De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, juni 12, 2004
McCain: Read my lips: No
Anonieme Democratische bronnen dicht bij het vuur hebben gemeld dat John Kerry persoonlijk aan John McCain heeft gevraagd om het vice-presidentschap samen met hem te overwegen (hij heeft het baantje niet expliciet aangeboden) en dat McCain persoonlijk heeft bedankt voor die eer. Niet alleen de media zijn blijkbaar zeer gecharmeerd van het idee van en Democratisch-Republikeins koppel (het nieuws over die optie wil maar niet van de voorpagina's verdwijnen), maar Kerry zelf ziet het ook wel zitten. De laatste heeft overigen een andere reden dan de media om de optie te onderzoeken. Hij wil winnen, en de kans zou met McCain groter zijn dan met een Democraat. Als een vice-presidentskeuze er toe doet, dan is dat wel als die bij een andere partij wordt weggehaald.
De media gaan er helemaal voor omdat de verkiezingsstrijd er dit jaar specialer door zou worden dan anders (niet per se spannender dan 2000) en dat levert dus veel kijkers en lezers op.



Politie moet uit de weg
Een federale rechter heeft toegezegd dat hij U.S Marshals zal inzetten als stakers of andere actievoerders in Boston de toegang versperren tot het FleetCenter, waar de Democraten in juli hun conventie houden. Dat geldt nu al: de arbeiders die het FleetCenter verbouwen voor de conventie mogen dus niet gehinderd worden door de actievoerende politieagenten en hun vakbond. De laatste twee dagen waren de werkers namelijk verjaagd door de demonstrerende politiemannen. Er moeten telefoonlijnen aangelegd worden en stoelen verwijderd voor een groot podium.



Republikeinen minder succesvol
De 527-groepen zijn ontstaan door mazen in de campagnefinancieringswet. Soft money werd verbannen, maar door de creatie van belastingvrije 527-groepen (genoemd naar het artikel in de belastingwet die de oprichting er van reguleert), kon toch weer onbeperkt geld ingezameld worden, zolang het maar niet ten behoeve van een specifieke kandidaat was. Maar tegen een specifieke kandidaat was weer geen probleem. Dat was niet in het voordeel van president Bush, want vrijwel alle 527-groepen waren opgericht om geld in te zamelen tegen de president, denk aan MoveOn.org.
De Republikeinen probeerden eerst de groepen te laten verbieden. Toen de Federal Election Commission daar voor dit jaar niets in zag, besloot men om ook maar soortgelijke groepen op te richten. Maar dat is niet zo'n succes, vooral omdat grote bedrijven weinig zin blijken te hebben om grote bedragen te doneren aan pas opgerichte "onafhankelijke" groepen. Democratische groepen hebben inmiddels 106,6 miljoen dollar ingezameld en daar al een aanzienlijk deel van in anti-Bush-spotjes gestoken. De pro-Republikeinse groepen blijven staan op 33,6 miljoen dollar.



Kerry benoemt nieuwe medewerkers
John Kerry heeft zijn staf uitgebreid. De meeste uitbreidingen zijn er op state-niveau, waar de kandidaat mensen die hun sporen als stafleden van Senatoren hebben verdiend. Zij gaan leiding geven aan de campagnes in Florida en Ohio, twee zeer belangrijke staten voor de overwinning.
Ook opvallend is de benoeming van Tony Podesta, die de campagne in Pennsylvania zal leiden. Hij deed hetzelfde in 1996 voor de campagne van Clinton en werkte tot nu toe bij een lobbybedrijf. Zijn broer is Clinton-stafchef John Podesta. Kleine wereld. Verder is in Michigan een voormalig medewerker van Wesley Clark neergezet en zijn er in tal van staten minderheden op belangrijke posten benoemd. Dat Kerry daar tenminste geen klachten meer over krijgt.



Te boek
My Life, de memoires van oud-president Bill Clinton, komt uit op 22 juni en zal een eerste druk krijgen van 1,5 miljoen. Boekverkopers vergelijken zijn boek qua hype alvast met "H" – niet met Hillary, maar met Harry Potter. Dus het kan nu alleen nog maar tegenvallen.
Maar de concurrentie zal snel volgen. Boeken over Ronald Reagan zullen ook binnen korte tijd in de boekhandel te vinden zijn, in herdruk of hele nieuwe boeken. Maar Reagan's memoires, Ronald Reagan: an American life, was bij uitkomst een commerciële teleurstelling. Maar het tij kan keren.
Op de BookExpo, de Amerikaanse Frankfurter Buchmesse, kreeg Clinton's boek de meeste aandacht. De oud-president sprak er zelf ook. Maar ook de nieuwe roman van Philip Roth, The plot against America, over de Verenigde Staten onder president Charles Lindbergh, kon ook op ruime belangstelling rekenen, net als de nieuwste roman van Tom Wolfe, die in het najaar zal uitkomen.



