De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, september 18, 2004
Nader in Florida: eind goed
Ze zijn er uit in Florida. Het hooggerechtshof van de staat heeft met 6 tegen 1 besloten om onafhankelijk kandidaat Ralph Nader toe te laten op het stembiljet. De hele zaak begon steeds meer op een operette te lijken, al zal Nader het een Kafkaiaanse operette hebben gevonden. Hij wilde als kandidaat van de Reform Party op de stemlijst terecht komen, aangezien hij dan niet aan de bijzonder strenge eisen voor toelating van een onafhankelijke kandidaat hoefde te voldoen. De Reform Party is namelijk een bestaande partij en daar gelden minder strenge eisen voor.
De Democraten werkten Nader tegen en vonden dat hij niet namens de Reform Party toegelaten mocht worden in Florida, omdat die partij geen echte nationale partij meer is. In eerste instantie gaf een rechter de Democraten gelijk, hij werd gepasseerd door een overheidsambtenaar belast met de verkiezingen in Florida, en daarop herhaalde de rechter zijn verbod op toelating. Nu heeft het hooggerechtshof van Florida besloten dat Nader gewoon onder de paraplu van de Reform Party mag meedoen, omdat de verkiezingswetgeving in Florida zo vaag is dat het niet duidelijk is of Nader danwel de Reform Party die wetgeving heeft overtreden.



Kerry heeft geen tijd voor journalisten
De Chicago Tribune komt met een reportage van de campaign trail. De journalisten die John Kerry volgen door het land krijgen de kandidaat nauwelijks te spreken. En wat gebeurt er met een kandidaat die nauwelijks met de pers praat? Die kan kritische stukken verwachten in de krant. Dat moet je als kandidaat niet willen. Vreemd dat het campagneteam van Kerry daar niets aan doet. Elke dag stukjes in de kranten, dat vormt het beeld dat de lezers krijgen van een kandidaat. Die moet goed overkomen, dat is al jaren zo, en dus moet je met meer dan regelmaat je kandidaat ter beschikking stellen aan de reporters. Introductieles campagnevoeren. Voor de lezers die de mooie documentaire "Journeys with George" hebben gezien weten waar het over gaat. In het begin van de campagne werd kandidaat George W. Bush afgeschermd van zijn journalistieke stalkers. Maar Republikeins tegenkandidaat John McCain werd op handen gedragen door zijn volgers van de pers, omdat hij altijd beschikbaar voor ze was. En bam! Opeens komt Bush met enige regelmaat naar de journalisten in het vliegtuig en zijn charme-offensief werkt. Al Gore negeert ondertussen de journalisten die opdracht hebben gekregen zijn campagne te volgen en dat levert niet al te positieve stukjes op. Dat moet Kerry toch ook weten. Via de pers praat je ook met je kiezers.



Clark: geen plek voor mij in kabinet-Kerry
Oud-generaal Wesley Clark, tevens Democratisch oud-kandidaat voor de nominatie, heeft deze week gemeld dat hij voor zichzelf geen rol ziet in het Witte huis onder John Kerry. Niet dat hij iets tegen John Kerry heeft, want Clarke draagt zijn steentje bij aan de campagne van de Democratisch kandidaat. "[…] because I very strongly support the goal of getting John Kerry and John Edwards elected. I'm not even considering [a Cabinet-level position]. I'm in the private sector right now. I like it. That's my job, and I'm, in addition, trying to get them elected."



Wat de pot schaft
John Kerry wordt al tijden door de Republikeinen neergezet als een aartstwijfelaar, die beslissingen uitstelt totdat het te laat is. Kerry ontkent dat, maar moet toegeven dat er een terrein is waar hij maar zelden snel een beslissing kan nemen: bij het kiezen van een menu in een restaurant. Hij was dan ook blij dat hij onderweg op campagne, in Canonsberg Pennsylvania, een restaurant tegenkwam waar alleen gegeten kon worden wat de kok van plan was te maken: "My kind of place, you know, because when they give you the menu, I'm always struggling. He just gives you what he's got, right? You don't have to order. It's whatever he's cooked up that day, and I think that's the way it ought to work for confused people like me who can't make up our minds."
Dat gaat ongetwijfeld nog een keer tegen hem gebruikt worden.



Weg met de overheid
President Bush richt zijn laatste aanval op John Kerry op de plannen van de Democraat om de overheid uit te breiden. Dat werkt al jaren als goed schrikbeeld voor de kiezers, die een traditionele hekel aan een uitdijende overheid hebben. Maar als ze naar de laatste vier jaar kijken zullen ze zien dat het niemand minder dan president Bush is die de overheid heeft uitgebreid. Niet alleen bij defensie, maar ook door het instellen van het departement van Binnenlandse Veiligheid, een schoolvoorbeeld van een grote federale bureaucratie. Maar ja, alles mag in de strijd tegen het terrorisme. Vindt Bush. Dan telt de redenering niet. Kerry wil meer overheidsinvloed in de gezondheidszorg. Bush: "I have a commonsense practical plan to make high-quality health care more affordable and more accessible. My opponent wants government to dictate. I want you to decide, when it comes to health care." Saillant detail is dat de standpunten van de president op het gebied van de gezondheidszorg tot de zwakke punten van Bush horen. De aanval is ook hier de beste verdediging.



Advocaten gebeten hond bij Bush
De Republikeinen zijn druk in de weer om de letselschade-advocaten in een zo kwaad mogelijk daglicht te stellen. Niet alleen omdat Democratisch vice-presidentskandidaat John Edwards er een is, maar omdat het een goede zet is om de steun van het bedrijfsleven te krijgen. Die hebben namelijk een enorme pesthekel aan dat type advocaten. Als die een zaak winnen zit er namelijk meestal een miljoenenclaim aan te komen.
De juristen zelf reageren redelijk luchtig op de bovengemiddelde belangstelling van de Republikeinen voor hun beroepsgroep. Ken Suggs, de pas gekozen president van de Association of Trial Lawyers of America heeft er het volgende over te zeggen: "Karl Rove [Bush's political strategist] figured out a long time ago that attacking the civil justice system is a good fundraising tool for the Republican Party. These days, we get mentioned more often in presidential speeches than Osama bin Laden. But then again, Bush knows where we are."



