De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, juli 31, 2004
Bloggen met de Republikeinen
In navolging van de Democraten hebben nu ook de Republikeinen voor hun conventie webloggers uitgenodigd. Ze kunnen natuurlijk niet achterblijven. Tussen de 10 en 20 webloggers krijgen van de organisatie van de conventie in New York een persaccreditatie. Een lijst is nog niet bekend gemaakt, maar Michele Catalano, een Republikeinse weblogger, schreef op haar weblog "A Small Victory" dat ze een uitnodiging heeft gehad, net als voormalig Gore-medewerker Brian Reich. Ze krijgen in Madison Quare Garden een eigen hoekje: Bloggers Corner, zodat alle bobo's weten waar ze met een grote boog omheen moeten lopen. Maar de bloggers mogen verder op precies dezelfde plekken komen als de "gewone" journalisten op de conventie.



Moore naar Florida
Filmmaker Michael Moore stelt zich met zijn camera's op in Florida tijdens de verkiezingen van dit jaar. Hij is nog steeds boos dat vier jaar geleden niet alle stemmen zijn geteld en hij wil er met lopende camera voor zorgen dat die het dit jaar wel gebeurt. Hij zal vast niet nalaten om in elk shot zachtjes "fraude" en "diefstal" te fluisteren, vooral als er Republikeinen in de buurt zijn.
Vorige keer duurde het hertellen van de stemmen en de hele goochelact eromheen vijf weken. Daar had dus een hele reeks documentaires in gezeten. Hij zal ook inzoomen op de nieuwe stemcomputers. Die zijn nog steeds controversieel omdat ze geen papieren stembewijs uit een printer laten lopen. Er zit namelijk geen printer aan. Hertellingen worden zo onmogelijk en stemcomputerfraude wordt zo onmogelijk te bewijzen. Genoeg reden voor Moore dus om zijn lenzen weer af te stoffen. Je zult zien dat een herhaling van Florida dit jaar in Alaska plaats vindt. Dus Moore zou ook veel hebben aan een gereedstaand vliegtuig.



Broer helpt Kerry
Zoals bij elke campagne van zijn broer John, heeft ook dit keer weer Cameron Kerry (53 jaar, jurist uit Boston) een rol in de verkiezingscampagne. In 1972 was Cameron politiek directeur van Kerry's eerste strijd om een plekje in het Huis van Afgevaardigden en dertig jaar later is de jongere broer van de Democratisch kandidaat nog steeds actief, als topadviseur, fondsenwerver, klankbord en vertrouweling. Hij heeft geen formele rol meer. De laatste keer dat hij die had was in 1982 toen hij campagnemanager was voor zijn broers geslaagde poging om luitenant gouverneur van Massachusetts te worden.
Cameron: "I play a little bit of a free safety. I advise here and there. I speak at fund-raisers. I'm more accessible than John is, so a lot of people will turn to me to communicate problems or ideas. I'm sort of a complaint department." Cameron, die zich twintig jaar geleden na zijn huwelijk bekeerde tot het jodendom, is ook de onofficiële verbinding met de joodse gemeenschap. Cameron is vooral actief achter de schermen, laat zich niet voorstaan op zijn positie en heeft geen politieke ambities, zegt de voorzitter van de Democratische partij in Massachusetts, Phil Johnston, die hem goed kent uit eerdere verkiezingen.



Lachen om het circus
Uit The Tonight Show met Jay Leno:
"How many are voting for the Democratic candidate? How many for the Republican candidate? And how many are waiting for 'The Manchurian Candidate'? I want to see what he has to say."
"Have you heard about this movie, 'The Manchurian Candidate'? Pretty scary. It's about a guy who gets a chip implanted in his head when he was in the military and then runs for president and the big corporations tell him what to do. Do you really need a chip for that? Just send in a big campaign contribution. That'll take care of it, you don't need the chip."
"The Republicans keep telling us the Democrats are trying to divide the country. Then the Democrats keep telling us the Republicans are trying to divide the country. And the result, the country is divided. Nice work, fellas! Hell of a job!"
"John Edwards (news - web sites) gave his speech and I thought he did a great job considering he was a last minute replacement for John McCain!"
"In fact, Edwards' speech was so good, when he finished, the delegates awarded him $80 million plus punitive damages!"
"The Democrats kept mentioning that John Kerry (news - web sites) is a decorated war hero, but did you know that Dick Cheney (news - web sites) has a purple heart. Did you know that? It's from eating steaks, not from the military, but hey!"
"Now that the Democratic convention is over, the Republicans are getting ready for theirs. Their slogan for Bush: Four more wars, four more wars!"
"A bunch of brand new electronic voting machines down in Florida actually malfunctioned two years ago during a local election, leaving absolutely no way to do a recount and erasing any proof that anybody actually voted. You ever noticed we never have any trouble with Lotto machines? Why is that?"
"Apparently, Florida bought these new machines from the same company that makes those machines you see in supermarkets, where you try to pick up the stuffed animal with the claw."



Filmpje pakken
In Crawford, Texas, thuishaven van president Bush, is eindelijk de film Fahrenheit 9/11 gedraaid. Enkele honderden mensen zagen de film (Crawford is niet zo groot (705 inwoners), dus dat is een respectabel aantal, hoewel er ook mensen uit de buurt kwamen kijken). Michael Moore was van plan om te komen, maar omdat president Bush het liet afweten, belde Moore ook af. Hij was van plan geweest popcorn te maken voor de hoofdrolspeler van zijn film. Een stuk verderop hield een groep Bush-aanhangers uit protest tegen de vertoning van de film een demonstratie. Iemand ging zelfs zover dat hij uit protest twintig zakken met koeienmest afleverde bij de geïmproviseerde bioscoop, onder het motto: "One pile of shit deserves another."



Water verboden
De veiligheidsmaatregelen rond de Democratische conventie in Boston afgelopen week waren niet gering. Er werden tassen gecontroleerd, mensen gefouilleerd en elk potentiële moordwapen werd in beslag genomen, op waterflesjes aan toe. Hoewel. Juist de waterflesjes kwamen de checkpoints wel eens door. De eigenaar van het flesje moest een slok water er van nemen en wanneer die niet dood neerviel, dan mocht het flesje meestal mee. OK, en dan zit er water in. Kan je er nog steeds een presidentskandidaat mee van het podium kegelen. Er werden vooral veel scharen en zakmessen in beslag genomen. Paraplus mochten wel mee naar binnen, als ze maar niet lang en puntig waren.



vrijdag, juli 30, 2004
Dag 4 in Boston
"I am John Kerry and I am reporting for duty." Dat was de eerste zin van John Kerry toen hij op het podium verscheen in op de Democratische conventie in Boston. Kerry salueerde erbij en dus zullen veel Nederlanders ongetwijfeld meteen aan Pim Fortuijn gedacht hebben. Maar wat volgde was toch ene paar maatjes groter dan de Nederlandse politiek.
Bruce Springsteen werd langzaam weggedraaid en Kerry begon aan de speech van zijn leven. De toon werd al vrij vroeg gezet. Na een grap over zijn geboorte in een ziekenhuis in Colorado ("I was born in the west wing") maakte Kerry meteen duidelijk dat hij geen pessimist was, dat hij niets op had met het beleid van president Bush en zette hij de toekomst van Amerika onder leiding van hemzelf als president uit.
Al na een minuut of 20 accepteerde Kerry de nominatie, die hem gisteren al aangeboden was. Ruim applaus.
Uit elke zin stroomde het vertrouwen in het Amerikaanse volk en zijn wantrouwen in de regering-Bush. Meer dan eens werd diens beleid met ferme taal nergezet: "Saying 'Mission accomplished' doesn't make it so" en "we don't go to war because we want to, but we go to war because we have to." Dat kon Bush allemaal in zijn zak steken.
Veel nadruk op de American values, zoals gezin, geloof, hard werken en respect voor anderen. Als een spiegel van gisteren, toen John Edwards de zaal opzweepte met het herhalen van "hope is on the way", sprak nu Kerry bij herhaling uit "America can do better and help is on the way." De zinnen waren belangrijk genoeg om door de gedelegeerden op bordjes boven hun hoofd te houden. Wat dat betreft zag je weer hoe goed geproduceerd de conventie was.
Kort nam Kerry zijn plannen door die hij heeft voor het onderwijs, de gezondheidszorg, en alternatieve energiebronnen. Wie meer wilde weten, moest maar naar JohnKerry.com gaan, een zin die, zo merkte hij op, Franklin Roosevelt nooit in zijn acceptance speech had kunnen uitspreken.
De speech was goed, want beter dan waar veel mensen rekening mee hadden gehouden in dit spel van hoge verwachtingen. Hij was toekomstgericht, veelal optimistisch en de aanval op president Bush was hard, maar redelijk netjes. Eind augustus de Republikeinse conventie in New York. Eens kijken of de Democraten dan net zo bejegend worden in de speeches daar.

