De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, maart 20, 2004
Cheney tegen Kerry
Ach, vice-president Dick Cheney is toch al de gebeten hond in het Democratische kamp. Dus geen enkele reden om hem niet in te zetten voor een frisse aanval op John Kerry. Afgelopen woensdag verklaarde Cheney in een toespraak in de Reagan-bibliotheek dat Kerry zwak op het gebied van defensie was en de Amerikaanse bondgenoten afviel. Kerry had gezegd dat de bondgenoten die de oorlog in Irak steunden alleen maar "window dressing" waren. Cheney: "If such dismissive terms are the vernacular of the golden age of diplomacy Sen. Kerry promises, we're left to wonder which nations would care to join any future coalition." Nu moet gezegd worden dat de meeste bondgenoten met uitzondering van Engeland, op het wereld toneel gezien kruimellandjes zijn (ik noem een Nederland), dus Kerry had wel een beetje gelijk.
Het Kerry-team reageerde meteen in een e-mail. Daarin verklaarde de campagne dat Cheney niet de juiste persoon is om Kerry op defensie aan te pakken. Zij haalde Cheney aan, die in 1991 heeft gezegd dat het best was dat Saddam Hoessein aan de macht bleef, want als de coalitie toen naar Bagdad was opgerukt was de VS toch alleen over gebleven.



Rove spreekt
Het opperhoofd van de Republikeinse campagnestrategen is Karl Rove, van wie men zegt dat hij Bush eigenhandig het Witte Huis in heeft gedragen. Rove verklaarde dat John Kerry met de tv-campagnes de afgelopen weken nu een eerste voorproefje heeft gehad van wat hij kan verwachten de komende maanden. Gerichte tv-spots op meerdere fronten. Rove wil al antwoorden klaar hebben voordat Kerry zijn mond heeft geopend zei hij tegen een groep conservatieve activisten. Als voorbeeld noemde hij de reactie van het Bush-kamp op het voornemen van Kerry om oorlogsveteranen toe te spreken. In minder dan 24 uur was er een tv-spot te zien waarin het Bush-team Kerry bekritiseerde op zijn stemgedrag wat betreft het militaire budget. Rove zegt voor zo ongeveer elk onderwerp waar Kerry ooit voor of tegen heeft gestemd een kritische tv-spot klaar te hebben, en het geld om die in no-time op het tv-scherm te krijgen. Er is geen enkele reden om dat niet te geloven. En ik vermoed dat Kerry dat ook weet.



Dirty campaign vooral digitaal
De politieke tv-spotjes op tv zijn wat minder hard dan voorheen, mede dankzij de nieuwe regel dat aan het eind van het spotje gemeld moet worden dat kandidaat x of y dit spotje heeft goedgekeurd. Maar voor het internet gelden zulke regels niet. Vandaar dat daar spotjes te zien zijn die het op tv zeker niet zouden redden. De negatieve campagne wordt op het web echt gevoerd.
Spotjes op het internet zijn aantrekkelijk. Ze zijn goedkoop en je kunt eenvoudig een mailtje met een link naar het spotje naar je hele maillijst vol supporters sturen. Dat lijkt op dit moment ook een beetje de zwakte van de negatieve spotjes op internet. Je bereikt er vooral je eigen supporters mee, die je toch al niet hoefde te overtuigen. Maar de kans bestaat natuurlijk dat de fanatieksten onder hen de link naar al hun vrienden zullen sturen, in de hoop ze te overtuigen van de kwade bedoelingen van de andere kandidaat.
Zo heeft Bush zijn tegenstander Kerry al een hypocriet genoemd in een online spotje ("Kerry -- brought to you by the special interests."). Dat werd meteen online gepareerd door John Kerry met een spotje met daarin de tekst: "Who's the politician whose taken more special interest money than anyone in history? The same one who's attacking John Kerry's record because he can't defend his own."
Dus de liefhebbers van negatief campagnevoeren (dat zijn niet alleen de journalisten) doen er goed aan de sites van de kandidaten en de nationale partijen te bookmarken. Smullen gebeurt op het internet.



Eenmaal, andermaal?
Mensen die een aandenken willen aan de zeer korte presidentscampagne van Democraat en oud-generaal Wesley Clark kunnen meedoen aan een veiling waarin 100 stoelen (misschien heeft Clark er in gezeten), 50 tafels (wat staat daar in gekrast? WC?) 40 computers, 20 faxmachines en allemaal Clark reclamespul, van Clark chocoladerepen tot tassen, buttons en posters worden geveild. Een buitenkansje dus.



Rijmen op feestdag
En omdat de boog bij beide campagnes niet altijd gespannen kan staan, slaan ze soms aan het dichten. Sonnetten en vijfvoetige jambes zijn wat hoog gegrepen voor de dames en heren campagnevoerders, daarom vielen ze dit keer terug op de beproefde limerick. Het was immers St. Patrick's Day, en wat is Ierser dan een limerick? En wat is in een dronken bui makkelijker om te schrijven dan een limerick? De poging van de National Republican Committee had als onderwerp, u raadt het al, John Kerry:

There once was a man from Nantucket
Whose misstatements could fill up a bucket.
Oft the truth he has bent,
Like his "Irish descent."
Of his record he says, "I’ll just duck it."


Waarop de Democratic National Committee terugrijmde:

There also was a yank from Connecticut,
Who utterly lacked any etiquette.
He claimed Texas blood,
Threw the truth in the mud,
Think his word is his bond? Don't bet on it.

