De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, november 14, 2003
Superformat of verkiezingsrevolutie?
De Amerikaanse zender FX Network is van plan met een verkiezingsversie van Idols te komen. Het programma gaat American Candidate heten en in eerste instantie zullen honderd kandidaten meedoen in de race om het presidentsschap. Zij zullen debatteren en hun politieke vaardigheden worden getest. Het publiek kan ze wegstemmen. De winnaar mag zich tooien met de titel “people’s candidate” en kan zich als onafhankelijk kandidaat aanmelden voor de echte presidentsverkiezingen.
De kandidaten hoeven geen geld in te zamelen. De zender betaalt, in ieder geval is de grootste kostenpost, de tv, al in de zak. Elke week gratis op de buis. De dure voorverkiezingen worden zo ook mooi omzeild.
De Federal Election Commission moet nog toestemming geven, want het is nog nooit voorgekomen dat iemand zich op deze wijze kandidaat heeft gesteld. De show kan meer invloed hebben dan de producenten verwachten. Het zou in theorie de hele verkiezingen – met aan de ene krant braaf de Democraten en aan de andere kant braaf de Republikeinen en verder niets – overhoop kunnen gooien. Ik ben zeer benieuwd.



Peilgeil met Bush
Uit de laatse NBC News/Wall Street Journal-peiling blijkt dat het tij aan het keren is voor president Bush. Dankzij de herstellende economie is de blijvende daling van de afgelopen maanden tot stilstand gekomen. De waardering voor de aanpak van de economie door Bush is gestegen van 44 procent vorige maand tot 51 procent nu. Het ministerie van arbeid meldde 126.000 nieuwe banen in oktober. De overall waardering voor de zittende president blijft staan op 51 procent.
Steun voor de oorlog in Irak bleef voor het eerst sinds april gelijk op 63 procent.



Leegloop bij Kerry
De Kerry-campagne blijft onder druk staan. Nog eens twee campagnemedewerkers hielden het voor gezien: zijn perssecretaris Robert Gibbs en de tweede financiële man Carl Chidlow (uit protest tegen het ontslag van campagnemanager Jim Jordan).
Gibbs wordt vervangen door Stephanie Cutter, voormalig woordvoerster van senator Ted Kennedy (het (oud-)personeel van de senator is erg populair bij John Kerry). De mogelijk wordt niet uitgesloten dat het ontslag van Jordan zal leiden tot nog meer vertrekkende medewerkers.



Twee vakbonden nu officieel voor Dean
Het is nu officieel: zowel de American Federation of State, County and Municipal Employees en de Service Employees International Union – twee aanzienlijke Amerikaanse vakbonden – hebben hun steun uitgesproken aan de Democratische kandidaat Howard Dean. De keus was niet verrassend, want al vorige week leek het die kant op te gaan, maar nu is het dus definitief. De bekendmaking ging gepaard met een enorm publicitair circus en Dean vierde de steun alsof hij net tot president was verkozen. De steun geeft Dean de beschikking tot 3 miljoen voetsoldaten, de leden van de vakbonden, die overal ingezet kunnen worden om het evangelie van Dean te verspreiden. Dick Gephardt, de andere populaire kandidaat bij vakbonden haalde een troostprijs binnen: de United Auto Workers, afdeling Iowa, kondigden aan Gephardt te steunen. Hij had veel liever geruild met Dean.



Kerry bij Leno
Kandidaten doen van alles om zich stoerder voor te doen van ze zijn. Ditmaal was dat Democraat John Kerry, die op een geleende Harley Davidson en ongetwijfeld met een geleend leren jack aan, het podium op reed van “The Tonight Show With Jay Leno”. In het interview met Leno had Kerry het vooral over politiek en er bleek weinig te lachen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar is in shows als de Tonight Show wel gebruik. Weinig lachen is weinig succes.