Lachen om het circus
"President Bush addressed a national meeting of the National Guard in Las Vegas this week. Bush told the crowd he's proud of his National Guard service. He said, 'It was the best weekend of my life.'" --Jay Leno
"Even though Bush spoke to several thousand people at the National Guard meeting, not a single person can remember seeing him there." --Jay Leno
"You know who's speaking to the National Guard later this week? John Kerry. Imagine Bush and Kerry in Vegas at the same time. Imagine Bush and Kerry at the blackjack table at the same time. One can't make up his mind how much he wants to bet and the other can't count to 21." --Jay Leno



vrijdag, september 17, 2004
Plannen Bush aan de prijzige kant
Mooie plannen ontplooide president Bush in zijn acceptance speech op de Republikeinse conventie, maar een de kosten bleven onduidelijk. Op basis van regeringscijfers kan nu wel een prijskaartje aan de mooie plannen gehangen worden: de komende tien jaar gaan ze zo'n 3 biljoen dollar kosten. Grappig, want Bush valt Kerry aan op de kosten van diens plannen, die volgens de Republikeinen 2 biljoen gaan kosten. Een schijntje vergeleken met Bush, zo blijkt nu. Het definitief maken van de belastingverlaging scheelt alleen al zo'n biljoen aan gederfde belastinginkomsten voor de regering. In de eigen berekeningen van Bush missen de kosten voor de oorlog tegen het terrorisme en de stabiliteit in Irak. De oorlog daar kost nu al 4 miljard per maand. En wat Bush met het groeiende begrotingstekort wil doen is ook niet helemaal duidelijk.
In de tussentijd gaat de discussie in de campagne of er wat documenten over de diensttijd van Bush nou wel of niet echt zijn. Er klopt iets niet.



Memo's: weg ermee
Eigenlijk heb ik geen zin meer om aandacht te besteden aan die wel of niet vervalste memo's over de diensttijd van president Bush, die in een CBS-programma aan het licht kwamen. Goede kans dat ze toch nep zijn, maar achter de hele waarheid zullen we nooit komen omdat het nu al gegarandeerd is dat het een welles-nietes-spel gaat worden. En waar hebben we het helemaal over? Inderdaad, signalen dat Bush niet helemaal goed zijn diensttijd in de Nationale Garde heeft afgerond. Dat vermoeden had iedereen al. Geeft niet hoeveel getuigen die op komen draven om te beweren dat de memo's misschien wel vals zijn, maar dat de inhoud toch overeenkomt met hoe de baas van Bush, kolonel Jerry Killian, er destijds over dacht. Geeft niet of er typmachine-experts ruziënd langs de talkshows gaan en elkaar met typlint proberen te wurgen. Geeft niet dat een Congreslid al om een diepgravend onderzoek heeft gevraag. Het is eigenlijk het probleem van CBS, dat van tevoren de echtheid van de documenten had moeten controleren.
En verder gaat het hier toch om de verkiezingen van 2004 en niet om de militaire dienst van Bush of Kerry in de jaren zeventig? Laten we verder gaan, alstublieft.



Peilgeil in Amerika
U weet het nog, in een van de peilingen van gisteren stond president Bush 11 procent voor op John Kerry en in andere maar drie. In de peiling van Harris Interactive is het verschil nog maar 1 procent, weliswaar onder de waarschijnlijke kiezers (en niet de geregistreerde kiezers, wat vergelijkingen vaak lastig maakt). Wel leuk is dat het verschil van 48 tegen 47 procent in het voordeel is van Kerry, en dat hadden we al een tijdje niet meer gezien. Foutmarge plus of min drie procent en relevantie nog minder. Maar ja, de verschillen tussen die peilingen blijven me intrigeren.



Nieuwe docu's uit
Weer een drukke week voor bioscoopgaand politiek bewust Amerika. Twee anti-Michael Moore films gingen in première, op bescheiden schaal overigens, want superorigineel is een film als Michael and Me natuurlijk niet, vooral als allen Moore wordt aangevallen. De hoofdpersoon zelf zal ongetwijfeld zeer blij zijn met alle publiciteit om de film heen, want hij is dol op alle publiciteit. Punt.
Maar de nieuwste serieuze documentaire is de al eerder aangekondigde "Going Upriver: the Long War of John Kerry," van regiseur George T. Butler. En daar is hij weer: de oorlog in Vietnam, en daar is hij weer: oorlogsheld John Kerry. Hij weet van geen ophouden. Voor wie nog mocht twijfelen dat de film bedoeld is om een rol te spelen in de campagne: het verhaal wordt verteld door niemand minder dan Kerry-fan Ben Affleck. Dus misschien zitten er eindelijk eens gillende meisjes (van 30) in de zaal bij een documentaire.
Overigens is de film in al zijn pro-Kerry-schap nog altijd een stuk genuanceerd dan de idolate tv-spotjes die de Democraten eerder hebben geproduceerd.



Peilgeil in vijf staten
Er zijn weer wat peilingen uit staten binnen.
Indiana: Bush: 54 procent, Kerry: 38 procent (Nader niet meegepeild).
Wisconsin: Bush: 52 procent, Kerry: 44 procent, Nader: 1 procent (zonder Nader zelfde percentages voor Bush en Kerry).
Michigan: Kerry: 50 procent, Bush: 44 procent, Nader: 1 procent.
Minnesota (waar Gore vier jaar terug nog won): Bush: 46 procent, Kerry: 44 procent.
Pennsylvania (ook winst voor Gore in 2000): Bush: 49 procent, Kerry: 48 procent



Weduwen 9/11 kiezen partij
De aanslagen van 11 september 2001 hebben grote gaten geslagen in de Amerikaanse samenleving. Vele mensen raakten in één klap hun geliefden kwijt. Een aantal weduwen heeft zich georganiseerd en is van plan om John Kerry te steunen in zijn strijd om het presidentschap. Zij zullen spreken tijdens campagnestops van de Democratische kandidaat. Andere weduwen en nabestaanden hebben op de Republikeinse conventie gesproken, ter ondersteuning van president Bush. Ook in de grote groep nabestaanden van 11 september is dus een scheiding der geesten ontstaan. Beide groepen vinden dat de kandidaat die zij steunen het best in staat is om het land tegen terrorisme te beschermen. Daarmee is de zwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis toch speelbal geworden van de politieke campagne dit jaar.