En het was nog lang onrustig in de Ierse pubs.




vrijdag, maart 19, 2004
Bush opnieuw verslaan
Leuk nieuw actiegroepje van de Democraten: de Committee to Redefeat the President. Met een knipoog naar de al sinds Richard Nixon bekende term Committee to Re-elect the President (CREEP) zal deze groep zich inspannen om met een mix van marketinginstrumenten, mobiele telefoons en humor (niets zo gevaarlijk als humor) ongeregistreerde kiezers in Democratische gebieden in swing states te registreren. Uiteindelijke doel natuurlijk: het verslaan van president Bush.
De naam van de groep heeft natuurlijk alles te maken met 2000, toen Gore in stemmenaantal Bush had verslagen. De leden hopen nu alleen dat de Democratische kandidaat niet alleen de meerderheid van stemmen maar ook de meerderheid van kiesmannen zal krijgen.
De groep hoopt 20.000 vrijwilligers op de been te kunnen krijgen die dan elk 50 Democraten geregistreerd moeten zien te krijgen: 1 miljoen kiezers voor Kerry dus.
Het Bush-team ziet er de lol natuurlijk niet van in en noemt de oprichting van de groep alweer een voorbeeld van "more negative, bitter partisanship." Geen verrassing hier.



Pinnen voor Kerry
Veel vooraanstaande Democraten, onder wie de beide Clintons en de Democratische leiders in het Congres, ondernemen een poging om in tien dagen tijd 10 miljoen dollar voor Democratisch kandidaat John Kerry in te zamelen. Dat doen zij heel modern via internet. Oud-president Clinton stuurde een bedel-e-mail naar al zijn politieke vrienden met de vraag om geld over te maken. In de mail schreef hij: "It's our chance to demonstrate that, in 2004, we're not going to yield an inch to the Republican attack machine when it comes to defining what this campaign is all about."
De internetactie wordt gevolgd door een fondsenwerftour langs 20 staten door kandidaat Kerry. Die alleen al 15 tot 20 miljoen dollar moet gaan opleveren. Het uiteindelijk doel is het inzamelen van 80 miljoen dollar om een beetje tegengas te kunnen geven aan de enorme bedragen die dagelijks de kant van president Bush op gaan.
Tegelijkertijd proberen de Democraten in het Congres geld in te zamelen voor de Congressionele verkiezingen, die eveneens in november worden gehouden. Ook daar dreigen de Democraten weer overweldigd te worden door de Republikeinen, op financieel gebied in ieder geval.



Sharpton wil dansen met Teresa
Al Sharpton werd geïnterviewd in CNN's Crossfire, door Paul Begala en Tucker Carlson:

BEGALA: Reverend Sharpton, do you want John Kerry to consider you to be his running mate on the ticket?
SHARPTON: No.
(LAUGHTER)

CARLSON: Reverend Sharpton, you said during the debates that you would like to -- quote -- "party" with Teresa Heinz Kerry. Now that you have endorsed her husband, will you get to?
SHARPTON: Yes, at the inaugural ball, as she is the first lady.
BEGALA: Excellent. I can't wait for that.
(CHEERING AND APPLAUSE)




Kerry op vakantie
Campagne voeren hou je maar zo lang vol. Maar de welverdiende vakantie wordt meestal toch stiekem gepland op een politiek strategische lokatie. President Clinton ging in zijn eerste termijn op kamperen in Grand Teton National Park in Wyoming. Daar waren volgens zijn politiek adviseur Dick Morris namelijk nog stemmen te winnen.
Maar John Kerry neemt zijn vrouw mee uit skiën op hun vaste stek, het welvarende skidorpje Ketchum, Idaho. Hij had ook de warmte op kunnen zoeken in swing states als Florida, New Mexico en Arizona, maar daar zou hij geen moment rust hebben, en geloof het of niet, daar had hij nu echt behoefte aan. Of er nu toch journalisten afreizen naar Idaho is niet bekend. Maar een beetje achter een presidentskandidaat aan skiën op kosten van de zaak moet voor veel reporters toch aanlokkelijk klinken.



Niemand mag Nader
In Meet the Press van NBC waren Mary Matalin, Republikeins campagnevoerster en haar man James Carville, Democratisch campagnevoerder te gast. Als gespreksonderp kwam op tafel de kandidatuur van Ralph Nader.

MR. RUSSERT: Mary Matalin, do you love having Ralph Nader out there?
MS. MATALIN: No, to quote my husband, he's, like, last year's calendar. He's not going to get 6 percent. He's not going to have any effect in this race. More interesting are those polls, though, that Kerry at a virtual tie with President Bush after the best five weeks he's going to have coming out of this primary unassaulted, basically. So, to be unassaulted, coming out of the primary and all the Bush-bashing that they did in the course of that primary, to be tied with the president at this point, says something about this race.

De Democraten staan dus niet alleen in hun afkeer van Nader.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"John Kerry said he stands by his claim that certain foreign leaders had told him they hope he wins. And Bush fired back, old W, he said: 'Oh yeah, well certain Supreme Court justices have told me I'm going to win."
"They said that President Bush's war in Iraq has cost the former Spanish prime minister his job. President Bush isn't just losing American jobs, he's branching out into other countries now. He's losing their jobs too now."