vrijdag, juni 11, 2004
Peilgeil met de LA Times
Eindelijk wat lucht tussen beide kandidaten in de peiling. Dat lijkt in ieder geval de uitslag te zijn van de peiling van de Los Angeles Times. In een nationale peiling staat John Kerry met 51 tegen 44 procent voor op president Bush. Maar ja, hoogstwaarschijnlijk doet Ralph Nader weer mee en dan zijn de cijfers opeens minder rooskleurig. Kerry leidt dan nog wel met 48 procent en Bush haalt dan 42 procent, dus nog maar 6 procent verschil. Dit was een telefonische peiling met een foutmarge van plus of min 3 procent.
Maar de krant peilde ook maar meteen in drie spannende staten, en daar is het nieuws voor Kerry minder goed. In Missouri leidt Bush mijlenver en in Ohio en Wisconsin staan beide kandidaten gelijk. En dat is inclusief de deelname van Nader.
Ook in een peiling van Fox News heeft Kerry een insignificante leiding in een race met Bush (45 tegen 43 procent), en ook bij Fox verdampt die voorsprong als Nader meedoet. Waarmee maar weer bewezen is dat de peilingen tot nu toe helemaal niets aantonen waar men in november iets aan zou hebben.



Nader eindelijk op biljet
Ralph Nader viert feest. Hij heeft het namelijk voor elkaar gekregen om op het stembiljet in Arizona te komen. Hij verzamelde daarvoor 22.000 handtekeningen, terwijl hij in de staat slechts 14.694 handtekeningen nodig had (raar getal, maar ongetwijfeld een bepaald percentage van de kiesgerechtigde inwoners van Arizona). De Democraten in de staat hebben al aangekondigd alle handtekeningen zeer grondig na te trekken. Als Nader niet tegengewerkt wordt door Republikeinen, vertrouw dan op de Democraten, nog steeds pissig over Naders deelname vier jaar geleden, vooral in Florida, waar Naders stemmen opgeteld bij die van Al Gore de laatste een overwinning en het presidentschap gebracht zouden hebben.
Als Arizona de handtekeningen goedkeurt, dan is de staat de eerste die Nader op het stembiljet toelaat. De Reform Party heeft Nader overigens zijn officiële steun gegeven, waardoor hij in minstens zeven andere staten toegang tot het stembiljet kan krijgen, inclusief Florida en Michigan, waar het weer spannend belooft te worden.



Dochters Bush ingezet
Nog maar net van school en dan meteen moeten meedraaien in de zaak van je vader. Dat overkomt waarschijnlijk de dochters van president Bush, Barbara en Jenna. Nu houden ze nog lekker vakantie in Europa (dat is verder dan hun vader was geweest voor hij president werd) en daarna is het hup, de sweatshop in die het campagnehoofdkwartier in Arlington, Virginia, is. Daar worden ze gedrild totdat ze zelfstandig op campagne kunnen voor hun vader en speeches kunnen houden zonder over moeilijke woorden te struikelen.
Tijdens hun studie werden de dochters zoveel mogelijk uit de publiciteitgehouden, hoewel ze regelmatig hun best deden om toch maar de voorpagina's te halen, voornamelijk door gesnapt te worden terwijl ze als minderjarigen aan het bier zaten. Maar het is allemaal redelijk goed gekomen. Ze zijn in ieder geval zonder problemen afgestudeerd.



Voorverkiezingen, the story continues
Weer twee staten hielden hun voorverkiezingen en hier volgen de uitslagen van de Democratische voorverkiezingen in Montana en New Jersey:

Montana (na het tellen van 3 procent van de stemmen)
John Kerry 72%
Dennis Kucinich 9
John Edwards 8
Wesley Clark 4
Lyndon LaRouche 1
Blanco 6

New Jersey
Kerry 92%
Kucinich 5
LaRouche 2
Ballard 1



Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"In order to honor former President Ronald Reagan, Sen. John Kerry has suspended his presidential campaign for five days. Ralph Nader also announced that he's suspending his campaign, not because of Reagan, he just doesn't have an supporters."
"Saturday is the senior President Bush's 80th birthday and he's going ahead with plans to skydive into his Texas presidential library. George W. Bush may attend and, of course, he's nervous. As he always is when he goes near a library."

"The Daily Show with Jon Stewart":
"Both Sen. Kerry and President Bush have scaled their campaigns back this week while the media devotes itself exclusively to a 24-hour commemorative orgy over the passing of Ronald Reagan. Bush will deliver a eulogy at Reagan's state funeral Friday, while Kerry says he plans to use this unexpected time off doing 'some office work that has been neglected as he travels around the country.' Office work. You know. Order some office supplies. Approve expense reports. Figure out what he actually stands for — maybe put it into a speech or something. Gonna be a busy week."
"Still, as tough as the week off will be on Kerry's campaign, the hiatus will be hardest on presidential hatchet man Karl Rove, who will be spending the week kicking puppies and tripping blind kids in order to, quote, 'Stay sharp.'"
"Reagan's death at first prompted speculation campaign ads might be pulled for the week. The Kerry team decided not to, partly because their current spots are not negative. The Bush campaign is also proceeding as planned, and will be airing attack ads throughout the week ... because the Gipper would have wanted it that way."