donderdag, november 13, 2003
Bush vindt New Hampshire belangrijk
Volgens Matthew Dowd, campagnestrateeg van Bush, zal New Hampshire een van de cruciale staten worden voor de herverkiezing van de president. De staat kan dus regelmatig bezoeken van Bush verwachten (en de tv-stations kunnen weer lekker reclame-inkomsten incasseren). Naast New Hampshire zijn nog een stuk of zes staten aangewezen als belangrijke staten, waar de Bush-campagne hevige strijd met de Democraten verwacht.
In 2000 won Bush met slechts 7211 stemmen verschil, waarbij aangetekend moet worden dat New Hampshire niet de dichtst bevolkte staat van de VS is. De 22.000 stemmen voor Ralph Nader van de Green Party zullen Bush ongetwijfeld hebben geholpen.



Negatieve tv-spots worden voortaan "ondertekend"
De deskundigen denken dat binnenkort wat krachtiger reclamespotjes zullen worden gemaakt. De tijd dringt want de voorverkiezingen komen snel dichterbij. Maar of de spotjes zo negatief worden als vroeger is nog maar de vraag. Als gevolg van de McCain-Feingold campagnefinancieringswet moet nu bij elke reclamespot de kandidaat in beeld komen die de tekst zal moeten uitspreken: “I approved this message.” Daarmee weten de kijkers zonder twijfel welke kandidaat achter het spotje zit en zo kan de kandidaat zich niet verschuilen achter een negatieve reclamecampagne. Hoewel delen van de wetgeving voor het Amerikaanse Hooggerechtshof worden betwist, is dit onderdeel al eerder door een federaal hof bekrachtigd, dus de kans dat dit amendement op die hervormingswet zal sneuvelen is klein.



"Democraten zijn zeurpieten"
De voormalige kandidaat van de Green Party, Ralph Nader, vindt de Democraten maar chronische zeurpieten. Kunnen ze nu eens ophouden met het hem ervan beschuldigen dat hij de verkiezing van Gore in 2000 heeft verpest? "They should realize that the retrospect on Florida concluded Gore won Florida," zei Nader tegen een journalist van de Wisconsin State Journal afgelopen zaterdag. "It was stolen from the Democrats. And they should concentrate on the thieves and the blunderers in Florida, not on the Green Party." Hij voegde er nog aan toe dat in Florida 300.000 geregistreerde Democraten op Bush hadden gestemd. Ze moesten dus maar eens eerst naar zichzelf kijken.
Tijdens de speech zei Nader dat hij pas aan het eind van dit jaar zal beslissen of hij zich weer kandidaat zal stellen.



Picture perfect
De macht van de tv wordt door geen enkele campagne onderschat. Bij een bezoek van Democraat Dick Gephardt aan een bejaardentehuis in Des Moines, Iowa, wordt op elke kleine detail gelet. De bejaarden worden zo gearrangeerd dat ze een mooie achtergrond voor de toespraak van Gephardt worden en dat hun borden met ondersteunende leuzen goed in beeld komen. Maar dan ziet een medewerker een potentieel probleem: op een tijdschriftenrek is een oud exemplaar te zien van Ladies Home Journal, nota bene met president Bush en zijn vrouw Laura op de voorkant. En dat binnen het zicht van de camera’s. Snel wordt het kwalijke blad verwijderd. Alle aandacht moet gericht zijn op de kandidaat, niet op zijn concurrent. Het is het beeld dat telt.



Levert Dean Bush geld op?
Ik vind het persoonlijk wat vergezocht, maar volgens de Washington Post kan de “bedreiging” van Democraat Howard Dean bijdragen aan nog vollere campagneschatkisten van George W. Bush. De president denkt al zo’n 170 miljoen dollar binnen te halen, en hoe Dean er voor kan zorgen dat Bush zelfs dat bedrag zal passeren is mij een raadsel. De kans bestaat dat Bush al deze week de 100 miljoen-grens overschrijdt. Daarmee heeft hij dan al meer bijeengeschraapt dan in de hele campagne van vier jaar geleden. Of hij of zijn campagnewerkers dan onder de indruk zullen zijn van Dean, die eind september “pas” (niet gedacht dat ik hier het woord “pas” zou gaan gebruiken) 25 miljoen dollar had binnengehaald. Ik denk het niet.