Ik keek naar CNN en wederom kreeg vlak na de speech een Republikein weer alle ruimte om de toespraak te kleineren. Ik snap dat tot op zekere hoogte van een nieuwsorganisatie die beide kanten van een zaak wil laten zien, maar waarom ze Ed Gillespie, de voorzitter van de Republikeinse partij weer zonder weerwoord wat laten roepen, ik weet het niet. Je mag best kritisch beide kanten op zijn. Gillespie dook meteen op het doel af: waarom had Kerry het nauwelijks over zijn tijd als senator? Hij heeft daar toch enkele decennia in gezeten en nu werd zijn tijd daar afgedaan in drie zinnetjes. Tsja, vier jaar geleden had Bush het nauwelijks over de tijd dat hij als zakenman faalde en door vrienden van zijn vader werd uitgekocht, en daar wezen de Democraten toen ook niet op minuten na de speech. Er waren duidelijke keuzes gemaakt in de speech, dus veel aandacht voor de Kerry de Vietnam-veteraan en veel aandacht voor de verschillende inzichten tussen Kerry en Bush en een optimistische kijk naar de toekomst. In New York zal je ongeveer hetzelfde horen van Bush, met uitzondering van zijn diensttijd (ik vermoed dat bij CNN een Democraat daar direct op zal wijzen na afloop van Bush's acceptance speech).

Wat ik heel erg vreemd vond van CNN was dat ze tijdens het slotapplaus, wanneer de ballonnen en de confetti over het publiek worden uitgestort, zij de open microfoon van de producer van de conventie lieten horen, waarin hij schold op de mensen in de nok van het gebouw, die er niet in slaagden om de ballonnen massaal los te laten. "Go balloons. Stand by confetti." OK, en dan zet je als CNN dus dat geluidskanaal dicht. Maar nee hoor, dit was lekker makkelijk scoren, zeker toen de producer bozer werd en riep:"What the fuck are you guys doing up there?" CNN riep achteraf wel dat het een ongelukje was, maar zo'n ongelukje kan je heel snel rechtzetten en dat liet CNN opzettelijk na. De conservatieve kranten en nieuwszender hebben in ieder geval hun opening en dit leidt weer lekker af van de boodschap die Kerry probeerde uit te dragen. Ik denk dat de Kerry-campagne even niet zo blij is met CNN, en ik geef ze geen ongelijk.



Peilgeil met de gedelegeerden
CBS News en de New York Times hebben meer dan 1000 Democratische gedelegeerden gepeild over van alles en nog wat. De hele peiling staat hier, maar een paar opvallende resultaten:
De gedelegeerden zijn gematigd en vinden John Kerry een gematigde kandidaat. Maar op sommige punten zijn zij linkser dan de gemiddelde Democraat. Zo zijn twee keer zoveel gedelegeerden voor abortus dan de gemiddelde Democratische kiezer. Is slechts 19 procent van de gedelegeerden van mening dat er op moord de doodstraf moet staan. 79 procent van hen vindt dat de overheid meer moet doen, vergeleken met 48 procent van de Democraten landelijk.
Op vele andere punten zijn gedelegeerden en andere Democraten het overigens roerend eens: wat betreft milieu, homo's, handelsbeperkingen met andere landen.
Verder nog interessant: demografie. 20 procent van de gedelegeerde nis zwart, 28 procent van de Democratische kiezers is dat. 10 procent van de gedelegeerden is Hispanic, 15 procent van de Democratische kiezers is dat.
73 procent van de gedelegeerden is niet bang voor een terroristische aanslag gedurende de conventie. 71 procent is al eerder in Boston geweest. In een baseballwedstrijd tussen de Boston Red Sox en de New York Yankees is 49 procent van de gedelegeerden voor de Red Sox (Kerry overigens ook) en 34 procent is voor de Yankees. Dat zijn cijfers waar je wat mee kan, al wil me nu niet te binnen schieten wat.



Toeters en bellen
De conservatieve journalisten waren ongeveer de enige niet-Democraten die op de conventievloer rondliepen, maar ze profileerden zich alsof ze de tent runden.
Dus konden kijkers naar Fox News kijken en luisteren naar de conservatieve talkshowhost Bill O'Reilly, de man die feit en opinie doorgaans niet uit elkaar weet te houden: "Somebody's out there screaming about something. I don't know what it is and it really doesn't matter at this point."
Fox commentator (als je commentator bent bij Fox hoef je niet om de zoveel zinnen te reopen dat je een neutrale journalist bent, maar mag je gewoon je rechtse gedachtengoed uitdragen. Er is bij Fox maar een linkse commentator in dienst. En die wordt altijd overschreeuwd) Sean Hannity interviewde Ann Coulter (de Pamela Hemelrijk van Amerika, maar dan wel met verbale en logische capaciteiten), tijdens een toespraak van oud-president Carter: "If I were the Democratic party, I don't think I'd want Jimmy Carter on the stage talking about how we won the Cold War. What's this we, paleface?" Ann Coulter vindt de Democraten verschrikkelijk omdat ze altijd zo op de man spelen.
De networks en de andere nieuwszenders hielden zich vooral bezig met het registreren van het randgebeuren, slechts de publieke omroep PBS besteedde enkel aandacht aan wat er daadwerkelijk gezegd werd op het podium, en daar keek dus vrijwel geen Amerikaan naar. Jammer. C-SPAN, de politieke kabelzender van het Congres, zond alles uit, van begin tot eind, zonder ook maar één woord commentaar. Een verademing.



Lachen om het circus
"Did you all hear former President Clinton's speech Monday night? It was great. ... You know it made me kind of nostalgic. It reminded me of a different time when presidents could actually talk." —Jay Leno
"Illinois senatorial candidate Barack Obama, he's the new rising star of the Democratic party. He gave the keynote address at the Democratic convention. When they told President Bush about Obama, Bush said, 'Isn't that the guy we can't find? Why don't we grab him? He was right there!'" —Jay Leno
"And the big convention kickoff. Monday's theme: 'The Kerry-Edwards plan for America's future.' It was a powerful message lacking only Kerry, Edwards, and a plan for America's future. In its stead: dance party!" —Jon Stewart
"Former President Clinton did not give the keynote address. However, he did give a key, a note and his address to a waitress who was working the concession stand." —Jay Leno
"It's now being reported that John Edwards' younger brother, Wesley, turned himself in to the state of Colorado for a warrant relating to a 1993 DUI arrest ... This proves Edwards is presidential. Have you noticed that most presidents have embarrassing brothers? Bill Clinton had Roger Clinton; Jimmy Carter had his brother, Billy Carter. You know the embarrassing brother in the Bush family? George." —Jay Leno
"Democrats were reluctant to allow Al-Jazeera in their convention, because they thought their coverage would be biased and hostile. Then they realized it couldn't be any worse than Fox News." —Jay Leno
"According to a poll in Time magazine, 53 percent of people say it's time for someone else to be president. The other 47 percent said they were happy with Dick Cheney." —Jay Leno
"There was one uncomfortable moment when Al Gore accepted the nomination." —David Letterman
"Michael Moore was in attendance at the convention ... which explains the extraordinarily tight security around the buffet." —David Letterman
"Howard Dean spoke at the Democratic Convention. They didn't give him a time limit, they just said, 'Turn the lights out when you leave.'" —Craig Kilborn



Les in Democratisch activisme
Terwijl de professionele politici in het FleetCenter in Boston aanwezig zijn om John Kerry tot kandidaat te kronen, volgen 2000 jongen Democraten in het Hynes Conventiecentrum een spoedcursus partijpolitiek, inclusief de onmisbare instrumenten het weblog, de mobiele telefoon en inclusief de dorst om Democraten verkozen te krijgen. Zij leren dan alles wat nodig is om in hun eigen staat, stad en dorp de mensen naar de stembus te krijgen en om ze vooral op Democraten te laten stemmen.
De spoedcursus heet de: "Kicking Ass Training: 101 Days, 101 Ways to Victory." Cursusonderdelen zijn: "Takin' It To the Streets: Getting Out The Vote" en "Fear Factor: Campaign Finance 101." De doelgroep zijn de 18- tot 35-jarigen. Er trad wel meteen een generatiekloof op tussen de deelnemers en de organisatie. De organisatie wist niet wat message boards waren toen er gevraagd werd naar mogelijke communicatiemiddelen om de kiezer te gebruiken (maar dat was gesneden koek voor de deelnemers) en enkele jonge Democraten kregen een standje omdat ze in t-shirt en op sandalen deel wilden nemen aan de cursus: als ze serieus genomen wilden worden dan moesten ze zich serieus kleden: "You are not kids, you are serious organizers."