donderdag, juni 10, 2004
Vakbondsprotest in Boston
De voorbereidingen voor de Democratische conventie in Boston zijn begonnen met rumoer. Dat was vooral te horen voor de deuren van het FleetCenter, waar gewerkt zou gaan worden aan de preparatie voor de conventie. De voorbereidingen zullen 14 miljoen dollar gaan kosten.
Maar voor de deur voerden de leden van de politievakbond van Boston actie. En samen met hen liepen er brandweerlieden, elektriciens en andere vakbondslieden mee. De politie heeft een arbeidsconflict met de stad Boston, omdat geen enkele agent de laatste twee jaar een contract heeft gekregen. Beide partijen geven elkaar de schuld van de vastgelopen gesprekken.
Maar wat heeft dat met de conventie te maken? Publiciteit. Actievoeren tijdens de conventie levert media-aandacht op. Gevolg van de acties is ook dat de telecom-werkers uit solidariteit weigeren om in het conventiehal telefoon- en datalijnen aan te leggen. Het gaat hier om duizenden kilometers lijn.
Lastig voor de Democraten, traditioneel bondgenoot van de vakbonden, want zij zouden eigenlijk niet-vakbondswerkers moeten aannemen om de klus geklaard te krijgen. Maar dat is dus geen optie. De politie heeft al hints laten vallen dat de Democratische partij maar eens moet ingrijpen in dit conflict. Ze zouden er alle belang bij hebben.



Desertie Cubaans-Amerikanen uit Republikeinse kamp?
De meeste Hispanics in Florida zijn van Cubaanse komaf. Zij stemmen, sinds het Varkensbaai-debacle (1961) en nog zekerder sinds het terugsturen van het Cubaanse jongetje Elian naar zijn vader op Cuba, allemaal overtuigd Republikeins. De situatie in Irak en de volgens de oudere generatie Cubanen niet hard genoege positie van president Bush tegen Fidel Castro, zou een deel van de Cubanen in Florida kunnen doen besluiten niet op Bush te stemmen. De jongere generatie stemt niet per se Republikeins. Daarnaast komen er steeds meer niet-Cubaanse Hispanics Florida binnen en die groep stemt traditioneel Democratisch. Er kwamen in de laatste vier jaar 1 miljoen nieuwe inwoners bij.
In Florida (u weet het nog, Bush won daar met net iets meer dan 500 stemmen verschil) kan deze ontwikkeling grootschalige gevolgen voor de verkiezingsuitslag hebben.



Kort begrafenisnieuws
- Het prachtige dubbelconcert, dat voor John Kerry is georganiseerd in New York en Los Angeles, en dat Barbra Streisand, Neil Diamond, Jon Bon Jovi, Bette Midler en Whoopi Goldberg op de rol had staan, is uitgesteld vanwege het overlijden van Ronald Reagan.
- John Kerry heeft bekend laten maken dat hij aanwezig zal zijn bij de begrafenisplechtigheid van de oud-president aanstaande vrijdag in de National Cathedral in Washington.



Bedankt, zoon
Nick Clooney, de vader van acteur George Clooney doet als Democratisch kandidaat mee aan de race om een Congreszetel in Kentucky. En wie heeft er al flink geld zitten inzamelen voor diens campagne? Inderdaad, zoon George. Nick heeft cheques mogen ontvangen van Kevin Spacey, Danny DeVito, Kevin Costner, regisseur Steven Soderbergh en filmproducenten Harvey Weinstein en Jerry Weintraub. 64 procent van de campagnekas van Clooney senior komt niet uit Kentucky. Wat handig die familieconnecties.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"You may have noticed John Kerry has a new 757 jet he's using while campaigning for president. Pretty high tech, a lot of safety features. For example in the event that John Kerry should start speaking, oxygen masks will fall from above. You, know -- to keep people awake."

CBS's "Late Show with David Letterman":
"Over the weekend President Bush met with the pope in Rome. Did you see the pictures of the two of them together? Man that poor guy. I mean he had that blank look on his face, like he doesn't know where he is. And then the pope told him 'well just be quiet and relax. You'll be fine."'



woensdag, juni 09, 2004
Telefoonactiviteiten uitbesteed
Leuke roddel in de Washington Post. Het lijkt erop dat de Republican National Committee het fondsenwerven en het opbellen van kiezers heeft uitbesteed aan call centers in Noida en Gurgaon. Deze twee plaatsen liggen in, jawel, India. Het verhaal is in de wereld gebracht door de Hindustan Times, die bronnen binnen HCL Technologies aanhaalt, het bedrijf dat de telefoonbanken runt. De krant kwam met precieze cijfers over hoeveel telefoonteams er aan mee deden, hoeveel Republikeinse huishoudens waren gebeld (8 miljoen) en zelfs hoeveel de bellers per uur betaald kregen.
De RNC spreekt alle beschuldigingen tegen. Vanzelfsprekend. Hoe zeer ook de Republikeinse partij groot voorstander is van het outsourcen van arbeid die in goedkope landen, euh, goedkoper gedaan kan worden. De RNC zegt dat ze een contract hebben met Capital Communications uit Arizona, waarin staat dat de telefoontjes in de VS gemaakt moeten worden. Een probleem: Capital Communications is failliet. Maar ja, zonder wat betere bronnen zal er van dit bericht niet veel over blijven.