Nader nu weer van het stembiljet af in Florida
Gesold. Dat wordt er met onafhankelijke kandidaat Ralph Nader. Wel op het stembiljet niet op het stembiljet, in veel staten is er hetzelfde patroon. Maar In Florida maken ze het wel het bontst. Daar besliste een rechter dat Nader zijn plek op het stembiljet wel gedag kon zeggen, zette de hoogste verkiezingsambtenaar de naam er weer op en kwam er wederom een rechter aan te pas om de naam weer door te strepen. Reden: hetzelfde als de reden van de eerste doorhaling: de Reform Party is geen legitieme nationale partij en dus voldoet Nader, als kandidaat namens die partij in Florida, niet aan de voorwaarden om op het stembiljet te komen. Daar zal ongetwijfeld weer een partij in beroep tegen gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.



Lachen om het circus
"In a speech yesterday, President Bush said it is critical that the
president speak both clearly and consistently. Then, immediately
afterwards, Bush resigned." --Conan O'Brien

"President Bush spoke to a meeting of the National Guard in Las Vegas
today. Boy, a lot of those guys were excited to see him. Well, sure, a
lot of them have been waiting since the early '70s." --Jay Leno

"Dick Cheney says the economic numbers don't take into account all the
people making money on eBay. Yeah, if you lose your job, you've got to
sell your car, your clothes, your house." --Jay Leno



donderdag, september 16, 2004
Peilgeil in Amerika
De landelijke opiniepeilingen zullen u de komende weken nog vaker om de oren vliegen dan u lief is.
ICR, dat vlak na de Republikeinse conventie nog beide kandidaten op 46 procent had, laat nu een voorsprong voor Bush zien van 51 tegen 44 procent, met Nader op 3 procent. Zonder Nader loopt Bush nog een procentje uit.
De weekbladen hebben ook weer gepeild. Bij Time leidt Bush met 52 tegen 41 procent (een flinke 11 procent verschil dus) en bij Newsweek is het verschil toch geringer: 49-42 procent voor Bush, dat is dus maar 6 procent verschil.
En dan zijn we er nog niet. Democratische peilers hebben een eigen peiling bekend gemaakt. Het Democracy Corps laat Bush aan de leiding zien met 48 procent tegen 45 voor Kerry. Nader staat op 4 procent. Of de onaanzienlijke 3 procent verschil een staaltje wishful thinking is zal blijken.



Automatische geweren weer toegestaan
President Bush heeft de ban op assault weapons, automatische geweren die meestal niet gebruikt worden om op blikjes te schieten in de tuin, stilletjes laten verlopen. Hij ziet dat natuurlijk anders: het Congres had hem op het verlopen moeten wijzen, dan had hij er wellicht wat aan kunnen doen. Maar goed, de ban is verlopen en de wapenfabrikanten staan te juichen, want er stonden al weer rijen in de wapenwinkels om zo'n automatisch geweer aan te schaffen. Bush zag in gedachten weer een rij stemmers het vakje rood maken achter zijn naam. De National Rifle Association was blij met het verlopen van het verbod.
John Kerry niet. Net als de meeste Democratische presidentskandidaten voor hem is hij voor beperkingen op het wapenbezit, vooral automatische wapens. Een jachtgeweer moet kunnen – Kerry is al meerdere keren op eendenjacht gesignaleerd – want een totaal verbod op vuurwapens ligt nog steeds lastig in de VS, electoraal gezien althans. Maar Kerry heeft Bush er maar eens flink op aangesproken: "George Bush made a choice today. He chose his powerful friends in the gun lobby over the police officers and the families he promised to protect." Het politiecorps is namelijk niet zo blij met het einde van de ban, want dat betekent waarschijnlijk dat zij nog vaker in de loop van een van de niet meer verboden machinegeweren zullen kijken. Slecht voor de gezondheid.
Kerry heeft meteen een anti-misdaadplan ontrold (kosten: 5 miljard dollar) en ontving de steun van een politievakbond. In zijn plan wordt ondermeer de ban op de assault weapons weer hersteld, krijgt de politiemacht toegang tot de terroristenlijsten van de inlichtingendiensten, worden wapenaankopen op "gun shows" beter gecontroleerd en worden straatbendes beter aangepakt.



Nader: Democraten gaan verliezen
Ralph Nader, de onafhankelijke kandidaat die in 2000 de Democraten in de weg zat in Florida, zegt dat diezelfde Democraten dit jaar op een verlies afstevenen. Kerry zal met zijn verlies ook andere Democraten in zijn val meenemen, aldus Nader. De Democraten "[have] lost the clarity of being an alternative to Bush and Cheney. This is the most vulnerable administration in many years. They're not laying a glove on them."
De Democraten hebben volgens Nader teveel politieke adviseurs in dienst genomen, zich teveel gericht op tv-spotjes en te weinig op de politieke basis en zij negeren de vaste Democratische groepen. "The Democrats do not win when they do not have Jesse Jackson and African Americans in the core of the campaign," aldus Nader, die vindt dat de zwarte Amerikanen volledig genegeerd worden in de campagne van Kerry. Kiezersregistratie-acties worden niet speciaal op de zwarte stemgerechtigden gericht.



Texans for Truth krijgen geld uit Hollywood
Daniel O'Keefe, schrijver/producent van onder andere de Drew Carey Show en Seinfeld, heeft de Texans for Truth, links, onafhankelijk van John Kerry en erg anti-Bush, verblijd met een check van 100.000 dollar. De Texans for Truth zijn momenteel druk met het aanvallen van Bush vanwege zijn duistere diensttijd in de National Guard. O'Keef zei gemotiveerd te zijn in zijn donatie door de activiteiten van de Swift Boat Veterans for Truth: "I'm a conservative Democrat, but this administration is out of control, and I've never seen dirtier politics than the Swift Boat stuff, and the hypocrisy of that when you have an honest-to-goodness American hero being torn down by the shadowy minions of a powerful family that helped a wayward son avoid his military obligations so he could party in the woods of Alabama. I didn't think I could as a citizen do nothing."
De Texans for Truth haalden sinds de oprichting op 31 augustus al 400.000 dollar op van minstens 5000 contribuanten.