De winner takes it all
De verliezers van de Democratische voorverkiezingen mochten allemaal een paar minuten spreken op de conventie, een vierjaarlijks terugkerend ritueel en riepen daarna, even ritueel, op voor eenheid binnen de partij en steun aan de kandidaat. Howard Dean en Dennis Kucinich gingen nog een stapje verder: zij gaven hun gedelegeerden (eerlijk gewonnen in de voorverkiezingen) de vrije hand om te stemmen op de kandidaat die ze zelf willen. De meeste zullen dan op kandidaat John Kerry stemmen op donderdagavond. De stemmen van de gedelegeerden van John Edwards stemmen ook enthousiast meer voor Kerry, want hun kandidaat is de vice-presidentskandidaat.
Kerry haalt daardoor makkelijk de benodigde 2163 benodigde stemmen, al zal een aantal gedelegeerden het niet over zijn hart kunnen halen om niet op hun eigen kandidaat te stemmen.



Ben, Alexandra en Vanessa
Een prominente Hollywood-ster die al dagenlang zijn kop overal laat zien is acteur Ben Affleck. Voor het septembernummer van Harper's Bazaar interviewt Affleck de dochters van John Kerry, Alexandra (30) en Vanessa (27). Alexandra was onderwerp van heel veel aandacht toen zij op het Cannes Film festival werd gefotografeerd in een doorschijnende jurk. De jurk was overigens niet erg doorschijnend, zei ze in het interview, maar hij "did not withstand the impact of 3,500 flashbulbs." Nu zijn er talloze pagina's te vinden op internet over de borsten van Vanessa Kerry ("You gotta love the Internet").
Ook gaat Affleck in op het verhaal dat hij een tijdje verkering heeft gehad met Vanessa. Dat leverde volgende dialoog op in de opening van het interview:
Affleck: "Which one of you two did I have an affair with?"
Alexandra: "I think it was Vanessa. Yes, it was. You and Vanessa had a long and passionate affair."
De dochters namen het ook erg op voor hun "stiefmoeder" Teresa Heinz Kerry, die de laatste tijd nogal onder vuur ligt omdat ze haar hart op de tong heeft: "She is outspoken and very intelligent, and she is well studied in the environment and languages and other cultures. It just seems strange that anyone would say something negative about her."



donderdag, juli 29, 2004
Kerry loopt warm
John Kerry, gisteren aangekomen in Boston, heeft vandaag alvast wat op het podium in de conventiehal rondgelopen om een beetje te wennen en om de microfoons te testen. Kerry keek uit over de hal vol lege stoeltjes en zei: "This is great. Can we do it now?" Maar ja, geen applaus, toch een andere sfeer. De nieuwsgierige journalisten waren zijn volgende prooi: "Members of the Fourth Estate, I called you here today to tell you your reign is over." Neuh, teveel Reagan.
Laatste nieuws is dat de speech, afhankelijk van de hoeveelheid onderbrekend applaus (hoewel tegenwoordig redelijk goed valt te voorspellen hoe lang het applaus gaat duren), zo'n 50 minuten zal duren. dat is geen vreemde lengte: de speech van Al Gore vier jaar terug duurde 51 minuten en Clinton deed er respectievelijk 54 en 66 minuten over. Voor de speech zal Kerry nog even een luchtje scheppen op de fiets. Daarna is hij er helemaal klaar voor.



Framing de conventie
Er is bijna geen journalist die het niet zegt: het draait er tijdens de Democratische conventie om dat John Kerry aan het Amerikaanse volk laat zien wie hij is, zolang dat maar een aantrekkelijke charismatische versie van zichzelf is. Alles wat minder is dan de eis is een mislukking voor Kerry. Dat lijkt in ieder geval de impliciete boodschap van het aanwezige journalistenvolk. Naar de mening van de kiezer wordt niet gevraagd, want de journalisten zijn het allemaal eens. Op zo'n manier kan John Kerry natuurlijk allen maar verliezen. Iedereen weet dat de kandidaat niet het charisma heeft van Bill Clinton, laat staan van zijn eigen vice-presidentskandidaat Edwards. Maar waarom moet de kandidaat in hemelsnaam aan de eisen van het journaille voldoen? Natuurlijk, Kerry's speech is zeer belangrijk, maar is het voor de kiezer niet veel belangrijker wat de kandidaat zegt, dan hoe hij het zegt? Je zou haast gaan geloven van niet. Als Kerry niet straalt, dan wordt in de kranten en op tv zijn speech tot mislukking gebombardeerd. Gaat het redelijk, dan blijft iedereen licht teleurgesteld: het was geen Clinton. Ik vind dat een kandidaat zo geen eerlijke kans krijgt. Bovendien wacht ik met spanning op de verkiezingsdebatten, die onnoemlijk veel belangrijker zijn dan de conventies. Als Kerry iets is, dan is het een debater. Als Bush iets niet is, dan is het wel een debater. De president is op zijn best in gescripte situaties, al zal hij zeker goed beslagen ten ijs komen. Maar een debat is niet helemaal te scripten. Kerry zal ongetwijfeld proberen om in de debatten Bush van zijn standaardverhaaltje te lokken en dan kan hij toeslaan.
Dus luister vooral niet naar de conclusies van de journalisten na afloop van de speech van Kerry. De verkiezingen beginnen pas.



Chatten met uw NOS-correspondent
Vanavond om half negen kunt u, indien voorzien van computer en internetverbinding (redelijke kans dat u die heeft als u dit stukje kunt lezen), deelnemen aan een chatsessie met Charles Groenhuijsen van het NOS Journaal en Tim Overdiek van het Radio 1 Journaal. Vanuit Boston beantwoorden zij al uw vragen met betrekking tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen en waarschijnlijk ook wel vragen omtrent het correspondentschap in het algemeen. Vraag ze meteen maar waarom ze zelf nog geen weblog hebben. Ik ben vanavond aan het voorslapen voor de toespraak van John Kerry vannacht. Klik hier voor meer informatie over de chat.



Dag 3 in Boston
Na een introductie door zijn vrouw Elizabeth Edwards was het vanochtend dan zover: de speech van vice-presidentskandidaat John Edwards. Luid en langdurig applaus, ondersteund door "Higher and higher" van Otis Redding, viel Edwards ten deel toen hij naar het spreekgestoelte liep. En het was duidelijk, Edwards zou de hele speech positief blijven, op een paar kleine steekjes tegen president Bush na. Dus Amerikaanse waarden, zijn bekende tegenstelling van twee Amerika's, rijk en arm, de plannen van Kerry en Edwards met betrekking tot gezondheidszorg, onderwijs en het terugdringen van discriminatie. Edwards besprak de noodzaak tot internationale samenwerking en sprak harde woorden tegen de terroristen: "You cannot run, you cannot hide." We pakken ze.
Maar Edwards wilde vooral positief blijven. Als een volleerd voorganger in de kerk zweepte hij het publiek op om de slagzin van de avond te herhalen: "Hope is on the way." Een half uur had Edwards slechts nodig om zijn boodschap over te brengen, opendoekjes en ander applaus inbegrepen. Onder de tonen van Sir Duke van Stevie Wonder ("You can feel it all over") vertrok Edwards weer van het podium. En het bleef nog lang onrustig in de stad.
De transcript van de toespraak staat snel op www.dems2004.org, de website van de Democratische conventie, waar ook alle andere toespraken zijn terug te vinden.

Na de toespraak van Edwards volgde anderhalf uur traditie: Roll Call. Elke staat, in alfabetische volgorde, maakte bekend naar welke kandidaat zijn stem ging. De eerste staat Alabama ruilde van plekje met Massachusetts, zodat de thuisstaat van John Kerry als eerste zijn stemmen kon uitdelen (aan Kerry natuurlijk), en Alaska deed hetzelfde ten gunste van North Carolina, thuisstaat van John Edwards. Het mag geen verassing zijn dat John Kerry tot Democratisch presidentskandidaat werd verkozen. Morgen komen we te weten of hij de nominatie accepteert.