CBS' "The Late Show with David Letterman":
"Earlier in the month John Kerry running for president and he's got a microphone on and he doesn't realize the microphone has been turned on. So he says something embarrassing and he's been trying to backpedal and explain ... So, as a result of that his campaign has hired a guy whose sole job is to make sure that John Kerry's microphone is turned off. It's the same guy who used to watch Clinton's fly."



donderdag, maart 18, 2004
Moeder Bush is ongerust
Barbara Bush maakt zich zorgen om haar zoon. Zij vreest dat hem overkomt wat haar man overkwam in 1992. Slechts één termijn in het Witte Huis en er dan uitgegooid worden door zo'n vermaledijde Democraat. Dat zegt tenminste een Bush-medewerker in Time Magazine: "[Barbara Bush] does not want to see her family go through a '92 thing again." Het schijnt dat zowel Laura Bush, de first lady, als Barbara twijfels hebben over hoe de Bush-campagne wordt gerund. Misschien hebben ze gelijk, maar reden tot zorg is dat niet. Nog ruim zeven maanden te gaan en dus kan er nog een hoop gesleuteld worden aan de manier van campagne voeren, die inderdaad de afgelopen maand minder succesvol is geweest dan gehoopt. Maar gelukkig houden de Bush-dames de vinger aan de pols.



Powell en Rumsfeld aan de zijlijn
President Bush heeft zijn minister van binnenlandse zaken Colin Powell en zijn minister van defensie Donald Rumsfeld gevraagd om zich niet met de presidentiële campagne van hun baas te bemoeien. Ze zullen vast wel eens hun menig moeten geven over buitenlands en militair beleid in de context van de verkiezingen, maar ze krijgen geen rol in de campagne. Bush is van plan om zijn regering en de herverkiezingsstrijd streng gescheiden te houden. "There won't be a role. The president has specifically asked Colin Powell and me not to be involved in the campaign. He thinks that it's best that the secretary of state and the secretary of defense tend to their responsibilities and not allow their departments to become enmeshed in the campaign."
De vraag is of de beide ministers dan wel kunnen volhouden. Ze zullen in de aanloop naar de verkiezingen er bij publieke optredens niet aan vragen over de campagne ontkomen. En reken dan maar dat ze hun president zullen steunen. Hoewel. Powell is en blijft een diplomaat. Dus in antwoord op een vraag over John Kerry zei hij: "I have known Senator Kerry for many, many years, and we did some work together on Capitol Hill. And I have regard for him, but it's now a political campaign between he and President Bush."



Bush wil meer vrouwen
President Bush doet het bij vrouwelijke kiezers veel minder goed dan hij had gehoopt. Met zaken zoals de No Child Left Behind-wet hoopte hij vrouwen en dan vooral moeders voor zich te winnen. Maar dat lijkt nog niet zo succesvol. Democratisch rivaal John Kerry doet het in de peilingen veel beter bij de vrouwelijke kiezers. Vooral de Democratische standpunten wat betreft gezondheidszorg en onderwijs doen het goed bij vrouwen, ondanks dat de regering-Bush ook veel aan die beleidsterreinen heeft gedaan.
Experts verwachten niet dat Bush de achterstand die hij nu bij vrouwelijke kiezers heeft kan inhalen en dus verwachten ze dat hij zal proberen om de voorsprong die hij bij mannen heeft verder uit te breiden. Dat blijkt al uit zijn aandacht van de "NASCAR dad", een demografische groep waar de Republikeinen veel winst denken te halen. Ook een bezoek aan de Texas rodeo ligt in het verlengde van deze strategie. In de tussentijd verliezen de Republikeinen de vrouwen niet uit het oog, maar vooral first lady Laura Bush en de echtgenote van vice-president Dick Cheney, Lynne, proberen de vrouwelijke kiezers nu in het Republikeinse kamp te krijgen. Maar Bus heeft volgens de deskundigen nog tijd genoeg om de vrouwelijke kiezers aan te spreken. Als hij wat meer de aandacht vestigt op zijn resultaten in de gezondheidszorg (medicijnen op recept betaalbaar maken) en onderwijs (No Child Left Behind) dan kan Bush nog best wat vrouwen losweken van de kant van de Democraten.



Peilgeil in Pennsylvania
Peilingen in swing states zijn interessant, want juist daar was het verschil tussen de Democraten en Republikeinen vier jaar geleden zo klein dat een eventueel stuivertje wisselen grote gevolgen kan hebben. Pennsylvania is zo'n staat, waar Al Gore in 2000 net won van George W. Bush.
Maar wat blijkt? John Kerry en president Bush staan zo goed als gelijk. Kerry heeft 45% en Bush 44%. Wanneer onafhankelijke kandidaat Ralph Nader in het rekensommetje wordt meegenomen is de uitslag een beetje anders, maar niet veel: dan leidt Bush met nog steeds 44%, valt Kery terug naar 40% en haalt Nader 5%. In ieder geval, dat is de uitslag van de peiling van het Quinnipiac University Polling Institute.



Lachen om het circus
The Daily Show with Jon Stewart:
"We begin tonight on the campaign trail, where Senator John Kerry, the newly crowned Democratic nominee, is enjoying one of the elite privileges of American democracy: being followed around by camera crews wherever he goes, regardless of news value."
"Of course, it is still eight months to election day, but the campaign is starting to fall into its own natural rhythm: falsely macho Kerry comment, falsely indignant Bush response."


Late Night with Conan O'Brien:
"John Kerry is hoping to raise $80 million before the Democratic convention. Kerry has two ways to raise the $80 million: solicit Democratic donors ... and going through his wife's purse."


The Tonight Show with Jay Leno:
"John Kerry says that he wants to debate President Bush once a month until the election. This could be a risky move for Senator Kerry. If Bush doesn't show up for the debates, John Kerry may end up debating an empty chair. And that could be pretty much a toss up as to which one has the better personality. It can go either way."