Bumpersticker levert ontslag en nieuwe baan op
John Kerry heeft weer een strategische aanstelling gedaan. Een vrouw uit Alabama, die haar baan was kwijtgeraakt in een fabriek waar zij isolatiemateriaal van cellulose moest inpakken, heeft nu een aanstelling in de campagne van Kerry. De vrouw had namelijk een bumpersticker van Kerry op haar auto en daar was haar baas niet van gediend. Hij had haar gezegd dat zij of voor hem of voor Kerry moest werken. Zij kon vertrekken. Kerry las het verhaal in de krant, belde haar op en zei: "Let him know that as of today, you're working for John Kerry."



Lachen om het circus
"There's a lot of controversy surrounding the authenticity of this memos shown on '60 Minutes' concerning President Bush and his service in the National Guard. If there's one thing you don't want to see, it's a president who didn't really win the election being brought down by phony documents." --Jay Leno

"The White House is scrambling to bolster President Bush's image. They are now saying that while it is true he didn't go to Vietnam, he did attend an early screening of 'Apocalypse Now.'" --Jay Leno

"John Kerry unveiled his new campaign slogan: A mind is a terrible thing to make up." --Jay Leno

"Kerry still can't shake this image of his as a rich-guy. For instance, today he challenged President Bush to three debates and a yacht race." --Jay Leno

"Now the candidates are arguing over the exact format these debates will take. Kerry wants to stand behind a podium. Bush wants to stand behind Dick Cheney." --Jay Leno

"John Kerry criticized President Bush for not renewing the ban on assault weapons. Well, you can understand why President Bush doesn't want to renew the ban. These are the first weapons of mass destruction that he's been able to find." --Jay Leno



woensdag, september 15, 2004
Waar halen ze het (geld) vandaan?
President Bush heeft al meerdere malen aangegeven dat hij geen vertrouwen heeft in de economische plannen van John Kerry. Hij heeft nog geen enkele onderbouwing gezien.
Een brutale aanval, want ook Bush hult zich ook in het diepste stilzwijgen als het gaat om hoe zijn plannen te financieren. Zelfs zijn politieke lotsverwanten de fiscaal conservatieven zien weinig goeds in de plannen van Bush. Het overheidstekort is honderden miljardenhoog en zijn nieuwe plannen kosten naar eigen zeggen 74 miljard in tien jaar maar waarschijnlijk heel veel meer. Bush laat namelijk allemaal andere dure plannen buiten zijn berekeningen, zoals nog meer belastingverlaging, zijn ruimteplannen, de oorlog in Irak en aanpassingen in Social Security. En dan hebben we het over biljoenen, zo gokt de Kerry-campagne, wat natuurlijk door het Bush-team weer "pure fiction" wordt genoemd.
Maar dan de kritiek uit eigen gelederen. William Niskanen is voorzitter van het conservatieve Cato Institute: "There's no way to accomplish (Bush's) major new measures, including tax reform, without substantial increases in spending." Stephen Moore van de Club for Growth noemt het fiscale beleid van president Bush "abysmal" en zegt dat onder Kerry en Bush "fiscal responsibility takes the back seat."



FEC wil geen rechtszaak Bush
De Federal Election Commission (FEC) heeft een rechtbank gevraagd om de aanklacht van de Bush-campagne tegen de FEC van de tafel te vegen. Het Bush-team had een aanklacht ingediend omdat de FEC geen vaart zette achter het aanpakken van de anti-Bush-actiegroepen die met grote donaties tv-potjes maken. In het tempo van de FEC is er geen uitsluitsel te verwachten voor de verkiezingen op 2 november en de Bush-campagne wilde dus een snellere oplossing afdwingen.
Volgens de FEC zal haar eigen procedure de campagne geen onherstelbare schade toebrengen en, zo melden de juristen van de FEC, is de campagnefinancieringswet niet bedoeld om kandidaten te verschonen van schade door concurrentie van een andere kandidaat: "The Act was designed to protect the public interest — both by maintaining the integrity of the electoral process, and by avoiding the corruption and the appearance of corruption of the government. It was not the purpose of the Act to protect a candidate from public criticism, or from the registration of voters who might support his or her opponent."
De FEC wil niet zomaar om Bush een plezier te doen, afstappen van een grondig onderzoek over een complexe zaak.
Het is nu aan de rechter om een uitspraak te doen.



Buitenlandse olie
Beide kandidaten roepen om het hardst dat de VS minder afhankelijk moet worden van buitenlandse olie. Maar die kreet wordt door de deskundigen niet helemaal serieus genomen. Afhankelijkheid van buitenlandse olie is niet genoeg, volgens Herman Franssen, president van de International Energy Associates, Inc.: "It's like saying when you're obese that you should stop importing foreign food. […] You need to reduce your dependence on (all) oil. Not foreign oil. Oil."
Beide kandidaten willen besparingen en duurzame energie. Kerry wil meer boringen in de Golf van Mexico, Bush in het natuurreservaat in Alaska.



Nader: er zijn ergere dingen dan terrorisme
Ralph Nader probeerde in een toespraak in Philadelphia de zaken een beetje in perspectief te zetten. Volgens de onafhankelijke kandidaat sterven er jaarlijks meer Amerikanen door armoe, honger, vervuiling, gevaarlijke banen of gebrekkige toegang tot goede gezondheidszorg dan door terrorisme. "Who weeps for these people?" vroeg Nader zich af.
Nader blijft voor een dramatische stijging van het minimumloon, voor universele gezondheidszorg, striktere regels tegen vervuiling en een fikse inkrimping van het leger, inclusief een snelle terugtrekking uit Irak.