Presidentscampagne goed voor economie
Al die campagnedollars, waar blijven ze als ze niet aan tv-reclame worden uitgegeven? De Des Moines Register zocht uit waar de campagnes hun geld aan uitgeven wanneer zij op bezoek zijn in Iowa. Salarissen, benzine, huurauto’s, pennen, papier, fotokopieën en eten. Heel veel eten. Daarvoor kloppen de campagnes aan bij cateringdiensten maar natuurlijk is een campagne niet echt als er niet heel veel pizza wordt gegeten. Op een avond ging er bij de Kerry-campagne voor 860 dollar aan pizza door. Dat is heel veel pizza. Zeker in Iowa.
Hotelkosten zijn er natuurlijk ook, en de campagne van Dennis Kucinich huurde voor 288 dollar aan mobiele toiletten. Dus dan zal de rekening voor wc-papier niet lang op zich laten wachten.



woensdag, november 12, 2003
Peilgeil in Iowa
In Iowa loopt Democratisch kandidaat Dick Gephardt heel voorzichtig uit op Howard Dean. Dat blijkt uit de laatste peilingen uit die staat. Gephardt staat op 27 procent, 7 procent meer dan Dean. Dat betekent dat Gephardt vergeleken met eind juli 6 procent is gestegen en Dean met 3 procent is gezakt. John Kerry blijft op plaats drie met 15 procent. Reden voor gematigd optimisme voor Gephardt, maar hij weet ook dat in de komende twee maanden nog heel veel kan en ongetwijfeld zal gebeuren. Bovendien is het voor de meeste kandidaten helemaal niet belangrijk dat zij eerste eindigen in Iowa. Een tweede of derde plaats is genoeg om ze weer verder te helpen in de daaropvolgende staten.



Quote van de week
HOWARD DEAN (D), PRESIDENTIAL CANDIDATE: The reason I knew I was the front-runner is because I keep picking buckshot out of my rear end all the time.

("Buckshot" is hagel uit een jachtgeweer)



Kerry dumpt campagnemanager
Wat doe je als kandidaat als je campagne maar niet wil aanslaan? Je geeft iemand anders de schuld, bij voorkeur je campagnemanager. Democraat John Kerry heeft langs deze, wat onsympathieke weg zijn campagnemanager Jim Jordan gedumpt en direct zijn opvolgster bekend gemaakt: Mary Bethy Cahill, de stafchef van senator Ted Kennedy (bekend van het stuntrijden). En wat roep je dan, als kandidaat die maar niet wil stijgen in de peilingen? "There's a new phase of the campaign now, and I wanted to change the dynamic." En het kan misschien nog werken ook. Soms is een wissel in een voetbalploeg die niet draait ook de oplossing. Dat je Clarence Seedorf in de ploeg brengt omdat het niet draait. Ok, minder gelukkig voorbeeld.



Soros zet fortuin in tegen Bush
Alle miljonairs, die onder Bush dankzij zijn belastingverlagingen alleen nog maar rijker zijn geworden, staan achter de president. Alle miljonairs? Nee, een enkele rijkaard houdt moedig stand…
George Soros, 74 jaar, is geen miljonair. Hij is miljardair en heeft inmiddels 5 miljard gepompt in de promotie van democratie in de voormalige Sovjet-Unie, Afrika en Azië. Nu wil hij de grootste democratie van de wereld verlossen van zijn leider: president Bush. Voor Soros is dat een zaak van leven en dood.
MovOn.org, een groep linkse activisten, ontving al bijna 5 miljoen dollar en in totaal heeft hij al 15,5 miljoen dollar geïnvesteerd in contributies tegen Bush. Hij is vooral gekant tegen de “neoconservatives”, die hij ervan verdenkt verantwoordelijk te zijn voor het hele ideologische raamwerk waarin Bush de afgelopen jaren heeft geopereerd.
De strijd van Soros voor democratie in de VS heeft al geleid tot opgetrokken wenkbrauwen bij zijn politieke tegenstanders. Christine Iverson, woordvoerster van de Republikeinse Partij zei: “It’s incredibly ironic that George Soros is trying to create a more open society by using an unregulated, under-the-radar-screen, shadowy, soft-money group to do it. George Soros has purchased the Democratic Party.”
Vooral de activisten van America Coming Together (ACT) profiteerden tot nu toe het meest van de vrijgevigheid van de miljardair: zij ontvingen 10 miljoen dollar en Soros mobiliseerde zijn vrienden voor nog meer bijdragen..
Toen hem gevraagd werd of hij zijn 7 miljard aan fortuin zou inzetten om Bush uit het zadel te wippen was hij even stil. Daarna zei hij: “If someone guaranteed it.”