Bezorgde Republikeinen in Congres
De nasleep in Irak, het gebrek aan nieuwe banen en een gigantisch gegroeid overheidstekort. Niet alleen de Democraten maken zich er zorgen over, ook de Republikeinen in het Congres. De drie problemen zijn namelijk niet handig in een verkiezingsjaar.
Afgevaardigde Tom Feeny verwoordt het ongenoegen van de Republikeinse fiscaal conservatieven (en dat zijn ze vrijwel allemaal): "There is no question that the recent polling on Republican credibility on the deficit, together with the recent polling on Bush v Kerry, is creating enormous anxiety in the Republican conference in general, and among the conservatives who have been lonely wolves crying in the wilderness about the growing deficits."
Maar de grootste zorg is het verdwijnen van zoveel banen, voor een deel vanwege "outsourcing": het verhuizen van productiewerk naar lage-lonenlanden. 25 Republikeinse senatoren sloten zich aan bij een voorstel om het verhuizen van banen als het om overheidsaanbestedingen gaat te verbieden. De motie werd met 70 tegen 26 stemmen aangenomen.
En massavernietigingswapens werden ook al niet aangetroffen. De weg naar herverkiezing voor Bush is voorlopig vol hobbels.



woensdag, maart 17, 2004
Bijna vergeten: Illinois
De voorverkiezingen in Illinois, je ziet ze snel over het hoofd. Ten onrechte natuurlijk, want alle voorverkiezingen in elke staat zijn even belangrijk, al zal de invloed van de kiezers in de voorverkiezingen in Illinois op de uiteindelijke Democratische kandidaat nihil zijn. Maar ik ben graag compleet, dus here it is:

Kerry 71,8% (54 gedelegeerden)
Edwards 10,9
Moseley Braun 4,4
Dean 3,9
Sharpton 3,0
Kucinich 2,3
Lieberman 1,9
Clark 1,6
LaRouche 0,3



Sharpton steunt Kerry; blijft campagne voeren
Al Sharpton heeft het bijltje er min of meer bij neergegooid. Hij gaat door met zijn campagne voor de Democratische nominatie voor het presidentschap maar spreekt gelijk zijn officiële steun uit aan de virtueel in het geel rijdende John Kerry. Sharpton: "I informed him that I think that clearly he has won the nomination, and as I have stated during the race I would support the nominee." Volgens Sharpton was het "bad strategically and bad for the country" om door te gaan met het aanvallen van Kerry in een campagne die Kerry toch al heeft gewonnen. "It would only help George Bush."
Kerry was natuurlijk ook blij: "I welcome his endorsement and thank him for helping to unify the Democratic Party toward our common goal: to beat George Bush in November and put America back on the right track." De steun van Sharpton zal hem ongetwijfeld helpen in het vergaren van stemmen uit de zwarte gemeenschap.
Sharpton's campagne lijdt aan geldnood. De verwachting is dat hij met Kerry heeft afgesproken dat die bijdraagt in de afbetaling van de schulden. Bovendien, en daar was het Sharpton vanaf het begin om te doen, zal hij waarschijnlijk een aardige plek krijgen in de line-up van sprekers tijdens de Democratische conventie in Boston deze zomer.
Dennis Kucinich en Sharpton blijven de twee laatst overgebleven kansloze Democratische kandidaten naast Kerry.

UPDATE: Ik heb de tekst aangepast, want Sharpton houdt helemaal niet op met campagne voeren, hoewel hij wel erkent dat Kerry gewoon de Democratische kandidaat is. Maar voor de goede zaak kan je natuurlijk nooit ophouden met campagne voeren, is vermoedelijk zijn argumentatie om niet op te houden.



Kerry's geheime staatshoofden (2)
Klein relletje sinds afgelopen week rond de uitspraak van John Kerry dat een aantal wereldleiders zou willen dat hij de verkiezingen zou winnen. Relletjes omdat hij niet wil vertellen wie. De Republikeinen wisten er meteen een te verzinnen: Kim-kom-hoe-heet-hij-ook-alweer van Noord-Korea. Dat was weer lachen met de Republikeinen.
Maar het is niet ingewikkeld om wat wereldleiders te verzinnen die niet staan te juichen om het presidentschap van Bush. Zoals daar zijn de Franse minister president Jacques Chirac en zijn Duitse collega Gerhard Schroeder. Deze vertegenwoordigers van het "oude Europa" weten hoe het is om Bush tegenover zich te hebben en zouden wellicht ook tegen Kerry hebben kunnen zeggen dat ze hem wel zien zitten als nieuwe president van de VS. Maar in het openbaar spreken ze zich er niet over uit.
De Britse premier Tony Blair, hoewel ongeveer van dezelfde politieke bloedgroep als Kerry, zal wel niet onder de geheime steunbetuigers van Kerry vallen. Die steunde Bush door dik en dun in de oorlog tegen Irak.



