De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, april 10, 2004
Campagnekas Gore nog goed gevuld
Roll Call, de krant van het Amerikaanse Congres, meldt dat Al Gore nog geld over heeft van zijn race om het presidentschap van 2000. En niet een beetje ook, op een bankrekening staat nog 6,6 miljoen dollar. De Democraten vragen zich af wat Gore daar mee denkt te gaan doen. Het bedrag gewoon overmaken naar de Democratische kandidaat is natuurlijk wettelijk niet toegestaan. Maar hij mag het geld wel overmaken naar een campagnecomité, zoals die van de Democratische partij, of die van de Democratische huizen van het Congres. Die zouden dat geld goed kunnen gebruiken om de Democratische partij in het algemeen te kunnen promoten of de registratie van kiezers. Een grote donatie van Gore zou de financiële verschillen tussen Democraten en Republikeinen in het Congres kunnen verkleinen. De Democraten hoeven alleen nog maar om de donatie te vragen aan Gore. Maar dat is nog niet gebeurd. Waar zouden ze bang voor zijn? Hij kan op zijn ergst nee zeggen.



Geloof Kerry een probleem?
John Kerry is Katholiek. Maar tegelijkertijd is hij een progressieve Democraat die pro-choice is, dus voor abortus. Pasen komt er aan en het is nog maar de vraag of Kerry op paaszondag ter communie zal gaan, aangezien de leiding van de Amerikaanse Katholieke kerk waarschijnlijk niet zo blij is met zijn progressieve standpunten. De aartsbisschop van Boston heeft vorige zomer gezegd dat Katholieken die pro-choice zijn ernstige zondaren zijn en dus niet ter communie kunnen gaan. Dat kon Kerry nog wel eens opbreken. Katholieken maken 28 procent van het electoraat uit, en dat is een groep die je niet tegen je wil hebben. Mede-Katholiek John F. Kennedy had in zijn race om het Witte Huis ook problemen op het kerkelijk vlak, maar na een toespraak voor een groep Protestantse geestelijken had Kennedy in ieder geval de Protestantse angst voor een Katholieke president weggenomen. De vraag hoe Kerry dit huidige probleem moet oplossen lijkt minder eenvoudig te beantwoorden.
Maar de vraag is ook of de kerk voor breekijzer wil gaan spelen in de verkiezingen. Op veel andere onderwerpen komen de visies van Kerry en de Katholieke kerk namelijk wel overeen, vooral op sociaal vlak. Bovendien is het nog helemaal niet duidelijk of de meerderheid van Katholieke Amerikanen wel achter de harde woorden van de aartsbisschop staan.



Peilgeil in Amerika
Up and down. And up and down. Up. And Down. Daar golven de opiniepeilingen door de media. Daar gaat Bush up, en even later gaat daar Bush down. De wetten van de natuur. En van opiniepeilingen dus. De IBD/TIPP-peiling keek maar weer eens naar hoe John Kerry en president Bush het doen. En het lijkt erop alsof de terugkerende thema's werk en binnenlandse veiligheid de peilingen onder controle houden. John Kerry staat nu voor met 45 procent tegen de 43 procent voor president Bush. Dat heet in mijn boek nog steeds een gelijkspel, maar laat ik daar maar eens niet over zeuren. Ralph Nader staat op een stabiele 5 procent in de peiling. In de tweede week van maart leidde Bush overigens nog met 45 tegen 40 procent. Dus er is wel degelijk beweging waar te nemen. Maar beweging waarheen? Problemen in Irak zijn in het nadeel van Bush, maar een groeiende hoeveelheid nieuwe banen pleit weer in zijn voordeel. Zou de getuigenis van veiligheidsadviseur Condoleezza Rice (bij de 9/11-verhoren) nog wat gaan uitmaken? Vraagtekens zullen de komende maanden zeer populaire leestekens zijn.



Bush sr. blijft bezorgd
Voormalig president Bush (papa-Bush) heeft in een uitspraak John Kerry vergeleken met Bill Clinton. Zij bedien(d)en zich namelijk van dezelfde strategie om de zittende Bush uit het Witte Huis te krijgen. Ze gebruiken dezelfde retoriek over de staat waarin de economie zich bevond, en die is er natuurlijk beter aan toe dan wat de Democraten zeggen. Bush sr.: "I was out telling people things were getting better, but the Clinton campaign ... portrayed me as being out of touch." Senior had een goede raad voor zijn zoon, namelijk om er vooral op te letten dat het in de politiek meer gaat om de perceptie die over een onderwerp bestaat, dan om wat er daadwerkelijk aan de hand is. Bush jr. moet zich dus vooral bezig houden met het bestrijden van de verkeerde perceptie, aldus zijn vader.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Ralph Nader has called for President Bush to be impeached for deceiving the American people about the war in Iraq. Ralph Nader wants Bush impeached? Ralph Nader, he got him elected in the first place."
"John Kerry accused President Bush of catering to the rich, as opposed to John Kerry who just marries them."