Swing voters zien Bush niet zo zitten
De campagne van John Kerry zal wel weer blij zijn met wat resultaten van de peiling van de National Annenberg Election Survey. Daaruit blijkt dat de swing voters in de cruciale staten kritischer zijn over het optreden van president Bush op het gebied van Irak en de economie dan de kiezers in het algemeen. En beide campagnes hadden net besloten dat het bij deze verkiezingen juist om die swing voters gaat. Typische peiling overigens, want er werden alleen maar van die kiezers gepeild die hun keus nog niet hebben gemaakt en die woonachtig zijn in de cruciale staten voor de verkiezingen. Ben benieuwd hoe vastgesteld wordt hoe die ondervraagden een representatieve afspiegeling zijn van de totale groep (11 procent van de totale Amerikaanse populatie). Maar dat zullen de cijferaars van Annenberg vast wel hebben onderzocht.
De resultaten van de peiling waren volgens de Bush-campagne reen om in die staten nog harder aan de basis te werken en volgens het Kerry-team het bewijs dat die kiezers het helemaal gehad hadden met president Bush. Ik had geen andere reactie verwacht.



Logan Airport is er klaar voor
Massachusetts Port Authority, de exploitant van het vliegveld van Boston (Logan International Airport), verwacht evenveel bezoekers tijdens de Democratische conventie als tijdens Thanksgiving. Een paar honderdduizend. Dat zijn respectabele aantallen. Ondanks de nog sterker verhoogde beveiligingsmaatregelen verwacht Massport dat alles soepeltjes zal verlopen, met nauwelijks vertraging.
Dan hebben ze het denk ik over een ander Logan Airport dat waar ik twee keer ben geweest. Dat is namelijk het vliegveld waar je bagage om een of andere bijzondere reden altijd als laatste van de carrousel komt, in die warme aankomsthal zonder airco. Als je je eenmaal uit de hal hebt gewurmd valt de stroom op het hele vliegveldcomplex uit. Jammer genoeg kun je op de stoeltjes in de vertrekhal niet goed slapen, als je vlucht met 23 uur uitgesteld is (aan het uitstel kon Logan Airport overigens niets doen. Aan die stoeltjes des te meer). Maar een positief bericht om af te sluiten: de croissantjes van DeliFrance (of hoe de bakker daar ook heet) in de vertrekhal zijn best lekker, maar na twee dagen beginnen ze een beetje te vervelen. En reken maar dat de jongens van de bodycheck al die croissantjes vinden.



Werken voor plekje nummer twee
Vier jaar geleden liet Al Gore, toen nog zonder running mate, viavia weten dat het inzamelen van geld voor hem door potentiële vice-presidentskandidaten hogelijk gewaardeerd zou worden. Joe Lieberman begreep de hint en hield een inzamelingsbijeenkomst voor de campagne van Gore. U kent het resultaat.
De campagne van Kerry hoeft helemaal geen hints uit te delen aan potentiële kandidaten voor de tweede plek achter de lijsttrekker, ze doen zelf hard hun best om in het gevlei te komen bij Kerry. Die geniet intussen met volle teugen van de aandacht om plaats nummer twee.
Senator Bob Graham introduceerde Kerry in Florida als: "a man of high intelligence, great energy and a sincere commitment to what's important to us today for our children and grandchildren." Gouverneur Tom Vilsack van Iowa stond achter een "Kerry for president" spreekgestoelte en zette de aanval in tegen president Bush. Een van de fondsenwervers van John Edwards in Washington nam de telefoon weer ter hand om weer geld in te zamelen voor zijn nieuwe cliënt, John Kerry. Ook andere potentiële kandidaten reizen kriskras door het land om het voor de Democratisch kandidaat op te nemen, in de hoop op de laatst overgebleven grote prijs: vice-presidentskandidaat bij de Democraten. Kerry ziet alles glimlachend toe, en stelt de beslissing nog een maandje uit. En de sollicitanten ontkennen dat ze hun best doen voor de positie. Het blijft een mooi spel.



