winning the Super bowl, they got John Kerry. Okay -- two out of three." --Jay Lenomaandag, oktober 25, 2004
Waarmee moeten we rekening houden op 2 november?
MCNBC somt een rijtje variabelen op die de verkiezingen kunnen beïnvloeden. Daaronder natuurlijk, ook altijd belangrijk bij de verkiezingen in Nederland, het weer.
1. Opiniepeilingen en hoe de media ze presenteren. Met kleine verschillen is het natuurlijk altijd spannend, maar als kiezers gedemotiveerd worden door een peiling die hun kandidaat op achterstand zet, dan zouden ze wel eens thuis kunnen blijven.
2. Gebeurtenissen in Irak. Gebeurtenissen in de laatste dagen voor de verkiezingen kunnen de kiezer beïnvloeden.
3. De keus die de oudere kiezers gaan maken. De oudere kiezers, 65-74 jaar, is de groep die het meest standvastig naar de stembus gaat. Alle aandacht die de kandidaten hebben besteed aan Social Security en Medicare, is bedoeld voor die groep. In 2000 stemde 72 procent van deze groep. Drie staten met veel gepensioneerden zijn Florida, Pennsylvania en West Virginia en, tataa, dat zijn swing states.
4. Wat gaan de jongeren doen? Zij zijn de groep die het minst stemmen. Wellicht dat de gebeurtenissen van de afgelopen vier jaar hen hebben gemotiveerd om massaal te gaan stemmen. Het gerucht van de herinvoering van de dienstplicht zou de mannen onder hen kunnen motiveren en beïnvloeden. Maar komen de jongeren wel of niet opdagen op 2 november?
5. Pas geregistreerde kiezers. America Votes, een samenwerkingsverband van anti-Bush-organisaties, heeft 2,5 miljoen nieuwe kiezers geregistreerd. Zijn hun inschrijvingen geldig? Komen zij wel opdagen? Stemmen zij op wie zij zeggen te gaan stemmen? Een bron van onzekerheden.
6. Mensen die op de verkiezingsdag pas registreren. Een onzekerder groep dan deze groep potentiële stemmers is er niet. Overigens kunnen ze zich slechts in vier staten op de verkiezingsdag nog registreren, maar wel weer in drie swing states: Minnesota, New Hampshire en Wisconsin.
7. "Lieberman Democrats." Dat zijn Democraten die achter president Bush staan wat betreft zijn buitenlands beleid en binnenlandse veiligheid en achter John Kerry wat betreft bijvoorbeeld milieu, abortus en Social Security. Wat weegt bij hen het zwaarst als zij in het stemhokje staan?
8. "Rockefeller Republicans." Gematigde Republikeinen van het type Colin Powell. Ze zijn nog niet uitgestorven en een heel nest van ze is te vinden in Montgomery County in swing state Pennsylvania. Daar haalde Bush vier jaar terug maar 44 procent. Rockefeller Republicans vinden de pro-business kant van hun partij best, maar zijn op sociaal vlak (abortus, homohuwelijk) centristisch of zelfs liberal.
9. Nader-kiezers in de swing states. Nader staat in 35 staten op het stembiljet, maar in sommige staten doet zijn aanwezigheid er wellicht wel toe. In de swings states Colorado, Florida, Iowa, Maine, Minnesota, New Hampshire, New Mexico en Wisconsin kunnen de Nader-stemmers Kerry net de overwinning kosten.
10. Inderdaad: het weer. Herfststormen zijn geen ongewoon verschijnsel in zeven van de meest competitieve staten (New Hampshire, Maine, Minnesota, Wisconsin, Iowa, Ohio and Colorado). En dan hebben we het niet over wat regen en wind, maar over potentieel levensgevaarlijke situaties met sneeuw, ijzel en striemende regenbuien. Alleen de bikkelharde kiezers gaan dan nog naar buiten om te stemmen. Eigenaren van een 4 wheel drive bijvoorbeeld. Bij aanhangers van welke partij vind je die het meest?Burning down the signs
Op lokaal niveau woedt de strijd tussen Kerry- en Bush-aanhang ook in alle hevigheid. Tot aan de voortuinen toe wordt strijd geleverd. Vooral de kartonnen borden in de tuinen moeten het ontgelden. Er zijn vele verhalen bekend van borden met de naam van Bush of Kerry erop die in de tuinen van hun aanhang staan en door hun politieke tegenstanders (de buren?) worden verbrand, omgehakt, overgespoten of gewoon gestolen. Ik kan me van de verkiezingen in 1996 nog herinneren dat in Washington dergelijke borden een de telefoonpalen werden geniet, waarna ze dezelfde avond nog door de tegenpartij met stokken met een haak weer van de palen werden afgetrokken.