CBS's "The Late Show with David Letterman":
"President Bush says he is sticking to his plan for handing over power to the Iraqis on June 30. It's also part of his plan to hand over power to John Kerry January 20."




vrijdag, april 09, 2004
Nader: Impeach Bush
Ralph Nader heeft beloofd dat hij president Bush hard zal aanpakken in zijn onafhankelijke campagne voor het presidentschap. Zo hard, dat de Democraten zich echt geen zorgen zullen hoeven maken. Hij lijkt zich aan zijn woord te houden, want hij verklaarde begin deze week dat er een impeachment-procedure opgestart moet worden tegen de president. Bush verdient die afzetting omdat hij elke dag het Amerikaanse volk misleidt over de oorlog in Irak. Nader: "When you plunge our country into war on a platform of fabrications and deceptions, and you bring back thousands of American soldiers who are sick, injured or dead, and that war is unconstitutionally authorized to begin with, Mr. Bush's behavior qualifies for the high crimes and misdemeanor impeachment clause of the Constitution." President Clinton was volgens hem voor veel minder aangeklaagd. Maar liegen onder ede was toch heel wat anders dan het voorliegen van een geheel volk over zoiets belangrijks als het voeren van een oorlog.
De Bush-campagne onthield zich van commentaar.



Uitbreiding belastingplan Kerry
John Kerry heeft een plan ontwikkeld die de Amerikaanse federale uitgaven moet gaan regelen. Het beperken van federale uitgaven staat centraal in het plan, dus duidelijk gericht om zijn imago van tax-and-spend-Democraat tegen te spreken.
Het overheidstekort moet in vier jaar gehalveerd zijn en uitgaven moeten beperkt worden tot de inflatiecorrectie, met uitzondering van binnenlandse veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg en Social Security. Sommige van zijn campagnedoelen zullen gematigd moeten worden om de plannen te verwezenlijken: "I don't like that. But those are the hard calls that a president has to make," zei Kerry in een speech op Georgetown University, waar hij zijn plannen toelichtte.
Hoeksteen van zijn plan blijft overigens het intrekken van de belastingverlaging voor de Amerikanen die meer dan 200.000 dollar per jaar verdienen. Met de besparingen daaruit kunnen al Kerry's plannen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg gefinancierd worden.
De Bush-campagne reageerde meteen. Woordvoerder Steve Schmidt vond dat zijn plannen een groot contrast vormden met de tijd toen Kerry senator was: "His speech failed to address the mystery of his own budget gap — which taxes will he raise and which federal spending programs will he cut?"



Onderzoek naar onderzoek
Richard Delmar, de inspecteur-generaal van het ministerie van financiën, zal onderzoeken waarom medewerkers van dat departement het belastingplan van John Kerry hebben doorgerekend. Volgens de wet mogen rijksambtenaren niet ingezet worden om een bijdrage te leveren aan een verkiezingscampagne. Volgens het ministerie is er niets aan de hand, maar Democraten zijn boos. Senator Frank Lautenberg van New Jersey: "This `preliminary inquiry' should be a full-blown investigation into whether or not administration officials violated laws by using federal property and taxpayer dollars to finance the Bush-Cheney re-election campaign." En Mary Beth Cahill, de woordvoerster van John Kerry voegde daar aan toe: "The use of government employees to analyze John Kerry's economic plan is an illegal use of resources." De posities zijn duidelijk. Wachten op de uitkomst van het onderzoek dus.



Peilgeil in Florida
In Florida, zo blijkt uit een peiling van Mason-Dixon, leidt president Bush met 51 procent op John Kerry, die 43 procent scoort. Bush heeft in de staat en hevige tv-campagne gevoerd. Hij gaf daar 6 miljoen dollar aan uit, Kerry maar 1 miljoen. Had ik maar een tv-station in Florida. Of in een van de andere swing states. Kassa!



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Yesterday, President Bush got a little upset with a reporter for calling him 'sir' instead of Mr. President. Man, how upset is he going to be after the election when they start calling him 'George' again."
"Yesterday, Vice President Cheney threw out the first pitch at the Cincinnati Reds opening game. President Bush, he threw out the first pitch at the Cardinals game. It's nice to see they've got time for that kind of stuff now that everything in Iraq is under control."