Reclamejongens niet onder de indruk
Grote namen uit de reclamewereld hebben eens kritisch gekeken naar de tv-spotjes van de Democratische en Republikeinse presidentskandidaten. En ze waren niet onder de indruk. De spotjes waren saai. Frank Ginsberg, oprchter en creatief directeur van Avrett Free & Ginsberg: "The ads are like essays. They're just telling you, they're not selling you." Tsja, het is natuurlijk geen reclame voor Bacardi. Ik vermoed dat elk van beide kandidaten zijn geloofwaardigheid verliest als hij zwierend door beeld loopt, twee glazen en een rumfles in de hand, intussen vertellend hoe hij de hoge benzineprijzen zal aanpakken.
De grote vraag is natuurlijk waarom een persbureau zoals AP de mening vraagt van reclamegoeroes zonder ervaring in het maken van verkiezingsspotjes. Natuurlijk vinden zij dat de spotjes van beide kandidaten te voorzichtig zijn, teveel informatie in te weinig seconden proppen en teveel gebruik maken van standaardbeelden en afgekloven muziek. Dat is nu juist hoe je een politieke spot onderscheidt van een normale reclamespot, waarin de ene pijnstiller wordt afgekraakt ten gunste van de ander (waarna, verplicht, een opsomming volgt van alle bijwerkingen van het product, zoals duizeligheid en hoofdpijn). Bovendien zijn geld en tijd bij de dure reclamemakers in ruime tijd aanwezig, terwijl politieke reclamemakers beide waardevolle ingrediënten meestal missen.
Het is alsof je Hans Kraaij Senior, Youri Mulder en die dikke sigaarroker commentaar laat geven op een voetbalwedstrijd tussen Desto 6 en SVMM 3. Andere tak van sport, jongens.



dinsdag, juni 08, 2004
De heiligverklaring van Reagan
Over de doden niets dan goeds. John Kerry staat niet alleen in het prijzen van het politieke instinct van de dit weekend overleden oud-president Ronald Reagan. Kerry hield een speech bij een afstudeerceremonie in Ohio en sprak daar fijne woorden over de man die zei niet te weten dat er vlak onder hem gijzelaars werden gekocht door wapenleveranties aan aartsvijand Iran, en dat het geld daarvan werd doorgesluisd naar de Contra's, tegen de uitdrukkelijke wil van het Congres. Dezelfde man die het begrotingstekort zo groot liet worden dat het volgens de lollige president nu best voor zichzelf kon zorgen. Maar ja, Reagan brak eigenhandig de Muur af (iets wat Gorbatchov niet helemaal zou willen bevestigen), dus we hebben het hier over de held van de Koude Oorlog.
Ook oud-president Carter had lieve woorden over voor zijn tegenstander, die hem uit het Witte Huis verdreef. "I probably know as well as anybody what a formidable communicator and campaigner that President Reagan was. It was because of him that I was retired from my last job." Hetzelfde geldt voor Walter Mondale, die in 1984 van de kaart werd geveegd door president Reagan. . "In the campaign, there was no meanness. There was no viciousness. There was no kind of personal attacks or that sort of thing." Je gaat haast weer verlangen naar een smerige campagnespot, geeft niet van welke partij.
Kerry hervat de campagne weer na de begrafenis van Reagan. Misschien kan hij de komende nog ergens gaan ijshockeyen. Of windsurfen.
Beide kandidaten hebben besloten de dood van de Great Communicator niet te zullen gebruiken voor politiek gewin. Maar het verhaal gaat dat beide partijen al citaten hebben gevonden waarin de kandidaten van de tegenpartij zich niet positief uitlaten over Reagan. Benieuwd wie het eerst gaat lekken.



Geldzaken van Sharpton
De Federal Election Commission is boos op oud-kandidaat Al Sharpton. De Democratische dominee had al vaker moeite om zijn verkiezingsboekhouding op orde te krijgen, maar nu laat hij zelfs na om het verplichte rapport over april bij de FEC in te leveren. De commissie heeft de Sharpton-campagne inmiddels opgedragen de overheidssubsidie terug te storten omdat niet aan de voorwaarden voor subsidie is voldaan. Sharpton kan voor het niet inleveren van het financieel rapport een boete krijgen variërend van 30 tot 16.000 dollar.
Sharpton heeft zijn campagne beëindigd en is inmiddels gepromoveerd tot politiek commentator voor nieuwszender CNBC voor het volgens van de Democratische en Republikeinse conventies. Volgens zijn woordvoerder heeft de campagne toch echt een rapport ingeleverd, maar was het enige financiële nieuws in het rapport één check ter waarde van 475 dollar. Een half A4-tje was dus genoeg.



Werkloosheid daalt; Bush blij
Voor de zoveelste maand op rij zijn de werkloosheidscijfers weer in de lift. De cijfers van maart en april zijn zelfs naar boven bijgesteld. Sinds augustus zijn er 1,4 miljoen nieuwe banen gecreërd, volgens cijfers van het ministerie van werkgelegenheid. Reden voor een rondedansje in de Oval Office en de lancering van een jubelende campagnespot: "After recession, 9-11 and war, now our economy has been growing for 10 straight months," meldt de spot. "John Kerry's response? He's talking about the Great Depression. One thing's sure: Pessimism never created a job." Laat ik Bush zijn vreugde niet verpesten door te wijzen op het gigantische begrotingstekort dat zijn beleid en de economische recessie hebben veroorzaakt. Hij is zo blij. Maar toch: in mei waren 8,2 miljoen mensen werkloos, het werkloosheidspercentage bleef staan op 5,6 procent, maar is veel hoger onder zwarten en Hispanics. Zwaluw. Zomer.