Peilgeil met Bush en Gore
De recentste peiling van CBS News en de New York Times laat zien waar het John Kerry nog aan ontbreekt: bekendheid bij de stemmer. President Bush heeft natuurlijk vier jaar voorsprong in de schijnwerpers. Kerry komt wat dat betreft, ondanks zijn jarenlange ervaring als senator, nog maar om de hoek kijken. Beide campagnes zijn nu druk in de weer om Kerry een identiteit te geven, al verschilt die identiteit bij beide campagnes natuurlijk als dag en nacht.
Een potentieel probleem voor Kerry is de vraag of kiezers geloven dat Kerry zegt wat hij gelooft. Op dit moment denkt tweederde van de ondervraagden van niet. Maar ook president Bush heeft problemen. Bijna tweederde van de ondervraagden zegt dat ze weinig vertrouwen hebben in de capaciteit van Bush om economische beslissingen te nemen. Een meerderheid heeft wel vertrouwen in diens vaardigheid op het gebied van een internationale crisis. Eenderde van de ondervraagden vindt dat maar van Kerry.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"President Bush was out touting his economic record in Ohio last week. Now this is a state that lost 225,000 jobs since Bush took office. If Bush wants to tout his record he should do it somewhere where the Bush economy has actually created jobs, like India or Thailand or China."
"John Kerry is claiming that leaders of other countries have told him they hope he defeats President Bush in November. President Bush is now challenging John Kerry to name those foreign leaders. That's a first, Bush challenging anyone to name a foreign leader."
"John Kerry said today he wants to debate President Bush once a month. Hey good luck, if Bush couldn't make it to the National Guard once a month, he's not going to show up for this."

CBS' "The Late Show with David Letterman":
"The presidential campaign is really heating up. George Bush, his campaign is really doing much, much better, and he's shot right up in the polls since he captured Martha Stewart."



Dean: Zei ik het niet?
Vlak nadat de Amerikanen de Iraakse leider Saddam Hoessein gevangen namen, riep destijds Democratisch koploper Howard Dean dat het met de arrestatie van Hoessein niet per se veiliger zou worden in de wereld. De regering wist niet hoe snel ze moesten roepen dat Dean het helemaal fout had. Na de aanslagen in Madrid meldde Dean zich bij Meet the Press, het politiek programma van NBC: "For the president of the United States to assert that we were safer because Saddam Hussein is in jail is ludicrous, given what happened three days ago in Spain."
See? I told you so. Dat is wat Dean zei, zonder het te zeggen natuurlijk.



dinsdag, maart 16, 2004
Kerry's geheime staatshoofden
Vorige week vertelde John Kerry dat er buitenlandse staatshoofden zijn die willen dat hij in november president Bush verslaat. Dat moet je natuurlijk nooit zeggen. De Republikeinen waren zeer nieuwsgierig wie dat wel zouden wezen, maar Kerry noemde geen namen. Dan kan je volgens mij de opmerking beter niet maken. Kerry: "No leader would obviously share a conversation if I started listing them." Ik heb ook gebeld met wat Europese staatshoofden en ze vinden mij een veel geschiktere premier dan Jan Pter Balkenende, maar ze willen niet dat ik hun namen noem, want ze moeten nog een paar jaar door met onze premier. Maar zodra ik aan de macht ben dan zijn ze me een partij blij met en voor me. Dat wil je niet weten.
Colin Powell, minister van buitenlandse zaken zei dat als Kerry geen namen wil noemen dat hij het misschien beter over iets anders kan hebben. Bush-aanhangers zijn van plan om bij alle publieke optredens van Kerry luidkeels om de namen van die staatshoofden te vragen. Het wordt steeds gezelliger.



Eindelijk weer een tv-spot van Kerry
Ondanks de financiële achterstand van John Kerry op George W. Bush komt ook Kerry met een tv-spotje waarin hij de president van repliek dient. In antwoord op de spot van de Bush-campagne waarin hij Kerry er van beschuldigt de belastingen met 900 miljard te willen verhogen, vraagt de Kerry-spot zich af: "Doesn't America deserve more from its president than misleading negative ads?" Maar naast de kritiek probeert de spot ook iets positiefs te bieden, namelijk "a new direction for America" waarin het beschermen van Amerikaanse banen, het in de hnad houden van kosten voor gezondheidszorg en het verkleinen van het overheidstekort centraal staan. Het spotje zet de campagne van Kerry meteen 2 miljoen dollar achteruit, terwijl men juist de financiën weer een beetje op orde probeert te brengen. Maar dat is ook het achterliggende idee van de grote stroom van campagnespotjes van Bush: de tegenstander dwingen om op alle spotjes te reageren, net zo vaak totdat de tegenstander platzak is. Wat dat betreft staat Bush dus ruim voor op Kerry.
Het spotje is overigens de eerste spot die Kerry heeft laten maken na Super Tuesday. In de tussentijd moest het Democratische geluid komen van belangengroepen als het Media Fund en MoveOn.org, die hun campagnes niet mogen afstemmen met Kerry en niet mogen richten op de herverkiezingscampagne van Bush, maar die wel kritiek mogen uiten op regeringsbeleid. De komende twee weken denkt het Media Fund 5 miljoen dollar aan spotjes uit te zenden en MoveOn heeft al 3 miljoen dollar daarvoor uitgetrokken.



Interactief posterontwerpen op Bush-website ingeperkt
Webites van campagnes worden steeds mooier. Niet alleen nieuws, standpunten en weblogs, maar ook interactiviteit en onlineshops kun je bij de sites van de kandidaten aantreffen. Bij de Bush-Cheney-site was er zelfs een postergenerator, waar je zelf leuzen aan kon toevoegen en die dan als pdf op groot formaat beschikbaar kwam. Maar die optie is maar uit de lucht gehaald, nadat lolbroeken hun niet al te flatteuze slogans hadden toegevoegd aan de officiële posters.
Zonder misbruik was het een aardig interactief speeltje, maar ik kan me voorstellen dat de campagne niet blij was met Bush-Cheney-posters voor de ramen met het officiële loge en teksten als: "Run for your lives", "They sure smell like old people", "But not if you're gay" en "Five hundred dead soldiers support Bush-Cheney '04."