Clark logt
Democratische kandidaat Wesley Clark is nu echt helemaal een internetbekeerde. Het internet droeg bij aan zijn beslissing om zich kandidaat te stellen, hij gebruikt het als instrument om geld binnen te halen en nu komt zijn campagne met een ambitieus initiatief: het Clark Community Network . Het is een geïntegreerd systeem van weblogs en andere webtools, een kruising tussen internetcommunities en centraal ondergebrachte weblogs. Gebruikers kunnen content produceren en zich in groepen organiseren, via het web en via e-maillijsten. De campagne stelt zich van deze virtuele gemeenschap veel voor en hoopt dat die bijdraagt aan een real life gemeenschap die in alle staten actief kan zijn voor Clark.



Kerry spot met Bush
Wie had gedacht dat George Bush de mooie beelden van zijn landing op het vliegdekschip Abraham Lincoln en zijn bekendmaking van het einde van de Irak-oorlog zelf zou gebruiken voor zijn herverkiezingscampagne moet ik voorlopig teleurstellen. Democraat John Kerry is de eerste die de beelden heeft verwerkt in een campagnespotje. Daarin komt, geen verrassing, de huidige president er niet goed van af. Kerry wel. Hij wordt getoond als "a leader on national security, a decorated combat veteran who can take on Bush on national security issues with more credibility than his rivals." Dus daar staat Bush dan in zijn mooie vliegenierspak. Gelukkig heeft hij de foto’s nog.



dinsdag, november 11, 2003
Kucinich fantaseert over First Lady
In een debat tussen zes Democratische kandidaten in Manchester, New Hampshire, werden de kandidaten doorgezaagd over abortus (waar zij allemaal dezelfde mening over hebben: pro-choice, dus voor abortus). Maar het debat werd niet gedomineerd door dit zware onderwerp. Er werd ook gevraagd naar de ouderschapservaringen van de kandidaten en de rol van hun echtgenote als zij First Lady wordt. Dennis Kucinich, de enige vrijgezel onder de aanwezige kandidaten, ging aan de haal met dit onderwerp. " As a bachelor, I get a chance to fantasize about my first lady ," zei Kucinich. "Maybe Fox will want to sponsor it as a national contest or something [Fox is de tv-zender die de Amerikaanse versie van The Bachelor uitzond] .” In wat Kucinich "the first presidential personal ad" noemde, somde hij de ideale eigenschappen van zijn droomechtgenote op. Daarna vroeg hij: "If you're out there, call me." Deze opmerking was de enige uit dit debat dat de nationale media bereikte.



Geen zin in D.C.
Vijf Democratische kandidaten - Joe Lieberman, John Edwards, John Kerry, Dick Gephardt en Wesley Clark – hebben zich afgemeld voor deelname aan de voorverkiezingen in Washington D.C. De voorverkiezingen zijn op 13 januari, eerder dan Iowa en New Hampshire, maar er worden op die dag geen afgevaardigden voor de Democratische conventie gekozen. Dat gebeurt pas tijdens de Caucus op 13 januari. De voorverkiezingen op 13 januari zijn dan ook vooral bedoeld als protest tegen de lage status van DC in het hele kiessysteem. Het Democratische Nationale Comité erkent de voorverkiezingen daarom niet. Desondanks zijn de organisatoren ervan flink geïrriteerd door het afschrijven van de vijf kandidaten. Initiatiefnemer wethouder Jack Evans zei: "I hope none of them ever wins anything." That’s the spirit.