CNN vroeg na afloop van de speech van Edwards om de mening van de ook aanwezige Republikeinse campagneadviseur Ralph Reed. Die mocht zonder kritisch weerwoord de speech weer aan stukjes hakken. Zo viel het hem op dat Edwards met geen woord repte over Kerry's tijd als senator, want Kerry was volgens Reed de ergste liberal in de senaat en zijn vice-presidentskandidaat was de op drie na ergste. Hier had CNN-journalist Wolf BLitzer wel mogen ingrijpen, want de bewering deugt van geen kanten. Het is hetzelfde als Feijenoord nu landskampioen noemen, omdat ze wel eens landskampioen zijn geweest. Als je naar Kerry's en Edwards' stemgedrag door hun hele carrière kijkt komt Kerry achterin de top tien van liberal stemmers uit en Edwards komt pas ergens tegen plaats twintig uit. Maar dat past niet in het straatje van de Republikeinen, die deze halve waarheid al maandenlang debiteren. Begrijpelijk dat Reed zo reageert, daarvoor is hij naar Boston gekomen, maar een zwak optreden van CNN.



Kort nieuws
- John Kerry is woensdag in een watertaxi aangekomen in Boston in wat Associated Press ironisch een "grand entrance" noemde. Maar ja, voor een kandidaat die zichzelf al de hele campagne laat zien als kapitein van een snelboot tijdens de Vietnam-oorlog, lag een aankomst via de boot voor de hand (dat betekent overigens niet dat Sinterklaas ook een Vietnam-veteraan is). Het grootste deel van zijn voormalige bemanning zal met Kerry meevaren. zou hij nog achter de watertaxi gewaterskied hebben? Zou me niets verbazen.
- Twee burgerrechtenbewegingen hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Massachusetts Bay Transportation Authority omdat die laatste instantie, verantwoordelijk voor al het transport rond Boston willekeurige bagagecontroles uitvoert. Met de controle werd vorige week donderdag begonnen, net voordat de bezoekers aan de Democratische conventie binnen kwamen druppelen. De MBTA is de enige die zulke controles uitvoert en volgens de burgerrechtenbeweging zijn ze onwettig omdat de eigenaren van de bagage niet verdacht worden van een strafbaar feit. De MBTA denkt dat het beleid wordt goedgekeurd door de rechter.
- Op de straten van Boston is het inmiddels een chaos van belang. Er wordt niet alleen serieus geprotesteerd, maar er lopen ook lolbroeken en echte gekken rond. Zo vergelijken protesterende anarchisten John Kerry met Hitler (de gelijkenis is treffend, als je twee Hitlers op elkaar stapelt en je het snorretje wegdenkt. En de fascistoïde denkbeelden van Hitler) en protesteren weer anderen als een groep "Billionaires for Bush". Er wordt overigens op een website 100.000 dollar geboden voor de "Great American Protester", vandaar de wat afwijkende optredens.
- Er zijn veel bedrijven actief tijdens de Democratische conventie, vooral met het organiseren van feestjes en het ter beschikking stellen van faciliteiten. Mocht John Kerry de verkiezingen winnen, dan hebben zij hier alvast de eerste contacten gelegd. Pragmatisme viert hoogtij in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dus lopen hier ook de grote donateurs van de herverkiezingscampagne van president Bush rond, zoals, Edison Electric, de American Gas Association, Pfizer (van de Viagra-pillen), Fannie Mae, Freddie Mac, BellSouth, CitiGroup, Union Pacific en Wal-Mart.



Conventiekijkers
Heel leuk allemaal die conventie, maar wordt er eigenlijk wel naar gekeken, buiten het conventiecentrum om? Het gaat redelijk. CBS had op dag 1 (met in het live-programma vooral de Clintons) de meeste kijkers (4,55 miljoen), gevolgd door NBC (4,53 miljoen) en ABC met 4,4 miljoen. De nieuwszenders, die alleen via kabel te zien zijn, hebben doorgaans minder kijkers en zenden veel meer uur conventie uit dan de networks, maar CNN haalde een respectabele 2,54 miljoen kijkers in prime time, Fox News had 1,44 miljoen kijkers en MSNBC had er 1,1 miljoen. Normaal gesproken heeft Fox News meer kijkers maar tijdens de Democratische conventie deed CNN het de eerste avond althans een stuk beter. Democraten kijken overigens liever naar CNN en Republikeinen liever naar Fox News, dus tijdens de Republikeinse conventie zal het kijkcijfer voor Fox wel weer hoger zijn.
Tellen we de kijkers op uit dit lijstje, dan komen we voor dag 1 op 18,56 miljoen kijkers. Dat is niet onaardig. Veel van hen zullen democraat zijn, de anderen onafhankelijke kiezers en een paar Republikeinen die zich graag willen ergeren aan tv (die heb je ook in de VS). Vermenigvuldigen we dat aantal optimistisch met vier (zoveel conventieavonden zijn er), dan zou het totaal aantal kijkers op meer dan 74 miljoen komen, iets meer dan het aantal dat Willem Post in zijn voorbeschouwing bij Netwerk begin deze week voorspelde. Jammer dus dat het aantal unieke kijkers dat naar de conventie kijkt een stuk lager uitvalt, want veel kijkers kijken meerdere dagen. Voor het aantal unieke kijkers zou je het best kunnen kijken naar het aantal kijkers op donderdagavond, want dan kijken de meeste mensen, namelijk naar de acceptance speech van John Kerry, wat het hoogtepunt van de conventie hoort te zijn.



Lachen om het circus
"As the Democrats get revved up at their convention in Boston, President Bush is fighting back the only way he knows how: by going on vacation! Ah, it's nice to take a rest, replenish your supply of smirks. The vacation was expected, because Bush traditionally takes a month off every summer to relax and avoid reading National Security Warnings." —Craig Kilborn

"While the Democrats are up in Boston, the Republicans are down in Florida tinkering with the voting machines." —David Letterman

"John Kerry decided on the new party slogan: "The Democratic Party — Love It or Shove It!" —Jay Leno

"This has not been a good year for political quotes. When I was a kid, I remember John F. Kennedy, 'Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.' And those were great quotes. What do we have this year? We had 'shove it,' 'girlie men,' and Dick Cheney saying, 'Go f yourself!"' —Jay Leno

"Let's face it, America, things aren't great right now. We have unemployment, high gas prices and a hostage crisis in the Middle East. And Jimmy Carter is going, 'Those were my ideas!"' —Craig Kilborn



Al Jazeera zoekt eigen logo
Ook de Arabische nieuwszender Al Jazeera is aanwezig bij de Democratische conventie, om voor zijn kijkers in het Midden-Oosten te laten zien hoe de Amerikaanse democratie in elkaar steekt. Vlakbij het podium waarop de sprekers de zaal toespreken hing tot voor het begin van de conventie prominent het logo van de Arabische zender. Maar die is nu verdwenen. De zender gaat niet zover dat zij de organisatie ervan beschuldigt het logo (kost 30.000 dollar. Zal wel met echt bladgoud zijn gemaakt) met opzet te hebben verwijderd. Een woordvoerster: "I don't think anyone would deny that the Al-Jazeera logo and name are not part of John Kerry's communications plan."
In de plaats van het logo hangt nu een enorm spandoek met daarop de tekst JohnKerry.com. De organisatie vindt niet dat ze er zijn om reclame te maken voor een tv-zender. Al Jazeera krijgt zijn logo zo snel mogelijk terug.



Vrijwel niemand kijkt
Volgens een peiling van het Vanishing Voter Project van Harvard University zegt minder dan een derde van de ondervraagden veel tijd te zullen besteden aan het volgen van de conventie deze week. Dat sluit aan bij wat de tv-zenders zeggen, namelijk dat hun kijkers wel iets beters heeft te doen dan het kijken naar een conventie waarin alles al van voren naar achter gescript is. Raar, want de meeste tv-programma's die ze in plaats daarvan bekijken lijden aan hetzelfde euvel. De buitenlandse pers komt overigens op het evenement af alsof de toekomst van hun eigen land van de uitkomst (Kerry is de Democratische kandidaat voor het presidentschap. Weinig verrassing hier) van de conventie afhangt.
CBS vergeleek de conventies met een blinde darm: vroeger had het ding een functie, maar het is nu niet meer duidelijk wat hun nut is (zie verder ook post hierboven)