Rode inkt stroomt flink
Het budgetkantoor van het Congres (CBO) heeft gebaseerd op de huidige ontwikkelingen uitgerekend hoeveel het begrotingstekort zal zijn over tien jaar als er met het huidige beleid wordt doorgegaan (met het beleid van president Bush dus). Dit jaar is het tekort al een interessante 422 miljard dollar (een record voor de VS) en over tien jaar is het tekort opgelopen tot 2,3 biljard (trillion) dollar.
Het tekort over dit jaar is overigens 56 miljard minder dan het CBO in maart voorspelde. Dat komt door de economie die is aangetrokken.
Het CBO is een onpartijdig orgaan. Volgens de directeur is het tekort niet recht te trekken door te rekenen op het herstel van de economie onder een ongewijzigd beleid. Er zullen maatregelen genomen moeten worden. Geen van beide kandidaten heeft overigens een gedetailleerd plan over hoe het tekort weg te werken, wel beloven beiden om in vier jaar het tekort te halveren. Het CBO wacht op echte plannen.



Wat is de toekomst van de Republikeinse partij?
Uitgebreid artikel in de Washington Post over hoe het de Republikeinse partij de komende vier jaar zal vergaan als president Bush wordt herkozen. Volgens senator Chuck Hagel zal de partij een onrustige tijd tegemoet gaan en over haar positie moeten nadenken. Het enorme overheidstekort en het buitenlandse beleid kunnen reden tot tweespalt binnen de partij worden.
Raplh Reed, politiek adviseur van Bush, denkt dat het zo'n vaart niet zal open: "I just don't feel that . . . a lot of these disputes between deficit hawks and supply-siders or between social and economic conservatives are going to create nearly the level of fissures or the number of fissures that they might have in the past. I think it's very hard to go back as a party once you've had a transformational figure."
Mocht Bush herkozen worden, wie zal hem dan over vier jaar kunnen opvolgen? Een duidelijke erfgenaam is nog niet naar voren gekomen. Dus ook daar zou een stammenstrijd kunnen ontstaan. Meer in de Washington Post.



Lachen om het circus
"Political pundits are saying President George W. Bush has made gains in two key states: dazed and confused." --David Letterman

"Earlier this week, '60 Minutes' featured documents that they say proved President Bush did not fulfill his requirements for National Guard service. Well, now there's talk that the documents are forged. Well, of course, President Bush is stunned. He said, 'You mean I did show up for duty?" --Jay Leno

"Kerry is behind President Bush in the polls. Things are not looking good. In fact, today Ralph Nader asked Kerry to resign." --Jay Leno

"John Kerry has vowed to tell the truth if he's elected president. But only if he's elected. Until then, he'll continue to lie his ass off." --Jay Leno

"One of the commentators on MSNBC was saying that John Kerry seems to be a man who likes himself. Well, you know, opposites attract." --Jay Leno

"Vice President Dick Cheney denied saying that if John Kerry were elected the United States would have another terrorist attack. Cheney explained, what I actually said was that if Kerry were elected I would have a heart attack." --Conan O'Brien



dinsdag, september 14, 2004
Bush: draaikont
Ik heb er al eens eerder aandacht aan besteed, maar het blijft interessant om te zien dat John Kerry door de Republikeinen consequent wordt neergezet als draaikont (flip-flopper), terwijl hun eigen kandidaat, president Bush, er ook wat van kan. Uit de peilingen komt Bush echter naar voren als standvastig en daadkrachtig en Kerry als twijfelaar. Het lukt de Democraten maar niet om de draaikont-beschuldiging te neutraliseren, een van de zaken die noodzakelijk is om Kerry nog een kans te laten maken op 2 november.
Maar waarbij draaide Bush dan de afgelopen vier als een windvaan?
- Bush was in 2000 tegen nieuwe militaire actie en natievorming. In Irak deed hij aan beide.
- Hij was tegen de vorming van het Departement van Binnenlandse Veiligheid, en waarna voor.
- Was tegen een onafhankelijke 11 september-commissie, daarna voor. Weigerde eerst met de leden te praten, daarna alleen als vice-president Dick Cheney mee mocht.
- Was voor vrijhandel, kwam daarna met importheffingen voor staal (voor drie jaar met ingang van 2002) en trok die na 21 maanden weer in.
- Betwijfelde of de oorlog tegen het terrorisme gewonnen kon worden en draaide een dag later 180 graden door te beweren dat het kon en dat het zou gebeuren.
- Een week na 11 september zie Bush dat hi jOsama Bin Laden wilde hebben "Dead or alive." Zes maanden later zei Bush dat hij niet zo geïnteresseerd was in Bin Laden.
- op 8 februari zei Bush in Meet the Press van NBC: "I'm a war president," maar op 20 juli in Iowa was het opeens: "Nobody wants to be the war president. I want to be the peace president."
-Regelmatig veranderde Bush van redden om Irak aan te vallen: de massavernietigingswapens, het bevrijden van het Iraakse volk van een meedogenloze dictator, het bevechten van terroristen in Irak en niet thuis in de VS, het verspreiden van democratie in het hele Midden-Oosten. Momenteel is het een veiliger Amerika en een veiliger wereld.

Verder veranderde de president van mening bij zijn standpunten over de Clean Air Act beperkingen, het beschermen van het overschot van Social Security, tabakssubsidies, de hoeveelheid hulp bij het bestrijden van AIDS in Afrika, hervorming van de campagnefinanciering en of er onderhandeld mag worden met Noord-Korea.
Een flinke lijst inmiddels.



Cheney op eBay
Dick Cheney is weer aan de gang. Hij heeft ontdekt dat de indicatoren die werkloosheid, consumentenuitgaven en andere economische zaken aangeven niet compleet zijn. Buiten de berekeningen worden namelijk, hou u vast, de honderduizenden dollars die verkopen op eBay opleveren niet meegerekend: "That's a source that didn't even exist 10 years ago. Four hundred thousand people make some money trading on eBay."
John Edwards wist niet hoe snel hij dit moest uitbuiten: "If we only included bake sales and how much money kids make at lemonade stands, this economy would really be cooking," zei Edwards, die vaststelde dat Cheney geen idee heeft hoe de economie in elkaar zit.