Op het politieke roddelweblog Wonkette besteedde redacteur Ana Marie Cox veel aandacht aan het interactieve posterspeeltje. Zo legde zij een lijst aan van woorden die door het systeem verboden werden, naast de te verwachten ban op schuttingtaal mochten ook woorden als "stupid", "evil", "terrorists" en "Iraq" niet gebruikt worden. Dus je fantasie werd ook nog eens aan banden gelegd. Het systeem was niet feilloos. Iemand voerde een keer een sexueel expliciete tekst in en kreeg een poster terug met de tekst: "Sportsmen for Bush-Cheney 2004." De vraag was dus wie die andere tekst opgestuurd kreeg.
De beheerders van de website waren natuurlijk niet blij met de creativiteit van hun "fellow Americans" en Bush-tegenstanders: "Their action says a lot about people who are 100 percent committed to using profane and vulgar language in place of substantive dialog on the important issues facing America today."
Ah gossie. Iedereen met Photoshop op de computer kan overigens geheel zonder gebruikmaking van het webtooltje de meest verschrikkelijke posters maken, dus de opwinding is sowieso een beetje overbodig.



Niet alle Vietnamveteranen voor Kerry
Tijdens de campagne van Kerry had de senator veel steun aan zijn oud-strijdmakkers die in Vietnam de bemanning van de patrouilleboot vormden. Overal waar hij opdook waren zij ook te zien en te horen en zij prezen zijn dapperheid en doortastendheid. Alle bemanningsleden, met uitzondering van één. Steven Michael Gardner was schutter op de boot maar ziet in Kerry niet de oorlogsheld die de rest van de bemanning wel in hem ziet: "He absolutely did not want to engage the enemy when I was with him," zei Gardner in een recent interview. "He wouldn't go in there and search. That is why I have a negative viewpoint of John Kerry."
Gardner zei ook dat hij in de komende verkiezingen zal gaan stemmen voor George W. Bush, maar dat zal nu voor niemand als een echte verrassing meer komen. Zijn ongenoegen komt voort uit een incident op de boot in Vietnam waar de crew op een vijandelijke boot schiet omdat er volgens hen op hun werd geschoten. Kerry, de commandant van de boot, neemt niet aan de schietpartij deel en wanneer op de vijandelijke boot een nog in leven zijnde vrouw wordt ontdekt, maar ook een gedode jongen, is Kerry woedend. Gardner: "Kerry threatened me with a court-martial, screaming at the top of his lungs: `What the hell do you think you're doing? I ought to have you court-martialed.' Thankfully, the whole crew was there in the middle of it . . . they verified there were weapons being shot at us. That was the end of it." Kerry heeft de dood van de jongen altijd een van de meest traumatische momenten in zijn leven genoemd. In een ander incident raakte schutter Gardner gewond en maakte Kerry volgens hem onnodig rechtsomkeert om hem af te voeren, terwijl het wel meeviel met de verwonding. Voor Gardner waren deze momenten de reden om Kerry niet te steunen.



Kerry: grootse plannen tegen begrotingstekort
John Kerry hoopt het begrotingstekort weg te werken in slechts vier jaar. Dat klinkt wel heel optimistisch, want zelfs "Mr. No deficit" Bill Clinton had er langer voor nodig. Kerry wil veel geld steken in een breed scala aan zaken, van onderwijs tot jeugdzorg en tegelijkertijd geld overhouden om dat tekort weg te werken. Hoe hij dat allemaal gaat doen, dat zal Kerry binnenkort openbaren in zijn economisch plan. Het herroepen van de belastingverlaging voor de rijke Amerikanen zal er in centraal staan, want een andere manier om geld tevoorschijn te toveren is er eigenlijk niet. Experts denken dat er met die herroeping 250 miljard in tien jaar is terug te halen. Het volksgezondheidsplan van Kerry zal al 900 miljard gaan kosten, dus er moet ergens nog meer geld vandaan komen. Afwachten tot Kerry zijn economische plan bekend maakt.



Sharpton uit en wellicht in problemen
Goed en slecht nieuws voor de campagne van Al Sharpton, de kandidaat die tegen beter weten in nog van geen ophouden wil weten. De Federal Election Commission maakte 100.000 dollar aan overheidssubsidie over aan de kandidaat, maar besloot meteen tot onderzoek naar de financiën van de campagne. Het geld is meer dan welkom, want de kandidaat zat al een tijdje op zwart zaad (hij staat 485.000 dollar in het rood), maar het onderzoek kan de verlichting die het geld brengt weer teniet doen, want de onderzoekers zullen kijken of Sharpton niet teveel eigen geld in zijn campagne heeft gestoken (er is een maximum van $50.000 wil de kandidaat in aanmerking komen voor overheidssubsidie). Als dat blijkt, dan mag Sharpton weer een heleboel geld terugstorten. Geld dat hij niet heeft. Het onderzoek richt zich vooral op Sharptons liberale gebruik van zijn eigen credit card. Daar staat de tikker op ruim 53.000 dollar. Onderzoek moet dus uitwijzen of dat allemaal campagne-uitgaven zijn.



maandag, maart 15, 2004
Nu officieel: Kerry heeft genoeg gedelegeerden
Al voor zijn overwinning in Kansas bleek John Kerry volgens de rekenaars van zowel CNN als CBS inmiddels genoeg gedelegeerden te hebben verzameld om hem op de partijconventie te verzekeren van de Democratische nominatie. Daarvoor heeft de kandidaat 2162 gedelegeerden nodig en volgens CNN stond Kerry afgelopen donderdag op precies dat aantal. Na de overzinning in Kansas is het echter helemaal zeker. De verwachting is overigens dat Kerry de komende maanden nog ruim over het benodigde aantal gedelegeerden heen zal gaan, zodat de nominatie in Boston eind juli niet meer dan een formaliteit zal zijn.
De enige kandidaten die nog steeds in de race zijn, Als Sharpton en Dennis Kucinich, hebben respectievelijk 27 en 23 gedelegeerden aan hun zijde. De meeste kandidaten die zich al hebben teruggetrokken hebben er veel meer. John Edwards heeft er 528 en Howard Dean 158.