CBS's "The Late Show with David Letterman":
"President Bush says he is looking forward to the testimony from Condoleezza Rice before Congress. Well it makes perfect sense you know, he wants to know what was going on too."



donderdag, april 08, 2004
Kritiek op Bush verwerkt in tv-series
Dat veel Hollywoodsterren wat linksig zijn, mag inmiddels bekend worden verondersteld, maar de afkeer van president Bush is inmiddels zo groot in de film- en tv-wereld dat zich dat niet alleen meer uit in donaties aan de Democratische partij, maar ook in de scripts van tv-series.
Wat voorbeelden. In de NBC-show Whoopi, waarin Whoopi Goldberg een hoteleigenaar speelt, komt een Bush-lookalike langs om van het toilet gebruik te maken. Whoopi: "I can't believe he's in there doing to my bathroom what he's done to the economy!"
Een van de agenten in de NBC-show Law & Order verwijst naar de president als de "dude that lied to us." En hij vervolgt met: "I don't see any weapons of mass destruction, do you?"
Sommige producenten zeggen dat je niets bijzonders moet zien in de teksten, maar dat ze aansluiten bij de maatschappelijke discussie van vandaag de dag. Whoopi Goldberg denkt er anders over. Als zij kan bijdragen aan de nederlaag van president Bush door middel van haar show, dan doet zij dat met groot plezier.
Tim Graham, analist van het conservatieve Media Research Center, dat kijkt naar de linkse invloed op de media, zegt dat de tv-scripts niet eerder zo politiek zijn geweest sinds 1992, toen vice-president Dan Quayle kritek had op het fictieve tv-karakter Murphy Brown, die ongehuwd ene kind ter wereld bracht. Onder president Clinton, die weer Hollywood-vriendelijk was, werd er volgens Graham nauwelijks negatief over de president geschreven in scripts. Maar na 11 september werd ook president Bush de hemel in geprezen in tv-programma's. Dat is nu dus duidelijk voorbij.



Peilgeil alle kanten op
Interessante peiling van de New York Times en CBS News die aangeeft hoe we peilingen in het algemeen moeten inschatten. 59 procent van de ondervraagden was voor een amendement dat alleen een huwelijk tussen man en vrouw toestaat. Maar drie vragen later blijkt alweer een ruime meerderheid het niet nodig te vinden om de grondwet te veranderen om dat voorbehoud voor het huwelijk in te voeren. Wat willen die ondervraagde Amerikanen nou? De opiniepeilers denken dat het toevoegen van een amendement minder erg is als het wijzigen van de grondwet, terwijl het toevoegen van het amendement een wijziging van de grondwet betekent. Allemaal een kwestie van taal en van hoe een vraag gesteld wordt. Je kan mensen alles laten beweren, als je de vraag maar goed genoeg stelt. Tot zover mijn fixatie met opiniepeilingen.



Bush steekt meer geld in training
President Bush zal meer geld steken in de Workforce Training System, een opleidingsinitiatief dat onder andere arbeiders begeleidt wanneer zij hun baan zijn kwijtgeraakt omdat die naar een lagelonenland is verhuisd. Het systeem is ingesteld door president Clinton in 1998, toen ook al veel banen uit de VS verscheept werden.
De verhoogde investering van het systeem dat al 4 miljard per jaar kost, in combinatie met een efficiency-slag moet het aantal deelnemers aan het programma doen verdubbelen van 206.000 tot 412.000 per jaar. De maatregel van Bush moet voor een deel de wind uit de zeilen van Kerry nemen, die de drang van de Bush-regering om banen te exporteren luidkeels bekritiseert.



Sommige Nader-donateurs zijn Republikein: so what?
Kleine ophef toen de donateurs aan Ralph Naders' campagne bekend werden: er zaten wat Republikeinen bij! Schande! Enzo.
Maar de New York Times nam met het toch wat gratuite "schande!" geen genoegen en vroeg aan de Republikeinse geldschenkers waarom zij een bijdrage aan Nader hadden overgemaakt. Drie donoren weigerden hun reden tot gulheid op te geven (die willen dus gewoon dat Nader genoeg stemmen van de Democraten wegsnoept). Maar andere donateurs hadden eigenlijk best wel redelijke argumenten: Nader was een oude vriend van hun of van hun echtgenote, ze waren door een kennis uitgenodigd voor een fondsenwerfbijeenkomst of voelden zich simpelweg aangetrokken tot de kruistocht-stijl van de onafhankelijke kandidaat. Ben Stein, econoom, presentator van een tv-spelletje en voormalig speechschrijver van Richard Nixon, gaf geld aan Nader omdat zij samen vaak hebben samengewerkt bij het bestrijden van aandeelfraude. En zijn zoon wil bij de Nader-campagne werken en met de donatie van 500 dollar voorkomt hij dat zijn zoon de paperclips uit huis steelt, aldus Stein. Weer anderen bewonderen domweg zijn activisme en zijn strijd voor de goede zaak. Dat kan nog gewoon in de VS, je politieke tegenstander bewonderen. Denk ik. Anyhow, slechts drie procent van het geld dat Nader heeft ingezameld komt van donateurs met een Republikeinse achtergrond. Stelt dus niet zoveel voor.