Bush-team kritiek op CNN
De Bush-campagne trekt de neutraliteit van CNN in twijfel omdat twee informele adviseurs van John Kerry, Democratische zwaargewichten Paul Begala en James Carville, presentatoren van Crossfire zijn, een spraakmakend CNN-programma. Steve Schmidt, een van de woordvoerders van de Bush-campagne: "It seems highly irregular that CNN would tolerate two employees' openly working and advising and appearing on behalf of the John Kerry for President campaign." Maar ja, beide Democraten treden in de show niet op namens Kerry en in hetzelfde programma zitten twee conservatieve medepresentatoren, Robert Novak en Tucker Carlson, die weliswaar niet verbonden zijn aan de campagne van president Bush, maar er wel perfecte woordvoerders voor zijn in het programma. Gezeur dus van de Republikeinen.
Carville en Begala zijn niet in dienst van de Kerry-campagne; zij geven gratis advies.



Vraag
Van een van mijn trouwe lezers kreeg ik het verzoek dit bericht te plaatsen. Bij deze dan, en bij uitzondering:

Beste POTUS2004 lezers,

Ik hoor bij degenen die ongeveer 400 dagen geleden is begonnen Marc's
gedachten over de presidentsverkiezingen in de V.S. mee te lezen. In die 400
dagen ben ik van volledig ignorant tot geinteresseerde leek geëvolueerd. Dat
allemaal dankzij het monnikenwerk van Marc.
Als jullie, net als ik, Marc daarvoor passend willen bedanken, stuur dan
even een mailtje aan marcbedankt@bincweb.nl. Ik neem dan contact op.

Groeten,
Ben Brandenburg



Nader van het biljet in Florida?
Een rechter in Florida heeft een tijdelijke order uitgevaardigd die onafhankelijk kandidaat Ralph Nader in de staat van het stembiljet houdt. Nader probeert in Florida als kandidaat van de Reform Party op het stembiljet te komen maar de Democraten proberen dat tegen te houden. Zij menen dat de Reform Party geen nationale partij is en zich niet aan de wetten aan de staat hield door Nader de nominatie van de partij te geven.
De rechter, Kevin Davey, gaf aan dat de tijdelijke maatregel grote kans heeft om permanent te worden, want als hij dacht dat Nader gekwalificeerd zou zijn, dan had hij die order niet uitgevaardigd. "I'm quite confident in the ruling. There's at least 15 reasons as to why they won't qualify, at least 15 that I counted up. If it was one or two, I'd be worried about it, but there's a whole lot of reasons Mr. Nader and Mr. Camejo aren't going to appear on the ballot in Florida," aldus de rechter.
Veel Democraten maar ook Republikeinen denken dat Nader vier jaar geleden in Florida Al Gore van de winst in de staat en dus uit het Witte Huis heeft gehouden.
Volgens Nader is de beslissing van de rechter zwak en hij zal hem zeker aanvechten.

Update: Nader heeft steun gekregen uit inmiddels niet meer onverwachte hoek. De hoogste ambtenaar in Florida die de portefeuille verkiezingen beheert, Dawn Roberts, heeft in een memo gezegd dat Nader gewoon op de stembiljetten gest mag worden, ondanks de uitspraak van de rechter. Een hoorzitting over het onderwerp zou wel eens niet door kunnen gaan vanwege de orkaan Ivan, dus moest Roberts wel een beslissing nemen, vond ze zelf.
De Democraten zijn furieus. Zij zien hier een staaltje van onbeschaamde partijpolitiek in van gouverneur Jeb Bush, broer van. Met deelname van Nader aan de verkiezingen in Florida komt die staat voor de Democraten nog meer in gevaar dan die al is. Zij zijn vastbesloten in actie te komen tegen deze beslissing. De naam van Nader komt vrijwel zeker terecht op de overzeese stembiljetten. De Democraten hopen te voorkomen dat zijn naam ook op de gewone stembiljetten terecht komen.




Ik speel de bas
Eén elpee hadden ze uitgebracht, de Electras. Ergens in de jaren zestig. Oplage was een bescheiden 500 exemplaren. Maar nu doet een exemplaar zo rond de 1500 dollar. En dat alleen omdat er op basgitaar een presidentskandidaat meedoet: John Kerry.
Of er een reünie van de band aan zit te komen is mij niet bekend, de bassist heeft overigens weinig tijd de komende maanden, maar er is nu wel een website en de elpee is opnieuw te krijgen, maar ditmaal als cd. Ik heb recensies gelezen en daaruit blijkt dat je de cd beter niet koopt om de voortreffelijke uitvoering van de covers.



Nader: wel in Oregon
Eindelijk weer een klein succesje voor onafhankelijke kandidaat Ralph Nader: hij mag weer terug op het stembiljet in de stat Oregon. Zo heeft een rechter beslist. Eerder was beslist op basis van een aantal technische details om hem van het biljet af te voeren. Democraat Bill Bradbury van de "regering" van Oregon had honderden handtekeningen die Nader had ingeleverd voor toelating op het stembiljet ongeldig verklaard waardoor Nader er 200 tekort kwam. Volgens de rechter had Bradbury helemaal niet de autoriteit om die handtekeningen af te keuren.
Oregon gaat in beroep bij het hooggerechtshof van de staat.