Bush is weer compassionate conservative
President Bush heeft aan zijn conservatieve achterban bekend gemaakt wat hij zal doen om hun stem te verdienen. Daarvoor heeft hij zijn "compassionate conservative" agenda weer opengetrokken. In een toespraak via satelliet voor de National Association of Evangelicals Convention in Colorado legde de president de nadruk op zijn inspanningen om abortus terug te dringen. In het verlengde daarvan zei Bush tegen het gebruik van embryo's voor stamcelonderzoek te zijn. En het klonen van mensen moet verboden worden.
Dat Bush tegen het homohuwelijk is mocht natuurlijk niet onbesproken blijven en de conservatieven op de conventie stonden helemaal op de banken toen de president afsloot met de belofte dat hij er voor zou zorgen dat er rechters werden aangesteld die "will interpret the law, and not legislate from the bench."



Harde spotjes
Wat voor de ene partij het op een rijtje zetten van feiten is, is volgens de andere partij het zwartmaken van hun kandidaat. Een bekend gegeven en het mag duidelijk zijn dat de Republikeinen en de Democraten het daar nooit over eens zullen worden. Vandaar dat de campagnespotjes die de kandidaten op tv uitzenden en zullen uitzenden tot wederzijdse woede zullen leiden, zeven maanden lang.
In twee spotjes van president Bush wordt gemeld dat John Kerry "wrong on taxes" en "wrong on defense" is. Er wordt verteld dat Kerry de belastingen met 900 miljard dollar zal verhogen en dat hij het verdedigen van de VS zal vertragen.
Kerry's campagne reageerde vanzelfsprekend furieus. De Democratische kandidaat beschuldigde Bush ervan van zijn eigen resultaten weg te lopen en noemde het bedrag van 900 miljard volledig verzonnen. Punch en counterpunch, als is de counterpunch zonder eigen spotje meestal zachter dan de punch.



Peilgeil in Tennessee
Interessante peiling in Tennessee, waar nu eens op staatsniveau werd gekeken naar de kansen van de beide kandidaten. In 2000 won Bush de thuisstaat van zijn tegenstander Al Gore met 51 tegen 47 procent, dus in een spannende strijd.
Bush staat in de peiling van de Middle Tennessee State University met 48 procent tegen 44 procent voor op John Kerry, maar dat is binnen de statistische foutmarge.
Uitslagen van deze peilingen, alhoewel veel te vroeg om van echt belang te zijn, zijn veel interessanter dan nationale peilingen, omdat de verkiezingen op staatsniveau worden beslist. Al Gore had in 2000 meer stemmen dan Bush, maar verloor omdat… affijn, u kent het verhaal.



Kerry pesten op tv
Citizens United, een conservatieve groep geleid door een van Bill Clinton's luidste critici David Bossie, heeft een apart soort van humor. In een tv-reclame drijft de groep de spot met John Kerry's kledingkeus en haarcoupe. Lachen. Het is een parodie van de Mastercard "Priceless" reclames en gaat ongeveer als volgt. In beeld John Kerry, een jachthaven en huizen aan het water en een voice-over: "Massachusetts Senator John Kerry. Hairstyle by Christophe's $75. Designer shirts: $250. Forty-two foot luxury yacht: $1 million. Four lavish mansions and beachfront estate: Over $30 million."
Volgt een beeld van John Kerry samen met college senator Edward Kennedy: "Another rich, liberal elitist from Massachusetts who claims he's a man of the people. Priceless."
Mastercard zal waarschijnlijk geen juridische actie beginnen tegen de groep, aangezien zij een soortgelijke zaak tegen Ralph Nader, die dezelfde reclame parodieerde, in 2000 verloren. Vandaar dat de groep ook zonder angst haar geld stak in deze reclame. Dapper.



Dean en Kerry nu goede vrienden?
Op de voortdurende campagnes van Dennis Kucinich en Al Sharpton na is de eenheid binnen de Democratische partij al weer een feit. John Kerry en zijn voormalige aartsrivaal Howard Dean hebben samen de vredespijp gerookt en het doel (het uit het Witte Huis verdrijven van president Bush) staat beide Democraten helder voor ogen. Achter gesloten deuren vergaderden beide heren maar niet voordat ze voor het oog van de camera elkaar uitbundig de hand hadden geschud.
Na afloop van het gesprek zei Dean: "During the campaign, we often focused on what divided us, but the truth is we have much more in common, beginning with our fervent desire to send George Bush back to Crawford, Tex., in November. I will work closely with John Kerry to make sure we beat George Bush in November and turn our country around."
De toenadering tussen beide werd mogelijk omdat Kerry ondanks een aantal harde aanvallen van Dean eerder in de campagne, zontact zocht met de oud-gouverneur van Vermont en zelfs een aantal van diens standpunten overnam. De hoofdprijs is voor Kerry natuurlijk de database met Dean-aanhangers en –donateurs, waarmee Kerry zijn financiële basis kan verbreden. Dean is bereid tot echte steun en niet alleen tot steun voor de vorm. Zijn woordvoerder Jay Carson zei daarover het volgende: "Governor Dean wants to make sure every single one of his supporters votes for the Democratic nominee." En wat gebeurt er met de lijst met donateurs? Carson: "We're going to use the list in the most effective way possible to help Senator Kerry, and help Democrats."



zondag, maart 14, 2004
Kerry in Kansas
Gisteren waren de caucusses in Kansas. Voor de volledigheid de uitslagen, want dat heb ik tot nu toe altijd gedaan. U hoeft niet nieuwsgierig te zijn naar de winnaar. Echt niet.