Clark goed bij kas
De campagne van Wesley Clark verwacht aan het eind van dit jaar 9,5 miljoen dollar te hebben binnengehaald, ondanks de late start van de ex-generaal.



Peilgeil met de Democraten
Een recente peiling van onderzoeksbureau Zogby wijst uit dat de gelijke stand tussen Howard Dean en Wesley Clark uit September plaats heeft gemaakt voor een voorsprong voor Dean. Wat vooral opvalt is dat Dean het goed doet in de zuidelijke staten van de VS, wat erop zou kunnen wijzen dat de rel om zijn opmerking over kiezers die een Confederate vlag aan hun auto hebben hangen (zie eerder op dit weblog) hem geen windeieren heeft gelegd. Daar staat Dean met 13 procent bovenaan het lijstje met Democratische kandidaten.
Landelijk staat Dean nu op 15 procent en Clark volgt met 10 procent. 34 procent heeft nog steeds geen keus kunnen maken. Dean leidt volgens de peiling aan de oostkust, onder geregistreerde Democraten, onder Onafhankelijken, onder blanken, onder mannen en vrouwen en onder kiezers bij de voorverkiezingen tussen 30 en 64. Wat opvalt is dat Dean het helemaal niet goed doet onder de kiezers onder de 30 jaar. Daar leiden Al Sharpton en Wesley Clark met 16 procent. Dean en John Edwards halen slechts 4 procent in die leeftijdscategorie. Opvallend voor de kandidaat van wie men dacht dat hij de internetgeneratie achter zich had staan.
Clark en Dean leiden samen bij de 65-plussers (16%), de Spaanssprekende kiezers gaan voor Clark en zwarte kiezers voor Al Sharpton.



Kucinich op tv
Democratische kandidaat Dennis Kucinich jaagt op aanhangers van Howard Dean. Hij wil graag de steun van de aanhangers die hoopten dat Dean zich aan het systeem van publieke financiering van de campagne zou houden. Dean neemt daarover komende week een beslissing, maar de verwachting is dat Dean afziet van de publieke financiering en de daarbij behorende beperkingen. De teleurgestelde aanhangers probeert Kucinich in zjin kamp te lokken, via onder andere een nieuwe website: “The Dr. Is Out.” Kandidaat Kucinich kan de overheidssubsidie voor zijn campagne heel goed gebruiken, en zal daar dus nooit van afzien.



maandag, november 10, 2003
Peilgeil in New York
In de staat New York is gepeild hoe de top-5 van Democratische kandidaten het zou doen in een verkiezingsstrijd tegen president Bush. De huidige bewoner van het witte Huis zou in alle gevallen verliezen, ook indien hij het tegen Hillary Clinton zou moeten opnemen. Sterker nog, als Hillary Clinton kandidaat was zou Bush het grootste verlies lijden in New York: 53% tegen 40% voor Bush. Maar Clinton is geen kandidaat. Joe Lieberman is de populairste kandidaat in New York (17%) gevolgd door Howard Dean met 15 procent en Clark met 12 procent.