Er zijn dit jaar zelfs verhalen over een hakmes dat in een bord werd achtergelaten en een hakenkruis dat in het gazon van een huis met een Bush-bord was gebrand. In Ohio werden twee mannen betrapt toen zij over een Bsuh-bord aan het plassen waren en de actie op video vastlegden.
Ik vermoed dat er na de verkiezingen toch een hele VN-macht op vredesmissie moet om de zaak daar weer te sussen.
Kinderachtige acties rond de borden is een jarenlange traditie, maar het lijkt dit jaar heftiger dan ooit. Mensen wordt al geadviseerd om de borden 's nachts maar naar binnen te halen, voor de zekerheid. Zo'n bord kost toch al snel tussen de vijf en tien dollar. Dure grap, Democratie.Grote opkomst studenten verwacht
Volgens een opiniepeiling in opdracht van Harvard University is de aandacht voor de verkiezingen op universiteiten een stuk groter dan vier jaar geleden. Dat is waarschijnlijk terug te voeren op de niet rooskleurige economische situatie en nog meer de oorlog in Irak.
De opkomst onder studenten is traditioneel laag en neemt eigenlijk elk jaar af, maar nu zegt 84 procent van de ondervraagde studenten zeker te gaan stemmen. In het voorjaar van 2000 was dat maar 50 procent. Hoewel mensen vaak sneller zeggen dat ze gaan stemmen dan het ook daadwerkelijk gaan doen, denken de peilers dat de opkomst onder de studenten echt veel hoger zal zijn dan normaal: "I think they are poised to make a definite impact on this election, especially in swing states," zegt John Della Volpe, een van de peilers van de opiniepeiling.
Volgens de peiling gaat 52 procent op John Kerry stemmen en 39 op president Bush.
Als alleen gekeken wordt naar 14 battleground states, dan heeft Kerry onder studenten een voorsprong van 17 procent op Bush. De studenten identificeerden zich iets meer als Democraat dan als Republikeinen: 34 tegen 29 procent.
In een ABC News-peiling, onder jongeren van 18 tot 29 jaar, gaat Kerry ook aan de leiding. 57 procent is voor Kerry en 38 procent voor Bush.Veiligheidsmaatregelen rond stembureaus
De veiligheidsmaatregelen rond de verkiezingen zijn uitgebreider dan vier jaar geleden. Dat ligt natuurlijk voor de hand sinds 11 september 2001. Er zijn 200.000 stembureaus door het hele land en in sommige staten is het aantal politiepatrouilles opgevoerd en worden agenten in burgerkleding bij stembureaus neergezet. Ook worden er backup-stembureaus ingericht.
Volgens de FBI en het ministerie van binnenlandse veiligheid is de dreiging van een aanval op verkiezingsdag slechts zeer algemeen, zonder indicatie dat terroristen een aanslag op een stembureau plannen. Maar verkiezingsambtenaren sluiten niet uit dat lange rijen voor de stembureaus een aantrekkelijk en bloederig doelwit voor Al Qaida kunnen zijn.
Maar extra aanwezigheid van politieagenten bij de stembureaus kan ook weer kiezers afstoten, het tegenovergestelde van wat men juist probeert te bereiken. Kiezers kunnen zich geïntimideerd voelen door politieaanwezigheid. Vandaar dat in sommige staten de extra controle juist niet door agenten gebeurt.
De commissaris van politie in Portland, Maine, vatte het sentiment rond de verkiezingen goed samen: "It's voting in the post-9/11 world. There's a new sense of vulnerability in our country whether it's Manhattan or Portland, Maine."TV-station belooft beterschap
NBC, dat vier jaar geleden net als veel andere networks prominent de mist in ging bij het verklaren van een winnaar in de verkiezingen, zegt dat de zender het dit keer veel zorgvuldiger gaat aanpakken. Nieuwspresentator Tom Brokaw van de NBC News: "We learned a lot four years ago, and we fixed that system. Four years ago, Tim (Russert) said it was 'Florida, Florida, Florida.' This year, it will be journalism, journalism, journalism."
We zullen het moeten afwachten, want het als eerste noemen van de winnaar is een wedstrijd onder de zenders die ze allemaal graag willen winnen. Dus hebben ze allemaal hun exitpolling verbeterd en hun computermodellen aangepast. De grote zenders en persbureau AP werken daarin overigens nauw samen, via de National Election Pool (NEP).
NBC heeft nog extra maatregelen genomen, waarvan het verbod op het kijken naar de concurrerende zenders door de stemmentellers van NBC wel de belangrijkste is. Zo kan een uitslag gebracht door een andere zender de uitzending van NBC niet beïnvloeden.