Bush spelt kranten
De krantenjongens die het hoofdkwartier van de Bush-Cheney-campagne in hun wijk hebben gaan het druk krijgen. Topstafleden zijn bang dat ze het contact met "Middle America" verliezen en willen dus meer lezen en zien dan CNN, Fox News en de Wasgington Post. Daarom zijn er snel abonnementen genomen op kranten uit belangrijke staten. Op de mat liggen dus dagbladen uit onder meer Cleveland, Des
Moines, Phoenix, en St. Louis. Ander verplicht leesvoer is de krant van Middle America: USA Today.



Profiel Ed Gillespie
In de Washington Post een uitgebreid profiel van de voorzitter van de Republican National Committee, Ed Gillespie, 42 jaar. Portret van een gedreven man die maar één ding wil, en dat is een overwinning van de Republikeinen in november. Daarvoor weerstaat hij boegeroep en wat er allemaal nog meer naar zijn hoofd geslingerd wordt. Hij is een optimist, een soldaat voor de goede zaak, een vader en een kwade genius in een. Hij is een Republikein zonder de starheid van een ideoloog. Hij komt dicht in de buurt van een illuster voorganger van hem Lee Atwater, en dat was de nachtmerrie van de Democraten. Alleen grote liefhebbers lezen het hele verhaal.



woensdag, april 07, 2004
Kerry: Bush is borrow-and-spend Republikein
John Kerry onderneemt een poging om de etiketten te verwisselen. Liberals staan altijd bekend als tax-and-spend lieden, maar nu zegt Kerry dat Bush een borrow-and-spend persoon is. Oftewel, Kerry is in deze campagne de fiscale conservatief (dat is eigenlijk de overgrote meerderheid vande Amerikanen) en Bush is in zijn ogen degene die een tekort van 6 biljoen ("6 trillion") in tien jaar laat ontstaan. Veel geld.
Dit als tegengas tegen de doorlopende tv-spotjes van Bush waarin Kerry er van wordt beschuldigd in de komende tien jaar 900 miljard aan belastingen te gaan heffen. Aan de Amerikanen dus de keus: belastingen of tekorten. Lood om oud ijzer.



Liberals: Nader, doe het niet
Een groep bestaand uit progressieve en "liberal" activisten, heeft een oproep gedaan aan Ralph Nader om zijn kandidatuur in te trekken. Zij prezen Nader om zijn rol als consumentenman, maar vonden zijn kandidatuur nu slecht voor het land: "You have done great things in your career as a consumer advocate and we applaud your work, but your presidential race in 2000 led to the most destructive administration we can remember in our 200-plus collective years of progressive advocacy. We call on you to stop this quixotic and destructive effort. The stakes are simply too high. We cannot afford another four years of George W. Bush, but your candidacy only serves to help his re-election campaign." Aldus de open brief aan Nader.
Nader heeft de oproep naast zich neer gelegd. Hij vindt zich niet de hoofdverantwoordelijke voor het verlies van Gore in 2000 ("Al Gore slipped on about 18 banana peels and maybe the Green Party was one of them.") en vindt: "You have to stand for something and I think these liberal groups, with their anybody-but-Bush advocacy, are going to get nothing in return," aldus Naders woordvoerder.

Nader is intussen druk in de weer met het inzamelen van geld (475.000 in januari en februari en nog 260.000 in kas in maart) en handtekeningen. In de peilingen staat hij op een constante 5 procent.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"They say John Kerry is the first Democrat in History to raise $50 million dollars. Actually he once raised $500 million dollars in one second. He said 'I do.'

"You see Vice President Dick Cheney threw out the first pitch in Cincinnati. Did you see Cheney throw out that ball? At first I thought it was an in-vitro commercial."



Nader moet in herkansing in Oregon
Het is Ralph Nader niet gelukt om op het stembiljet te komen in Oregon. Vreemd, want Oregon staat bekend als een van de meer progressieve staten in de VS en Nader had er maar 1000 handtekeningen in een keer nodig om toegelaten te worden tot de nationale verkiezingen. Er kwamen maar 741 mensen opdagen om hun handtekening te zetten. Tegenslag dus. Nader bleef optimistisch: "Even the best basketball player doesn't get a slam-dunk every time."
Oregon biedt kandidaten van derde partijen trouwens een tweede kans: in drie maanden 15.000 handtekeningen verzamelen. Het begin is er: hij heeft er al 741. en in 2000 had hij in deze staat nog veel aanhang. Dus er is inderdaad geen reden tot paniek.