Peilmoe
Michael Dennehy, oud-campagnemanager van de John McCain-campagne in New Hampshire in 2000, verbaast zich over de stortvloed van opiniepeilingen in zijn staat. In de afgelopen twee weken zijn er al zeven geweest en de Democratische campagneteams duiken elke keer weer vol overgave op de cijfertjes. In 2000 werden in New Hampshire in de laatste twee weken voor de voorverkiezingen 60 peilingen gehouden. Is dat overkill? Volgens Dennehy wel. Hij vindt bovendien dat de peilingen teveel invloed krijgen toegedicht van de campagnes. Bovendien is de waarde van de peilingen beperkt, vooral die van de vroege peilingen. In 2000 stond Bush in New Hampshire al vroeg ruim voor totdat McCain met een opmars begon en vrijwel gelijk met Bush kwam. Dus de vroege peilingen zaten er gigantisch naast. Hetzelfde kan gebeuren met de vroege voorsprong van Howard Dean. Het is nog tachtig dagen tot de voorverkiezingen, een eeuwigheid in campagnebegrippen. Er kan , en waarschijnlijk zal, dus van alles gebeuren. De gigantische voorsprong van Dean zal hij hoogstwaarschijnlijk niet kunnen vasthouden. Dat is nog nooit iemand gelukt, en Dennehy denkt dat Dean in dat opzicht geen geschiedenis zal maken. We wachten rustig af.



Links Connecticut ziet Lieberman niet zitten
De linkervleugel van de Democratische partij in Connecticut, thuishaven van de conservatieve Democratische presidentskandidaat Joe Lieberman, heeft besloten Lieberman niet te steunen. Saillant detail is dat deze Caucus of Connecticut Democrats mede is opgericht door Lieberman zelf, eind jaren zestig, als protestbeweging tegen de oorlog in Vietnam. Lieberman zou zijn opwachting maken bij een bijeenkomst van de CCD, maar heeft dat afgezegd. De Democratische partij van Connecticut staat wel achter Lieberman en diskwalificeert de CCD als een groepje Democraten dat het contact heeft verloren met gewone Democratische politiek.



Nog meer debatten?
De Commission on Presidential Debates is alvast druk met het regelen van vier presidentiële debatten tussen de genomineerde presidentskandidaten en vice-presidentskandidaten. Ze zijn zelfs zo ver gegaan om alvast plaats en datum voor te stellen:
- Tussen presidentskandidaten: donderdag 30 september, University of Miami, Coral Gables, Fla.
- Tussen vice-presidentskandidaten: dinsdag 5 oktober, Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio.
- Tussen presidentskandidaten: vrijdag 8 oktober, Washington University, St Louis, Mo.
- Tussen presidentskandidaten: woensdag 13 oktober, Arizona State University, Tempe, Ariz.

De kans dat het ook daadwerkelijk op dit schema uitdraait is niet groot. De Democraten hebben nog niet eens een kandidaat, dus zij kunnen dus met geen enkel voorstel akkoord gaan. Als Joe Lieberman de Democratische kandidaat wordt, dan zal het debat van vrijdagavond 8 oktober vrijwel zeker verplaatst moeten worden omdat Lieberman de Sabbat in acht neemt. Ik kan me voorstellen dat afhankelijk van de politieke situatie in de VS volgend najaar, Bush wellicht helemaal geen zin heeft in drie lastige debatten.
De Commission is overigens samengesteld uit Democraten en Repubikeinen en afvaardigingen van de grote tv-networks. De kans dat er een derde partij mee doet aan de verkiezingsdebatten is traditioneel klein. Zij moeten in de vijf nationale opiniepeilingen minstens een aanhang van 20 procent van de kiezers hebben. Voorgaande derde partijen roepen altijd dat zij die 20 procent pas kunnen halen wanneer zij aan de debatten mee mogen doen.



Oplossing Clark voor Irak-situatie
Presidentskandidaat Wesley Clark, ex-NAVO-generaal en Democraat, heeft bekendgemaakt hoe volgens hem de toestand in Irak aangepakt moet worden: de VS moeten hulp inroepen uit het buitenland, de militaire macht die in Irak dient reorganiseren, meer invloed van de Irakezen op het succes van de wederopbouw geven en het herbouwen van de samenwerking met de Europese bondgenoten. Duidelijk is dat Bush deze tactiek niet zal volgen. En Clark zal moeten wachten tot hij tot president gekozen is. Als dat al gebeurt. Voorlopig blijft de situatie in Irak een van de belangrijkste verkiezingsonderwerpen.