NBC zal uitzenden vanuit New York op het speciaal in elkaar getimmerde Democracy Plaza, vlakbij het Rockefeller Center, waar ook de uitzendingen van MSNBC, CNBC en het Spaanstalige Telemundo vandaan komen. Op de ijsbaan op Rockefeller Plaza komt de levensgrote kaart van de VS, waar rode en blauwe legpuzzelstukken op komen wanneer een staat door de ene of de andere partij wordt gewonnen (Rood voor de Republikeinen en blauw voor de Democraten).Wat als…
Dat de strijd momenteel erg spannend is, betekent nog niet dat de uiteindelijke uitslag in het kiescollege een nek-aan-nek race zal zijn. Dat kan natuurlijk wel, maar er zijn varianten in de uitslag te verzinnen die toch nog tot een landslide voor een van beide kandidaten kan leiden. Een klein beetje momentum op de verkiezingsdag voor een van de kandidaten kan daar al toe leiden. En dat allemaal dankzij het winner-takes-all-principe.
Wat zou er kunnen gebeuren? 30 staten plus Washington D.C. zijn veilig in het kamp van Bush of Kerry. Daarnaast zijn er 6 staten die naar Bush en zes die naar Kerry neigen. Kerry staat dan als alles meezit op 207 kiesmannen en Bush op 222.
Blijven over Florida, Ohio, Nevada, New Hampshire, Pennsylvania, Iowa, New Mexico, Wisconsin en Minnesota, goed voor 109 kiesmannen. De kandidaten staan daar ongeveer binnen de foutmarge naast elkaar. Gaan alle staten naar Bush, dan komt hij op 331 kiesmannen, een landslide. Gaat het helemaal andersom, dan droogt Kerry de president af met 316 kiesmannen. 270 is genoeg.
Met wat extra momentum komen ook weer de 6 staten die nu neigen naar de ene kandidaat weer binnen het bereik van de ander. Dat zou een overwinning nog klinkerder kunnen maken.
De campagnes willen nu absoluut geen fouten meer maken. Zenuwslopende dagen dus nog te gaan. Glijdt er nog een kandidaat uit? Komt er nog een rel? Het is allemaal mogelijk.Nader hindert Democraten wel; vindt zelf van niet
Een peiling van CBS News laat zien dat Nader-aanhangers met een verhouding 2 staat tot 1 zouden kiezen voor Kerry boven Bush als Nader niet mee zou doen aan de verkiezingen. Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader blijft volhouden dat zijn kandidatuur Kerry niet benadeelt. Dat lijkt elkaar tegen te spreken. Nader vindt van niet: "I rebut perception with reality. The idea of going around for seven months, beating up on George Bush everywhere in the way Democrats should be beating up on him... while I’m trying to fend off these stupid ballot access [feuds with] the Democrats, the fact that this is helping Bush, what are they crazy?" Het is duidelijk: Nader accepteert de cijfers uit de peiling niet. En bovendien is hij er van overtuigd dat hij meer kiezers naar de stembus brengt. Maar dat is weer niet in lijn met de peiling, waaruit duidelijk werd dat Nader-supporters minder waarschijnlijk gaan stemmen dan geregistreerde kiezers in het algemeen: 69 procent Nader-supporters en 89 procent geregistreerde kiezers.
Dit jaar kan Nader precies dezelfde invloed hebben als vier jaar geleden. Toen zou de afwezigheid van Nader als kandidaat in New Hampshire of Florida la genoeg zijn geweest om Gore de overwinning te bezorgen.zondag, oktober 24, 2004
Washington Post steunt Kerry
De hoofdredactie van de Washington Post, een van de belangrijkste kranten van de Verenigde Staten, en qua politieke kleur in het midden van het spectrum, steunt John Kerry dit jaar als presidentskandidaat. Het was geen eenvoudige keuze (dat klinkt haast als de Idols-jury) maar de afkeur voor de afgelopen vier jaar Bush-beleid is te groot:
"As readers of this page know, we find much to criticize in Mr. Bush's term but also more than a few things to admire. We find much to admire in Mr. Kerry's life of service, knowledge of the world and positions on a range of issues -- but also some things that give us pause. On balance, though, we believe Mr. Kerry, with his promise of resoluteness tempered by wisdom and open-mindedness, has staked a stronger claim on the nation's trust to lead for the next four years."