Kijk trouwens eens goed naar de link van deze bron: http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=694&ncid=2043&e=1&u=/ap/200
40406/ap_on_el_pr/nadir. Elke keer als er over Nader wordt bericht, komt dat onder het kopje "nadir", en dat betekent "dieptepunt." Volgens mij probeert Yahoo hier via een "subliminal message" de bezoekers van hun website te beïnvloeden: Nader is een dieptepunt. Tot zover mijn samenzweringstheorie.



Senaat zamelt in
Ook in de strijd om senaatszetels moet er flink geld ingezameld worden en ook bij de senatoren doen de Republikeinen dat beter dan de Democraten. De laatsten zamelden in maart ongeveer 7 miljoen dollar in, mede dankzij een inzamelingsactie waarbij 35 Democratische senatoren aanwezig waren, die 3 miljoen opleverden.
De Democraten hebben nog 6 miljoen dollar in de knip. Bij de Republikeinen puilt die knip nog meer uit. Daar was in februari al zo'n 12,9 miljoen dollar beschikbaar voor de strijd om de stoelen in de Senaat, en de cijfers voor maart beloven veel goeds.
De Democraten hopen op een spannende strijd voor de Senaat in november, want dat zou betekenen dat ze kans maken op een meerderheid in de Senaat, van groot belang, of president Bush nu herkozen wordt of niet.



dinsdag, april 06, 2004
Citizen McCain
John McCain haalde afgelopen donderdag flink uit naar zijn eigen partij. Over de Republikeinse standpunten over milieu en minderheden zei McCain: " I believe my party has gone astray.''
Daarop prees hij de Democratische partij: "I think the Democratic Party is a fine party, and I have no problems with it, in their views and their philosophy. But I also feel the Republican Party can be brought back to the principles I articulated before.''
De senator uit Arizona had ook zware kritiek over voor president Bush, vooral over zijn Irak-beleid: " You can't fly in on an aircraft carrier and declare victory and have the deaths continue. You can't do that.'' McCain pleitte voor meer samenwerking met de Verenigde Naties in Irak.



VP-procedure Democraten versneld
De New York Times komt met het nieuws dat John Kerry tegen medewerkers heeft gezegd dat hij binnen acht weken een vice-presidentskandidaat bekend wil maken. Die versnelling heeft te maken met het feit dat een vice-presidentskandidaat goed kan meehelpen bij het inzamelen van geld, zoals al eerder in dit weblog vermeld.
James Johnson, voor Kerry bezig met het vinden van geschikte kandidaten, is al bezig met sollicitatiegesprekken voor de functie en achtergrondchecks naar de kandidaten zijn ook al begonnen. Johnson heeft al gesproken met minstens vier kandidaten, zeggen Democratische "officials" (lekker vage term voor mensen binnen de partij die niet met naam en toenaam genoemd willen worden): John Edwards, Dick Gephardt (dat zou een lekker "Liberal"-koppel worden met Kerry), gouverneur Bill Richardson van New Mexico en gouverneur Thomas Vilsack van Iowa.
Sommige adviseurs van John Kerry hebben nog steeds John McCain hoog op hun verlanglijstje als vice-president staan, hoewel McCain al meerdere malen heeft gezegd geen vice-presidentskandidaat op een Democratische ticket te willen zijn. Maar het idee blijft velen bekoren (sommige Democraten denken zelfs dat met McCain de verkiezingsoverwinning zeker is).
Geruchten gaan dat James Johnson bij winst in november vrijwel zeker stafchef van het Witte Huis zal worden. Johnson en Kerry zijn erg goed bevriend.
En in het hoofdstuk nutteloze informatie: Johnson, een zwijgzame man afkomstig uit Minnessota, gebruikt geen e-mail en heeft nog maar net een mobiele telefoon, die altijd uit staat. Hij is wandel- en tennispartner van Kerry. U bent weer helemaal bij.



Bush breekt record
Geld blijft centraal staan in veel campagneberichtgeving. President Bush had reden tot juichen, want de geplande 170 miljoen dollar voor zijn campagne is hij inmiddels gepasseerd: afgelopen donderdag stond hij al op meer dan 182 miljoen en het verdubbelen van het bedrag van vier jaar geleden (100 miljoen) ligt nu binnen de mogelijkheden. Bush is ook van plan om zijn financiële aantrekkingskracht in te zetten voor de Republikeinen in Senaat en Huis van Afgevaardigden. Slecht nieus voor de Democraten aldaar dus.
De Democraten zouden al blij zijn als ze 100 miljoen dollar voor John Kerry zouden binnenhalen, want dan blijven ze naar eigen zeggen in ieder geval competitief met de Bush-campagne. Het binnenhalen van die 100 miljoen lijkt in ieder geval geen utopie, die dit jaar tot nu toe zo'n 50 miljoen dollar binnenhaalde en heeft deze maand 25 miljoen op de bankrekening staan en bovendien geen schulden. Dat is in voorgaande jaren wel eens anders geweest.
Maar de verschillen blijven groot. Kijk alleen eens naar de uitgaven in tv-spotjes. In de eerste maand die Bush aan tv-spotjes wijdde, gaf hij al 40 miljoen dollar uit. Kerry spendeerde "slechts" 6 miljoen dollar aan spotjes.
De enige plek waar de Democraten qua financiën in de buurt komen van de Republikeinen is het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten 12,3 miljoen hebben ingezameld en de Republikeinen 16 miljoen.