Kritische blik stemcomputers
Van het stemcomputerfront het volgende: in California blijken stemcomputers van Diebold Election Systems te worden gebruikt die draaien op niet gecertificeerde software. Ze zijn al gebruikt in Alameda tijdens de verkiezingen voor een nieuwe gouverneur. De staat California heeft nu de certificering van alle stemcomputers van het bedrijf stopgezet. Zo eenvoudig als het kiezen via stemcomputer in Nederland is ingevoerd, zo omstreden is het in de VS.



Abortuswet met gevolgen?
President Bush heeft een wet getekend waarin late abortus verboden wordt. De wetgeving heeft tot grote commotie geleid. Bush tekende om zijn steun te geven aan de zeer conservatieve rechtervleugel van zijn partij, wiens stemmen hij nodig heeft. Daar staat tegenover dat hij met het ondertekenen juist de oppositie mobiliseert, wat weer in zijn nadeel kan werken. Hij zoekt namelijk ook de steun van de stemgroep van gematigde vrouwen die in de buitenwijken wonen. Zij zijn doorgaans juist voor abortusrechten.
Abortusactivisten zien deze wet als eerste aanval op de legalisatie van abortus door het hooggerechtshof in 1973, naar aanleiding van de rechtszaak Roe versus Wade. Volgens politicoloog James Thurber van American University gaat de ondertekening van deze wet Bush schade aan zijn campagne toebrengen." [T]his stirs up the base of the opposition more than most issues. They are organized, and they will remember this, and they will come out, and it will hurt him." De tegenstanders van de wet togen meteen naar de rechtbank om de grondwettelijkheid van deze wet te betwisten. Zij maken goede kans.



zondag, november 09, 2003
Peilgeil met Bush
Je kan hem positief en negatief uitleggen, de laatste peiling van Newsweek. Teletekst legt hem vooralsnog negatief uit, maar Newsweek zelf ziet nog lichtpuntjes voor Bush. Zo is de waardering voor het aanpakken van de economie gestegen. Daarbij hielp natuurlijk de 7,2 groei van het BNP en de 300.000 nieuwe banen in het derde kwartaal.
De afstand tussen Bush en zijn grote rivalen in een fictieve verkiezing is desondanks kleiner geworden, waarbij Howard Dean het hoogst scoort tegen Bush, al wint de laatste nog wel in deze virtuele wedstrijd: 45-49% in het voordeel van Bush. De populairste Democraten zijn nog steeds Dean en Wesley Clark, die vrijwel gelijk staan (16 en 15 procent).
Grote pijnpunt voor Bush blijft Irak. 53 procent van de ondervraagden gelooft niet dat de regering Bush een goed plan heeft met betrekking tot de situatie in Irak. Nog maar 55 procent vindt dat de VS terecht ten oorlog is getrokken.
De overall waardering voor Bush is 52 procent, genoeg voor een herverkiezing als er nu verkiezingen zouden zijn. Maar die zijn er niet.
50 procent van de ondervraagden wil liever geen herverkiezing van Bush, 44 procent wil nog vier jaar met de president door. De onafhankelijke kiezers zien Bush in meerderheid niet zitten. 53 procent zegt zijn herverkiezing niet te zien zitten, 40 procent wel.
Een 52 procent overall waardering is niet slecht, maar als slechts een minderheid de herverkiezing van Bush ziet zitten, dan heeft Bush een probleem. Gelukkig voor Bush is de weg nog lang naar november 2004. Als hij een oplossing vindt voor Irak en de economische groei zet door, dan haalt hij het waarschijnlijk, al zal het ongetwijfeld weer een heel spannende race worden.