Kandidatenhumor
Privé schijnt kandidaat John Kerry een man met een groot gevoel voor humor te zijn. Maar dat zei men over Al Gore ook en u weet hoe het hem verging vier jaar geleden. Er viel niet veel te lachen.
Hoe lastig het gebruik van humor is bleek maar weer bij Kerry, die in een interview met een radiozender in Detroit beweerde al bijna uit de keus voor vice-president te zijn.
Maar wat bleek? Het was maar een grap. De verwarring is natuurlijk groot, want al seen kandidaat zegt dat hij bijna aan de bekendmaking van zijn running mate toe is, wie zoekt daar dan en grap achter? Zo absurd is de opmerking namelijk niet. Maar goed, kennelijk had je het radio-interview moeten horen, dan had je aan de intonatie van Kerry kunnen horen dat hij niet serieus was. Tenminste, dat zegt hij achteraf. Maar in de tussentijd was de hele media-goegemeente al met het foute bericht aan de haal gegaan. Want als de ene zender met het nieuws komt, dan kan de andere natuurlijk niet achterblijven.



Welles nietes
Weer goed voorbeeld van de verbale pingpong die we tot aan de verkiezingen zullen blijven horen. Ed Gillespie, voorzitter van de Republikeinse partij, mag graag namens president Bush John Kerry onder de kin kietelen. Ditmaal in West Virginia: "On the campaign trail, John Kerry promises tax relief for 99.9 percent of voters. But higher taxes don't mean lower taxes unless you believe in Houdini economics." Het klinkt een beetje als de klacht van Bush Sr. over de economische plannen van toen Republikeinse tegenkandidaat Ronald Reagan. Die waren volgens vader Bush een goed voorbeeld van "Voodoo economics." Leuk was toen natuurlijk dat hij er als vice-president toch op zijn minst medeverantwoordelijk werd.
Maar de Kerry-campagne ging inhoudelijk op de goochelaanklacht van Gillespie in, ze kunnen niet anders (hoewel. Waarom er niet met een goede scherpe oneliner overheen?). Kerry's woordvoerster Stephanie Cutter zei: "When are Republicans going to stop ignoring reality. The reality is that the American family makes 1,500 dollars a year less than when Bush took office, health care costs have increased by 50 percent and tuition costs have increased by 35 percent. This president and his attack dogs are too out of touch to see that it's bad economics."



Politieke spotjes online
De advertentieoorlog op internet is ook in een hogere versnelling geraakt. Lezers van Parents.com (inderdaad, een site voor ouders) konden op een webcommercial met in de hoofdrol Laura Bush klikken, een video van 2,5 minuut, over onderwijs. John Kerry adverteert op de site van de New York Times.
De kandidaten bouwen niet alleen meer eigen websites en leggen niet alleen meer e-maillijsten aan, ze zoeken nu ook de lezers van andere websites op. Miljoenen Amerikanen gebruiken dagelijks internet, daar moeten stemmen te halen zijn.
Het onderwijsspotje van Bush draait op 50 websites, gericht op de doelgroep in het algemeen, ouders, of specifiek moeders met kinderen. Verder wordt er gekeken naar websites met veel lezers in swing states. Dat zijn doorgaans de sites van de regionale dagbladen, dus bijvoorbeeld de Columbus Dispatch, de Akron Beacon Journal, de Miami Herald, de Tampa Tribune en de St. Louis Post-Dispatch.
John Kerry heeft spotjes geplaatst op ten minste 100 sites, aldus Nielsen/NetRatings en onderzoek van de Washington Post. Kerry adverteert vooral op nieuwssites en krantensites, of sites met veel lezers.
Of al het adverteren effect heeft, is momenteel nog moeilijk vast te stellen, maar als de ene kandidaat het doet, dan kan de ander niet achterblijven, zo lijkt de rationale achter de stijging in web-adverteren.