Grieken voor Bush
President Bush blijft maar incasseren. Op financieel gebied vooral want bij een fondsenwerfavond in Washington D.C. wisten Republikeinen van Griekse afkomst een niet onaardige 1,5 miljoen dollar binnen te halen. Met zijn 1100-en. En in tegenstelling tot de normale fondsenwerfmaaltijd, die uit een kartonnen doos wordt geserveerd, stond bij de Grieken op elke tafel in ieder geval een goede fles wijn.



Kerry: ik wil nog steeds debatteren
John Kerry heeft wederom president Bush uitgedaagd om in de aanloop naar de verkiezingen regelmatig debatten te houden. De Bush-campagne heeft weer vriendelijk voor de eer bedankt, ditmaal bij monde van woordvoerder Scott Stanzel: "We look forward to robust and spirited debates at an appropriate time, but Senator Kerry needs to finish the debate with himself" Een sneer naar de volgens het Bush-team steeds wijzigende standpunten van Kerry. Geen debatten dus. Volgende maand vraagt Kerry het opnieuw.



TV-spots zonde van het geld?
Ander gerucht: volgens een aantal topfunctionarissen in de Bush-Cheney-campagne denken dat het investeren van de miljoenen aan campagnegelden in tv-spots zonde van het geld is, aangezien de meeste mensen direct doorschakelen naar een andere zender wanneer de spotjes uitgezonden worden. Men verwacht dat de kiezers de campagne pas weer oppikken na de zomer, wanneer de conventies op tv komen. En een heel impopulaire theorie zegt dat kiezers pas in de laatste twee weken hun keus voor een van de kandidaten zullen maken. Dat is leuk om te weten voor alle vrijwilligers en medewerkers van alle partijen. Werken ze daar dag in dag uit, week in week uit zich voor uit de naad, levens op donuts en pizza's (oh nee, dat deden ze normaal ook al).



maandag, april 05, 2004
Peilgeil met president Bush
Een peiling van CBS News laat zien dat de hoorzittingen over 11 september zich mogen verheugen in de aandacht van het Amerikaanse volk. Bijna 60 procent zegt de hoorzittingen nauwlettend te volgen. Dat heeft gevolgen voor de geloofwaardigheid van de president: men gelooft dat de regering-Bush niet de volledige waarheid heeft verteld tegen de Congres-commissie (75 procent). Het aantal Amerikanen dat denkt dat Amerika nu veiliger is neemt af. Drie weken geleden vond 62 procent dat nog, nu is dat 53 procent. Een soortgelijke teruggang is te zien in het antwoord op de vraag of president Bush de oorlog tegen het terrorisme goed leidt. Daar zakte het ja-antwoord van 64 procent drie weken geleden naar 58 procent nu. Veel Amerikanen raken er bovendien van overtuigd dat Bush teveel aandacht had voor Irak voorafgaand aan 9/11 en te weinig aan Al Qaida. Maar ze vinden eveneens dat ook Clinton te weinig oog had voor Osama en zijn veertig rovers.
De 'job approval' van Bush daalt door de onthullingen van de hoorzittingen wel iets, maar niet schrikbarend. Zij overall approval daalt bijvoorbeeld van 51 procent naar 49, en de waardering van de Amerikanen voor hoe hij het terrorisme aanpakt staat nog steeds ruim boven de 50 procent (58%).
Echt grote invloed op de presidentscampagne hebben de verhoren niet, vooral niet in de 18 staten waar het er in november om gaat spannen. Hoewel nationaal gezien John Kerry in deze peiling met 48 procent leidt over president Bush met 43 procent. Zijn de cijfers in de 18 "battleground states" andersom: daar leidt Bush met 47 tegen 43 procent voor Kerry. Die battleground states zijn: Arizona, Arkansas, Delaware, Florida, Iowa, Michigan, Maine, Minnesota, Missouri, New Hampshire, New Mexico, Nevada, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Washington, West Virginia en Wisconsin.

De negatieve campagne van de Republikeinen, waarin ze Kerry afschilderen als iemand die steeds van standpunt verandert lijkt effect te hebben. Van de ondervraagden vindt 52 procent dat Bush zegt wat hij gelooft en slechts 29 procent vindt dat van Kerry. In de battleground states zijn de cijfers nog slechter (Bush 47%, Kerry 25%). Maar de meeste Amerikanen hebben zowel in Bush als Kerry vertrouwen als het er om gaat of de kandidaat het land kan beschermen tegen een terroristische aanval (Bush 72% en Kerry 60%).