woensdag, juli 28, 2004
Blogging the convention
Het kan de driftige volgers van de verkiezingen niet ontgaan zijn: er zijn naast de reguliere pers ook webloggers uitgenodigd op de Democratische conventie. Een stuk of 35 man en vrouw hebben een persaccreditatie ontvangen en mogen nu overal op de conventie de echte pers in de weg lopen. Het is voor iedereen nog een beetje wennen. Zo komt een aantal bloggers niet verder dan het beschrijven van alles wat er achter de schermen gebeurt, melden ze bijna-ontmoetingen met Jimmy Carter, maken ze foto's van elkaar en van de gedelegeerden en interviewen ze vooral elkaar. Kortom: daar had ik ook wel bij willen zijn, hoewel de hele exercitie natuurlijk volkomen nutteloos is. Een weblog hou je bij vanuit huis, terwijl je over het internet surft en met een oog de tv in de gaten houdt. Daarvoor hoef je echt niet op de conventievloer rond te lopen. Kijk maar naar mij, zou ik haast zeggen;^)
Maar voor de Democraten is het een logische stap. De tv-networks besteden steeds minder zendtijd aan het feestje van de beide partijen, en ze willen toch zoveel mogelijk publiciteit genereren. Als dat kan door webloggers uit te nodigen, dan doen ze dat.
Helemaal nutteloos zijn ze natuurlijk niet, die aanwezige webloggers. Zo wijzen ze me erop dat gisteren nog een voorverkiezing in Oklahoma plaatsvond, terwijl ik er van uit ging dat die toch allemaal wel achter de rug waren (klopte achteraf ook: het waren de voorverkiezingen voor een senaatszetel in die staat. Stom van me). Het is ook altijd interessant om te weten dat er nog steeds geen enkele demonstrant is aangehouden door de politie van Boston. Er schijnt wel iemand geprobeerd te hebben om een prullenbak aan te steken, maar dat was gelukkig geen demonstrant. Voor je het weet heb je een slechte naam.
Je hoeft overigens ook niet alle weblogs een voor een af. Er is een soort online RSS-feed: www.conventionbloggers.com.



Egotrip Radio Online
Gisteravond was ik te gast bij Radio Online, een TROS-programma op Radio 1. Reden was de al eerder genoemde groep webloggers die op de Democratische conventie was uitgenodigd. Omdat ik ook een weblog over de Amerikaanse verkiezingen bijhoud (voor het geval dat u dat nog niet was opgevallen), vond men mij de aangewezen persoon om het hele zaakje eens van commentaar te voorzien. Dat ging geloof ik redelijk. Ik ben niet over microfoonsnoeren gestruikeld, heb mijn Spa Blauw niet over de apparatuur gegooid, of nog erger over de aantekeningen van Fransisco van Jole en Marie-Claire van den Berg, en ik viel niet stil. Genoeg om mijn radiodebuut als geslaagd te bestempelen. Je hebt niet eens door dat er ook mensen naar luisteren. Prima medium, radio.
De uitzending blijkt morgenmiddag online te beluisteren te zijn op de site van Radio Online (www.radio-online.nl), dus iedereen is uitgenodigd. Ik ga natuurlijk niet naar mijn eigen stem luisteren, ik herken mezelf toch niet.



Dag 2 in Boston
In het Democratische sterrengeweld op de conventie was dinsdag haast een dag met B-sterren te noemen. Maar wat voor B-sterren: senator Edward Kennedy sprak, net als Ron Reagan, zoon van de net overleden oud-president Ronald Reagan, die sprak over het belang van stamcelonderzoek en opriep om op 2 november te stemmen voor dat onderzoek en dus tegen de Republikeinse kandidaat. Verder was het Ladies' Night, met als hoogtepunt een toespraak van Teresa Heinz Kerry, de echtgenote van de aanstaande Democratisch kandidaat. Teresa begroette de aanwezigen in vloeiend Spaans, Frans, Italiaans, Portugees en Engels. Zij trakteerde de zaal bovendien op quotes als: "My only hope is that, one day soon, women, who have all earned their right to their opinions instead of being labeled opinionated will be called smart and well-informed, just like men."
Ook aardig was: "John is a fighter," Heinz Kerry said of her husband, a Vietnam War combat veteran, on the second night of the Democratic National Convention. "He earned his medals the old-fashioned way — by putting his life on the line for his country."
Keynote speaker was senaatskandidaat voor Illinois en indien gekozen de enige zwarte senator Barack Obama: "I say to them tonight, there's not a liberal America and a conservative America - there's the United States of America."
Aardig was ook de toespraak van de oprichtster van Kidsforkerry.org, de twaalfjarige Ilana Wexler, die Dick Cheney terechtwees vanwege het gebruik van het woord f*ck op de senaatsvloer: "When our vice president had a disagreement with a Democratic senator, he used a really bad word. If I said that word, I would be put in a timeout. I think he should be put in a timeout." Ilana zit binnenkort bij David Letterman en Jay Leno heeft ook al een aanvraag tot een interview ingediend. Meesterzet van de organisatie van de conventie.



Campagnestrategieën blijven natte vingerwerk
Volgens veel peilingen mag op landelijk niveau John Kerry wel een minieme voorsprong hebben op president Bush, maar als er gekeken wordt naar wat de peilingen voor gevolgen zouden hebben op het aantal kiesmannen voor beide kandidaten, dan gaat Bush toch weer aan de leiding.
Kerry staat op 14 staten en Washington DC en die zijn goed voor 193 kiesmannen. Bush heeft virtuele winst in 25 staten, met een totaal van 217 kiesmannen. De overige staten staan nog open. Een aantal staten neigt naar Bush: North Carolina, Colorado, Louisiana, Arizona, Virginia, Arkansas en Missouri (goed voor 73 kiesmannen). Bush won die staten in 2000. Een aantal staten neigt naar Kerry: Maine, Minnesota en Washington, samen 25 kiesmannen. Elf staten, met 128 kiesmannen te vergeven kunnen nog beide kanten op gaan. Het gaat dan om Florida, Ohio, Iowa, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Wisconsin, Michigan en West Virginia. Twee andere twijfelgevallen staan op het punt om in de "neigt naar Kerry"-lijst terecht te komen: Pennsylvania en Oregon.
Een kandidaat heeft 270 kiesmannen nodig om de verkiezingen te winnen. Als je de "neigt naar Bush"-lijst optelt bij "zeker voor Bush", dan kom je al op die 270 kiesmannen. Het wordt dus een flinke klus voor Kerry.
Vier jaar geleden won Bush 30 staten en 271 kiesmannen, net een meer dan nodig. Gore kreeg de meeste stemmers achter zich, 20 staten en Washington DC, samen goed voor 267 kiesmannen. Inmiddels zijn er de kiesmanaantallen gewijzigd, vanwege de vernaderde inwonersaantallen. De 30 staten die Bush vier jaar geleden haalde zouden nu 278 kiesmannen waard zijn, waardoor er voor Gore maar 260 overgebleven zouden zijn. Mocht Kerry diezelfde staten winnen, op zich al lastig genoeg, dan moet hij nog eens 10 kiesmannen uit het rijtje van Bush losweken om de verkiezingen te winnen. Zijn beste kansen liggen in Ohio, Florida, Nevada, New Hampshire en West Virginia. Enkeel Ohio (20 kiesmannen) of Florida (27) zou de klus in een keer klaren.
De strategie van beide kandidaten reflecteert deze verhoudingen. Maar Kerry probeert wat staten open te breken. Hij investeerde geld in staten die Bush vier jaar geleden makkelijk won: Arkansas, Louisiana, Virginia, Colorado en Arizona. Hij besloot later de activiteiten in de meeste van die staten weer terug te draaien, met uitzondering van Colorado, waar hij denkt een kansje te hebben.
President Bush steekt miljoenen in Pennsylvania en bezoekt de staat ook meer dan gemiddeld. Mocht Bush die staat winnen (wat een electorale verrassing zou zijn), dan haalt Kerry die opgedane achterstand vrijwel nooit meer in.



Peilgeil met Michael Moore
Heeft Fahrenheit 9/11 nou eigenlijk wel de invloed die maker Michael Moore hoopt dat die heeft op de twijfelende kiezer? U raadt het: tijd voor een opiniepeiling. De Los Angeles Times gooide er maar weer een onderzoek tegenaan en daaruit bleek dat de film vooral Democratische stemmers trok en eveneens werd duidelijk dat de paar Republikeinen die de film zagen geenszins van mening over hun kandidaat Bush waren veranderd.
Van de ondervraagde kiezers had slecht 9 procent de film gezien, 78 procent daarvan was Democraat, 9 procent onafhankelijk en 6 procent Republikein. 97 procent van de filmkijkers zei dat zij van plan waren op Kerry te gaan stemmen. Van de ondervraagde kijkers zei 79 procent dat de film hun keus bij de verkiezingen niet had veranderd en 18 procent zei dat de film reden was om niet op Bush te stemmen. 3 procent gaf aan door de film juist op Bush te zullen stemmen.
Buiten beschouwing van de peiling bleef de groep mensen die mogelijk door het zien van de film zich zouden registreren om te gaan stemmen. De film heeft in ieder geval al meer dan 100 miljoen dollar in de VS en Canada binnengehaald.
Wat zo'n peiling natuurlijk leuker maakt is als er nog een soortgelijke peiling is gehouden. Een Harris-peiling laat zien dat de onafhankelijke kiezers in groten getale naar de film kijken en daar weer met een goed gevoel vertrekken. Van de onafhankelijken heeft 70 procent een positief gevoel over de film, van de Democraten 89 procent en van de Republikeinen toch nog 44 procent. Meer dan de helft van de onafhankelijke kiezers dacht dat de film eerlijk was ten aanzien van de president, tegen 85 procent bij de Democraten en 30 procent bij de Republikeinen.
De cijfers spreken die van de LA Times dus een beetje tegen, want de film heeft wel degelijk invloed op de onafhankelijke kiezer en trekt niet alleen Democratische kijkers.