Dean betaalt de rekening helemaal zelf
De kogel is door de kerk: Howard Dean is de eerste kandidaat die er van af ziet om zijn campagne deels te laten subsidiëren door belastinggeld, de zogenaamde “public financing”. Dat heeft hij zaterdag bekend gemaakt. Hij denkt dat hij meer kan binnenhalen dan wat hij met de staatssubsidie bij elkaar krijgt. Aan die subsidieregeling zit namelijk een maximum verbonden. Daar denkt de Dean-campagne dus op eigen kracht overheen te komen. Dean had zijn achterban gevraagd te melden of hij van de public financing moet afzien. Volgens de campagne heeft 85 procent van zijn aanhang die heeft gereageerd, erop aangedrongen om zelf al het geld bij elkaar te krijgen, zonder hulp van de belastingbetaler. Dean is de eerste Democratische kandidaat ooit die van dit geld afziet.
Zijn aanhang is enthousiast over de beslissing. Zij hebben de laatste 48 uur alweer 5 miljoen dollar toegezegd gekregen. Twee rivalen, John Kerry en Wesley Clark overwegen dezelfde stap (in het geval van Clark zou ik zeggen: niet doen! Hij is relatief nieuw in de race en ik vraag me af of hij wel aan of over het maximum komt).
Kandidaten die publieke financiering nemen in de voorverkiezingen kunnen maximaal 18,7 miljoen dollar aan belastinggeld ontvangen, maar mogen maximaal 45 miljoen dollar aan de campagne voor de voorverkiezingen uitgeven. Bush zit al ruim boven die 45 miljoen met eigen geld en Dean denkt dat bedrag dus ook te overschrijden.

De reacties van zijn concurrenten waren te verwachten: zij reageren negatief. Zij herinneren zich allemaal Deans belofte vroeg in de campagne dat hij zich netjes in het systeem zal voegen, en nu stapt hij er uit. Kerry, Lieberman, Edwards en Gephardt wezen hier allevier op. Clark, die dezelfde overweging maakt, houdt zich wat meer op de vlakte. Hij noemt wel de verbroken belofte van Dean, maar laat het aan de kiezer over wat voor mening zij moeten hebben.



Is Howard Dean de George McGovern van nu?
Hij is al vaker aangehaald door kranten de afgelopen weken: George McGovern, Democratisch presidentieel kandidaat in 1972. Toen woedde de Vietnam-oorlog en kozen de Democraten op de conventie niet de kandidaat van het Democratisch establishment, maar de kandidaat die het meest tegen de oorlog was: McGovern. Hij werd in de verkiezingen weggevaagd door president Nixon. De vergelijking met nu was snel gemaakt: Howard Dean is tegen de oorlog, het Democratisch establishment wil liever een gematigder kandidaat (John Kerry, Dick Gephardt of Wesley Clark), maar Dean staat fier bovenaan in een groot aantal peilingen. Gaat de Democratische partij weer dezelfde fout maken? Hoog tijd om McGovern eens om zijn mening te vragen vond de New York Times. Een Excerpt uit het artikel:

Mr. McGovern wrote a long article in praise of Dr. Dean in the December issue of Playboy. He said the other day in the interview that Dr. Dean "has the best force of grass-roots workers of any candidate, and he has handled himself very well."
But Mr. McGovern also said he was not committed to Dr. Dean.
What does he think of the other Democratic candidates?
He is "very high" on Gen. Wesley K. Clark, "with what he says and his background and his ability to reach lots of people."
He expects Senator John Kerry "to be a very strong candidate," though Mr. Kerry "hasn't caught on as quickly as I thought he would." The principal problem with the senator's campaign, in Mr. McGovern's view, is the vote he cast in favor of the Congressional resolution that authorized use of force against Iraq.
"If he's having second thoughts now, as he seems to be," Mr. McGovern said, "he should say straight out that he was deceived."
In Representative Richard A. Gephardt, Mr. McGovern sees "a very smart, capable guy." But he said Mr. Gephardt and Senators Joseph I. Lieberman and John Edwards were "under a cloud" because of their votes to authorize the war.
"You need to appeal to rank-and-file Americans to win" a general election, Mr. McGovern said. But winning the nomination, he added, is something else, and this is working to Dr. Dean's advantage.
"To win the nomination, you have to activate the voters," Mr. McGovern said.




© Marc van Gestel 2003 - 2004