"We do not view a vote for Mr. Kerry as a vote without risks. But the risks on the other side are well known, and the strengths Mr. Kerry brings are considerable. He pledges both to fight in Iraq and to reach out to allies; to hunt down terrorists, and to engage without arrogance the Islamic world. These are the right goals, and we think Mr. Kerry is the better bet to achieve them."

Verder kreeg Kerry nog endorsements van onder andere de Des Moines Register (de grootste krant van Iowa) en de Chicago Sun-Times (Illinois).
Ook president Bush kreeg steun van kranten, zoals de Houston Chronicle (Texas) en de Denver Post (Colorado). De Houston Chronicle motiveert zijn keuze zo: "Like many people, Bush finds it difficult to admit a mistake, particularly when under attack on all sides. However, history is replete with instances in which imperfect but confident national leaders proved preferable to cautious, indecisive ones."Peilgeil in Amerika
Opiniepeilingen verouderen waar je bij staat. De meest recente peilingen dartelen over mijn beeldscherm en geven allemaal wat anders aan. Volgens AP is de stand ongeveer gelijk, maar in het voordeel van John Kerry: 49 procent tegen 46 voor president Bush. Binnen de foutmarge allemaal.
Maar dat zegt allemaal niets. Alle peilers buitelen over elkaar heen met nationale peilingen, die, zoals wij weten, verschrikkelijk weinig zeggen, vooral omdat alle uitslagen ruim binnen de foutmarge blijven. Maar zodat u vanavond op het feestje bij de buren de hele avond met nieuwe uitslagen kunt komen (wat zal het verjaardagspubliek aan uw lippen hangen!) volgen hier alle andere uitslagen;
Time: Bush: 51, Kerry: 46
Reuters/Zogby: Bush: 47, Kerry: 45
Marist: Bush: 48, Kerry: 47
Zogby: Bush: 46, Kerry: 45 (dat is hun eigen tracking poll en waarschijnlijk over andere dagen dan die samen met Reuters, anders kan ik het ook niet verklaren)
Washington Post/ABC: Bush: 50, Kerry: 47

En hoe gaat het in Colorado, de staat met het interessante amendement dat de kiesmannen proportioneel wil verdelen?
Bush: 51, Kerry: 45. (en in een andere peiling 48-42 voor Bush) En ook de uitslag van het referendum werd gepeild (door Gallup): voor proportionele verdeling: 39 procent, tegen 53. 8 procent weet het nog niet.
Ok, nog maar zes:
Michigan (18): Bush: 47, Kerry: 43
Missouri (11): Bush: 48, Kerry: 44
Wisconsin (10): Kerry: 48, Bush: 43
New Jersey (15): Kerry: 49, Bush: 41
New Mexico (5): Bush: 49, Kerry: 44
Pennsylvania (21): Kerry: 51, Bush: 46
(Aantal kiesmannen tussen haakjes)De kas opmaken
Het is weer tijd voor geldzaken. Begin oktober hadden beide kandidaten nog ongeveer de helft over van de 75 miljoen dollar die zij tot hun beschikking hadden om de nationale campagne te voeren. President Bush had wel een voordeel: de Republikeinse partij had miljoenen dollars meer in kas dan de Democratische partij. De partijen mogen 16 miljoen van hun vermogen uitgeven in coördinatie met hun kandidaat. De Republikeinse partij had daarvan nog maar 236.000 dollar uitgegeven. Maar tegelijkertijd mag de partij zonder coördinatie nog miljoenen meer uitgeven en dat deed de Republikeinse partij dan ook: in september bijna 57 miljoen dollar (vooral aan tv-spotjes). Daarnaast haalde de partij ook weer 35,5 miljoen dollar binnen.
De Democratische partij startten in oktober met 42 miljoen dollar in kas. In september gaven zij 77 miljoen uit en zamelden nog 63 miljoen in. In coördinatie met de Kerry-campagne werd 7 miljoen dollar uitgegeven.
Het Bush-team gaf in september 44 miljoen dollar uit. 32 miljoen daarvan ging naar reclamebureau Maverick Media, voor het maken van tv-spotjes. Kerry gaf in september 26 miljoen uit en had daarvoor uit zijn budget van 75 miljoen al 14 miljoen uitgegeven. Totaal heeft zijn team dus al 40 miljoen uitgegeven, inclusief zo'n 20 miljoen aan tv-spotjes.
Beide kandidaten hadden midden oktober ieder ongeveer een derde van hun budget over: Kerry iets meer dan 24 miljoen en Bush ongeveer 22 miljoen.Juridisch gescherm vroeg dit jaar
Waarom wachten met het aanvechten van uitslagen tot het moment dat ze er zijn? De juristen van beide kandidaten hebben al meerdere klachten ingediend nog voor dat er ook maar één stem is geteld. Dat lijkt de les te zijn die men uit 2000 heeft geleerd: wacht niet met de gang naar de rechter tot alle stemmen zijn geteld. Dus er worden aanklachten ingediend tegen ondermeer de stemcomputers en de voorwaardelijke stemmen.