Proosten op de partij
Er bestaat zoiets als de Distilled Spirits Council, een lobbygroep voor producenten van sterke drank. Die organisatie heeft speciale mixjes ontwikkeld voor beide politieke partijen, want zo haal je de media momenteel het eenvoudigst. Dus er is een P.C. (Politically Correct) Martini voor de Democraten 1 ounce wodka en een halve ounce droge vermouth geschud en wel in een gekoeld martiniglas. Voor de Republikeinen (met uitzondering van president Bush, die sinds zijn veertigste geheelonthouder is) de Compassionate Conservative: anderhalve ounce wodka met sinaasappelsmaak, een prutje van passievrucht en een scheut champagne, schudden en in een gekoeld cocktailglas.
Beide partijen kunnen zich overigens tegoed doen aan de patriottistische Red, White & Blue Martini, kleurrijk, maar je moet er een cocktaildiploma voor hebben om hem te maken. Details op: www.distilledspirits.org



Rood aangelopen Heinz
Teresa Heinz Kerry had er vlak voor de conventie even genoeg van. Direct na een toespraak waarin ze opriep tot betere omgangsvormen in de politiek ("We have to turn back some of the creeping, un-Pennsylvanian and sometimes un-American traits that are coming into some of our politics"), haalde ze flink uit naar een journalist van de Pittsburgh Tribune-Review. Die vroeg wat Heinz Kerry bedoelde met "un-American" en de vrouw van de Democratische kandidaat antwoordde herhaaldelijk met "No, I didn't say that, I didn't say that." Ze besloot de verhitte discussie met: "You said something I didn't say, now shove it." ("U zei iets wat ik niet heb gezegd, nou kop dicht.")
Ophef natuurlijk, maar ophef om weinig. Teresa Heinz Kerry gebruikte in ieder geval niet "the F-word" en vergeleek de reporter niet met een "Major League asshole" zoals sommige Republikeinen soms niet kunnen nalaten. Bovendien was de reporter van een conservatieve krant die volgens Teresa, maar ook volgens haar man John, de laatste tijd alles verdraait wat Teresa zegt. Een gevalletje van uitlokking dus, waar Heinz Kerry met volle overgave intrapte.
(Ja dit berichtje is een beetje laat. Sorry.)



dinsdag, juli 27, 2004
Dag 1 in Boston
De Nederlandse actualiteitenrubrieken en journaals waren er bijna allemaal bij gisteravond, toen er nog niets spannends te beleven was op de Democratische conventie in Boston. Netwerk praatte in de studio met Willem Post, Nova met Twan Huys die zich in New York bevond (Kssst! Naar Boston jij!) Charles Groenhuijsen kon zichzelf nauwelijks horen op de conventievloer, net als Max Westerman (maar ze zagen er wel blij uit dat ze überhaupt op de vloer mochten komen). Niets nieuws dus voor het hoogtepunt van de avond, maar ook weinig nieuws tijdens het hoogtepunt. Zowel Hillary als Bill (en daarvoor ook Jimmy Carter) vonden John Kerry een toffe peer en die Bush in het Witte Huis maar een griezel. Dat zat er natuurlijk dik in. Stem Kerry! Weg met Dubya! Over ruim vier weken het spiegelbeeld. Overmorgen de speech van John Edwards en dan donderdagavond de acceptatiespeech van Kerry. Dat zijn de momenten waarop iets relevants gebeurt. Gisteren en vandaag zijn een feestje voor de partij, waar toevallig een paar journalisten uit Nederland mogen komen kijken.



Kort conventienieuws
- Forenzen naar Boston weten sinds gisteren dat de Democratische conventie in de stad is. Mensen die gebruik maakten van de Interstate 93 kwamen er achter dat er een rijbaan minder te gebruiken was. Het metrostation onder het FleetCenter is dicht en de metropassagiers worden met bussen vervoerd van de halte voor FleetCenter naar de halte erna. Door downtwon Boston. In de spits. Niet fijn. Aan de andere kant: men is maandenlang gewaarschuwd. Op sommige wegen was dan ook aanzienlijk minder verkeer dan normaal.
- Op maandag waren de grote nationale tv-zenders slechts één uur live in de lucht vanaf de vloer van de Democratische conventie. Dat was dan nog te danken aan de beroemde sprekers, met name de Clintons. Op de nieuwszenders hoefden kijkers geen seconde van de hele show te missen, op de reclameblokken na dan.
- Ook John Edwards is druk bezig met de belangrijkste speech van zijn leven, uit te spreken op woensdagavond. Hij heeft het er maar druk mee, want hij moet tegelijkertijd kriskras door het land om toespraken te houden in de aanloop naar zijn grote moment tijdens de conventie. Edwards is al over de dertig kladversies van zijn speech, dus als u onderweg nog wat proppen papier uit de campagnebus ziet vliegen, dan weet u wat er aan de hand is. Vandaag heeft hij vrijgemaakt om zich alleen op de speech te kunnen richten.
- De protestanten zijn er maar druk mee, met dat protesteren tijdens de conventie. Op zondag liepen al verschillende groepen elkaar in de weg. Protestmarsen tegen de oorlog en die tegen de onderdrukking in Haïti en die voor meer geld voor scholen en gezondheidszorg liepen door elkaar, zodat bijna niemand meer wist voor of tegen wat zij eigenlijk protesteerden. Een eenzame protestant tegen abortus werd onder de voet gelopen, andere protestanten waren zowel tegen president Bush als tegen John Kerry. De politie had weinig te doen.
- Er wordt onderzoek gedaan naar de fondsenwerfactiviteiten van jurist en supporter van John Edwards, Pierce O'Donnell. Edwards wacht de uitkomst van het onderzoek niet af en heeft alvast de 44.035 dollar die O'Donnell voor hem heeft ingezameld voor zijn voorverkiezingsstrijd weer teruggestort. De aanklacht gaat overigens om ongeldige donaties die O'Donnell overmaakte aan de burgemeester van California in diens verkiezingscampagne in 2001 en heeft dus (nog) niets te maken met Edwards' campagne.
- Ondanks dat via arbitrage het jarenlange salarisdispuut tussen de politievakbond in Boston en het gemeentebestuur heeft opgelost, zegt de vakbond toch te gaan demonstreren tijdens de conventie. Een woordvoerder van de agenten: "Our membership will be out, to show our contempt and frustration with our employer… This contract did not deal with the issues we presented at the bargaining table. Contracts aren't just about money." De salarisverhoging die is toegezegd is 14,5%. Dan zou ik even wachten met demonstreren.



Peilgeil in zes staten
Volgens een recente peiling gaat John Kerry met tien punten verschil op president Bush aan de leiding in Pennsylvania (48 tegen 38 procent, met Ralph Nader op 5). In Florida is de stand in een race waaraan Nader ook mee zou doen gelijk (Mason Dixon-peiling: 48 voor Bush, 46 voor Kerry, Nader op 2; LA Times: Bush op 45, Kerry op 44 en Nader op 2 procent ), waardoor ook dit jaar weer de rol van Nader cruciaal kan zijn in de staat die in 2000 al zoveel ophef veroorzaakte.
Missouri ziet Kerry licht aan de leiding met 46 procent tegen 44 voor Bush en 4 voor Nader. In Oregon leidt Kerry met 50 tegen 42 procent, met Nader op 4 procent. New Hampshire staat Kerry op 47, Bush op 45 en Nader op 3. In Ohio staan beide kandidaten ook gelijk. Beide staten gingen vier jaar geleden naar Bush. De foutmarge van de peilingen is plus of min 4%. De peilingen zijn allemaal van voor de conventie.