Reclameteam Kerry stapt op
Het team van John Kerry heeft weer een mutatie ondergaan. Na een conflict binnen het tv-reclameteam zullen Jim Margolis en zijn bedrijf Riverfront/GMMB niet langer campagnespotjes voor Kerry maken. Zij blijven wel zorgen voor het plaatsen van de spotjes op tv-zenders. Het bedrijf van Kerry-adviseur Bob Shrum krijgt een bredere rol in de tv-campagne en neemt voorlopig de rol van Margolis over.
Reden voor het conflict was onenigheid over aanpassing in het contract tussen de reclamemakers en de Kerry-campagne. Naar buiten toe is de scheiding allervriendelijkst. Jim Margolis: "We have been honored to help produce the spots and assist in developing the strategy that helped him secure the Democratic nomination. […] We know that John Kerry will go on to win in November and that he will make a great president of the United States."



Kerry's plannen blijken goedkoper dan hij dacht
Uit een onderzoek van Emory University blijkt dat de kosten van het gezondheidszorgplan van John Kerry ongeveer een kwart lager uit zullen vallen dan dat de Kerry-campagne zelf had berekend. Het plan zou volgens de Democraat zo'n 900 miljard in tien jaar gaan kosten, maar volgens het onderzoek zou dat slechts 653 miljard dollar zijn. De besparing is vooral te vinden in een efficiënter systeem van gezondheidszorg, zoals betere voorkoming en behandeling van ziekte en het afhandelen van claims via de computer.
De besparing zou betekenen dat Kerry minder belasting hoeft te verhogen en dat is altijd goed nieuws in de VS, waar het woord belasting niet zo hoog staat aangeschreven. In Kerry's zorgplan moeten de onverzekerde Amerikanen voortaan verzekerd zijn en moeten de premies omlaag.



1 april in de VS
Ook in de VS en in het bijzonder bij de Democratische en Republikeinse partij doet men aan 1 aprilgrappen. Geheel in de traditie van politici zijn hun grappen doorgaans niet leuk. AL trapten een hoop journalisten er wel in.
De Republikeinen meldden dat de Franse neef van John Kerry zijn steun had uitgesproken aan president Bush. Er loopt al een tijdje een weinig interessante discussie over de vraag of John Kerry er te Frans uitziet. Het probleem lijkt dan in het bijzonder terug te herleiden te zijn tot zijn aristocratische trekjes. Briljante grap dus, met die Franse neef.
De Democraten kunnen er gelukkig ook wat van. Zij brachten een vals citaat van Bush in de wereld: "Why should every kid born in America be stuck with $35,000 in debt — when we can just outsource it and stick it to every kid on the planet?"
Je zou kunnen zeggen "Gelukkig hebben ze van politiek meer verstand", maar daar twijfel ik de laatste tijd ook aan. Al mijn nieuwsberichten op 1 april waren overigens echt.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Today Sen. John Kerry introduced his plan to reduce oil prices, he said he's going to marry a rich Saudi Arabian princess ...

CBS's "The Late Show with David Letterman"
"Last night President Bush raised $1.5 million in Washington D.C. at a fund-raiser, $1.5 million ... it's all part of his program 'no cash left behind'."



Memoires Hughes goed getimed
Veel van de media-aandacht de afgelopen weken werd besteed aan de getuigenis van voormalig terrorisme-expert van het Witte Huis Richard Clarke, en aan zijn boek Against All Enemies, waarin hij schrijft dat de regering-Bush teveel aandacht besteedde aan het relatief ongevaarlijke Irak en te weinig aan de directe bedreiging van Al Qaida. Maar volgens hem had de aanslag op het World Trade Center toch niet voorkomen kunnen worden.
Maar als de president onder vuur ligt, dan schiet altijd Karen Hughes te hulp, voormalig baas van de communicatie-afdeling van de president. Haar memoires zijn uit en zijn getiteld Ten minutes to Normal. Daarin schetst zij een liefdevol beeld van haar voormalige baas en zou kunnen dienen om de wind uit de zeilen te nemen van het boek van Clarke. Ik heb het boek aan mijn verlanglijstje toegevoegd.