maandag, juni 07, 2004
Op jacht naar de slogan
In het Kerry-team wordt nog steeds hard gezocht naar een campagneslogan. Maar er is er nog niet een gevonden die beklijft. Zo werd er testgereden met "a better set of choices" en met "safer, stronger, more secure", waarbij de VS werd bedoeld, niet Kerry's nieuwste auto. In september probeerde Kerry de "courage to do what's right for America," in november was hij de "real deal" en riep hij steeds vaker "bring it on," charmant in zijn eenvoud. Maar daarop volgde in maart "change starts here," in april "build a stronger America" en in begin mei was daar zijn "lifetime of service and strength."
Maar de laatste twee weken lijkt hij toch echt een goede slogan gevonden te hebben. Weliswaar is die niet origineel (want de titel van een gedicht van Langston Hughes uit 1938), maar de adviseurs hopen dat hij blijft hangen: "Let America be America again." Een anonieme speechwriter van Kerry is enthousiast: "It's one of those economical short phrases that carries an enormous amount of meaning. It's a statement about what's broken, and that something's broken - but it's also a statement of hope and aspiration. And the best part about it is that it traces the source of the hope to what's already deepest inside of us."
Mooie woorden. Kijken of de kandidaat er wat in blijft zien. Politiek wetenschapper Kathleen Hall Jamieson waarschuwt: "It only works if people don't hear it as a mindless sentence. It works because you think that America isn't being America, and that something's getting in the way of that, and that John Kerry could be the vehicle of getting the America that you want."
De slogan heeft potentie, maar lijkt ook op "Let Reagan be Reagan" en "Let Bartlet be Bartlet" (speciaal voor de West Wing fans). Ik denk dat deze slogan niet de laatste in de rij is.



De drempel verhoogd
John Kerry moet in Boston niet langer minimaal 2162 stemmen van gedelegeerden op de Democratische conventie krijgen om tot kandidaat voor het presidentschap gekozen te worden, maar één meer, dus 2163. Dat komt omdat Stephanie Herseth bij een bijzondere verkiezingen in South Dakota een Congreszetel in de wacht wist te slepen die eerder in handen was van een Republikein. Omdat Democratische leden van het Congres automatisch superdelegate op de Democratische conventie worden, komt daar eind juli dus eentje bij. Volgens Associated Press staat Kerry overigens op 2800 gedelegeerden, ruim genoeg voor zijn uitverkiezing.



Nader niet onder indruk van energiebeleid Kerry
Kortgeleden had onafhankelijk kandidaat Ralph Nader een ontmoeting met Democratisch kandidaat John Kerry. Het gesprek was opbouwend, maar Nader blijft twijfels houden over Kerry's beleid op het vlak van energiebesparing. Kerry zei tijdens het gesprek dat hij sterk beleid zou gaan voeren op dat gebied wanneer hij president zou zijn, maar op de vraag van Nader hoe Kerry dacht de oppositie van de olie- en de nucleaire industrie te breken wist Kerry niets beters uit te brengen dan: "Wacht maar af tot ik president ben." Dat was niet het antwoord waarop nader had gehoopt. Hij vindt dat de milieuorganisaties die Kerry steunen wat beloftes moeten afdwingen. Anders zou er wel eens heel weinig voor het milieu kunnen gebeuren, aldus de onafhankelijke kandidaat in een speech voor de National Press Club.



Kerry-McCain gaat nooit verloren
In een poging om toch maar voor meer leven in de verkiezingsbrouwerij te zorgen blijven verschillende media maar actief om Republikein John McCain op het podium naast Democraat John Kerry te duwen als vice-president. CBS News droeg daar aan bij door een peiling te houden waarin het koppel Kerry-McCain werd afgezet tegen Bush-Cheney. En wat bleek? Inderdaad, inderdaad, Kerry-McCain zou ruim winnen van het zittende koppel, met 53 tegen 39 procent. Als John Kerry nou nog niet weet wie hij als running mate moet kiezen, dan weet CBS News het ook niet meer.
Oh ja, McCain heeft er helemaal geen zin in, zo laat hij ongeveer in elk interview weten (want er wordt in elk interview naar gevraagd).



Conservatieve achterban spreekt
Paul Weyrich, invloedrijk voorzitter van de verzameling van conservatieve organisaties Coalitions for America, en baas van de conservatieve denktank de Free Congress Foundation, zegt dat president Bush de verkiezingen niet moet ingaan met als hoofdthema Irak, maar met de constitutionele ban op het homohuwelijk. Alleen zo kan Bush de verkiezingen winnen, aldus Weyrich: "If he wishes to be re-elected, then he better be upfront on this issue, because if the election is solely on Iraq, we'll be talking about President Kerry."
Oftewel: de conservatieve achterban van de Republikeinse partij roert zich. En het conservatieve smaldeel van de partij kan niet over het hoofd gezien worden, want zij zijn een cruciaal stemblok.