Jenna en Barbara chatten er op los
De tweelingdochters van president Bush, Jenna en Barbara, hebben ter ondersteuning van de campagne van hun vader deelgenomen aan een online chat. Zoals te verwachten geen kwaad woord over hun vader:
"He is definitely an extremely busy man, but he still finds plenty of time to devote to us,"
"Two months after September 11, when our father and our country were dealing with a huge national tragedy, he still found time to throw us a party for our 20th birthday."
"He always keeps us and our mom laughing."
"I went to my first rally with my dad two weeks ago in Michigan and was completely floored by the event. As I sat on stage waiting for my dad to deliver his remarks, I was so overcome by the unbelievable excitement in the room, watching so many people yell and chant for my father, I could not help but get tears in my eyes."
"We understand that young people are already very busy with schoolwork, friends, athletics, and hanging out, but it is so important that you and all of your friends are registered to vote and do vote," they wrote. "Participating in elections is one of the most important and easiest ways we can positively change our future."
Voor de echte fans: de Bush-dochters zijn te bezichtigen in Athene tijdens de Olympische spleen. De kans dat je daar door de beveiliging slipt is overigens nul.



Van bil in Boston
Politie is niet de enige beroepsgroep beginnend met een p die actief is tijdens de Democratische conventie in Boston. Net als bij de Republikeinse conventie in New York over vijf weken zal deBoston ook overspoeld worden door prostituees, die een goudmijn zien in de enorme toeloop van mannen uit het hele land. "Every convention brings in more people, and women fly in from all over the country to work it," aldus een vertegenwoordigster van de belangengroep voor prostituees de Sex Workers Outreach Project. "There will be girls from California and from the South in Boston this week. I hope a lot of women make a lot of money and make a lot of men really happy."
Er worden 35.000 bezoekers verwacht. Een bezoekje van een van de dames op de hotelkamer begint bij 200 dollar. Bedragen kunnen oplopen tot vijf keer dat bedrag. De organisatie van de conventie wil graag duidelijk hebben dat veel gedelegeerden hun gezin meenemen naar de conventie en dat die dus niet van dergelijke diensten gebruik zullen maken.



Veelplassende pers ontevreden
De media zijn ontevreden over hun faciliteiten tijdens de Democratische conventie. Vooral het kleine aantal toiletten baart hun zorgen. Er staan voor 1200 krantenjournalisten slechts 20 mobiele toiletten klaar. Voor deze chronische koffiedrinkers is dat veel te weinig. Het komt neer op 20 journalisten per toilet en die is dus na de eerste koffiepauze vol.
Dat de journalisten om de vier meter hun identiteitspapieren moeten laten zien is tot daar aan toe, maar met volle blaas een stukje typen is kennelijk teveel gevraagd. En na een week is het natuurlijk niet prettig vertoeven meer in zo'n mobiel toilet, terwijl daar meestal de al inspiratie voor een stukje opgedaan wordt. Medelijden is op zijn plaats.



Lachen om het circus
"As you know the presidential conventions are coming up. You know how much time the major networks are going to devote to convention coverage? Three hours. Three hours total. One hour a night for three nights to pick a president. That's about one-tenth of the time we devote to finding an 'American Idol.'" —Jay Leno
"Campaigning in Iowa yesterday President Bush vowed he will not raise taxes in the next four years. He said I believe it is hard, very difficult to raise taxes when you are not president." —Craig Kilborn
"The Bush administration announced this week they want to lift the ban on logging. This is part of their No Tree Left Behind program." —Jay Leno
"The Bush twins are going online to do an online chat on the Bush re-election website. It's the first chat line in history where two people claiming to be attractive 22-year-old twins are actually attractive 22-year-old twins." —Jay Leno
"White House officials tried to talk to Cheney about softening his image, but have been told never to interrupt him when he's yelling at puppies." —Craig Kilborn
"In an interview with ESPN magazine John Kerry said he learned about life by playing sports. Want to know the most frustrating thing about playing sports for Kerry? Finding a helmet that fits." —Jay Leno



maandag, juli 26, 2004
Het is zover
Vandaag, of liever gezegd, vannacht, begint de Democratische conventie in Boston. Op dag 1 worden toespraken verwacht van ondermeer de heer en mevrouw Clinton en van oud-vice-president Al Gore. Ik weet niet of ik vannacht met kleine oogjes naar CNN ga zitten kijken, maar de komende dagen zal ik toch uitgebreid verslag doen van de conventie. Waar is dit log anders voor?



Moore gaat partychrashen
Michael Moore, de dankzij de kritiek op Bush in zijn film Fahrenheit 9/11 plotseling berucht geworden regisseur, heeft aangekondigd wat aandacht van John Kerry af te leiden door als journalist het partijfeestje in Boston te zullen aandoen. Dat zal hij doen in het kielzog van Howard Dean, voormalig tegenstander van Kerry in de voorverkiezingen. Of het Kerry-team daar blij mee is, valt nog te bezien, want de Democratisch kandidaat wil wellicht niet geïdentificeerd worden met de filmmaker die op nogal controversiële manier de strijd heeft aangebonden met de president. Kerry wil vooral niet in het extreme kamp getrokken worden. Hij wil de kandidaat zijn voor de hele Democratische partij, en dan is het het beste als je wat in het midden van de partij blijft opereren. Om dezelfde reden weert Bush de conservatieve Republikeinen op de conventie in New York.
Aan de andere kant: de aanwezigheid van Moore op de Democratische conventie geeft wel veel meer opwinding op het ongetwijfeld brave reclamefeestje van de partij.



Terreurdreiging in Boston
Alsof de opwinding in Boston niet al groot genoeg is de komende week (vooral onder de Democraten) meldt de FBI dat er informatie is dat terroristen mogelijk een aanslag zullen plegen op de media. Het zou overigens niet om Al Qaida maar om een Amerikaanse organisatie gaan, die het met explosieven gemunt zou hebben op de wagens vol verbindings- en uitzendapparatuur van de omroepen. Meer details zouden bekend worden gemaakt wanneer er meer informatie boven water zou komen (lekker vaag), aldus de Boston Joint Terrorism Task Force, waar de FBI aan deelneemt. De veiligheidsmaatregelen beloven ongekend te zijn voor de tienduizenden betrokkenen bij de conventie.



Demonstranten depressief
Niet alleen de journalisten zijn ontevreden over hun faciliteiten tijdens de Democratische conventie, maar ook de demonstranten zijn niet blij. Zij worden namelijk neergezet op een schaduwachtig doodlopend hoekje een blok van het conventiegebouw vandaan, inclusief prikkeldraad, kettingen, verhoogde treinrails en netten boven de demonstranten. Allemaal vlakbij een verlaten metrostation. Dan is het helemaal niet meer leuk om te demonstreren, vinden de demonstranten. Ze vergeleken de plek al met een concentratiekamp. Volgens de autoriteiten en een rechter die er over moest oordelen is dit de enige mogelijke locatie voor demonstranten vanwege de extra veiligheidsmaatregelen die zij nodig lijken te vinden vanwege de mogelijkheid van een terroristische aanslag. De demonstranten vinden de locatie een aanslag op hun vrijheid van meningsuiting.
De lokale overheid heeft overigens uit veiligheidsoverwegingen ook nog het aantal demonstranten van 4000 verlaagd naar 1000 per demonstratie, omdat er anders te grote groepen mensen zouden rondlopen. Ook daar is het actievoerend smaldeel niet blij mee. Terreurdreiging is toch maar een heerlijk machtsmiddel voor veel autoriteiten.



Positivo Kerry
John Kerry is op reis door het land richting de conventie in Boston en hij zet, figuurlijk vooral, de bloemetjes buiten. Op elke campagnestop heeft Kerry een optimistische boodschap, waarschijnlijk in reactie op de beschuldigende woorden van de Republikeinen, die roepen dat Kerry alleen maar sombere dingen over de oorlog en de economie heeft te vertellen, terwijl het volgens hun zo goed gaat met het land.
Dus Kerry spreekt nu steeds over de "spirit of hope and optimism" in het land. "John Edwards and I are determined that we are going to be champions of the middle class, the people that built this country," zei hij in battleground state Iowa. De grote uitdaging voor Kerry de komende dagen is om de kiezer het gevoel te geven dat hij de kandidaat heeft leren kennen. Want dat is volgens meerdere peilingen het probleem van de Democraat: de kiezer weet niet wie hij is. Dat is overigens ook te wijten aan de luiheid van de kiezer, want die heeft genoeg mogelijkheden om er achter te komen wie Kerry is. Hij reist al meer dan een jaar rond in de VS, haalt te plaatselijke en de landelijke media, heeft een website vol informatie, wat wil je als potentiële kiezer nog meer? Dat hij bij je thuis op de koffie komt? Ik vrees van wel.