zondag, april 04, 2004
De macht is aan de Vulcans
James Mann, auteur van het boek "Rise of the Vulcans", denkt dat er meer aandacht gegeven moet worden aan de groep hooggeplaatste medewerkers en ministers rond president Bush die hij de Vulcans-groep noemt, naar de Romeinse God van het vuur. De pro-militairistische groep voert het Amerikaanse buitenlandbeleid en bestaat ondermeer uit vice-president Dick Cheney (havik), minister van buitenlandse zaken Colin Powell (duif), minister van defensie Donald Rumsfeld (havik) en nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Mann, ex-journalist van de LA Times en medewerker van het Center for Strategic and International Studies in Washington, zegt dat deze groep, waartoe ook Paul Wolfowitz (vice-minister van defensie en ook een havik volgens mij) en Dick Armitage (duif en vice-minister van buitenlandse zaken) behoren, de ware macht in Washington heeft. Zij begonnen hun carrière allemaal in het Pentagon, zij zijn van de militaire generatie, aldus Mann. Er is dus eigenlijk weinig tweespalt tussen de duiven en haviken in de regering-Bush, ze zjin namelijk allemaal Vulcans. Interessante benadering. Het klinkt een beetje als Pietje Bell en de Zwarte Hand, maar daar doe ik de groep ongetwijfeld een groot onrecht mee.
Ik moet het boek nog lezen, maar ik weet niet of ik me daar op korte termijn wel toe weet te zetten. Ik heb wel wat beters te doen. Wat nog wel interessant is, is dat Mann denkt dat als Bush herkozen wordt, Rice doorschuift als minister van buitenlandse zaken, Cheney gewoon vice-president blijft en dat Rumsfelds positie nog onzeker is. Er is maar één manier waarop we er achter kunnen komen of Mann gelijk heeft…



Kerry zoekt ervaren medewerkers
Het campagneteam van John Kerry is telefoontjes aan het plegen met campagnemedewerkers uit het Clinton-tijdperk. De campagne mist ervaren politieke consultants, vandaar. US News & World Report sprak een anonieme bron, die ook geen namen kon noemen van benaderde personen, maar verklaarde: "The Kerry campaign is actively in discussions with some prominent Democratic operatives to get them to join the campaign in the wake of criticism that the campaign needs to ramp up to meet the rigors of a national election against the battle-tested Team Bush."



Quote of the Day
“It’s just crazy. We haven’t been involved in politics since Morris the Cat ran for president in 1988” -- Heinz woordvoerster Debbie Foster reagerend op een internetactie waarin werd opgeroepen geen Heinz ketchup meer te gebruiken omdat de winst daarvan rechtstreeks naar de campagne van John Kerry zou gaan. (Detroit Free Press)



Vroege kandidaat Democratische veep?
CBS News komt met het gerucht van de krant van de New York Post (dat ik hier nu voor de derde keer opwarm) dat John Kerry zijn kandidaat voor het vice-presidentschap wel eens al eind mei zou kunnen bekend maken. De campagne zou dat nodig vinden omdat er niet al teveel geld in kas is en de vice-presidentskandidaat zou kunnen meehelpen met het inzamelen van het zo broodnodige geld. Dus wellicht eerder een naam dan in de traditionele week voor de Democratische conventie eind juli.
John Edwards staat klaar, maar misschien wil Kerry helemaal geen brave Zuiderling, maar iemand die de aanval durft in te zetten tegen Bush-Cheney. Het wordt saai, maar: afwachten dus.



Kerry en de jeugd
John Kerry scoorde afgelopen week punten in een MTV-special. Hij werd geïnterviewd over zaken die bij een gewoon interview meestal onbesproken blijven: seksualiteit, coolness en hip-hop. Over seksualiteit zei Kerry dat hij geloofde dat het aangeboren was. Daarna kwam het onderwerp op censuur in het bijzonder in relatie tot hip-hop. Voor de verandering was Kerry daar heel duidelijk over. In plaats van de schuld automatisch bij de artiesten te leggen zei hij: "There's a lot of anger, a lot of social energy in it, and I think you'd better listen to it pretty carefully, because it's important." En over zijn populariteit tegenwoordig: "My daughter would probably tell you I'm a freak at times." Ahh, zelfrelativering. Het bestaat nog. Of is dit ook allemaal gescript?



Democraten denken weer kans te hebben in Senaatsrace
De verdeeldheid in het land heeft in Washington geleid tot wat groter optimisme bij de Democraten. In november staan ook weer wat Senaatszetels op het spel en de Democraten denken nu dat ze misschien wel weer een kans maken om de meerderheid in die kamer weer terug te winnen. De Republikeinen hebben maar een kleine meerderheid en wellicht dat de tanende populariteit van president Bush zal helpen om net weer een paar Senaatszetels te veroveren. Zelfs wanneer Bush dan zal worden herkozen kunnen de Democraten in de Senaat diens beleid dan flink tegenzitten. En dat kan belangrijk zijn, wanneer er weer belastingverlagingsvoorstellen aan zitten te komen of conservatieve benoemingen binnen de rechtelijke macht. Maar het blijft ongetwijfeld een zware race voor de Democraten, die allesbehalve zeker zijn van succes in de congressionele verkiezingen van november.




© Marc van Gestel 2003 - 2004