maandag, september 13, 2004
Door het (typ)lint
Heerlijke discussie over de echtheid van de documenten die boven water waren gehaald door het tv-programma 60 Minutes van CBS. De documenten werpen een ander licht op de diensttijd van president Bush, maar er is onenigheid over de vraag of ze wel echt zijn.
Als eerste werden twijfels over de authenticiteit van de documenten, die afkomstig zouden zijn van kolonel Jerry Killian, de commandant van Bush toen hij in de National Guard van Texas zat, geuit door een aantal websites. Al snel werden de geruchten overgenomen door de media, de conservatieve media voorop (geen verrassing natuurlijk).
Volgens de critici was in ieder geval één document ordinair gemaakt in Word. Er was een lettertype (Times New Roman) gebruikt dat nog niet bestond toen het document gemaakt zou moeten zijn, konden typmachines geen superscript aan, konden ze niet proportioneel typen, en mocht dat wel allemaal zo zijn, dan was er geen typmachine die dat allemaal tegelijk kon. Vooral die laatste is grappig, want dat zou betekenen dat de eerste drie argumenten al niet waar zouden zijn. En dat klopt. Times New Roman werd al in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen, en IBM had begin jaren zeventig een elektronische typmachine die alles kon wat er door de critici werd ontkend: de Selectric Composer uit 1966 (speciaal voor de typmachineliefhebbers onder u).
Een andere truc van de critici was het overtypen van de tekst in Word en het over het originele memo leggen. Het paste precies. Ziedaar een vervalsing. Jammer was alleen dat er toch verschillen waren en die werden alleen maar duidelijker als beide documenten vergroot werden. Dan bleek dat de kleine letters "e" iets boven de regel zweven, niet vreemd voor een typmachine maar wel voor een uitdraai uit Word.
Maar goed, de rechtse nieuwsorganisaties hebben inmiddels besloten dat de documenten nep zijn, dus dit wordt weer een eindeloze discussie tussen links en rechts. Over, inderdaad, helemaal niets.
De Democraten zullen dit onderwerp blijven uitmelken, al zal John Kerry er geen woord aan vuil maken. De Republikeinen roepen meteen, zoals bij al dit soort zaken, dat de Democraten maar niet uitgepraat raken over wat er 35 jaar geleden gebeurd zou zijn, maar tegelijk hun mond houden over de negentien jaar dat Kerry in de Senaat zat.



Nieuwe verkiezingssite
Stel: je bent middelbare scholier. En er is zo'n knappe maatschappijleerdocente die graag wil dat je iets leert over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Kan zomaar gebeuren. Wat doe je dan? Je loopt naar je computer, stopt even met het downloaden van de laatste hits en je surft, op zoek naar informatie over die presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Met die nare Bush en die saaie plank van de Democraten. Heb je geen zin om allemaal Engelstalige informatie tot je te nemen, dan kan je eigenlijk maar bij twee sites terecht: deze hier, en die van Frans Verhagen: Amerika.nl. Je mailt ze eens, met de vraag of zij jouw werkstuk willen maken, maar ze geven iet thuis. Tenminste, ik geef niet thuis, maar Frans Verhagen heeft een hele website gemaakt gericht op middelbare scholieren, ontwikkeld rondom een aantal multimediale lezingen die hij zal geven op middelbare scholen. De site heet de Quincy Club (naar John Quincy Adams) en dat verklaart meteen waarom het John Adams Institute de site en de lezingen ondersteunt (John Adams was de tweede president van de Verenigde Staten en zijn zoon John Quincy Adams de zesde), samen overigens met het Fulbright Center. De Adamses waren de eerste presidentiële dynastie, de Bushies de tweede.
Dus: ben je middelbare scholier, kom je op deze site langs en ben je van plan mij te vragen of ik je werkstuk maak ("Ik dacht het niet!"), dan doe je inspiratie op over deze verkiezingen op mijn uitgebreide weblog en ga je voor alles wat er verder te weten is over de verkiezingen naar www.amerika.nl/quincyclub.



Peilgeil in New York
Sommige opiniepeilingen hebben een zo voor de hand liggende uitkomst dat ze eigenlijk niet gedaan hoeven te worden. Vraag aan de inwoners van New York, voornamelijk Democraten, of de Republikeinse conventie de stad iets heeft opgeleverd of gekost en zowaar, 65 procent zegt dat het de stad meer gekost heeft. Wel opvallend is dat zelfs 39 procent van de Republikeinse ondervraagden diezelfde mening is toegedaan. 68 procent van de ondervraagden vond overigens dat de politie van New York zijn werk goed heeft gedaan. 67 procent zegt dat ze niet veel overlast hebben gehad van de conventie.



Wie krijgt steun Moslims?
De strijd om de Moslims is uitgebroken. Niet in Irak maar in de VS zelf, waar de Republikeinen en Democraten om de stemmen van de Moslims strijden. De Moslims willen niets liever dan dat hun hele gemeenschap op 2 november gaat stemmen. Afgelopen weekend vergaderde de American Muslim Taskforce en op de agenda stond de vraag: wordt er een specifieke kandidaat gesteund? Moslims zijn van enig belang want in een aantal swing states zijn ze met een grote gemeenschap vertegenwoordigd – in Michigan, Ohio en Florida. Ze zouden dus beslissende stemmen uit kunnen brengen. Ralph Nader kwam nog langs om hun steun te krijgen.
In oktober wordt een keuze verwacht. In 2000 kozen de leiders van de Moslims in Amerika voor toen nog kandidaat Bush. Daar is men een heel klein beetje op teruggekomen (je vraagt je af waarom).



Belastingverhoging haast onvermijdelijk
Wie ook de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, hij zal haast niet kunnen ontkomen aan het verhogen van de belasting. Dat denkt conservatief econoom Bruce Bartlett, die adviseur was van Ronald Reagan en Bush senior: "Taxes are going up next year no matter who wins the presidency in November. It's out of the hands of politicians."
Hoeveel gejuich ook de opmerking van Arnold Schwarzenegger opleverde ("To those critics who are so pessimistic about our economy, I say: 'Don't be economic girlie men!'"), als men naar het overheidsbudget kijkt is er geen reden tot lachen.
Er is een jaarlijks tekort van 400 miljard dollar, veroorzaakt door twee belastingverlagingen, de kosten voor de oorlog in Irak en Afghanistan, binnenlandse veiligheid en de uitbreiding van Medicare. De Federal Reserve is bovendien van plan om de rente te verhogen en de dollar staat internationaal nog steeds laag: die twee laatste factoren leggen nog meer druk op de balans.
Zowel John Kerry als de president roepen dat ze het tekort halveren in vier jaar tijd. Maar geen van beide geeft aan hoe. Bush is net met nieuwe dure plannen gekomen en Kerry geeft de opbrengsten van zijn belastingverhoging voor rijken liever uit aan zijn dure plannen voor de gezondheidszorg.