zondag, juni 06, 2004
In memoriam president Reagan
Op 93-jarige leeftijd is in California oud-president Ronald Reagan overleden. Hij leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer. Dat heeft het Witte Huis namens de familie bekend gemaakt. De oud-president werd tegelijkertijd geadoreerd door conservatief Amerika en verafschuwd door de liberals.
De jaren tachtig onder Reagan zagen een aanslag op de president, een vrijwel ongeremde groei van de defensie-uitgaven, grote bezuinigingen in de sociale sector, de val van De Muur, het Iran-Contraschandaal, een overheidstekort dat slechts met moeite in de jaren negentig weer werd rechtgebreid en de vrijwel ongereguleerde bloei van Wall Street. Maar belangrijker was dat Reagan de VS weer reden gaf om trots op zichzelf te zijn, na jaren van politieke crisis (Watergate) en economische depressie onder Carter. Wat dat betreft was hij ontegenzeggenlijk de juiste man op het juiste moment, wat men ook van zijn beleid vond.
President Bush is in Frankrijk om de herdenking van D-Day bij te wonen. Er wordt verwacht dat hij zijn programma voor vandaag niet noemenswaardig zal aanpassen. De kans is groot dat hij zal spreken bij de begrafenis van Reagan in California, waar de oud-president zal worden bijgezet op het terrein van de Reagan-bibliotheek.
John Kerry heeft aangekondigd even te stoppen met campagnevoeren om de dood van Reagan te herdenken. Kerry over Reagan: "Even when he was breaking Democrats hearts, he did so with a smile and in the spirit of honest and open debate. The differences were real, but because of the way President Reagan led, he taught us that there is a big difference between strong beliefs and bitter partisanship." Dus ook van de Democraten even geen kritiek op de oud-president, die zij in de jaren tachtig te vuur en te zwaard bestreden, voor zover zij daar toe in staat waren.
Kerry vervolgde: "Today in the face of new challenges, his example reminds us that we must move forward with optimism and resolve. He was our oldest president, but he made America young again." Woorden die president Bush ook zo zou kunnen uitspreken.

Uitgebreide necrologie over Reagan bij CNN.



Kerry blijft onbekend bij veel Amerikanen
In de NRC van afgelopen zaterdag groot voorpaginanieuws: de strijd tussen president Bush en John Kerry is nog helemaal open. Ik dacht dat iets pas nieuws was als er verandering van de status quo optrad, maar kennelijk gelden er bij de NRC andere criteria. Kerry en Bush houden elkaar al maanden in evenwicht, dus om dat op de voorpagina te zetten lijkt me een staaltje van nieuwsarmoe. Of misschien wilde Marc Chavannes weer een keer op de voorpagina (alsof hij daar nooit staat). Ook in de glossy reclamefuik M van de krant staat een groot artikel van Chavannes over John Kerry en dan vooral uit de mond van een aantal oude vrienden van de Democratische kandidaat.
Maar uit een recente peiling blijkt dat de Amerikanen John Kerry eigenlijk nog steeds niet goed zeggen te kennen, ondanks dat zijn campagne al voor miljoenen aan biografische tv-spotjes heeft laten uitzenden. Zijn die dan weggegooid geld geweest? Het lijkt er haast wel op. Dit zijn de cijfers van de National Annenberg Election Survey: een kwart van de ondervraagden is positief over Kerry, een kwart negatief en bijna 40 procent staat neutraal tegenover de vrijwel zekere kandidaat voor de Democraten.
Zonder dat de meeste Amerikanen Kerry goed kennen staat hij vrijwel gelijk met president Bush in de peilingen. Dat zou je stiekem toch positief voor Kerry kunnen noemen, al had hij natuurlijk liever gezien dat na de miljoeneninvestering een ruime meerderheid te vinden zou zijn voor hemzelf als president. Ik voorspel dat het gelijke spel op een paar schommelingen na tot en met 2 november zo zal blijven. Maar dat is niet zo'n spectaculaire voorspelling.



Deadline in Illinois
Probleempje voor president Bush in Illinois. Als daar niets gebeurt, staat Bush namelijk niet op het stembiljet in november. Presidentiële kandidaten moeten in Illinois op 30 augustus bekend zijn om gecertificeerd te kunnen worden door de kiescommissie van de staat. Maar op die datum is de president nog niet de officiële kandidaat voor de Republikeinse partij, want hij wordt pas op 2 september gekozen, tijdens de Republikeinse conventie in New York.
In acht andere staten had men hetzelfde probleem, maar daar heeft men de deadline opgeschoven. Het Congres van de staat Illinois is echter verdaagd zonder dat er een beslissing is genomen over het opschuiven van de deadline.
Maar zelfs de Democratische gouverneur van de staat vindt dat er iets moet gebeuren, want het kan niet zo zijn dat Bush niet op het stembiljet staat. Waarschijnlijk komen de Afgevaardigden en Senatoren in een speciale sessie bijeen om dit probleem via een amendement op te lossen.



Peilgeil in Connecticut en Louisiana
Er zijn weer wat peilingen op staatsniveau binnen. John Kerry gaat met tien procent aan de leiding in de staat Connecticut: 46-36 procent, met Ralph Nader op een niet onverdienstelijke 8 procent. Tien procent van de ondervraagden weet het nog niet. In Louisiana gaat president Bush aan de leiding met 48 procent tegen 42 procent voor Kerry. Vier jaar terug won Bush hier ook met 7,7 procent verschil. Tien procent van de ondervraagden moet nog een keus maken. Voorlopig geen verrassingen in deze twee staten.




© Marc van Gestel 2003 - 2004