Kerry 72%
Kucinich 10
Edwards 9
Dean 7
Blanco 2



Opkomst laag, maar interesse hoog
Woensdag schreef ik dat de opkomst bij de voorverkiezingen dit jaar erg lag was vergeleken met voorgaande jaren. Maar dit staat in schril contrast met de interesse van het publiek voor de komende strijd tussen John Kerry en president Bush. Dat wijst in ieder geval een peiling van National Public Radio uit. 63 procent van de ondervraagden zei zeer geïnteresseerd te zijn in de hele campagne. Beide kandidaten bleken vrijwel evenveel aanhang te hebben in deze peiling, een trend die we in meer peilingen terugzien. De ondervraagden vonden president Bush sterk wegens zijn strijd tegen het terrorisme en Kerry's ideeën over de aanpak van de werkloosheid sprak vele mensen aan.



De verkiezingen: de finish is nog lang niet in zicht
Over iets minder dan acht maanden is het zover: dan draait de helft van de Amerikanen die mogen gaan stemmen zich nog even om in hun bed terwijl de andere helft daadwerkelijk gaan stemmen. Met de opkomst in de grootste democratie van de wereld is het niet zo rooskleurig gestemd.

Maar daar trekken de Republikeinse kandidaat George W. Bush (geen verrassing) en Democratisch kandidaat John Kerry (virtueel althans) zich niets van aan. Voor hen is de strijd de komende maanden de strijd om de kiezers die wel op komen dagen op 2 november. De kandidaten zullen de kiezer bestoken met bliksembezoeken en tv-reclames en daar komt niemand onderuit, want de campagne duurt lang.
Erg lang en de tijd is in het nadeel van Democraat John Kerry. Hij zou liever hebben dat de verkiezingen morgen waren dan over al die maanden. Elke dag campagne voeren is duur, en dat is in het voordeel van de kandidaat met het meeste geld. En dat is zoals bekend president Bush, die zo'n 100 miljoen dollar voor staat op Kerry. De vraag is of en zo ja hoe snel Kerry een financiële inhaalslag weet te maken. Misschien dat hij er bij de keuze van zijn vice-presidentskandidaat (weer een heel ander verhaal) rekening zal houden. Bush heeft aan zijn vice-president Dick Cheney een goede, wat betreft fondsenwerfactiviteiten. Kerry heeft een goede fondsenwerver aan zijn zijde hard nodig.

Acht maanden is lang voor de economie. Voor veel Amerikanen is de economie en daaraan natuurlijk gekoppeld de werkgelegenheid het belangrijkste onderwerp in de verkiezingsstrijd. Uit alle cijfers blijkt dat de Amerikaanse economie er langzaam bovenop komt. De werkgelegenheid blijft wel dramatisch achter, vandaar dat Bush het graag heeft over de "jobless recovery". Maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat het aantal banen de komende maanden zal toenemen en die groei zal de president luidkeels opeisen. De Democraten zijn daarmee een van hun belangrijkste wapens kwijt. Natuurlijk blijft het gigantische begrotingstekort dat Bush heeft veroorzaakt als het zwaard van Damocles boven de economie hangen, maar de gevolgen daarvan zullen pas tijdens de volgende vier jaar merkbaar worden, dus dat is volgens Bush van later zorg en het is een lastig onderwerp voor de Democraten, omdat het tekort alleen is op te lossen door het verhogen van de belasting. De presidentskandidaat die het woord "belastingverhoging" in de mond neemt, heeft de strijd bij voorbaat verloren.

De tijd is overigens niet helemaal in het voordeel van Bush. De kans op een nieuwe terreuraanslag is in de aanloop naar de verkiezingen niet gering. De kans dat in Irak voor 2 november de rust weerkeert is net zo klein. Toch lijkt het er op dat het buitenlands beleid en de binnenlandse veiligheid als doorslaggevende factoren in de verkiezing op het tweede plan zijn geraakt.
Blijft een terreurdaad uit, dan staat of valt de verlenging van het presidentschap van Bush met de economie. Daar zal het dus de komende maanden over gaan, in tv-spotjes, bij campagne-optredens, in interviews en in de debatten.

Daarnaast is er gelukkig veel ruimte voor zaken die er niet toe doen. Oude verkeersovertredingen, ontdoken dienstplicht, scharrels, versprekingen, ontslagen in de staf, harde grappen van David Letterman, buttons, struikelpartijen, onthullingen, vlaggen, posters, wallen onder de ogen van de kandidaten, proefballonnetjes, beschuldigingen, laster, vieze trucjes, wallen onder de ogen van Charles Groenhuijsen, een boze Ralph Nader, je kunt het zo gek niet verzinnen of je zult het op een of ander moment in de komende maanden lezen of zien. Voor de echte liefhebbers wordt het dus zeker smullen. Voor alle anderen: op 3 november weet u alles wat u moet weten, namelijk wie er de komende vier jaar in het Witte Huis zit.

Dit stukje schreef ik onlangs voor de nieuwsbrief van Allesamerika.com




© Marc van Gestel 2003 - 2004