Onderhandelingen debatten niet voor groentjes
Ook de Democraten zetten hoog in bij de onderhandelingen over de presidentsdebatten die er volgend maand aan zitten te komen. Ik noemde al eerder het topzware team van de Bush-campagne, geleid door James Baker. De linu-up van de Democraten is niet minder indrukwekkend: Vernon Jordan en Robert Barnett zijn de twee invloedrijkste juristen in Washington en darnaast zitten in de delegatie de Jennifer Granholm (gouverneur van Michigan) em Janet Napolitano (gouverneur van Arizona). Maar las ik de namen vergelijk, dan leggen de Republikeinen toch meer gewicht in de schaal dan de Democraten. Verwacht dus een dichtgetimmerd regime voor de debatten, met zo min mogelijk ruimte voor de president om voor verrassingen komen te staan. Alleen dan zal de Republikeinse delegatie misschien instemmen met een derde debat. En de Democraten kunnen dan niet meer doen dan schoorvoetend akkoord gaan.



zondag, september 12, 2004
Cheney neemt woorden terug
Eerst komt de keiharde aanval en dan komt het excuus dat geen excuus is. Een bekende tactiek in campagnetijd, ditmaal toegepast door vice-president Dick Cheney. Die riep vorige week dat een verkeerde keuze op 2 november (daarmee implicerend een stem op John Kerry) zou leiden tot een nieuwe aanslag in de VS.
Cheney komt nu terg op zijn opmerking, of in ieder geval met veel gedraai min of meer ("u heeft het allemaal verkeerd begrepen"), de slag is inmiddels toegebracht. Cheney is tevreden.
Hoe draaide hij er uit? Dit is wat hij eerder zei: "It's absolutely essential that eight weeks from today, on Nov. 2, we make the right choice, because if we make the wrong choice then the danger is that we'll get hit again and we'll be hit in a way that will be devastating from the standpoint of the United States."
Maar in een interview zei hij later: "I did not say if Kerry is elected, we will be hit by a terrorist attack. My point was the question before us is, will we have the most effective policy in place to deal with that threat? George Bush will pursue a more effective policy than John Kerry." Maar natuurlijk, meneer de vice-president. Het kwam er alleen een beetje rottig uit. Die speechschrijvers toch.



Cashen na spotjes
De Swift Boat Veterans for Truth profiteren enorm van de ruime aandacht die zij in de media hebben gekregen na het lanceren van twee anti-Kerry-spotjes. Er is al bijna 7 miljoen dollar binnengekomen sinds de groep in april werd opgericht. Er zijn vele kleine donaties, maar de grote knallers zijn bedragen die rijke Republikeinen hebben overgemaakt. Daaronder 500.000 dollar van T. Boone Pickens, directeur van een bedrijf in Dallas, 200.000 van Bob Perry, aannemer in Houston en 10.000 elk van de broers Charles en Sam Wyly uit Dallas, die ook de financiers waren van de anti-McCain-spotjes vier jaar geleden, toen McCain nog voor stond op Bush in de voorverkiezingen.
De SwiftVets hebben niet eens zovele uitgegeven aan tv-spotjes, waaronder 216.379 dollar op CNN, 198.818 op Fox News en 73.266 op MSNBC. Maar het effect van de spotjes wegens gratis publiciteit op alle zenders is nu al onbetaalbaar.



Peilgeil in Amerika
De peiling van Associated Press is binnen en als je de resultaten legt naast die van andere, dan is duidelijk dat het de afgelopen weken een rommeltje was bij de peilingen. Elf punten voorsprong voor president Bush, een gelijkspelletje een lichte voorsprong voor de president. Alles gebeurde.
De stand bij AP-Ipsos: onder waarschijnlijke kiezers staat Bush op John Kerry voor met 51 tegenover 46 procent, vijf procent dus, binnen de foutmarge (plus of min 3,5 procent). Nader lijkt in deze peiling althans geen rol van belang meer te spelen: 1 procent van de ondervraagden denkt op hem te gaan stemmen (onder geregistreerde kiezers is het verschil overigens ruimer: 51-43 procent voor Bush, foutmarge plus of min 2,5 procent).
Interessanter zijn de cijfers die de populariteit meten van de president. Er is weer een meerderheid (52 procent) van de ondervraagden die vindt dat de president zijn werk goed doet. 50 procent vindt dat Bush het goed doet wat betreft de economie en 55 procent wat betreft de oorlog tegen het terrorisme.



De kas opmaken
Weer tijd voor wat interessante cijfertjes, die eigenlijk in een 48-punts letter getypt moeten worden, om aan te geven om welke enorme bedragen het eigenlijk gaat.
- John Kerry verzamelde 233 miljoen dollar tot aan zijn nominatie en gaf 185 miljoen uit.
- President Bush wist zijn donateurs 242 miljoen dollar lichter te maken en gaf 209 miljoen uit.
- Democratische partij: 62 miljoen dollar in kas.
- Republikeinse partij: 87 miljoen dollar op de bank.



Lachen om het circus
"According to the latest poll today, Ralph Nader is down to 1 percent of the popular vote. 1 percent! That's embarrassing. He's even trailing low-fat milk, that's 2 percent." --Jay Leno

"Dick Cheney said that if John Kerry wins, there will be another attack. Then Cheney said, if Bush wins, I'll call it off." --Conan O'Brien

"Yesterday in Iowa, Vice-President Dick Cheney warned voters that a Kerry victory in November’s election will result in another terrorist attack. He also warned that a drunk and celebrating Michael Moore could crush dozens of registered voters!" --Jimmy Kimmel

"According to a new book, when President Bush was on National Guard duty he would sometimes sneak off to smoke marijuana and snort cocaine. When he heard this, President Bush said, 'That's ridiculous. I never showed up for National Guard duty.'" --Conan O'Brien

"Dick Cheney is saying there is great risk if John Kerry wins. Yeah, the risk is that President Bush won't be able to find another job." --David Letterman

"Pundits are saying that Kerry's message is garbled. You know you're doing badly when you're running against Bush and you're the one who is garbled." --David Letterman




© Marc van Gestel 2003 - 2004