Er is kritiek op deze bedrijvigheid, omdat de actie gezien wordt als een ondermijning van het kiesproces. Doug Lewis van het Election Center, een stichting die samenwerkt met verkiezingsmedewerkers door het hele land: "There has been such a concerted effort to beat up on the system itself that people need to step back and understand that if you destroy the very process by which your candidate gets elected, then what have you gained?"
De Republikeinen hebben een eerste overwinning behaald door de rechter in Florida te laten beslissen dat voorwaardelijke stemmen alleen geldig zijn wanneer ze in het juiste kiesdistrict zijn uitgebracht. Een voorwaardelijke stem kan uitgebracht worden wanneer iemand niet op de kieslijst van het stembureau voorkomt, maar die wel stemgerechtigd is. Als blijkt dat dat komt door een administratieve fout, dan kan de stem alsnog geteld worden. De Republikeinen willen zoveel mogelijk beperkingen inbouwen. Zij vermoeden dat veel Democraten via een voorwaardelijke stem zullen stemmen.
De Democraten zijn nog in een juridische strijd verwikkeld met Secretary of State van Florida, Glenda Hood. Dat is al de vierde zaak tegen Hood sinds augustus. En het zal zeker niet de laatste rechtszaak in deze verkiezingen zijn.
De Kerry-campagne heeft in elke swing state een kantoor vol juristen om bij een hertelling in actie te komen. Het gaat bij de Democraten om minimaal 10.000 juristen. De Republikeinen hebben soortgelijke maatregelen getroffen.Aandacht locale zenders aan verkiezingen slecht
Er zijn twee onderzoeken verschenen naar hoe de Amerikaanse tv-zenders aandacht aan de verkiezingen besteden.
De grote nationale zenders besteden meer aandacht aan de presidentsverkiezingen dan vier jaar geleden. Maar uit het andere onderzoek, van het Lear Center Local News Archive, blijkt dat de lokale zenders het daarentegen erg slecht doen. De aandacht gaat vooral uit naar de presidentsverkiezingen en niet naar de strijd om Congreszetels of lokale ambten. De aandacht voor de nationale verkiezingen was sowieso gering. De gemiddelde lengte van een item was 81 seconden en iets meer dan een derde van de berichten had een sound bite van een kandidaat.
Het Local News Archive zal na de verkiezingen met een volledig rapport komen.Moslims tegen Bush
Een aantal grote Moslimgroepen in de Verenigde Staten heeft zijn steun gegeven aan John Kerry. Zij riepen hun achterban uit protest tegen president Bush te stemmen. De American Muslim Taskforce, die tien Moslimgroepen vertegenwoordigt, was overigens ook niet zo complimenteus over Kerry: "While the Kerry campaign has critiqued a number of Bush administration polices, it has so far failed to explicitly affirm support for due process, equal justice and other constitutional norms."
Er leven 7 miljoen Moslims in de Verenigde Staten en grote gemeenschappen wonen in de voorde verkiezingen zeer belangrijke staten zoals Florida, Ohio en Pennsylvania.Nader strijdt om Pennsylvania, verliest Ohio
Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader doet nog steeds pogingen om in swing state Pennsylvania op het stembiljet te komen. Eind vorige week deed hij zijn verzoek om toelating aan het Amerikaanse hooggerechtshof. Het is kort dag, dus er zal snel een antwoord moeten komen. Volgens Nader zijn heel veel ingezamelde handtekeningen ten onrechte door het hooggerechtshof van Pennsylvania niet geteld: "The Pennsylvania Supreme Court's decision, if not stayed and reversed, has the effect of disenfranchising thousands of Pennsylvania voters by denying the access of presidential candidates to the ballot," aldus Nader. Het hooggerechtshof was het eens met de bevindingen van een lagere rechtbank, die de zaak in eerste instantie in het nadeel van Nader besliste. Vandaar de gang naar het hooggerechtshof. Uitslag volgt.
In Ohio heeft het hooggerechtshof van die staat eveneens in het nadeel van Nader beslist. Die wil ook deze zaak tot in het Amerikaans hooggerechtshof uitvechten.

UPDATE: Het Hooggerechtshof heeft Naders verzoek afgewezen om in Pennsylvania verkiesbaar gesteld te worden. Daar kan Nader niet meer tegen in beroep gaan.
© Marc van Gestel 2003 - 2004