Kucinich voor Kerry
Het heeft even geduurd, maar nu is het toch zover: een paar dagen voor de Democratische conventie heeft Dennis Kucinich zijn campagne voor de Democratische nominatie beëindigd en zich achter John Kerry geschaard. De gelederen zijn nu gesloten. De endorsement van Kucinich aan Kerry mag dan wel weinig betekenis hebben voor de meeste Democraten, maar voor het linkse smaldeel is die wel van belang. Kucinich was van alle Democratische kandidaten de enige die alleen genoegen nam met onmiddellijke beëindiging van de oorlogshandelingen in Irak en onmiddellijke terugtrekking van de troepen. Kucinich had dat standpunt gemeen met Ralph Nader, zoals eigenlijk zijn hele platform overeenkwam met die van de progressieve onafhankelijke kandidaat.
Kucinich sprak als volgt zijn steun uit: "With the same passion and commitment I demonstrated in my own campaign for President, I intend to reach out on behalf of the Kerry-Edwards ticket to unite our party with all those who may have felt left out. I will let them know that the time has come to unite in a common effort for change which is essential not only for America but for the world. John Kerry can win because there is a place within the Democratic party for everyone, including those who may be thinking of supporting Ralph Nader. Most people know I have many of the same commitments Ralph has. If there is room for me in the party and the Kerry-Edwards campaign, there is certainly room for Ralph and for his supporters."
Oftewel: Nader-stemmers, als je echt Bush kwijt wil, stem dan op Kerry.



Peilgeil onder gedelegeerden
Associated Press peilde de stemming onder de gedelegeerden die de Democratische conventie gaan bezoeken. Tweederde heeft geen probleem met onafhankelijk kandidaat Ralph Nader. Zijn kandidatuur zal de kansen van John Kerry niet verkleinen, denkt men in ieder geval. 14 procent denkt van wel. De optimisten denken dat de Nader-stemmers uit 2000 nog wel drie keer zullen nadenken voordat ze weer op Nader zullen stemmen.
Voor Nader zijn de komende 30 dagen cruciaal, want dan verlopen alle deadlines om toegang tot het stembiljet te krijgen. Hij zal in ieder geval in 25 staten op het stembiljet terecht komen. Daar zijn maar een paar duizend handtekeningen nodig om te kwalificeren. In Arizona, Indiana, Oklahoma en Texas is het Nader al niet gelukt en in Michigan proberen de Democraten de tienduizenden handtekeningen die de Republikeinse partij daar voor Nader heeft verzameld ongeldig te laten verklaren.



zondag, juli 25, 2004
Hoe Kerry kan winnen
Erg interessant artikel in The Nation van de hand van Kevin Phillips, die al in de jaren zestig voorzag dat een Republikeinse meerderheid de decennia daaropvolgend zou overheersen (The Emerging Republican Majority, 1969). Phillips begon zijn carrière als specialist in verkiezings- en stempatronen voor president Nixon. Hij was de uitvinder van de term Sun Belt, de zonnige staten waarin oudere conservatieve Amerikanen zich vestigden en een belangrijk Republikeins stemblok vormden. Zijn heldere inzichten maakten hem tot de Republikeinse verkiezingstheoreticus van de tweede helft van de vorige eeuw.
Met uitzondering van Carter, een late reactie op Watergate, hebben Republikeinen inderdaad tot in de jaren negentig de Amerikaanse politiek overheerst. Maar Phillips ziet in de twee presidenten Bush dat het verval van het Republikeinse machtsblok is ingezet. Kortom: John Kerry maakt een goede kans. Mits hij het goed speelt.
Daarvoor moet Kerry niet alleen inspelen op de gevoelens van de kiezers die alleen Bush weg willen, hij moet ook inzetten op het losweken van de Republikeinse kiezers die niet muurvast aan de partij zitten. En dat zijn er volgens Phillips nogal wat. Terwijl president Bush zich concentreert op zijn basis, moet John Kerry zich gaan richten op de Republikeinse "onbasis." Dat is de grote groep naar Republikeinse kandidaten neigende kiezers die in 1992 op Ross Perot stemden, in 2000 in de voorverkiezingen op John McCain en in iets mindere mate in 1992 op Patrick Buchanan. Dat is een groep van tussen de 10 á 25 procent kiezers die op Ross Perot en McCain stemden om de volgende campagnestandpunten:
• Campagne en verkiezingshervorming
• Oppositie tegen religieus rechts
• Hekel aan lobbyisten in en uit Washington
• Oppositie tegen belastingvoordelen voor vooral de bovenklasse en tegen enorme tekorten
• Kritiek op big business en de topmanagersgroep
Dat zijn allemaal standpunten waar veel Democraten zich ook in kunnen vinden, meer in ieder geval dan de door lobbyisten gesteunde regering van Bush. Het economisch nationalisme van Perot en Buchanan (tegen het outsourcen van banen, tegen NAFTA) en de kritiek op het Irak-beleid van beide Bushes resoneren ook in brede Democratische kring.
Het is op die groep waar Kerry zich moet concentreren en weet hij die in zijn kamp te trekken, en dat kan hij doen zonder al teveel van zijn eigen programma te moeten inleveren, en hij doet het in de aantallen die Ross Perot en McCain naar de stembus kregen, dan is de herverkiezing van Bush ten dode opgeschreven. Maar daarvoor moet Kerry de bokshandschoenen aantrekken en met dezelfde oprechte woede als die Howard Dean tentoonspreidde in de voorverkiezingen de aanval tegen Bush opzoeken.
Het hele verhaal staat hier.



Tegenwerking in Texas voor Nader
Om in Texas op het stembiljet te komen gaat onafhankelijk kandidaat Ralph Nader z over om een rechtszaak te beginnen. Reden van de gang naar de rechter is dat volgens Nader de Texaanse wetten die de toegang tot het stembiljet regelen voor onafhankelijke kandidaten onconstitutioneel zijn. Texas kent een van de vroegste deadlines voor onafhankelijke kandidaten om met handtekeningen over de brug te komen (al in mei) en verwacht dat die kandidaat aan komt zetten met meer dan 64.000 handtekeningen, 20.000 meer dan kandidaten voor een derde partij. De kandidaten van de Republikeinse en Democratische partij kunnen zo op het biljet.
Nader was 2 weken te laat met inleveren en via een steekproef werd duidelijk dat Nader niet genoeg handtekeningen had om mee te doen, maar wel genoeg als hij een derde partij was geweest. Zuur, maar niet ontypisch voor een zuidelijke staat, waar over het algemeen zeer hoge barrières zijn ingebouwd om derde partijen en onafhankelijke kandidaten vooral te laten afzien van deelname in de staat. Nader heeft dus wel een punt als hij zegt dat de wet in Texas discrimineert. De voorwaarden zijn overigens al 20 jaar oud en Ross Perot in 1992 en Pat Buchanan in 2000 verzamelden genoeg handtekeningen om als onafhankelijk kandidaat in Texas mee te kunnen doen. De Democraten doen dit jaar hard hun best om Nader in zo min mogelijk staten op het stembiljet te krijgen.



Democratische cijfers
Amerikanen zijn dol op cijfertjes. Kijk maar naar alle statistiekjes die ze altijd beschikbaar hebben bij sportwedstrijden. Slaggemiddeldes, aantallen homeruns. Dus zijn cijfertjes ook onontbeerlijk bij de verkiezingen:


206 Democraten in het Huis van Afgevaardigden (228 Republikeinen daar)
47 Democraten in de Senaat (51 Republikeinen en een onafhankelijke Senator)
22 Democratische gouverneurs (van de 50)
4352 gedelegeerden op de Democratische conventie en 611 reserves
502 gedelegeerden uit California
12 gedelegeerden uit Guam
24 gedelegeerden voor Democraten overzee
15.000 aanwezige journalisten op de conventie
15.000 genodigden op de conventie



Kerry speelt sinterklaas
John Kerry zal voor de nationale campagne 75 miljoen dollar aan campagnesubsidie accepteren. Daarover schreef ik al eerder. De stap stelt hem in staat om alle miljoenen die hij nog over heeft naar de Democratische partij door te schuiven. En die mag ze weer lekker namens hem uitgeven, zolang ze dat maar niet openlijk in samenspraak met de Kerry-campagne doet. Ook Democratische comités op state-niveau en comités die actief zijn om Democratische congresleden aan een zetel te helpen, mogen meedelen in de miljoenen die Kerry in de voorverkiezingen heeft binnengehaald. De 6,4 miljoen dollar die Kerry aan zijn eigen campagne overmaakte in de tijd dat zijn campagne heel weinig geld had (voordat hij voorverkiezingen begon te winnen) maakt zijn campagne waarschijnlijk binnenkort weer aan hem over. Zijn stadsvilla in Boston is dan weer gewoon van hemzelf en niet meer van de hypotheekverstrekker.




© Marc van Gestel 2003 - 2004